Keliiakikko Norwegian Epicillä

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Minni 53 viestejä1.9.2013 11:41

    Teimme Välimerellä viikon risteilyn Norwegian Epicillä eli maailman 3. Suurimmalla risteilyaluksella. Keliakista ilmoitettiin netissä check-inin yhteydessä, ja hytissä odotti lappu että pitää ottaa yhteyttä päätarjoilijaan keskustellakseen ruokavaliosta. Käytännössä homma toimi niin että aina buffet-pöydästä syötäessä eli aamupalalla ja lounaalla kannatti vetää pääkokkia hihasta (tunnisti korkeimmasta hatusta) ja kysellä häneltä mikä on jo valmiiksi gluteenitonta ja mitä voidaan valmistaa. Jos ruoka valmistettiin erikseen, pääkokki valvoi henkilökohtaisesti valmistusta, hän oli erittäin tarkka kontaminaatiosta. Aamupalalla oli saatavissa muroja, leipää, munakasta valmistettuna omavalinteisilla täytteillä, pekonit ja kaurapuurot löytyi, lisäksi aivan ihania gluteenittomia pannukakkuja sai pyynnöstä. Lounaalla sai pyynnöstä gluteenittomia hampurilaisia, pizzaa ei saanut. Lisäksi buffassa oli valmiiksi runsaasti gluteenitonta syötävää. Jälkiruokavalikoima oli vähän suppea, mutta flourless chocolate cake oli taivaallista ja joka päivä oli tarjolla erilaisia jäätelöitä ja pehmistä sekä ihanan maukkaita hedelmiä. Myös gluteenitonta hyytelöä oli tarjolla.

    Illalla söimme kolme ruokalajia a la carte. Lista vaihtuui joka päivä, ja päätarjoilija toi aina seuraavan päivän listan jotta keliaakikko sai valita mitä syö seuraavana iltana. Sitten vain seuraavana päivänä mainitsi että oli jo ennakkotilannut gluteenitonta. Hyvin toimi.

    Pieni varoituksen sana kuitenkin: välillä tuntui että sekoittivat keliakian laktoosittomaan, väittivät esimerkiksi että kaikessa jäätelössä on gluteenia. Mutta vaara on enemmänkin niin päin että rajoittavat ruokavaliota liiaksi kuin että väittävät gluteenia sisältävää gluteenittomaksi. Ruoka on todella hyvää, joten suosittelen risteilyä lämpimästi.

  • Lianna 55 viestejä1.9.2013 12:18

    Hei! Mierlenkiintoinen matka! Muuten väite, että kaikessa jäätelössa on gluteenia, pitänee paikkansa. Niin Suomessakin on. Jäätelöt sisältävät glukoosia ja se tehdään Pohjoismaissa vehnästä. Glukoosia ei saa täysin gluteenittomaksi, vaan siihen jää gluteenin rippeet. Suomessa kuitenkin kaiken päälle saa LAIN MUKAAN kirjoittaa "gluteeniton", jos tietty raja ei ylity. Näin meitä keliakia-potilaita johdetaan tietyllä tavalla harhaan. Missään muussa ruokavaliossa ei saa kirjoitaa päälle esim. "maidoton", jos tuote sisältää maitoa. Tämän vuoksi on esim. on mahdotonta toteuttaa oikeasti gluteenitonta dieettiä, koska tavalllinen myyjä tai tarjoilija ei voi ymmärtää tätä, wttä gluteeniton ei ole oikeasti gluteenitonta. Totuus on se, että Kansainvälinen vehnätärkkelys liitto on maksanut nämä tutkimukset, joiden mukaan "gluteenitotna gluteenia" olisi olemassa, eli pienet määrät muka "huuhtoutusi" (näin sanoi yksi ravintoneuvoja) suolessa aiheuttamatta minkäänlaisia oireita. Mutta on hyvä muistaa, että keliakian yhteydessä puhutaan ns. liitäntäsairauksista, joita voivat olla sokeritauti, hermorappaeuma (tavataan enemmäm keliakiapotilailla kun muilla), astma, nivelvaivat, jne. Itselleni oli alkava sokeritauti, hermorappeuman oireita, jatkuvia nivelvaivoja, ihottumaa, väsymystä aikana, jolloin erehdyin syömään suomalaista "gluteenitonta" dieettiä (en olisi koskenut yhteenkään tuotteeseen, jos päällä olisi lukenut vähägluteeeninen). Oireeet loppuivat, kun tajusin, että Suomessa syötävä dieetti ei ole puhdas. Soitin Keliakialiittoon, ja siellä haukuttiin "luulosairaaksi" "Te kuvittelelette kaiken" (tosin veriarvotkin näyttivät keliakiaa 20 v. dieetin jälkeen - niitä ei voi kuvitella). Eli sieltä ei apua saanut. Nyt olen 10 vuotta välttännyt kaikkea vehnätärkkelystä sisältävää ja suomalaisia "gluteenittomia" tuotteita ja olen täysin terve keliakia-potilas ilman liitännäissairauksia. En syö edes tuotteita, jossa on etikkaa (vain puna- ja valkoviinietikka tai balsamico käyvät). Kaikki teollinen pannaan siis. Teen itse jopa ketsupin. Tämä siis jäätelön gluteenista, taisivat olla rehellisimpiä Norjassa kuin Suomessa!

  • Minni 53 viestejä2.9.2013 13:54

    Enpä usko että tässä oli kyse paremmasta tietämyksestä, kun kuitenkin pehmistä väittivät gluteenittomaksi... Ja kyseessä on siis amerikkalainen laivayhtiö, nimestä huolimatta.

    Jännä juttu kyllä oli että reissun aikana kaikki vatsaoireet pysyivät poissa, mutta Suomeen palatessa, syötäessä täsmälleen samaa ruokaa kuin aiemmin Suomessa, vatsaoireet iskivät. Eli varmaan jotain perää on siinä että elintarvikkeet Suomessa ovat erilaisia kuin esim. muualla Euroopassa. Olisi kiva saada kiinni siitä että mikä oireet aiheuttaa...

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2019 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,042s

Glu.fi Facebookissa

Jos haluat Glu.fin sisäpiiriin, liity Gluteeniton-ryhmään Facebookissa!



Ei kiitos, olen jo mukana!