Tunnelmia Jenkeistä

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Tunnelmia Jenkeistä

Tämä ei ole nyt varsinainen matkavinkki, oon jonkin verran noita karttamerkintöjä laittanut ja lisää tulossa, mutta ajattelin vähän kertoa yleisfiilistä USA:sta keliaakikon silmin. Oon todella pahoillani mutta en vain nyt jaksa etsiä väliotsikkotoimintoja, eli plussaa niille jotka jaksaa lukea tekstin sekavuudesta huolimatta. Olen siis majaillut tällä mantereella nyt 3kk (ja ties kuinka kauan vielä lisää, nimim. jumissa New Yorkissa, kotiin piti tulla jo viime viikonloppuna).

Ihan ensimmäiseksi voisin sanoa että yllätyin tosi positiivisesti siitä, miten helppoa keliaakikon arki täällä on. Yleisesti ottaen jengi tietää mitä gluten free tarkoittaa, ja kaupoissa on kiitettävät valikoimat gluteenittomia tuotteita. Parhaita kauppaketjuja ovat WholeFoods –Market (keliaakikoiden, kasvissyöjien ja luomun ystävien taivas), Trader Joe’s, Shaws-market ja sitten kaikki pienemmät luontaistuote/luomukaupat. Näissä kaupoissa valikoimat ovat siis jotain mihin oli vaikeaa tottua, esim. lähi-Wholefoodsissa Bostonissa oli pakastekaapeittain gf-tuotteita viidestä eri bagel-laadusta pizzataikinaan ja kuorrutettuihin donitseihin, jonka lisäksi tuoreena sai esim. karpalo-appelsiinisconsseja, pekaanipähkinäpiirakkaa ja tomaatti-valkosipulileipää. Puhumattakaan keksihyllyistä, tuorepastahyllystä (!), kuivapastavalikoimista tai valmisruoista… Äh, harmittaa etten kerennyt edes testaamaan kaikkia tuotteita. Niin ja tän kertomuksen kuvassa on toisen lähikaupan valmisruokahyllyn kasvislasagnea, ihan hullun hyvää.

Ravintoloissa en ole ihan älyttömästi käynyt, mutta yleisvaikutelmana on, että Suomessa ollaan kyllä tässä rutkasti edellä. Harvoissa paikoissa on menussa gf-merkintöjä, mutta toisaalta jos googlailee voi löytää paikkoja joissa on kattava gluteeniton menu. Esim. Nykissä näyttäis olevan ainakin viitisen pizzeriaa joista saa gluteenitonta pizzaa, ja pastaakin saa yllättävän monesta paikasta. En tiedä miten ravintoloiden hlökunta on koulutettu gluteenittomuuden tarkkuuteen, mutta ei ole ainakaan kovin paljoa vatsa oireillut.

Yksi vähän huolestuttava ilmiö on se, että gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut jonkinlainen trendi-ilmiö täällä. Juttelin mun kuntosalin personal trainerin kanssa, joka sanoi että moni asiakas noudattaa gluteenitonta ruokavaliota ihan huvikseen koska se on ”terveellistä”. Gluten free vähän niin kuin fat free tai sugar free… Tämä taas voi aiheuttaa nopeastikin sellaisen ilmiön että gluteenittomuutta pidetään vähän hömppäjuttuna johon ei tarvitse suhtautua vakavasti. Jostain lehdestä luin että gluteenittomuus on yksi viidestä pinnalla olevista ruokatrendeistä, huhhuh! Sitten Living Without-lehdessä oli artikkeli siitä, että gluteeniton-merkinnälle ei ole säädetty mitään yhtenäistä säännöstä Yhdysvalloissa. Tämän kyllä huomaa, sillä pakkausmerkintöjä on lukuisia: gluten free, free from gluten, no gluten ingredients used jne. jne. Pahimmassa tapauksessa merkintä voidaan iskeä pakettiin vaikka tuote ei olisi gluteeniton. Kuitenkin ainesosaluetteloita vahditaan tarkasti, joten jos epäilyttää niin ainakin niiden pitäisi pitää paikkansa. Paikallinen keliakiayhdistys ajaa kokoajan asiaa, mutta ainakaan pariin vuoteen ei parannusta kuulemma ole tulossa. Tän trendiasian huomaa myös kirjakauppojen keittokirjahyllyillä, gluteenitonta kirjaa pukkaa toisensa perään. Oon selaillut niitä ja vaikuttaa kyllä ihan järkeviltä, ja niissä on selitetty hyvin tarkkaan kuinka tärkeää on ettei ruoka saa kontaminaatiota.

Olin myös kuntosalin järkkäämässä keliakiakeskusteluillassa ihan mielenkiinnosta. Paikalla oli vain neljä ihmistä, joista kukaan ei ollut (valitettavasti, haha) gluteenittomalla dieetillä laihdutussyistä. Vähän outoa oli kuitenkin se, että kaksi väitti että heillä ei ole keliakiaa, vaan ”gluten intolerance”. Toinen sanoi, että lääkärin mukaan hänelle kehittyy keliakia, jos hän jatkaa vielä gluteenin syömistä. Aikaisemmin hänellä oli kovia vatsavaivoja, mutta ruokavalion vaihdoksen myötä ne olivat hävinneet. En tajua kyllä, eikö tuo nyt tarkoita keliakiaa? Diagnosoidaanko Suomessa gluteeni-intolerantikoita joilla ei ole keliakiaa?

Laitan tähän viestin jatkeeksi lisää juttua jossain vaiheessa, ajatukset harhailee nyt niin en muista mitä kaikkea piti kirjoittaa. Ja tosiaan New York-vinkkejä tulossa vielä, tässä kun on viikko ylimääräistä pakkolomaa eikä mitään ihmeempää ohjelmaa lennon peruuntumisen vuoksi. Tänään kävin yhdessä kahvilassa mistä sai mm. gluteenittomia toasteja ja vohveleita, nams! Huomenna Union Squaren Whole Foodsissa on Gluten Free Tuesday (joka tiistai ainakin toistaseksi btw) ja pitäis saada kaikkia maistiaisia uutuustuotteista, toivottavasti ehdin paikan päälle pyörähtämään.

Ps. Voin muokata tätä viestiä luettavammaksi myöhemmin linkkien kera! Lupaan!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Comments

No comments yet. Share your valuable opinion and comment!

Add comment

Tips from same country

 • Gluten-free Key West

  United States of America ‐ Author Jezu  ‐ 02/06/2011

  I visited in Key West during our Florida roadtrip. We stayed in hotel called Eden House. It was an amazing small hotel...

 • Disneyland's gluten-free menu

  United States of America ‐ Author Jezu  ‐ 09/06/2010

  Disneyland located in Anaheim has a very good gluten-free supply. Go to "town hall" and say that you need the list of...

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Tip related images

Tip has no related images yet.

More information

 • Country
  United States of America
 • Location
  California/Boston/New York
 • Time
  Kevät 2010
 • Author
  Pulde
 • Added
  04/20/2010 5:19 AM
 • Edited
  04/20/2010 5:20 AM

Give rating for tip

Log in to rate this a tip and to see it's average rating.

©2022 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedback – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,038s