Gluteenia enintään?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Jezu  Ylläpitäjä13.8.2009 13:14

    Onko kenelläkään tietoa minkä verran gluteenia keliaakikko voi päivässä "nauttia", ettei sillä ole vielä negatiivisia terveysvaikutuksia?

    Kuinka paljon esimerkiksi erittäin vähägluteenisia tuotteita voi päivässä syödä, että gluteeniannos ei nouse liian suureksi?

    Onko esimerkiksi 200mg/vrk liikaa? Onko Keliakialiitto määritellyt jotain suosituksia?

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • porajata 460 viestejä27.8.2009 11:56

    Jezu kirjoitti:
    Onko kenelläkään tietoa minkä verran gluteenia keliaakikko voi päivässä "nauttia", ettei sillä ole vielä negatiivisia terveysvaikutuksia?

    Kuinka paljon esimerkiksi erittäin vähägluteenisia tuotteita voi päivässä syödä, että gluteeniannos ei nouse liian suureksi?

    Onko esimerkiksi 200mg/vrk liikaa? Onko Keliakialiitto määritellyt jotain suosituksia?

    Jostain näin kerran, että suositus olisi max. 30 mg/vrk

    Korjatkaa jos muistan väärin

  • Kiipuli 90 viestejä27.8.2009 14:52

    Siis täh?
    Pitääkö nyt alkaa laskeakin jotain enimmäismääriä?
    Tähän asti olen vedellyt gluteenittomia tuotteita ihan vapaasti! Pitääkö nyt tämän "vähägluteenisen" dietin myötä alkaa laskea jotain? Auttakaa nyt..

  • Mainos

  • KatjaRa 51 viestejä27.8.2009 18:31

    Mä mietin kans ihan samaa. Tähän asti en ole mitään laskenut..

    Oikotie matkan mutkistaa.

  • KattiMatikka 271 viestejä27.8.2009 20:31

    Mä en ole ikinä edes kuullut mistään laskemisista mitään. Ihan surutta syönyt kaikkea Käytännössä mahdotonta alkaa laskemaan omaa gluteenimäärää kun/jos syö ravintoloissa/ruokaloissa esim. lounaansa. Ei niissä leivissä lue kuinka paljon gluteenia niissä on. Saatika ruoassa... Ja omista leipomuksista sitten alkaa laskemaan kuinka paljon gluteenia niissä on/pala...

  • Jezu  Ylläpitäjä27.8.2009 22:56

    Joo en laske minäkään, mutta eikö teoriassa erittäin vähägluteenisia tuotteita, joissa on siis 100mg/1kg gluteenia, tuolla 30mg/vrk-saantisuosituksella leipää voisi syödä enintää 300 grammaa vuorokaudessa, jonka jälkeen menisi rajan yli? Käytännössähän tämä olisi vähemmän, koska gluteenia saa myös muista tuotteista. Ehkä on parempi, ettei ajattele koko asiaa, vaan syö juuri sen verran gluteenittomia ja erittäin vähägluteenisia tuotteita kuin napa vetää

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Vaula 141 viestejä28.8.2009 07:46

    Menee kyllä todella hankalaksi jos jotain gluteenimääriä pitäis alkaa laskemaan.. Voishan sitä tietysti mielenkiinnosta yhden päivän normiruoista laskea, että meneekö tuon 30 mg rajan yli, ja sit jos jää reippaasti alle niin unohtaa jatkossa koko laskemishomman

  • Viveka 127 viestejä28.8.2009 21:41

    Tällaista tietoa enimmäismäärästä löysin. Ei näytä olevan lääkäreilläkään selvyyttä siitä millainen määrä on jo haitallista keliaakikolle.

    "yksi normaali gluteenipitoinen leipäpala saattaa sisältää 0,5–1 grammaa gluteenia ja tällainen annos harvakseltaankin nautittuna voi jo aiheuttaa keliaakikolle limakalvovaurion"

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kel00040

    Eli jos raja-arvona pidettäisiin tuota 100mg vuorokaudessa, niin silloinhan pitäisi sellaiset 5-10 kiloa syödä tuotetta, jossa on 100mg gluteenia kiloa kohti. Silloin tulisi tuo 0,5 tai 1 gramma täyteen.

    ~ Gluten-free personality since 2004 ~

  • porajata 460 viestejä29.8.2009 12:29

    Viveka kirjoitti:
    Tällaista tietoa enimmäismäärästä löysin. Ei näytä olevan lääkäreilläkään selvyyttä siitä millainen määrä on jo haitallista keliaakikolle.

    "yksi normaali gluteenipitoinen leipäpala saattaa sisältää 0,5–1 grammaa gluteenia ja tällainen annos harvakseltaankin nautittuna voi jo aiheuttaa keliaakikolle limakalvovaurion"

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kel00040

    Eli jos raja-arvona pidettäisiin tuota 100mg vuorokaudessa, niin silloinhan pitäisi sellaiset 5-10 kiloa syödä tuotetta, jossa on 100mg gluteenia kiloa kohti. Silloin tulisi tuo 0,5 tai 1 gramma täyteen.

    Ei varmaankaan kukaan syö tuommoista määrää eli suoranaista vauriota ei saa aikaiseksi kuin vain syömällä gluteenipitoista leipää tms. mutta olen varma, että jo huomattavastikin pienempi vuorokausiannos pitää vasta-aineet koholla ja tulehdus muhii suolessa

  • Viveka 127 viestejä29.8.2009 20:01

    Varmasti tulevaisuudessa lääketiede pystyy selvittämään tarkemmin mikä on tarkka raja-arvo gluteenille per vuorokausi. Jos vasta-ainearvot eivät laske, on varmaankin syytä syödä ainoastaan tuotteita, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Onneksi sentään pystytään seuraamaan noita vasta-ainearvoja, vaikka ei pystytä tarkaa raja-arvoa gluteenin saanille määrittelemäänkään.

    ~ Gluten-free personality since 2004 ~

  • porajata 460 viestejä26.9.2009 16:42

    Viveka kirjoitti:
    Varmasti tulevaisuudessa lääketiede pystyy selvittämään tarkemmin mikä on tarkka raja-arvo gluteenille per vuorokausi. Jos vasta-ainearvot eivät laske, on varmaankin syytä syödä ainoastaan tuotteita, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Onneksi sentään pystytään seuraamaan noita vasta-ainearvoja, vaikka ei pystytä tarkaa raja-arvoa gluteenin saanille määrittelemäänkään.

    En tiedä noista luontaisesti gluteenittomista ovatko täysin puhtaita gluteenijäämistä...

    Tulee vain mieleen tuon kaurankin puhtausvaatimus, eli normali kaura ei nykyään kelpaa, aikaisemmin kyllä...

  • Viveka 127 viestejä26.9.2009 18:21

    Ainahan se riski on olemassa, että gluteenipitoisuus onkin jotain muuta mitä paketin kyljessä sanotaan...

    ~ Gluten-free personality since 2004 ~

  • norppa 59 viestejä28.9.2009 14:46

    Tutkimuksissa ei ole tullut ilmi, että niillä jotka käyttävät vehnätärkkelystä/kauraa olisi keliakia mennyt huonommaksi kuin luont. gluteenittomilla. Tämä siis yleisesti ottaen, jokainenhan tietää itse parhaiten mikä sopii ja mikä ei.

  • mibe 2 viestejä16.3.2015 11:32

    Gluteenia saa nauttia vuorokaudessa enintään 50mg, kaikilla joilla määrä on ylittynyt on alkanut tulehdusreaktio suolessa. Yksi "normaali" esim.ruisleipä sisältää muutamia grammoja gluteenia. Eli edes puolta ruisleipää ei voi syödä ilman tulehdusreaktion käynnistymistä. Tiedot ravitsemusterapeutilta ja gastroenterologilta

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2021 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,049s