USAn gluteeniton länsirannikko

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
USAn gluteeniton länsirannikko

Vierailimme kesällä 2008 Yhdysvaltojen länsirannikolla ja kolmen viikon aikana ehti tutustua hyvin gluteenittomaan tarjontaan. Vierailimme mm, Los Angelesissa, San Diegossa, Las Vegasissa, Grand Canyonilla, San Franciscossa sekä Disneylandissa. Reissusta voisi kertoa tarinan jos toisenkin, mutta keskitytään vain ruokakokemuksiin. Suurimman osan paikoista sain tietooni ennen reissua Kalifornian keliakialiitolta ja jaan ne nyt tässä teille kaikille.

USAan meno

Gluteenitonta ravintoa löytyy suht helposti kaupoista, joten omat eväät kannattaa jättää kotiin tai syödä koneessa. Itse vein vähän leipää sekä korppuja USAan ja erehdyin laittamaan tullauslappuun merkinnän mukanani olevasta ruoasta. Tullimiehet eivät ole tottuneet siihen, että tällainen olisi merkitty lappuun ja tenttasivat minua pitkään ruoasta. Ihmettelivät miksi tulen USAan, jos en voi syödä tavallista leipää. Lopulta kyllästyivät selittelyihini ja iskivät tarvittavat leimat papereihin. Jos kuitenkin viet jotain, pidä tuotteet avaamattomissa, alkuperäisissä pakkauksissa. Voit saada 1000$ sakon, jos et laita lappuun tietoa ja joudut tarkastukseen. Kasviksia, lihaa ja maitotuotteita ei saa tuoda USAan.

Ruokaa ravintolasta

Todennäköisesti parhaat gluteenittomat ruokailukokemukset löytää Outback Steakhousesta tai P.F. Changilta. Ensin mainittu on hieman Rosson tyylinen pihviravintolaketju, kun taas jälkimmäinen tarjoaa mainiota kiinalaista. Molemmissa ruokailu sujui aina hienosti (söimme ravintoloissa yhteensä n. 15 kertaa reissun aikana), eikä keliakialiiton kielikäännöstä tarvittu. P.F. Changia kokeilimme Losissa ja Vegasissa, Outbackia Losissa, San Diegossa, Utahissa ja San Fransiscossa - molempia löytyi joka paikasta ja kotisivuilla on hyvät hakukoneet ravintoloiden etsimiseen. Usein gluteenittomuudesta tiedottaminen oli parempaa kuin Suomessa. Molemmissa oli myös erilliset gluteenittomat menut (kerro, että haluat gluteenitonta ja saat oman menun). Jos olet nuoren näköinen ja haluat alkoholia, mukana kannattaa kuljettaa passia - suomalainen ajokortti ei kelvannut monessakaan paikassa. Onneksi poliisi ei pysäyttänyt kertaakaan... Vielä mainitsemisen arvoisena vinkkinä molemmissa ravintoloissa on virvoitusjuomissa refill-käytäntö, eli parilla taalalla saat juoda niin paljon kokista kuin jaksat.

Testasimme myös Chili's-nimisen ketjun paikan Vegasissa ja siellä jouduin tyytymään köyhään, öljyttyyn kanasalaattiin. Tosin heilläkin oli jonkinlainen gluteeniton menu näytillä.

Grand Canyonin North Rimillä gluteeniton tarjonta oli heikkoa, joten sinne kannattaa ottaa omat eväät mukaan. Jonkinlaista hedelmäsalaattia olisi ollut tarjolla.

Anaheimin Disneylandissa homma toimi todella upeasti. Ensin pitää kävellä "kaupungintaloon", josta saa listan paikoista, jotka tarjoavat gluteenitonta. Lisäksi A4-pumaskassa kerrotaan kaikki gluteenittomat tuotteet ravintoloissa sekä myyntikojuissa. Itse tilasin gluteenitonta pitsaa sekä hampurilaisen. Molemmat olivat todella hyviä. Gluteenitonta pastaa en enää jaksanut testata.

Ruokaa kaupasta

Testasimme useita kauppoja jenkeissä ja ainakin näistä löytyy gluteenittomia tuotteita, jopa kalapuikkoja: Whole Foods, TraderJoe's sekä Gelsons Market. Nämä ovat kaikki pienehköjä, terveystuotteisiin erikoistuneita ketjuja. Kinkkua ja juustoa löytyy parhaiten isoista Wallmarteista (muutama vaihtoehto). Itse viihdyimme eniten TraderJoella - sieltä löytyi hyvää riisileipää, sipsejä, jogurttia, mehua ja vaikka mitä herkkuja. Huomaa kuitenkin, että jenkeissä ainoastaan vehnä tarvitsee mainita tuotteissa allergeeninä, ei kuitenkaan ohraa, kauraa tai ruista. Myös gluteenittomiksi merkityissä tuotteissa voidaan todeta, että tehdään tiloissa, joissa käsitellään vehnää. Itse söin näitä tuotteita paljon, enkä saanut minkäänlaisia vatsanväänteitä.

Yllä mainittuja kauppoja löytyi kaikista reitin varrella olleista kaupungeista.

Muita gluteenittomia tuotteita tarjoavia kauppoja ovat Henry's Marketplace sekä Mother's Market & Kitchen, mutta näitä emme testanneet.

Summa summarum

Keliaakikko tulee upeasti toimeen ainakin USAn länsirannikolla ja varmasti muuallakin, koska esim. Outback ja P.F. Changs ovat maanlaajuisia ravintolaketjuja. Homma toimii turvalllisen tuntuisesti (oikeusjuttujen pelossa?) ja ihmiset ovat todella ystävällisiä. Ja aivan varmasti tulee toistekin vierailtua rapakon takana. Suosittelen!

PS. Kannattaa ladata alla olevalta listalta ravintoloiden ja kauppojen GPS-koordinaatit. Ne helpottavat kummasti sopivan ruokapaikan löytämistä. Ja käytännössähän tuolla pitää liikkua autolla - välimatkat ovat hurjia ja ravintolat monesti kaupungin laidalla.

Hyödyllisiä linkkejä

P.F. Changs
Outback Steakhouse (GPS-koordinaatit)
Chili's (GPS-koordinaatit)
Whole Foods (GPS-koordinaatit)
TraderJoe's (GPS-koordinaatit)
Gelsons Market
Wall-Mart (GPS-koordinaatit)
GasBuddy (bensan hinnat, jos tekee mieli pihistellä matkallakin)

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Comments

No comments yet. Share your valuable opinion and comment!

Add comment

Tips from same country

 • Gluten-free Key West

  United States of America ‐ Author Jezu  ‐ 02/06/2011

  I visited in Key West during our Florida roadtrip. We stayed in hotel called Eden House. It was an amazing small hotel...

 • Disneyland's gluten-free menu

  United States of America ‐ Author Jezu  ‐ 09/06/2010

  Disneyland located in Anaheim has a very good gluten-free supply. Go to "town hall" and say that you need the list of...

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Tip related images

More information

 • Country
  United States of America
 • Location
  Kalifornia / Nevada / Utah / Arizona
 • Open street view
 • Time
  6-7/2008
 • Author
  Jezu 
 • Added
  11/25/2008 12:15 AM
 • Edited
  02/10/2010 11:17 PM

Give rating for tip

Log in to rate this a tip and to see it's average rating.

©2022 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedback – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,038s