Kirje Keskolle Pirkka-tuotteista

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
 • Mampu 121 viestejä4.2.2012 11:30

  Laitan tähän keskustelunavauksena kopion Keskolle Pirkka-tuotteiden gluteenittomuusmerkintöjä koskevasta kirjeestäni.

  "Hei

  Olen 6-henkisen keliakiaperheen äiti. Espanjassa asuessamme olemme tottuneet asioimaan Mercadona-ketjun ruokakaupoissa, sillä siellä kaikki kauppaketjun omat tuotteet vedestä ja kahvista lihatuotteisiin ja erilaisiin viljatuotteisiin on merkitty selkeästi ”sin gluten”-tunnuksella, jos tuote ei sisällä gluteenia. Näin ollen koko perheelle tehtävien ostosten tekeminen on vaivatonta ja voi ostaa tavanomaisia tuotteita helposti seuraten vain silmällä tuoterivistä sinipunaista tunnusta. Tämä säästää perheelle todella paljon aikaa, kun ei tarvitse kerta toisen jälkeen lukea pienellä painettuja tuoteselosteita vaan kauppaketju on tehnyt työn asiakkaan puolesta ja merkinnyt guteenittomuuden selvällä tavalla. Kun merkki on melko huomiotta herättämätön, vaikka onkin tuotteen etupuolella niin että se on helppo havaita vain tuoterivistöä silmäilemällä, se ei kuitenkaan leimaa tuotetta erikoistuoteeksi, jota joku asiaa ymmärtämätön saattaisi turhaan välttää.

  Toivon, että Kesko kattavine Pirkka-tuotteiden valikoimineen ottaisi haasteen vastaan ja alkaisi merkitä tuotteensa vastaavalla tavalla. Vaikka diagnostisoituja keliaakikkoja on vain reilu 1 % väestöstä, on asiakaskunta huomattavasti suurempi, sillä keliakiaperheessä koko perhe valitsee tavanomaiset tuotteensa siten, että koko perhe voi käyttää viljatuotteita lukuunottamatta samoja tuotteita. Gluteenittomuuden merkitseminen tuotteisiin helpottaisi myös suuresti muiden keliaakikoillekin elintarvikkeita tarjoavien työtä, kun keliaakikko on tulossa kylään tai ostetaan elintarvikkeita ryhmälle, jossa vain yksi on keliaakikko. Nämä asiaan tottumattomat kun eivät välttämättä osaa lainkaan miettiä, missä tuotteissa gluteenia voi olla ja siten joko jättävät keliaakikon ilman tai varmuuden vuoksi pitäytyvät keliaakikon kohdalla kalliissa erikoistuotteissa silloinkin, kun tavanomainen tuote soveltuisi myös keliaakikolle.

  Uskon, että tuotteiden gluteenittomuuden järjestelmällinen ja kattava merkitseminen olisi kauppaketjulle liiketaloudellisesti kannattavaa ja se ketju, joka sen ensimmäisenä ottaa käyttöön, saa merkittävän kilpailuedun, kun keliaakikot sidosryhmineen keskittävät ostoksensa vaikkapa Pirkka-tuotteisiin, joita on saatavana laaja valikoima Suomen joka kolkassa.

  Gluteenittomuusmerkinnöistä hyötyisivät myös pienet K-kaupat, joilla ei ole mahdollisuutta pitää valikoimassaan eri erikoisruokavalioihin kuuluvia erikoistuotteita, mutta gluteenittomuusmerkinnöillä voisivat hyvin palvella tätä jatkuvasti kasvavaa asiakaskuntaa.

  Laitan tämän kirjeeni keliaakikkojen Glu.fi –sivustolle ja toivon, että Kesko vastaisi viestiini joko suoraan tai sivuston kautta."

  Toivotaan, että keskustelunavaukseni herättäisi Keskolla ainakin kiinnostusta toteuttamismahdollisuuksien selvittämiseen ja että saamme täällä palstalla kuulla, miksi merkintöjä ei katsota mahdollisiksi, jos asia jää siihen.

  Jatkakaa tätä ketjua omilla perusteluillanne siitä, miksi tavanomaisissakin elintavikkeissa olisi hyvä olla merkintä gluteenittomudesta!

 • Jezu  Ylläpitäjä5.2.2012 16:18

  Mainio keskustelunavaus. Mielenkiintoista nähdä mitä vastaavat.

  Joskus huvittaa, kun monissa maissa maidot, viinirypäleet ja vedetkin on merkitty gluteenittomiksi, mutta toisaalta selkeä linja kaiken merkinnässä yhteneväisesti on todella toimiva. Toivotaan että duopoli ottaa pallon vastaan ja alkaa merkitä omat tuotteensa selkeästi

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Mainos

 • Rupert 74 viestejä5.2.2012 22:37

  Ensimmäisenä gluteeniton merkinnän toivoisi yleistyvän tuotteissa, joissa lukee isolla "laktoositon" tai "vähälaktoosinen" tai "maidoton". Vaikka tuotteen kuinka olettaisi olevan gluteeniton, tulee tuon laktoosimerkinnän rinnalta puuttuvan gluteeniton merkinnän vuoksi pakollinen tarve lukea koko valmistusainelista läpi ja silti jää epäilys, onko käytetty tärkkelys tai valmistusprosessi puhdas kun merkintää ei ole. Yksi ärsyttävimmistä tuotteista tässä mielessä on vaikkapa perunasalaatti.

  Niin kauan kuin 100% kattavaan gluteeniton merkinnän käyttöön ei päästä, tulisi mielestäni kampanjoida myös "sisältää gluteenia" merkinnän yleistymisen puolesta. Ei toki mihinkään itsestäänselviin tuotteisiin (esim. tavallinen leipä, pakastepizza) tuollaista merkintää tarvitse ensimmäisenä laittaa, mutta esimerkiksi gluteenia sisältäviin makeisiin ja jäätelöihin tuon soisi tulevan pakolliseksi, ettei aina tarvitse koko valmistusainelistaa lukea läpi ja arpoa, mitkä tärkkelykset, maltaat ja uutteet taas sopivatkaan.

 • Ninni 114 viestejä6.2.2012 11:56

  Hienoahan se olisi, jos merkinnät olisivat noin selkeät.

  Minulle tulee kuitenkin mieleen kaksi ongelmaa:

  Merkinnäthän tulevat valmistajilta, joten Kesko yksin ei voi tällaista käytäntöä laittaa pystyyn. Toki he voisivat suosia sellaisia tuotteita, joissa merkinnät ovat, mutta se edellyttäisi, että erilaiset valmistajat ottaisivat käyttöönsä tavan merkitä kaikki tuotteen ominaisuudet selkeästi. On paljon muitakin ruokarajoituksia ja varmasti kaikkien rajoitusten edustajat haluaisivat nähdä sen oman rajoituksensa selkeästi (gluteeniton, pähkinätön, soijaton, maidoton, vehnätön...).

  Käsittääkseni ainakin Suomessa merkintä "gluteeniton" edellyttää sitä, että tuotteen jokainen erä testataan laboratoriossa. Suurin osa tuotteista, jotka oikeasti ovat gluteenittomia, ei varmasti ole merkitty gluteenittomaksi siksi, että tällainen testaus maksaa ja jos joskus jossain erässä vähän gluteenia olisikin, sitä ei voisi tuoda markkinoille. Jos gluteeniton merkintä ei riittävästi lisää myyntiä, valmistajalla ei ole intressiä maksaa testeistä. Jos meillä olisi joku säädös siitä, että kaikki rajoitukset on merkittävä, se saattaisi lisätä "saattaa sisältää" merkintöjä, jos valmistaja ei halua maksaa testauksesta ja laittaa sitten varmuuden vuoksi saattaa sisältää maininnan, jotta pääsee vastuusta. Tämä saattaisi johtaa keliaakikkojen kannalta jopa nykyistä hankalampaan tilanteeseen.

 • LG1982  162 viestejä6.2.2012 20:11

  Merkintätapa on kätevä erityisesti, jos samassa yhteydessä on logo gluteenittomuudesta ja erillinen allergia-infolaatikko. Suomessa kyseinen merkintätapa vaatisi ensin säädösmuutoksia, joten ei voine toteutua lähivuosina. Tosin nykyisinkin merkittävässä osassa gluteenittomista tuotteista pakkausmerkinnät ovat lakien ja asetusten vastaisia.

 • Mampu 121 viestejä13.2.2012 01:34

  Tässä kopio Keskon kuluttajapalvelun vastauksesta. Saa nähdä, kuuluuko jatkosta mitään...

  Hei! Kiitos yhteydenotostanne. Kaikki saamamme kuluttajapalaute on meille erittäin tärkeää kehittäessämme pakkausmerkintöjämme. Käytämme gluteeniton -merkintää pakkauksissa vain silloin jos valmistaja pystyy 100 % takamaan, että tuotannossa ei voi tahattomasti tapahtua sekoittumista gluteenia sisältävien raaka-aineiden kanssa.

  Tuoreiden Pirkka lihatuotteiden marinadit ovat gluteenittomia samoin kaikki Pirkka lihajalosteet (makkarat, leikkeleet) korppukinkkuja ja ryynimakkaraa lukuunottamatta.

  Välitän palautteenne tiedoksi tuotekehitykseemme Pirkka tuotteiden pakkausmerkinnöistä vastaaville henkilöille.

  Seuraavissa tuotepakkauksissa on gluteeniton -merkintä:

  Pirkka lihaperunasoselaatikko 350 g
  Pirkka maksalaatikko 400 g
  Pirkka broilerikiusaus 300 g
  Pirkka kinkkukiusaus 300 g
  Pirkka kirjolohikiusaus 300 g
  Pirkka pyttipannu 250 g
  Pirkka Kevyt Italiansalaatti 300 g
  Pirkka Italiansalaatti 300 g
  Pirkka Kevyt perunasalaatti 300 g
  Pirkka perunasalaatti 300 g
  Pirkka Kevyt punajuurisalaatti 300 g
  Pirkka punajuurisalaatti 300 g
  Pirkka herkkusienisalaatti 300 g
  Pirkka kaali-kurpitsasalaatti 300 g
  Pirkka suklaa-riisikeksi 225 g
  Pirkka pinaattikeitto 300 g
  Pirkka jauhelihakeitto 300 g
  Pirkka kana-kasviskeitto 300 g
  Pirkka lohikeitto 300 g
  Pirkka jauhemaksapihvit 6 kpl/438 g
  Pirkka Lindströminpihvit 6 kpl/390 g
  Pirkka herkkusienileike 200 g
  Pirkka kielileike 200 g
  Pirkka valkosipulileike 200 g
  Pirkka broilerinfileeleike 300 g
  Pirkka ohuen ohut broilerin fileeleike 150 g
  Pirkka Kevyt maksapasteija 200 g
  Pirkka maalaismaksapasteija 200 g
  Pirkka maksamakkara 300 g
  Pirkka nauta-sikavalmiste 400 g
  Pirkka sika-nautavalmiste 400 g
  Pirkka vaalea suuruste 250 g

  Lisäksi Pirkka-sarjassa on seuraavat erityisesti keliaakikoille tarkoitetut erikoistuotteet:

  Pirkka gluteeniton leipäjauhoseos 1 kg
  Pirkka gluteeniton karkea leipä 500 g
  Pirkka gluteeniton kanelipulla 3 kpl / 190 g
  Pirkka luontaisesti gluteeniton tumma palaleipä 360 g
  Pirkka gluteeniton suklaa cookie 150 g
  Pirkka gluteeniton hedelmämysli 375 g
  Pirkka gluteeniton marjamysli 300 g
  Pirkka gluteeniton maissinäkkileipä 250 g
  Pirkka gluteeniton sitruunamuffinssi 3 kpl / 150 g (pakaste), UUTUUS
  Pirkka gluteeniton suklamuffinssi 3 kpl / 150 g (pakaste), UUTUUS
  Pirkka gluteeniton näkkileipä 275 g, UUTUUS

  Valoisia talvipäiviä!Ystävällisin terveisin Anna Sundell
  Ruokakeskon kuluttajapalvelu
  Satamakatu 3
  00016 KESKO
  puhelin 0800-0-1000 (ma-pe 9-13)

 • Jezu  Ylläpitäjä14.2.2012 13:01

  Laitoin vähän rivinvaihtoja tuohon Pirkan vastaukseen, niin on helpompi lukea.

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • donna 57 viestejä15.2.2012 13:11

  Positiivinen ja hyvä idea! Toivottavasti saataisiin ne merkinnät, onhan se totta että koko perhe monesti syö sitä samaa gluteenitonta ja näin taviksen on helpompi tehdä ruokaostoja keliaakikkoa ajatellen.

  Tuo lista on hyvä, löysin siitä muuutamia uutuuksia joita pitää kokeilla! Pirkka on minusta laadukas ja tuotteet hyvänmakuisia.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2018 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,072s

Glu.fi Facebookissa

Jos haluat aina tietää mitä gluteenitonta tapahtuu, tykkää Glu.fistä Facebookissa!Ei kiitos, tykkään jo!