Mikaela

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
1 2
  • Vehnämaltodekstriini 24.3.2009 11:18

    KattiMatikka on siinä oikeassa, että jokainen itse valkkaa, mitä suuhunsa laittaa... Mutta ongelma on juuri siinä, että kaikkia ainesosia ei tuoteselosteissa ilmoiteta, eikä usein myöskään niiden alkuperää. Esimerkkinä polydekstroosi on vehnästä tai maissista johdettua. Maissiperäinen sopisi, vaan vehnäperäinen ei.

    Omalla kohdallani asia etenee aina niinpäin, että jostain nurkan takaa ryöpsähtää oireet (usein eritt. rajustikin) ja kun alan selvittää, mistä oireet tällä kertaa johtuivat, saan sitkeällä penkomisella selvitettyä, että VEHNÄ (useimmiten) se siellä taas luurasi.

    Siten, itsenäinen valintojen ja päätöksenteko on mahdotonta, jos yksityiskohtaisia ainesosia ei tuoteselosteissa kerrota.

    Omalla kohdallani oireet ovat niin rajut (suolisto + iho), että on noudatettava ehdotonta dieettiä, siis oltava syömättä teollisia elintarvikkeita ja / tai kodin ulkopuolella... Ei kiva!

    Muna-kana-ilmiöistä en käy kiistelemään, jokainen muodostaa asioista oman näkemyksensä omien kokemustensa ja tutkimustyönsä jne. perusteella... Tulevaisuus sitten osoittaa ja kertoo enemmän.

  • Gluteeniton-termin merkitys muuttuu 13.3.2009 11:47

    Käsittääkseni nämä siirapit, tärkkelysmuunnokset jne. ovat jonkun toisen tuotantohaaran jätettä, mikä ennen on syötetty karjalle tai kompostoitu / viety kaatopaikalle (esim. olutteollisuuden mäski ym.). Tuotannollisen kannattavuuden vuoksi mitään ei enää jätetä hyödyntämättä, eikä haluta käyttää rahaa "oikeiden" raaka-aineiden; esim. OIKEA sokeri, ostamiseen.

    Hölmöläisen peiton jatkamista se vain on: kalliit tuotekehitystiimit tarvitsevat tilat ja laitteet sekä henkilökunnan palkkoineen + sivukuluineen, eikä sitä huomioida kokonaistaloudellisuutta ja kannattavuutta määritettäessä.

    Ja loppupelissä esim oikea mehu: suomalainen marja, raikas vesi sekä tavallinen kidesokeri on edullinen ja turvallinen tuote, sekä yksinkertainen valmistaa.

    Tämä elintarvikepolitiikka on jotenkin ihan käsittämättömän kieroutunutta... ;(

  • Gluteeniton-termin merkitys muuttuu 13.3.2009 11:02

    Yhdyn tähän! Mikään tuote, minkä ainesosa on jollain tavalla prosessoitu gluteenipitoisesta viljasta, ei voi olla gluteeniton sanan todellisessa merkityksessä!

    Terminologia on ammatillista kikkailua, jolla tietoisesti johdetaan ihmisiä harhaan. Termit eivät merkitse itsessään yhtään mitään tavalliselle kuluttajalle. Tuntuu siltä, että elintarviketeollisuus tuottaa vain itselleen sopivia porsaanreikiä voidakseen käyttää aina niitä raaka-aineita, joita halvalla saadaan ja mielellään niin, että nuo aineet ovat toisen teollisuuden- / tuotantohaaran jätettä / oheistuotetta.

    Henkilökohtainen, kokemusperustainen näkemykseni on, että niin iho- kuin suolikeliakiassakin vähäinenkin kontaminaatio on omiaan sairastuttamaan elimistöä. Vaikka akuutteja suolioireita ei tulisikaan, on haitalliset seuraukset pitkällä aikavälillä havaittavissa. Juuri viittasin toisessa keskustelussa tuoreeseen tutkimusartikkeliin, jossa todetaan keliakian sekä ohimolohkoepilepsian ja hippokampuksen skleroosin välillä havaitun suoran yhteyden.

    Samaan aikaan, kun väestön keskuudessa erilaiset ruokaperäiset krempat yleistyvät, lisääntyy myös diabetes, astma, nivelreuma, vakavat krooniset haavaiset suolitulehdukset, pahanlaatuiset kasvaimet sekä muistihäiriöt; dementia, alzheimer...

    Olisin taipuvainen uskomaan, että herkimmät yksilöt ovat oiva indikaattori ns. turvallisten tuotteiden ja raja-arvojen määrittelyssä. Sairaudenoireiden havaitseminen ja esiintyminen on yksilöllistä, eivätkä kaikki keliaakikot esim huomaa oireitaan yhtä helposti. Tämä ei silti välttämättä takaa sitä, että kontaminaatiolla ei olisi elimellisiä, terveydelle haitallisia vaikutuksia.

    Jokainen luonnollisesti itse päättää ja valitsee, mitä omalla kohdallaan tekee, mutta tieto on tässä kohden paikallaan tietoisten valintojen tekemiseksi.

    Valinnan vaikeus tulee tosin eteen siinä valitettavassa tosiasiassa, että turvallisia tuotteita on kaupan hyllyltä nykyään lähes mahdoton löytää / tunnistaa. Siksi tässä foorumissa jaettavat kokemukset ja tieto on monelle kullan arvoista!

  • Gluteeniton-termin merkitys muuttuu 13.3.2009 10:05

    Katselin netistä lisäinfoa terminologiaan saatuani jälleen ihokelin kukkimaan, syynä eräs mehujuoma, josta valmistaja väittää olevan mahdotonta saada oireita! He kun noudattavat elintarvikelakia ja EU-direktiivejä...

    Mehussa on ns. ravintokuitua; polydekstroosia. Erään teollisen elintarviketuottajan web-sivuilta löytyy selitys: "Polydekstoori on vehnän glukoosista johdettu hiilihydraatti, joka toimii tuotteessa kuituna. Polydekstroosi on gluteeniton."

    Siis ko. kuitu on vehnästä peräisin ja vaikka sen väitetään olevan "turvallinen" sain siis itselleni ikävät iho-oireet jälleen kerran aikaiseksi. Ja tuo mehu oli siis ainoa muutos ruokavaliossani oireiden puhkeamisen aikana, ja iho taas rauhoittui, kun mehun karsin pois käytöstä! Ilmiselvä syy-yhteys siis on havaittavissa, valmistajan väitteiden vastaisesti.

    Herkkien kuluttajien on siis syytä tiedostaa myös tämä "porsaanreikä"!

  • Virhediagnoosit 13.3.2009 09:44

    PubMed -tietokanta (www.pubmed.gov) on hyvä tietolähde. Tosin siellä usein on saatavilla vain tutkimuksen tiivistelmä. Mutta siinähän se on se ydintieto... Artikkelit ovat englanninkielisiä. Hakua voi tehdä esim. termillä "coeliac disease".

    Eräs tuore artikkeli koskee ohimolohkoepilepsian ja hippokampuksen skleroosin yhteyttä keliakiaan. Tutkimus on suomalaisten tutkijoiden toteuttama (Tampere). Uskoisin, että johonkin heistä yhteyttä ottamalla, suomenkielinen artikkeli voisi aiheesta olla jollain tapaa saatavilla:

    Hippocampal sclerosis in refractory temporal lobe epilepsy is associated with gluten sensitivity.

    Peltola M, Kaukinen K, Dastidar P, Haimila K, Partanen J, Haapala AM, Mäki M, Keränen T, Peltola J.

    J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2009 Feb 24. [Epub ahead of print]PMID: 19244266 [PubMed - as supplied by publisher]

    Ja toki tuolta tietokannasta löytyy pilvin pimein tuoreita tutkimusartikkeleita / -tiivistelmiä luettavaksi ja opiskeltavaksi.

    Tuohon kysymykseen, miksi vasta-aine olisi positiivinen ja koepala negatiivinen, en osaa suoralta kädeltä vastata muuta, kuin että nähdäkseni vasta-aine osoittaa heikentyneen / olemattoman gluteeninsietokyvyn. Autoimmuunijärjestelmä säätelee monia kehon toimintoja ja tämän puolustustoiminnan häiriö johtaa vasta-aineiden muodostumiseen -> allergia, intoleranssi, heikentynyt sietokyky... ja tilan edetessä kehittyy kroonisia tulehdustiloja elimistöön, taudin kohteesta riippuen (nivelet, haima, suolisto jne.)

    Keliakia, kuten monet muutkin autoimmuunisairaudet vaikuttavat olevan jossain määrin yhteydessä perinnölliseen alttiuteen, ja häiriö on ilmeisen selvästi perintötekijätasolla, geeneissä. Mikä sitten laukaisee virhegeenin aktivoitumaan ja käynnistämään vasta-ainetuotannon -> sairauden syntymisen, liittyy varmasti lukemattomiin eri tekijöihin: ympäristö, saasteet, lisäainekuormitus, raskasmetallit, ihmislajin evoluutioon / muuntautumiskykyyn verraten liian äkilliset elin- ja ruokailutottumusten muutokset jne.

    Kokonaisvaltaisen terveydentilan ylläpitämiseksi ja edistämiseksi kannustan pohtimaan käytettävien ruoka-aineiden määrällistä rajaamista ja mahdollisimman puhtaiden ja lisäaineettomien elintarvikkeiden käyttöä. Teolliset elintarvikkeet sisältävät valtavat määrät myös "salaisia" ainesosia, joita entisaikoina ei ole ruokiin laitettu. Emme nykyisin voi mitenkään tietää, mitä suuhumme todellisuudessa laitamme.

    On jotensakin kornia, että esim. ruoka-allergioiden ja -intoleranssien esiintyvyyttä selvittävissä tutkimuksissa tuloksena esitetään, että maalaisympäristössä ihmiset altistuvat p****lle ja siedättyvät, eivätkä siksi sairastu em. vaivoihin kaupunkilaistovereiden tapaan niin herkästi / usein. Ja tietoisesti jätetään julkituomatta fakta, että maalla ruoka tuotetaan suurimmaksi osaksi itse, tai välittömässä lähiympäristössä, eikä elintarvikkeita altisteta teolliselle prosessoinnille ja "E-vitaminoinnille" (lue E-koodeille) ennen ruokalautaselle päätymistä. Kaupunkiympäristössä ruokavalio yhä useammin koostuu valmisruoista ja puolivalmisteista, joiden kokonaissisältöä emme voi mitenkään tietää.

    Monet elintarvikevalmistajat tuntuvat ajattelevan, että intoleranssien ja allergioiden räjähdysmäinen kasvu ei edellytä heiltä toimenpiteitä, eivät voi mitenkään ottaa huomioon ihmisten erilaisia allergioita ja niiden tuomia tarpeita! Tämä on faktaa, käsiini juuri saatettua kirjallista kannanottoa... ;(

    Nähdäkseni juuri elintarviketeollisuuden tulisi olla se sopeutuva osapuoli ja siirtyä tarjoamaan tuotteita, joita entisestään herkistyvät ja vaivoja potevat kuluttajat voisivat turvallisin mielin käyttää. EU-direktiivimuutos ei mielestäni ohjaa teollista tuotantoa tähän, vaan vapauttaa heidät vastuusta...

  • Virhediagnoosit 12.3.2009 22:12

    Nimenomaan harvoin normaalidieettiin tietääkseni palataan. Lähinnä tämä kertomani voi keskustelun aloituksessa esitetyn ihmettelyn aiheen selittää... Joskus keliakiaoireiden syynä voi olla em. syyt, vaikka esim. verikokeissa saataisiin negatiivinen tulos. Eikä verikokeidenkaan tulos ole täysin luotettava negatiivisissa tapauksissa. Eli siis selittämättömien vatsaoireiden taustalla voi olla infektioperäinen nukkavaurio, eikä tosiasiallinen keliakia.

  • Iho-oireet 12.3.2009 10:28

    Oireiden ilmaantumisaikataulu on todennäköisesti riippuvaista myös siitä, mitä muuta on samanaikaisesti / samana päivänä tullut syötyä.

    Itselläni joissain tilanteissa ihon turpoaminen, hillitön kutina, vesirakkulat, näppylät, ihon ja huulien kuivuminen, vatsaoireet jne. vaihtelevalla voimakkuudella alkaa jo puolen tunnin kuluttua ruokailusta ja joskus taas vasta tuntien - parin päivän päästä.

    Muutamia viljakokeiluja on vuosien mittaan tehty (diagnoosi epäselvä tuolloin vielä), ja jossain vaiheessa gluteeni alkoi nostaa oireita esiin vasta parin viikon glut.pit. ruokavalion jälkeen.

    Nykyisin herkkyys on sitä luokkaa, että hippusen kokoinen leivänmuru, tilkka glukoosi-fruktoosisiirapilla makeutettua mehua jne. riittää laukaisemaan oireet, joista usein ensimmäisenä todella pirullinen kutina.

    Yksiselitteisyyttä tässä on vaikea osoittaa, mutta oireiden ilmaantuminen vahvistaa epäilemättä kontaminaation tapahtuneen. Eli johonkin ruoka-aineeseen on jossain vaiheessa sekoittunut gluteenia.

    Karkkeja kannattaa varoa: monissa karkeissa on usein viljaperäistä raaka-ainetta hienojen termien taakse kätkettynä ja irtokarkkien kohdalla aineet sekoittuvat, kun samoilla kauhoilla karkkeja pussitellaan.

    Ja todellakin, oireet saavat salapoliisityöllä usein selityksen: teolliset mehut, karkit, pikkuleivät, murot, riisi- ja kaurajuomat jne. sisältävät usein mm. glukoosi-fruktoosisiirappia, hydrolysoitua / muunnettua tärkkelystä ym. jotka ovat usein vehnä- / ohraperäisiä. Näitä ei välttämättä edes mainita tuoteselosteissa ja sittenpä ihmetellään, mistä oireet taas kerran aiheutuivat!

  • Virhediagnoosit 12.3.2009 10:09

    "Virhediagnoosi" voi aiheutua esim. seuraavasti:
    Mikrobiperäinen vatsainfluenssa, oksennustauti, infektioripuli, ruokamyrkytys, antibioottikuuri, muu lääkitys tms. aiheuttaa sekundäärisen suolinukkavaurion, josta seuraa "gluteenivamma". Tällöin saadaan aikaan samanlaiset oireet ja vaivat, kuin "oikeassa" keliakiassa, mutta ilman immuunijärjestelmän vasta-ainereaktiota. Käytännössä tällöin keliakiaverikokeet jäävät negatiivisiksi, vaikka gastroskopiassa nähtäisiinkin suolinukkavaurio. Eikä aina edes nähdä...

    Silti hoitona on ehdottoman gluteeniton ruokavalio kuukausien (e. 12 kk) ajan, jolloin suolinukkavaurio ehtii kunnolla korjaantua ja suoliston tulehdustila rauhoittua. Sitten voi vähitellen kokeilevasti, kehon reaktioita kuunnellen palata gluteenipitoiseen ruokavalioon. Mikäli oireet palaavat, on syytä siirtyä takaisin gluteenittomaan.

    Ammatissani olen ollut useiden lääkäreiden kanssa tekemisissä, ja ainoastaan yhden olen vuosia sitten havainnut tiedostavan tämän mahdollisuuden "epämääräisten" oireiden taustalla. Tokikaan kokemukseni ei ole lähellekään kattava...

    Tämän keskustelun / aiheen aloittajan tuttavalla voi olla tästä ongelmaketjusta kyse ja siten gluteenittomaan dieettiin siirtyminen on ollut viisas ratkaisu ja käytännössä osoitettu hänen kohdallaan tehokkaaksi ja toimivaksi hoidoksi! Hyvä niin

  • Gluteeniton-termin merkitys muuttuu 12.3.2009 09:54

    Niin, pakko olisi jotain syödä... Vaikeaa se vain on, ja tuon direktiivimuutoksen myötä vielä vaikeutuu. Elämä tuntuu aika kurjalle, kun päivästä toiseen joutuu riutumaan oireiden kynsissä ja pohtimaan, mistä HEL****STÄ on gluteenia taas sisuksiinsa saanut!!!!!!! Perhe on jo opetettu tiukkoihin toimintatapoihin (itselläni oma keiju-rasia, oma ruokakaappi yms.) jotta kontaminaatio muiden viljojen kanssa voitaisiin kotioloissa välttää. Mutta henkilö- ja perhekohtaisella tasolla tehtävät ponnistukset terveydentilan hyväksi on turhaa, kun elintarviketeollisuus terrorisoi koko prosessin.

    Jos gluteeni ei sovi, se ei sitten oikeasti sovi! Ja seuraukset pitkässä juoksussa ovat "pikkuripulia", vatsanväänteitä, oksentelua, ihottumia, päänsärkyjä, VI******STA kutinaa, valvomista, jatkuvaa väsymystä, masennusta yms. paljon vakavampaa.

    Epäpuhtaan ruokavalion ylläpitämästä suoliston kroonisesta tulehdustilasta aiheutuvat imeytymishäiriöt johtavat ravintoaineiden (vitamiinit, hivenaineet, mineraalit) puutteeseen ja siten muiden seurannaisten ilmenemiseen: osteoporoosi ->luunmurtumat, nivelrikot ->keinonivelet, kiputilat, diabetes, astma, verisuoni- ja sydänsairaudet, mielialahäiriöt, masennus, pahanlaatuiset kasvaimet jne. Seuraukset ovat yksilötasolla rankat, ja maksut myös rahallisesti kovat! Osan kustannuksista kattaa koko kansa veroeuroina.

    Direktiivimuutos antaa teollisille elintarviketuottajille vapauden liikkua löysissä rajoissa ja käytännössä olla välittämättä "pikkulipsauksista"! Vuosien mittaan käymäni keskustelut erilaisten "asiakaspalvelijoiden" kanssa osoittaa, että oikeasti heitä kiinnostaa vain mahdollisimman halvalla tuotettujen = liiketaloudellisesti kannattavien tuotteiden kaupaksi saaminen.

    Olen valmis laittamaan nettiadressin luontaisesti gluteenittomien ja ehdottoman puhtaasti valmistettujen / prosessoitujen ja kuljetettujen elintarvikkeiden puolesta, jos asia saa keskuudessanne kannatusta!?!?!?!

    Tässä on joillekin asiaan vihkiytyville oikeasti bisneksen paikka! Tarjota vilja-allergisille ja keliaakikoille OIKEASTI puhtaita, huolella prosessoituja elintarvikkeita / raaka-aineita.

  • Gluteeniton-termin merkitys muuttuu 10.3.2009 15:36

    Elintarviketeollisuus vähät välittää. Teollisiin elintarvikkeisiin laitetaan sitä, mitä halvalla saadaan ja koostumuksia muutellaan sen mukaisesti. Tuoteselosteet pidetään niin väljinä, että saatavuuden ja hinnan aiheuttamiin muutoksiin ei tarvitse ainesosaluettelosssa reagoida. Gluteenin lisäksi tuotteissa on maidon osia, pähkinäjäämiä, soijaa yms. eikä niitä (valmistajia) todellakaan kiinnosta asiakkaiden ja kuluttajien terveys! Tiedän tämän, koska olen ollut lukuisiin teollisiin elintarviketuottajiin yhteydessä vuosien mittaan useasti. Alkaa tuntua maatilan osto ajankohtaiselta. Kun itse tuottaa ruokansa, tietää mitä suuhun laittaa. Tuoteselosteet ei auta valintojen tekemisessä yhtään. Juuri tässä sain ihokeli-oireet pintaan, ja syyksi paljastui mehu, josta valmistaja EI ilmoittanut sen sisältävän glukoosi-fruktoosisiirappia, katsos kun se on VAIN sokeria! Ei niitä kiinnosta, eikä tuoteselosteisiin todellakaan voi luottaa!

    Että tsemppiä meille kaikille "ruokavammaisille"!

<< Alkuun < Edelliset
1 2

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,016s