"Se on automaattisesti gluteeniton"

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>
  • Pulla 267 viestejä28.10.2010 13:35

    Huom. se että ei saa välittömiä oireita, ei tarkoita sitä, etteikö gluteeni ole haitallista. - Juuri tänään soitin yhteen ravintolaan, josta on tilattu ruokaa erääseen tilaisuuteen, johon olen menossa. Ravintoloitsija sanoi, että kyllä hän on joskus nähnyt "luontaisesti gluteenittomia" leipiä ja on hän tehnyt sellaisia annoksia. "Niin, että maidoton täytyy olla?" "Ja mitään jauhoja ei saa olla?" Ilmoitti sitten, että laktoositonta laittaa. Vaikutti yllättyneeltä, kun sanoin, ettei tarvitse olla edes laktoositon.

  • Tallulah 476 viestejä27.10.2010 20:26

    Nuutti kirjoitti:
    Tallullah, teet muille keliaakikoille vain hallaa noilla kommenteilla. Jos levität tarjoilijoille tietoa että joo, eihän se pieni määrä haittaa kun "herkimmät ei saa oireita" niin niillä on käsitys siitä että ei haittaa pieni määrä. Sitten muut kärsivät kamalista oireista, vaikka sinulle ei niitä tulisikaan. En lähde siitä keskustelemaan että tuleeko suolinukkaan vauroita vai ei, mutta eikö se riitä että joillakin oireet oon ihan hirveitä??

    Tilaan ruokalistalta annoksen ja sanon että gluteenittomana. Tarjoilija sanoo että se tehdään samoissa tiloissa kuin muutkin joten herkimmät voivat saada oireita. Minä sanon että minua ei haittaa, otan sen annoksen silti. Mitä muuta tietoa olen levittänyt kuin että minä voin sen annoksen syödä ja miten se vaikuttaa muihin keliaakikoihin? Kyse oli siitä ärsyttääkö se että tarjoilijat sanovat "herkimmät voivat saada oireita" vai ei, ja minua se ei ärsytä. Näytä se kohta jossa olen sanonut että levitän tarjoilijoille tietoa että keliaakikoita ei pieni määrä haittaa. Miten joku muu voisi saada oireita ruuasta jota minä syön ja miten mun ruokailuun liittyy muiden oireet?

  • Mainos

  • porajata 460 viestejä27.10.2010 08:08

    Nuutti kirjoitti:
    Tallullah, teet muille keliaakikoille vain hallaa noilla kommenteilla. Jos levität tarjoilijoille tietoa että joo, eihän se pieni määrä haittaa kun "herkimmät ei saa oireita" niin niillä on käsitys siitä että ei haittaa pieni määrä. Sitten muut kärsivät kamalista oireista, vaikka sinulle ei niitä tulisikaan. En lähde siitä keskustelemaan että tuleeko suolinukkaan vauroita vai ei, mutta eikö se riitä että joillakin oireet oon ihan hirveitä??

    porajata; näyttää aivan meijän koulun ruokalan ruokalistalta!

    Ei oo teijän koulun mutta ehkä saman firman....

  • Nuutti 56 viestejä26.10.2010 18:01

    Tallullah, teet muille keliaakikoille vain hallaa noilla kommenteilla. Jos levität tarjoilijoille tietoa että joo, eihän se pieni määrä haittaa kun "herkimmät ei saa oireita" niin niillä on käsitys siitä että ei haittaa pieni määrä. Sitten muut kärsivät kamalista oireista, vaikka sinulle ei niitä tulisikaan. En lähde siitä keskustelemaan että tuleeko suolinukkaan vauroita vai ei, mutta eikö se riitä että joillakin oireet oon ihan hirveitä??

    porajata; näyttää aivan meijän koulun ruokalan ruokalistalta!

  • porajata 460 viestejä26.10.2010 13:31

    Erään ruokalan Ruokalista

    Hyvä sinänsä mutta tarkkana pitää olla, esim jos maanataina laittais kastiketta niin oireita tulisi....

    Kysymällä löytyy kuitenkin useimmiten pieni kattila tiskin takaa jossa myös G-kastike...eli vuoropuhelu sallittua...

    Maanantai

    Lindströminpihvejä (G, L, M), Pehmeää sipulikastiketta (VL), Keitettyjä perunoita (*, G, L, M)

    Sitruunakuorrutettua seitiä, Keitettyjä perunoita (*, G, L, M)

    Pinaattikeittoa ja kananmuna, Tonnikala-nuudelisalaattia (L, M)

    Aprikoosirahkaa (G, VL)

    Tiistai

    Riistakiusausta (G, VL)

    Pehmeää kalkkunakeittoa (G, VL)

    Kasvissose-tuoreyrttikeittoa (G, L), Ohra-aurinkokuivattutomaattisalaatti (L)

    Mustikkasmoothieta (G)

    Keskiviikko

    Jauheliha-kaalipataa (*, G, L, M), Puolukkasurvos (G, L, M)

    Tomaattista lohipataa (*, G, L, M), Riisiä (G, L, M)

    Porkkana-rakuunasosekeittoa (G, L, M), Hedelmäistä juustosalaattia (G, L)

    Omenakiisseliä (G, L, M)

    Torstai

    Bratvursteja, nakkeja ja ryynimakkaraa (L), Sinappikastiketta (G, VL), Perunasosetta (G)

    Lohikeittoa (*, G)

    Kookos-papukeittoa intialaisittain (G, L, M), Broileri-ohrasalaattia (L)

    Vaniljakiisseliä (G), Vadelmahilloa (L, M, G)

    Perjantai

    Uunibroileria (G, L, M), Pehmeää currykastiketta (VL), Riisiä (G, L, M)

    Paahdettuja rosamunda-perunoita (G, L, M), Kinkkutäytettä (G, L)

    Juusto-paprikakeittoa (VL), Katkarapusalaattia (G, L)

    Minttu-suklaavaahtoa (G)

  • Tallulah 476 viestejä26.10.2010 10:48

    ^Siis mä nimenomaan en saa niskakarvojani pystyyn siitä, vaan mun mielestä on ihan ok sanoa niin. Ja jokaisella keliaakikolla millihippusesta gluteenia ei tule vaurioita suolinukkaan, myös siinä on yksilöllisiä eroja. Jos ei olisi niin miksi sitten ennen tähystystä ei saa aloittaa gluteenitonta ruokavaliota? Eikö riittäisi että muutama päivä aikaisemmin syö yhden keksin kun se kerran vaurioituu heti?

  • Iiki 23 viestejä26.10.2010 08:34

    Tallulah kirjoitti:
    Mä olen kyllä tuosta samaa mieltä. Ihmiset saavat oireita eri tavalla ja mun mielestä on ihan ok sanoa että herkimmät voivat saada oireita. Itse en saa oireita vaikka olisi paistettu samassa.

    Minäkin saan niskakarvani pystyyn tuosta "herkimmät saa oireita"-lauseesta. Eihän keliakiassa ole kyse siitä kuka saa ja millaisia OIREITA, vaan siitä, että kaikille keliaakikoille pienikin määrä gluteenia tekee vaurioita suolinukkaan. Olen kyllä valistanut tällaisen kommentin antajaa todellisista seurauksista.

    Olin vappuaattona reissussa. Junamatka pitkittyi, kiitos VR:n, 2,5 tunnilla. Junanvaihto puolenyön maissa Pasilassa. Tiesin siellä olevan Hesen, ja menin kysymään hampurilaista. Eivät myyneet, koska keittiö oli kiinni, kymmenen minuuttia ennen sulkemisaikaa! Kysyin sitten ranskalaisia. Niitä olisi saanut, mutta heillä ei ollut erillistä rasvakeitintä. Joissain Heseissä on, joten kannattaa aina koittaa kepillä jäätä. Tyty totesi sitten, että rasva on kyllä vaihdettu tänään. Juupa juu, 12 tuntia sitten, kun paikka aukesi. Olin sitten nälissäni Turkuun asti.

  • Mainos

  • Jossu 22 viestejä14.8.2010 00:50

    Menneellä viikolla työpaikka ruokalassa tapahtunutta:
    Ruoka oli merkitty G:llä ja maksoin ruokani, otin salaattia jne lautaselle ja ollessani ottamassa lautaselle sitä uunilihaa huomasin sen olevankin leivitetty... Pakko oli varmistaa emännältä, että ihanko näin se on minulle sopivaa, jolloin hän sit sanoi, että joo pakkauksessa mikä tuli keskuskeittiössä oli se merkitty Gluteenittomaksi, mutta kyllä häntäkin se epäilyttää... Jäi sit kyllä syömättä se piffi! Raivostuttavaa!

  • taigis 101 viestejä11.7.2010 20:07

    Kirjoitin juuri tästä aiheesta tuonne "Ikäviä tilanteita" ketjuun..

  • Tallulah 476 viestejä7.6.2010 11:27

    Mä olen kyllä tuosta samaa mieltä. Ihmiset saavat oireita eri tavalla ja mun mielestä on ihan ok sanoa että herkimmät voivat saada oireita. Itse en saa oireita vaikka olisi paistettu samassa.

  • KattiMatikka 271 viestejä7.6.2010 09:44

    Ja toi on tosiaan sellainen ikuisuuskysymys se "herkimmät keliaakikot"...

    Siinä on menny NIIIN puurot ja vellit sekaisin, kun ravintolahenkilökunnan suusta tulee tuo "herkimmät keliaakikot saa oireita" -lause, joka nostaa omat niskakarvat pystyyn...

  • Herkuttelija 15 viestejä3.6.2010 14:56

    azulita kirjoitti:
    tarjoilija tarjosi jotain "Váhägluteenista" olutta. olin etta, jaa mitas se sitten mukamas tarkoittaa (kyllahan mina itse tiesin) niin tarjoilija siihen, etta siina on vain vahan vehnaa ja siita voi tulla vaan vahan oireita.

    Niin, tässä tullaan myös näihin uusiin termeihin. Vähägluteeninenhan tarkoittaa "entistä gluteenitonta" eli tuotetta, jossa voi olla myös vehnätärkkelystä, josta on gluteeni poistettu. Ja gluteeniton tarkoittaa nykyisin "entistä luontaisesti gluteenitonta". Eli tällaisessä tilanteessa, jonka azul kuvaili, voidaan tarjoilijaa pitää joko TODELLA perehtyneenä gluteenittomaan ruokavalioon ja sen termeihin, tai sitten azulin kokemuksen mukaan lähes täysin tietämättömänä keliakian suhteen. Joten olkaa ihmiset tarkoina termien ja ilmaisujen suhteen, mitä teille sanotaan ruuan tai juoman olevan!

  • Mainos

  • marke 71 viestejä3.6.2010 14:46

    Jep, aina pitää tarkistaa, että onko Hesellä omat rasvakeittimet gluteenittomia varten. Toisilla on ja toisilla ei. McDonaldseilla käsittääkseni kaikilla on omat.Hesellä on kyllä omat hampurilaiset, mutta se ei paljon auta, jos ne käsitellään samoilla alustoilla ja välineillä.

    Ruotsissa liikkuessa Max on hyvä.

  • azulita 5 viestejä3.6.2010 13:12

    minulle sattui helsingissa eraassa anniskeluravintolassa, kun kysyin gluteenitonta olutta, tarjoilija tarjosi jotain "Váhägluteenista" olutta. olin etta, jaa mitas se sitten mukamas tarkoittaa (kyllahan mina itse tiesin) niin tarjoilija siihen, etta siina on vain vahan vehnaa ja siita voi tulla vaan vahan oireita.
    siis hetkonen?? vahan gluteenia -vahan oireita
    paljon gluteenia- paljon oireita??? ei mene lapi.

    hesburgerissa myydaan gluteenitonta hampurilaista, mutta kavi ilmi, etta ainakin jyvaskylassa se tehdaan siina samalla poydalla kuin tavallisetkin. ranskalaisetkin paistetaan samassa rasvassa missa saattetaan paistaa gluteenia sisaltavia juttuja. hesburgerin myyja sanoi, etta herkimmat keliaakikot saavat oireita, ns. tavalliset keliaakikot eivat. jaa..

    pitaskohan ravointoloiden yms paneutua hiukkasen paremmin siihen mita keliakia on! ja mitka sen seuraukset voivat olla.

  • aijako 9 viestejä23.5.2010 14:05

    Kari kirjoitti:
    Mä olen kyllä skeptinen minkään automatiikan suhteen. Terve oma epäileminen pelittää paremmin.

    Itse sain ihokeliakiadiagnoosin noin kuukausi sitten, joten olen aika "noviisi" vielä näissä asioissa ja kyseenalaistan ehkä liiaksikin ns. päivän selvät tapaukset. Kunnes viimeksi tällä viikolla työpaikkaruokalassa oli listalla "rapeaksi paistettua kuhaa" merkillä G. Vilkaisin kalan palasia ja kovinpa näyttivät "jauhoissa" pyöritellyiltä ja kysyin asiasta, että onko tämä kala gluteenitonta. No eihän se ollut (että se siitä...)

    Nyt varmaankin sitten jatkossa kyseenalaista kaikki merkinnät vielä enemmän kuin tähän saakka (Plääh... toivottavasti kaupassa ym. riittää kärsivällisyys tuoteselosteiden lukemiseen).

  • Tallulah 476 viestejä19.4.2010 10:35

    Ok, kiitos tiedosta! Mä jotenkin olisin ajatellut että se on ennemmin kuluttajaneuvonnan asia kuin terveystarkastuksen. Kumpaakaan en ole onneksi tarvinnut mutta eihän sitä koskaan tiedä.
    Ja mä olen kyllä uskonut että annos on automaattisesti gluteeniton jos niin sanotaan eikä mun mielestä siinä ole mitään ammattitaidottomuutta. Toistaiseksi toiminut.

  • Suviih  629 viestejä18.4.2010 21:51

    Meillä on oppilaitoksen ravintolassa oikeasti fiksusti sijoitettu nuo krutongit: ne ovat linjastossa aivan viimeisenä ihan kassan vieressä. Kukaan ei saa niitä sotkettua sinne salaatin tai muiden ruokien sekaan.

    Minunkin käsitykseni mukaan terveystarkastaja on se, jolle voi ravintolan toimista valittaa gluteenittomuuteen liittyvissä asioissa.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Mainos

  • Reetta  719 viestejä18.4.2010 21:35

    Karin viestiin viitaten tuo leipäkuutioiden tunkeminen salaattiin ym. on ihme juttu. Omassa työpaikkaruokalassa, jossa kaikki pelittää tosi hyvin, ei noita leipäkuutioita ole tungettu salaattiin, vaan ovat erillisessä astiassa, joka on sitten salaattikaukaloiden välissä. Ei tarvi olla kummoinenkaan soppakoura, kun ottaessaan pudottelee niitä salaattien sekaan !

    Aikaisemman työpaikkakuntani ravintolassa leipäkorit oli sijoitettu salaattien yläpuolelle ! Varsinainen älynväläys - mutta omistajamies ei todellakaan ymmärrä/halua ymmärtää keliaakikkoja.

  • Jezu  Ylläpitäjä18.4.2010 21:13

    Tuli käytyä Casa Largossa ja taas kerran todettiin "kaikki joissa on G-merkki on automaattisesti gluteenittomia." Okei, tapasten ja paellan ainekset ovat hyvin simppelit, mutta mielestäni tuo tokaisu osoittaa ammattitaidottomuutta tarjoilijoilta.

    Homman voisi hoitaa niin pienellä vaivalla oikein. Kerrotaan raaka-aineiden olevan gluteenittomia ja luvataan ilmoittaa keittiöön gluteenittomasta asiakkaasta, jotta osaavat olla erityisen tarkkana. Ei kai tämä voi olla liikaa pyydetty?

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Kiipuli 90 viestejä18.4.2010 19:08

    Terveystarkastaja on se oikea paikka. Gluteenillisen ruoan tarjoaminen gluteenittomana rinnastuu pahentuneen ruoan tarjoamiseen ja ruokamyrkytykseen.

  • Kari 364 viestejä18.4.2010 16:11

    Mä olen kyllä skeptinen minkään automatiikan suhteen. Terve oma epäileminen pelittää paremmin. Joskus jopa salaattitiskeissä on silleen epäilyksen sijaa..leivän paloja tungetaam monenmoiseen paikkaa. Ja jopa salaatin kastikkeet saattaa hyvinkin olla nou-nou, vaikka ei äkkiä olettaisikaan.

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

  • Tallulah 476 viestejä18.4.2010 13:19

    ^Mä olen kyllä käsittänyt terveystarkastajan homman vähän eri tavalla. Oletko varma että terveystarkastaja on oikea taho? Itselleni tulisi mieleen kuluttajaneuvonta eikä terveystarkastus, mutta kai tuossakin voi olla kaupunkikohtaisia eroja.

  • Mainos

  • Eikku 25 viestejä18.4.2010 12:51

    marke kirjoitti:
    Pizzeriassa kävi sitten niin, että gluteenittomana tilattu pizza osoittautui epäilyn ja tiedustelun jälkeen tavalliseksi. Viesti tarjoilijalta ei ollut välittynyt keittiöön. Mitä tekisitte vastaavassa tilanteessa?

    Virheitähän sattuu, mutta suututtaa suunnattomasti! Parin päivän vatsakipuhan siitä osin syödystä pizzasta tuli.

    Eli olisi pitänyt vielä pizzoja pöytään tuotaessa varmistaa, että olihan tämä nyt se gluteeniton. Ei voi olla liian varma KOSKAAN, vaan kysyä ja kysyä ja kysyä.

    G-annokset ovat varmaan gluteenittomista raaka-ainesta valmistettavia, mutta ei gluteenittomuus ole pelkästään sitä. Onhan glut. pullakin pilalla, jos se on samassa pussissa tavispullien kanssa.

    Itse sain oireita ruoka-annoksesta joka piti olla gluteeniton.
    Ilmoitin asiasta kylmästi vain terveystarkastajalle!!!!

  • Jezu  Ylläpitäjä29.1.2010 21:32

    Herkuttelija kirjoitti:
    Onko Suomen keliakialiitto miettinyt samanlaista järjestelmää Suomeen kuin Jenkeissä on, että liitto ja ravintoloitsija luovat tai käyvät yhdessä läpi gluteenittoman menun? Tai että ravintoloitsija kävisi jonkun Keliakialiiton kurssin, jonka jälkeen saisi diplomin tai vastaavan "todisteen" gluteenittoman ruuan turvallisuudesta?

    Ehkäpä Glu.fi:n pitäisi alkaa jakaa diplomeja ravintoloille käyttäjien suositusten perusteella. No ei vaan, ehkä tämä on enemmän liiton heiniä

    Herkuttelija kirjoitti:
    Minullekin tuli mieleen, että ehkä Jenkkien omalainen oikeusjuttukulttuuri on yksi syy, miksi gluteenittomuus otetaan niin vakavasti. Passaa mulle!

    En hirveästi arvosta jenkkien oikeussysteemiä, mutta toisaalta siellä ihmiset joutuu ottamaan vastuun tekosistaan. Täällä vaan levitellään käsiä ja annetaan (ehkä) 10 euron lahjakortti parin päivän tuskaisista vatsanväänteistä. Jenkeissä jo pelkkä oikeusjutun pelko saa sopimaan asiat asiallisemmin.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Herkuttelija 15 viestejä28.1.2010 16:01

    Kyllä, Suomessa gluteenittomuus otetaan usein itsestäänselvyytenä, ja loukkaannutaan tai tiuskitaan asiakkaalle, jos asian haluaa vielä varmistaa. Monta kertaa minulle on suututtu ravintolassa ja varsinkin työpaikan ruokalassa, kun olen asiallisesti vaatinut tarkempaa tietoa. Minullekin tuli mieleen, että ehkä Jenkkien omalainen oikeusjuttukulttuuri on yksi syy, miksi gluteenittomuus otetaan niin vakavasti. Passaa mulle!

<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,015s