Uunituore keliakikko ja äiti päät pyörällä :)

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Ronjuska 60 viestejä3.3.2012 08:01

    Meidän tyttö kohta 5 v sai juuri diagnoosin. Dieettikin vasta alkamassa.
    Kertokaa meille kaikki mitä lapsen kanssa sairastaessa pidätte tärkeänä.
    Miten seuranta edennyt teillä? Me oltiin tähystyksessä Helsingin lastenklikalla. Nyt odotetaan sinne aikaa lääkärille ja ravitsemusterapeutille. Kuulemma ruuhkaa, joten menee kuun loppuun. Kauankohan ne siellä seuraa?
    Jos jtkn yllättävää esim. karkeissa ym syötävissä tulee mieleen niin kertokaa please meillekin

    Keliakikon äiti

  • Ronjuska 60 viestejä3.3.2012 08:19

    Huh, alkaa niin ahdistaa miten päiväkodissa alkaa mennä, miten voin olla varma, että ruoka on oikeasti gluteenitonta?
    Miten esim. mummot ymmärtävät asian pikkutarkkuuden. Käydään paljon ruokailemassa isovanhemmilla, uskallanko antaa hänen tarjota tytölle mitään kun on vielä vähän huonomuistinenkin, apua.

  • Mainos

  • katjairene 57 viestejä3.3.2012 13:31

    Tuohon mummo asiaan kommentoisin omasta kokemuksesta. Kyllä se aikaa vaati ja muistutuksia ja monenmonituista kysymystä "onko tässä käytetty vehnäjauhoja entä korppujauhoja". Pyydä mahdollisimman paljon selkeitä esitteitä ym sälää jota voit toimittaa mummolle luettavaksi ja opiskeltavaksi. Oma mummoni oppi leipomaan gluteenitonta pitsaa, niin hyvää etten ole itse saanut samanlaista aikaiseksi vaikka kuinka yritän Jouluruuat ja kaikki syntyi loppupeleissä gluteenittomasti, jos oli tarvetta. Tottakai välillä sattui mokia, mutta nekin huomattiin ajoissa. Myöskin puhelinneuvonta oli kätevää kun aina ei ollut varma asioista.
    Muuten, korppujauho on semmonen mitä ihmiset eivät heti osaa ajatella gluteenia sisältäväksi.
    Kannattaa lukea tuoteselosteet, tuntuu varmaankin aluksi tosi aikaavievältä mutta siihen tottuu nopeasti ja oppii poimimaan pakettien päältä mahdolliset gluteeniton tekstit.

    Tsemppiä, kyllä se siitä lähtee!!!

  • eijah 24 viestejä3.3.2012 14:29

    No ainakin tavallinen lakritsipatukka on kielletty, koska se sisältää vehnäjauhoa. On myös joitain muitakin karkkeja ja kun kesä tulee,niin jäätelöitä, joissa on keksin murusia. Tuoteselosteet on vain luettava.
    Keliakialiiton sivuilla on myös paljon tietoa, kannattaa lueskella: http://www.keliakialiitto.fi/

  • Ronjuska 60 viestejä3.3.2012 16:16

    Kiitos viesteistä. Pakkausten luku sinänsä jo tytön allergia-ajan pohjalta tuttua mutta on tämä erilaista. Varsinkin kun ollaan oltu siitä onnellisessa asemassa, että ei ole ollut kovia vatsakipuja tms oireena niin positiivista palautetta kropalta ei saa niin selkeästi. Voihan se olla, että toteamme muutaman kuukauden dieetin jälkeen, että olo on kuitenkin parantunut.
    Keliakia liitos sivut on hyvät ja on tullut luettua paljon. Myös tämä sivusto, vertaistuki on vaan hyvä juttu.

  • ponipimu 239 viestejä3.3.2012 18:55

    päiväkodilla kannattaa käydä jututtamassa keittäjiä ihan henkilökohtaisesti, laita paperille ylös kaikki mieleesi tulevat kysymykset että muistat ne sitten tuoda esille. keittäjät kyllä osaavat asiansa, koulutuksen puolesta pitäisi gluteeniton olla hallussa, joskin unholassa.. myös niille hoitajille kannattaa pitää "puhuttelu", sillä monikaan ei välttämättä ymmärrä että ne muruset ovat pahasta. samoin voi sitten ohjeistaa päiväkodin ulkopuolelta tulevat "synttäritarjoilut", onko kaapissa gluteenittomia keksejä talon puolesta vai miten toimitaan, ja AINA kaikista on luettava tuoteselosteet, myös karkeista.

    oma asenne on todella tärkeää, se, miten suhtaudut ruokaan ja sen valmistamiseen. nyt onkin hyvä totutella koko perheen voimin uuteen terveelliseen elämäntapaan johon ei kuulu vehnäpullat ja teolliset einesruuat jotka on dumpattu täyteen vehnää.

    kysele täällä kaikki mahdolliset mitä mieleesi juolahtaa, ja selaa vanhoja keskusteluja, siellä on arvokasta tietoa.

    tsemppiä! tähän sairauteen on lääke, nimittäin oikea ruokavalio!

  • higga 209 viestejä3.3.2012 20:03

    Päiväkotiin kannattaa tulostaa keliakialiiton sivuilta keliaakikko päivähoidossa tai sinnepäin oleva opus. Lapsen ruokailupaikkaa kannattaa kysellä ettei vieruskaverin näkkärinmurut lennä lautaselle, vaikk tyhjä paikka molemmin puolin. Meillä ohjeena on ettei saa antaa mitään jos gluteenittomuudesta ei voi olla varma! Ja olen aina kehottanut soittamaan meille vanhemmille jos joku on epäselvää, itse mielelläni vastaan puhelimeen jos vaihtoehtona on väärä ruoka.

    Mummot ja ystäväperheet on sit asia erikseen. Nykyään meillä kaikki osaa jo ostaa kaupoista oikeita tuotteita ja kyläilykin on ihan kivaa. Varaudu aina johonkin syötävään, eli eväät on aina mukana

    Kyllä se hyvin menee, alku on kyllä hämmentävää aikaa. Toivottavasti pääsette hyvälle ravitsemusterapeutille!

    Niin ja aina pitää lukea tuoteselosteet, itse meinasin tänään ostaa nopeasti paketin vaniljajäätelöä (rainbow) kun hoksasin et siinä lukee saattaa sisältää gluteenia eli yllättävissäkin paikoissa sitä aina on

  • Mainos

  • Tuulia 29 viestejä4.3.2012 19:15

    Laitan tähän linkin Keliakialiiton sivulle, jossa asiasta myös päivähoidon kannalta. http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/keliaakikon_arkea/

  • Ronjuska 60 viestejä4.3.2012 19:33

    Kiitos monista viesteistä. Kyllä tämä tästä kun alkuun pääsee. Montakohan kuukautta menee, että asiat sujuu omalla painollaan ja tuntuis siltä, että tää kaikki on ihan ok. No pahempiakin vaihtoehtoja on, kyllä uskon, että tämän kanssa kaikki opitaan elämään
    Keliakialiiton sivut olen lukenut läpikotaisin, hyvät on ja luotettavaa tietoa.
    Huomenna piipahdus päiväkodille, jännittää kyllä, toivottavasti ne on ajantasalla, et uskaltaa lapsen sinne viedä.

  • marke 71 viestejä5.3.2012 15:47

    Hei,
    hommat hoituu kyllä! Vuosien jälkeen asioita kelaillessani huomaan stressanneeni ihan liikaa. Asiaa varmaan helpotti se, ettei kovia vatsakipuja, kutinaa eikä muita vaivoja ollut, vaan odottelimme rauhassa diagnoosia ja aloitimme dieetin vasta sitten.

    Kotona kaikki syövät samaa ruokaa esim. gluteenitonta makaroonilaatikkoa tai lasagnea, kastikkeet suurustetaan gluteenittomilla jauhoilla ja kaurahiutaleetkin ovat Semperia tai Puuppolaa. Ainoastaan leivät ovat omia. Kuten myös levitteet ja leivänpaahtimet.

    Jätskitötteröitä ei useinkaan saa gluteenittomina, mutta kiposta jäätelön syöminen on helpompaa. Glut. tötteröt kun ovat niin hauraita ja hajoavia. Herkuttelut koulussa ovat joskus tehneet pahan mielen, kun muille on tarjottu laskiaispullia hillolla ja kermavaahdolla ja tyttärelle pakastemuffinssi. Tai liikuntatapahtumissa on tarjolla myslipatukkaa ja lakritsaa.

    Kannattaa kysyä ja tarkistaa, jos tuntuu epävarmalta, että onko päiväkodissa / koulussa / kahvilassa / ravintolassa ymmärretty gluteenittomuus. Kysymällä aukeaa monta solmua. Oman perheeni ruokailut ovat muuttuneet terveellisemmiksi - turhia pitsoja ei syödä, koska paikkakunnalta ei saa kunnollista gluteenitonta pitsaa. Sukujuhliin tehdään aina täytekakut gluteenittomina ja laktoosittomina.

    Matkoille on mukana hätävaraa (puurojauhetta, näkkileipää, keksejä ja välipalapatukoita). Kärsivällisyydellä ja selittämällä (kielikäännökset apuna) löytyy sopivaa ruokaa.

    Sopeutumisvalmennuskurssit ovat ehdottomia alkuvaiheessa. Siellä tutustuu muihin perheisiin ja saa uskomatonta vertaistukea muilta vanhemmilta. Olimme Virroilla kesällä 2005 ja myöhemmin olemme olleet Ikaalisissa Keliakialiiton perhelomalla. Keliakialiitosta saa apua kysymyksiin, kuten myös paikallisesta yhdistyksestä.

    Sopeutuminen vei oman aikansa, en osaa sanoa tarkkaa aikaa. Vuoden aikana tulee vastaa niin synttäri-, joulu- kuin pääsiäisherkutkin. Virvon varvon -suklaapatukat ovat hyviä. Vappumunkkeja on helppo tehdä gluteenittomina, mämmin tekokin onnistuu (harva lapsi siitä tykkää).

    Olen oppinut leipomaan ihan kohtuullisia karjalanpiirakoita, laskiaispullia ym. Saatavana on hyviä kirjoja ja nettisivuja.

    Uskon, että pärjäätte. Vaikeinta on se pienellä painettu printti.

    t. marke

  • Tallulah 476 viestejä5.3.2012 15:55

    Itselläni ei keliaakikkolasta ole, mutta olen itse sellainen ollut, vuodesta 1980 lähtien, jolloin gluteenittomia tuotteita sai yhtä jauhoa, yhtä leipää, yhtä pastaa ja yhtä keksiä. Koulussa olin ensimmäinen keliaakikko, eikä mitään ongelmia ollut ja ihan varmasti nykypäivänä tuntemus on ihan eri luokkaa kuin silloin. Mulla tosin oli siitä hyvä tilanne että koulun pääkeittäjä oli meidän tuttu!

    Äitini ei missään vaiheessa kaikesta huolimatta stressannut tai panikoinut, tai ei ainakaan näyttänyt sitä mulle, ja tuota asiaa pidän ehdottomasti kaikkein tärkeimpänä. Jos osoitat lapselle, että kyseessä on joku kamala asia, siitä varmasti tulee hänelle kamala asia! Nykyään keliaakikkona on aivan älyttömän helppoa, kun mulla on vertailukohta sieltä todella vuosien takaa. Siksi mua "hieman" huvittaa joskus valitukset, että miksi KAIKKEA samaa ei saa gluteenittomana ja JOKAISEN tulisi tietää tarkalleen kaikki keliakiasta tai on tyhmä.

    Elämä jatkuu ihan samanlaisena kuin ennenkin vaikka teidän perheessä keliaakikko onkin.

  • Ronjuska 60 viestejä5.3.2012 20:35

    Todellakin keliakia tuntemus on lisääntynyt noista ajoista ja tuotteitakin löytyy laidasta laitaan. Oman aikansa sopeutuminen joka tapauksessa ottaa.

    Äitinä sanoisin, että me äidit kyllä osataan tuo stressaamisen taito kun omasta lapsesta on kyse Ja todellakin kaikin keinoin yritän olla näyttämättä huoltani lapselle. Hänen kanssaan olemme jutelleet ikätason mukaan asiasta ja isosiskoille on infottu, että tähän asiaan suhtaudutaan nyt kaikenkaikkiaan kannustavasti ja myönteisesti.

    Kiitos kannustavista viesteistä.

  • Mainos

  • Ronjuska 60 viestejä5.3.2012 20:38

    Markelle kiitos moninaisesta viestistä. Sopeutumisvalmennuskurssille jo haku laitettukin, odotan innolla jos päästään

  • marke 71 viestejä6.3.2012 14:34

    Toivottavasti tärppää. Kurssilla oli mukana lääkärin, keskusteluja, tuotteiden esittelyä, yhdessä leivontaa ja leikkimistä sekä todella hyvää ruokaa! Virroilla ympäristö oli ihanteellinen ja osallistujat oli jaettu suunnilleen samanikäiset lapset vanhempineen samoihin mökkeihin.

    Kursseille valitut olivat kaikki saaneet diagnoosin äskettäin, joten asiat olivat uusia ja outoja. Kävimme alkuvaiheessa useammankin kerran ravitsemusterapeutin vastaanotolla, mutta silti pidän sopeutumisvalmennusta meille "lottovoittona" päästä sinuiksi keliakian kanssa. En pidä sitä sairautena, koska sitä ei lääkitä millään. Ruoka on ainoa hoitotapa eli pitää katsoa, mitä syö. Pätee myös meihin muihinkin!

  • Rosmu 19 viestejä17.4.2012 13:22

    Meillä alkuun tehtiin mummolassa yhdessä ruoat..Mummo teki keittiöön jääkaapin yläpuolelle oman gluteenittoman kaapin,missä oli yökyläläiselle omat näkkärit,jauhot,keksit,puurot,korppujauhot ja tietysti oma leivänpaahdin..Mummo myös uusi maustekaapin,ilman eri kehotusta..Nykyään ostaa vain knorrin lihaliemikuutiota(maggi sisältää vehnää)Soija kastike on gluteenitonta jne.Itse hän on ollut ravintola-alalla,mutta ei pahemmin alkuun tiennyt oikein keliakiasta,ennenkuin oma lapsenlapsi sairastui.Kun keskustelimme vaaroista jne.oli hänestä aikaa myöden isoapu tarjoillessa ja osasi palvella asiakkaita asiantuntevammin,eeikä enää epäröinyt erikoistilanteissa.

    Isomummo opetti minua tekemään gluteenittomia piirakoita.Aikaisemmin en osannut edes tavallisia tehdä,vaikka sukujuuret ovat pohjois-karjalassa,missä se on perinne leivontaa..
    Piirakoihin käytän tummaa jyttejauhoa,kermaa ,suolaa ja kananmunaa.Kananmuna sitoo kuorta ja vedensiasta maito pehmentää...
    Todella hyviä olen saanut aikaan ja tyttäreni on ollut mielissään.

  • Varpu 4 viestejä4.5.2012 22:54

    Meidän poika oli eskarissa, siis 6 vuotias, kun keliakia todettiin. Alusta asti eskari/hoitopaikassa oli selvää, että poika syö gluteenitonta ruokaa ja välipaloja, eikä ongelmia ollut. Mummot ottivat myös asian "omakseen" eikä vahinkoja sattunut; taustalla varmaan auttoi kahden aikaisemman sukupolven keliakiadiagnoosit. Kaupassa ostoksilla kannattaa AINA lukea tuoteselosteet. Jotain "varmana" pitämääsi tuotetta on voitu muuttaa ajan saatossa, joten tarkistus kannattaa. (Onneksi useimmissa tuotteissa on merkinnät valmiina). Jäätelöissä saattaa olla vehnäjauhoja, siis keksinmuruja tmv; monissa karkeissa on myös lakritsia, salmiakkia, vehnäjauhoja, mallasta jne. Eli tarkkana kannattaa olla! Kylään mennessä,varsinkin näin alussa, varalta omat eväät lapselle mukaan - lähipiiri kyllä oppii aikanaan. Ei kannata panikoida, keliakian kanssa pärjää kyllä!

  • Ronjuska 60 viestejä5.5.2012 16:16

    Kiitos Varpu vastauksesta. Keliakian kanssa on nyt eletty pari kuukautta ja todella hienosti on mennyt. Tyttö on sopeutunut uskomattoman hyvin eikä asia enää omassa päässäkään pyöri liikoja
    Eka kontrolli jännittävä paikka, toivottavasti vasta-aineet laskeneet, ettei tartte alkaa uudestaan ihmetellä mikä on mennyt pieleen.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,012s