Keliakia ja diabetes

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
 • Sussu2 59 viestejä12.5.2011 20:05

  Kuinkakohan yleistä mahtaa olla keliaakikko lapsilla sairastua 1 tyypin diabetekseen. Tänään tulleessa keliakialiitonlehdessä on juttu keliakiaan liittyvistä sairauksista ja nyt vähän pelottaa, että mitä jos meidän 4v keliaakikko tyttö sairastuu vielä diabetekseenkin.

 • higga 209 viestejä15.5.2011 17:54

  Samaa mietin... mutta neuvolalääkäri sanoi, että on paljon todennäköisempäää, että diabeetikko sairastuu keliakiaan kuin että keliaakikko sairastuu diabetekseen... mutta olis kiva nähdä tilastoja tms. Meillä siis 4v keliaakikkopoika.

 • Sussu2 59 viestejä16.5.2011 14:06

  Soitin tänään diabetesliiton neuvontanumeroon ja sieltä kerrottiin, että 1-tyypin diabetekseen sairastumista ei voi mitenkään estää, koska sairaudesta ja sen synnystä ei vieläkään tiedetä tarpeeksi. Keliaakikolla diabetekseen sairastuminen on kuulemma yhtä yleistä kuin terveillä ihmisillä. Kehotettiin olla huolestumatta ja miettimättä asiaa sen ennempää, että sairastuu, jos on sairastuakseen. Esitin myös minulle lapsesta asti sanotun väitteen, että jos syö liian usein ja liikaa makeeta, voi sairastua diabetekseen, mutta se on kuulemma väärää tietoa ja kannattaa unohtaa. Helpottavaa kuulla tämmöstä tietoa.

 • LG1982  162 viestejä16.5.2011 17:39

  Keliaakikolla ei ole suurempaa riskiä sairastua 1-tyypin diabetekseen kuin muillakaan. 1-tyypin diabeetikoilla sen sijaan on suurempi riski sairastua keliakiaan kuin muilla. Kun vajaalla prosentilla diabetesta sairastamattomista on keliakia, niin aikuisilla 1-tyypin diabeetikoilla keliakia on 2-5 prosentilla ja lapsilla jopa joka kymmenennellä. Epäselvää lienee edelleen, miksi D1:n ja keliakian yhteys on käytännössä juuri näin päin. Toki keliaakikkokin voi sairastua D1:een.

  D1:een voi sairastua milloin vain eli siinä mielessä nuoruusiän diabetes on harhaanjohtava termi. Olen kuullut tapauksista, jossa D1 on ollut synnynnäistä ja toisaalta henkilöistä, jotka ovat olleet yli 50v. sairastuessaan. Sairastumisen syitä ei tunneta, mutta makean syönti ei liittyne asiaan. Mahdollisesti lehmän maito vaikuttaa asiaan, joten vauvoille ei kannata antaa liian aikaisin tavallista maitoa (kuin ei myöskään gluteenipitoisia viljoja).

  Terveellinen, monipuolinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni ja lepo, tupakoimattomuus jne. lienevät ne toimivimmat keinot yrittää varmistaa terveyden säilyminen mahdollisimman pitkään niin aikuisilla kuin lapsillakin. D1:stä ei kannata liikaa murehtia, diabeetikot voivat elää nykyisin suht normaalia elämää.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2022 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,033s