Suviih 

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 • Vinkkejä Italiaan 6.8.2015 15:05

  Glutenfree Roads löytyy myös älypuhelinsovelluksena. Kannattaa ladata puhelimeen, reissun päällä on näppärä tarkistaa lähellä olevat ravintolat/kahvilat suoraan puhelimesta.

 • Neuvoja gluteenittomaan leivontaan? 22.5.2015 00:05

  Ylläpidän tuota Gluteenitonta leivontaa -blogia ja reippaasti päälle 10 vuotta on tullut gluteenitonta leivottua. Ylläolevissa viesteissä olikin paljon jo asiaa, mutta tässä vielä jotain omia ajatuksiani.

  Perusjauhoina (vehnäjauhon korvikkeena) menee hyvin gluteenittomat jauhoseokset (Semper hieno jauhoseos tai Sunnuntain vaalea jauhoseos). Noista onnistuu helposti pullat, pikkuleivät, suolaisen piirakan pohjat, muffinssit jne. Itse tykkään tuosta Semperistä, sillä siinä ei ole vehnätärkkelystä ja raaka-aineena on gluteenittomia viljoja monipuolisemmin. Lisäksi meillä on perhepiirissä keliaakikoita, joille ei vehnätärkkelys käy, joten helpommalla pääsee kun leipoo vain vehnätärkkelyksettömiä. Mutta nuo jauhoseokset on makukysymyksiä, että kummastako tykkää, molemmat kyllä toimivat. Lisäksi leivinjauheella kohotettavissa leivonnaisissa on Schärin Mix Patisserie hyvä jauhoseos. Erityisesti kakkupohjissa tykkään siitä. Schärin jauhoa löytää lähinnä Citymarketeista (ei niistäkään kaikista), mutta Semperiä ja Sunnuntaita on miltei kaikissa kaupoissa. Kilohinnaltaan nämä kolme ovat miltei samoissa lukemissa, erot eivät ole isoja.

  Leipiin löytyy myös Semperiltä ja Sunnuntailta ns. perusjauhot (karkea jauhoseos Semperillä ja tumma jauhoseos Sunnuntailta). Nämä ovat vähän kuin korvikkeita hiivaleipäjauholle. Pelkästään noilla saa jonkinlaista leipää, mutta jos kaipaa kuitua, makua ja rakennetta hieman enemmän, kannattaa sekoittaa joukkoon muita jauhoja, siemeniä ja kuitulisiä (tattaria, teffiä, kaurahiutaleita, sokerijuurikaskuitua, perunakuitua... lista on pitkä ja vain mielikuvitus rajana).

  Sitten jos innostut jauhoseosten lisäksi tekemään sekoitukset itse, kannattaa muistaa, että riisi, maissi jne. jauhot kaipaavat usein rinnalleen hieman jotain tärkkelyspitoista, että lopputulos olisi hyvä. Tapiokatärkkelys, maissitärkkelys ja perunajauho ajavat tämän asian.

  Sitkonkorvikkeet psyllium ja ksantaani ovat hiivataikinoissa tärkeitä rakenteen ja leivottavuuden kannalta. Psyllium lisätään yleensä nesteeseen, jossa se turpoaa ja muodostaa sitkoa korvaavan hyytelön. Ksantaani lisätään taikinaan jauhojen joukossa ja se on tarkemmin määriteltynä sakeuttamisaine. Ksantaanilla voi tuoda kestävyyttä pikkuleipiin, kahvikakkuihin ja muffinsseihin, jolloin ne eivät murustu niin herkästi, mutta ksantaanin annostelussa kannattaa olla tarkka, jotta leivonnaisesta ei tule kuiva. Psyllium on hiivaleivonnaisissa se tärkeämpi sitkonkorvike, mutta käytän itse usein myös pientä määrää ksantaania hiivaleivonnaisissakin psylliumin rinnalla, jolloin rakenne saa vielä sen "viimeisen silauksen". Varsinkin jos sekoittaa taikinaan paljon noita yhden viljan jauhoja (tattari, riisi jne.), huomaa ksantaanin vaikutuksen leivän rakenteessa helposti.

  Olen tehnyt blogiini listauksen jauhoista joita itse käytän yleisimmin leivonnassa: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/p/kayttamani-jauhot.html ja lisäksi tarkempaa infoa noista sitkonkorvikkeista: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/p/psyllium-ja-ksantaani.html

  Ruoanlaitosta: Lähinnähän noita jauhoja käytetään kastikkeiden suurustamiseen ja leivitykseen. Jos haluaa tehdä perinteistä voi-jauho -suurusteista kastiketta, kannattaa valita jokin yhden viljan jauho. Toiset tykkää riisistä, toiset tattarista tai teffistä, mutta itse olen tykästynyt maissijauhoon. Kokeilemalla löydät oman suosikkisi. Maizenalla saa helposti suurustettua myös kastikkeet, jos ei kaipaa sitä rasvassa käristämistä. Leivityksen voi myös hoitaa noilla samoilla jauhoilla kuin kastikkeen teonkin. Tattari käy korvikkeeksi niissä ruoissa, jotka normaalisti leivitettäisiin ruisjauhoilla ja itse käytän maissia taas tässäkin sen vehnäjauhon korvikkeena.

  Lasagnelevyjä löytyy Semperiltä ja Schäriltä ja molemmat olen todennut yhtä hyviksi. Pastat muuten ovat taas niitä makukysymyksiä.. netin keskusteluja gluteenittomista pastamerkeistä huomaa, että näkemykset voivat erota hyvinkin paljon ihmisestä riippuen. Yhteenkään täysin suteen en ole itse törmännyt, mutta pääsääntöisesti voisi sanoa, että kuitupitoisesta pastoista irtoaa vähemmän tärkkelystä keitinveteen kuin vaaleista pastoista. Netissä on tullut vastaan joitakin kuvia, joissa keitinvesi on ollut ihan puuroa, mutta vaikka siihen ilmiöön törmäisikin, niin sen voi seuraavalla kerralla välttää ottamalla samalle pastamäärälle isomman kattilan ja runsaammin keitinvettä. Pasta tulee myös aina lisätä kunnolla kiehuvaan veteen, sillä gluteeniton pasta ei anna tässä niin paljoa anteeksi kuin vehnäpasta, jos sen lisää heikosti kiehuvaan veteen.

  Mutta summasummarum, rohkeasti vain leipomaan. Alkuun kannattaa kokeilla valmiita gluteenittomia ohjeita ja kun saat tuntuman millaisista taikinoista tulee onnistuneet leivonnaiset, voit helposti lähteä itsekin soveltamaan eri juttuja. Jos blogin seuraaminen kiinnostaa, niin tervetuloa seuraajaksi fb:ssä (sinne linkitän aina uusimmat tai muuten ajankohtaiset reseptit). https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Gluteeniton Grandiosa-pizza 24.2.2015 10:11

  Näköjään joukkovoima jylläsi Yllättävän nopeasti tarttuivat toiveisiin ja hyvä niin. Testatahan tämä pitää kunhan kaupasta löytyy ja uskoisin, että ihan ei Norjan tasolle hinta kipua.

 • Keliakialiitolta uusia jäsenetuja 9.2.2015 18:48

  Facebookin puolella oli jaettu kuva Raxin nettisivuista , joilla kerrotaan Keliakialiiton ja Raxin välisestä sopimuksesta, jonka myötä Keliakialiiton jäsenkortilla ei tarvitse maksaa Raxin 3e lisämaksua gluteenittomasta pizzasta. Nyt siis kannattaa ottaa jäsenkortti mukaan, jos lähtee pizzalle Raxiin.

  Viime vuoden puolella tuli myös voimaan -10% alennus Gluto-ravintolassa liiton jäsenkortilla. Noin 10e annoksen hinnasta lähtee siis euro pois.

  Myös Helsingin Vanhan kauppahallin nettisivuilla mainitaan, että Keliakialiiton jäsenet saavat jäsenkortilla -5% alennuksen Viljaton Valinta -myymälästä.

 • S-ketju halpuuttaa gluteenittomia tuotteita 5.2.2015 19:12

  Näytti alennukset vaihtelevan 0,06-1e välillä. Pienimmät alennukset Moilasen leivissä ja isoin Frian mutakakussa. Valtaosa alennuksista liikkui 0,20e-0,40e välillä, eli ihan hyvin pitkässä juoksussa. Positiivista, että esimerkiksi Semperin Fin mix -jauhoseos näyttää nyt maksavan saman verran Prismassa ja S-marketeissa (ainakin PeeÄssän alueella). S-marketissa kyseisen tuotteen hinnanalennus oli siis euromääräisesti suurempi, kuin entuudestaan halvemmassa Prismassa.

 • Gluteeniton brunssi 7.2. Helsingissä 19.1.2015 18:29

  Harmi, en pääse paikalle, kun juna lähtee jo heti klo 11 jälkeen. Toiste siis. Jos Cafe Fannylla on fb-sivut, niin pistäkäähän sinne mainos, että voi jakaa eteenpäin.

 • S-ketjun alennukset ja gluteenittomat 19.1.2015 10:20

  Nyt tulee ristiriitaista tietoa. Laitoin itsekin kyselyn Antti Oksalle, että mahtuuko niiden 400 tuotteen joukkoon myös jokin gluteeniton erityisruokavaliovalmiste ja vastaukseksi tuli: Jokin kyllä. Prisma on tutkitusti halvin #gluteeniton ostopaikka. Tätä vahvistamme jatkossakin.

  Saa nähdä. Kaupassa pitäisi tänään käydä ja pitänee käydä ratsaamassa Prisman gluteenittomien hylly, että onko jokin omista vakiotuotteistani halventunut (vaikka sitä kyllä epäilen nyt tuon Alarodun vastauksen jälkeen).

 • Gluteeniton brunssi 7.2. Helsingissä 18.1.2015 21:29

  Nyt kiinnostaisi todella, mihin aikaan brunssi on tarjolla? Olen kyseisenä aamuna Helsingissä ja tulen varmasti, mikäli brunssi vain alkaa sellaiseen aikaan, että ennätän ennen junan lähtöä.

  Itsekin toivoisin brunssille karjalanpiirakoita ja runsasta leipävalikoimaa.

 • Querfood-verkkokauppa, kokemuksia? 13.1.2015 13:49

  Tilasin ja tilaan varmasti toistekin! Toimistus tapahtui saksalaisen jämptisti, tilasin torstaina ja paketti tuotiin kotiovelle jo maanantaina! Kirjoitin aiheesta juuri blogitekstin, sieltä voi lukea lisää: http://www.glu.fi/blogit/message.php?id=46

 • Querfood-verkkokauppa, kokemuksia? 6.1.2015 19:48

  Katselin tuossa saksalaisen Querfood verkkokaupan valikoimia ja tarkoitus olisi tilata. Onko kokemuksia kyseisestä verkkokaupasta, pelaako toimitus jne? Valikoimat näyttäisivät olevan varsin laajat ja varsinkin tuotteet, joita Suomesta ei saa houkuttelevat tilaamaan. Hinnat esimerkiksi Schärin tuotteilla ovat myös selkeästi halvemmat kuin Suomessa. Toimituskulutkin varsin kohtuulliset.

  http://www.querfood.de

  Ja vinkkinä jos saksa ei taivu (kuten ei itsellänikään), Chrome-selaimessa on kääntötoiminto, jolla saa kokonaisia verkkosivuja käännettyä automaattisesti. Suomen sijasta kun kääntää englanniksi, niin tulee varsin selkokielistä tekstiäkin.

<< Alkuun < Edelliset
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

  Yksityisviesti
  Lähetä yksityisviesti

  Vinkkejä
  136 vinkkiä

  Tuotteita
  22 tuotetta

  Kuvia
  190 kuvaa

  Linkkejä
  14 linkkiä

  Keskustelu
  629 viestiä, 55 aloitusta

  Kommentit
  139 kommenttia

  Rekisteröitynyt
  19.1.2009 22:18

©2020 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,05s