Vanhakainen

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Irtomakeiset 14.9.2020 10:42

    Kertokaahan kuka tietää että mitä karkkia sitä saa syödä kun noudattaa luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota?

  • Mistä ihmeestä voin vielä saada gluteenia? 14.9.2020 10:39

    EmmuEpuli kirjoitti:
    Tsemppiä
    Kaksi ensimmäistä vuotta menee puhtaasti opiskellessa puhdasta ruokavaliota ja toipuessa.
    Arki tulee olemaan alun jälkeenkin erinomaisen tarkkaa luistelua viljaviidakossa.
    Esim ystäväni halusi leipoa kutsuille, muttei halunnut ottaa vakavasti gluteenittomuutta, ja oli osan jauhoista korvannut vehnällä. No siitä seurasi kuuden kilon menetys pari kuukautta silkkaa tuskaa, ja vasta puolen vuoden kuluttua pääsin lähtötilanteeseen näkyvistä oireista. Ystävän kokkailut pääsi pysyvästi mustalle listalle. Syön nyt vain tuntemieni gluteenittomien kokkien tekemää ruokaa.
    Aika yhdestä saastuneesta annoksesta verrattuna uuteen diagnoosiin ja muutokseen on tässä pointtina.

    Käsihygieniasta,
    vuokrasin auton ja ratti tuntui niljakkaalle, pysähdyin pesemään sen, mutta olin jo ilmeisesti pyyhkinyt tahmatassulla kasvoja tai suuta, ja taas vatsa piloilla.
    Tämän kaltainen herkkyys ei oikein tahdo mahtua ajatuksiini, mutta pakko se on usean kerran jälkeen ollut uskoa.

    Keskustelussa ei ollut näitä varottavia vielä mainittu: glukoosi-fruktoosisiirappi, bambu, levä, vieraat valurauta-astiaruoat, Sunnuntaituotteet kaikki, kaikki viljapohjainen alkoholi ja tarvitset täysin gluteenittoman kodin.
    Rasvaa ja maitoa vain rajoitetusti.
    Maksaa vaivan, sanos maksakin.&#129303;
    Tsemppiä

    Mielenkiintoista lukea toisten tosi allergisten kokemuksia. Usein kai näitä luullaan jopa vainoharhaiseksi, siltä itsestäni joskus tuntuu.
    Itselläni tuo gluteeniton koti ei oikein onnistu kun olen ison perheen mummo ja lastenlapset usein luonani, kaapissa oltava kaikkea mahdollista heille sopivaa.
    Näitä gluteenittomia en raski isosti tarjota kun ovat niin kalliita, mokoma.
    Leivon mielelläni mutta nyt on maski päällä leivottavakin kun jauhopöly menee limakalvoille hengitettäessä ja jos suu vielä vähänkään auki ja nenän kautta ainakin imeytyy. Ihoni on aina rakkuloilla jos en pidä suojaa, siksi leipominen lapselleni on jäänyt väliin, harmillista.
    Sen maskin kanssa on vaikea hengittää ja uuni antaa lisälämpöä keittiöön joka vaikeuttaa hengittämistä.
    Nuista sunnuntai tuotteista kai kokeillen löytyy sopiva mutta varmempi ottaa muita jos on tarjolla.
    Nyt on niin paljon tosiaan viljaviidakossa tarjottavaa ja sekoituksia että ison suurennuslasin kanssa saa kaupassa asioida.

  • Elämä pilalla? Mikä avuksi? 11.9.2020 19:09

    Hienoa kuulla että tilanne parempaan päin ja olet oppinut jotain. Nuori olet ja elämä edessa.
    Mutta asia kuin asia niin jokainen on oman elämänsä mittari ja paras tuntija miltä tuntuu tai/ja mitä sietää ( ruokaa tai muuta ).
    On tosi kiva kuulla että olet päässyt urheilemaankin kun siitä pidät.
    Elämän ei aina tarvitse olla parhaalla mahdollisella tavalla, on ponnisteltava saavuttaakseen jotain.
    Ja onnen huomaa vasta sitten kun on kärsinyt jostakin vaikka vain hetken tai pitemmän aikaa, siihen onneen ei tarvita kovinkaan kummosia juttuja, esim että ei kutita ja vatsa toimii normaalisti ja uni maistuu ym kaikki tarpeellinen. Iloista syksyn ja elämän jatkoa sinulle!

  • Elämä pilalla? Mikä avuksi? 11.9.2020 19:09

    Hienoa kuulla että tilanne parempaan päin ja olet oppinut jotain. Nuori olet ja elämä edessa.
    Mutta asia kuin asia niin jokainen on oman elämänsä mittari ja paras tuntija miltä tuntuu tai/ja mitä sietää ( ruokaa tai muuta ).
    On tosi kiva kuulla että olet päässyt urheilemaankin kun siitä pidät.
    Elämän ei aina tarvitse olla parhaalla mahdollisella tavalla, on ponnisteltava saavuttaakseen jotain.
    Ja onnen huomaa vasta sitten kun on kärsinyt jostakin vaikka vain hetken tai pitemmän aikaa, siihen onneen ei tarvita kovinkaan kummosia juttuja, esim että ei kutita ja vatsa toimii normaalisti ja uni maistuu ym kaikki tarpeellinen. Iloista syksyn ja elämän jatkoa sinulle!

  • Siedätyshoito keliakiaan 10.9.2020 10:21

    Kyllä!

  • Elämä pilalla? Mikä avuksi? 10.9.2020 10:16

    Luin tuutti sinun elämän kokemuksiasi keliakiaan liittyen.
    Erikoinen sinänsä, vaikka maha sekaisin ja suolinukka hävinnyt ja ihottuma pahana, diagnoosi "ei keliakia".
    No, voihan se olla sitten jotain muuta.
    Kaipa tutkivat lisää ja aikanaan selviää.
    Kuitenkin, mikä on mielestäni hyvä että itse puutuit vakavasti ruokavalioosi. Kukaan muukaan ei tiedä mikä sinulle sopii ja mikä ei. Onhan jokainen niin erilainen että kahta samanlaista ei ole olemassakaan.
    Olemme ainutlaatuisia, jokainen.
    Sellainen vastaus kun kysyt miten muilla muilla suolinukka palautunut ja mitä ruokavaliosta jättää pois jne.
    Omakohtaisesti itselläni oli vuosia sitten tosi paha tilanne ja suolinukan korjaantumiseen meni vuosia, sanoisin 2-3 vuotta näin jälkikäteen muistellen.
    Vatsan toiminta oli vuosia sekaisin, väliin ummetusta mutta enemmän löysyttä.
    Se todella häiritsi elämää. Itse muutin ruokavaliota terveellisemmäksi kaikkiaan.
    Aaamulla ei tyhjään mahaan kahvia vaan viljapitoista, proteiinia ja kasviksia marjoja jotta saan kuituja hyvin, unohtamatta rasvaa, vasta sen päälle kahvia.
    Säännöllistin ruoka aikoja ja iltapala myöhemmin niin että ei jää yli 10,tä tuntia väliä aamupalaan.
    Tallaisin suunnitelmin sain mahani toimimaan aika nopeastikkin normaalisti, kyllä helpotti.
    Aina ei ole ollut noin kuin on suunnitellut mutta varsinkin aamupala on merkittävin koko päivän ruista vatsan toiminnalle ollut kohdallani.
    Sanoisin että katso ja tarkkaile mitä syöt muutamia päiviä ja miten se vaikuttaa vatsan toimintaan, muuta sitten toiseen ja jälleen seuraa, löydät toivottavasti itsellesi sopivan tasapainon.
    Ihminen on sellainen kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kuten psyyke,liikunta, uni ja kaikki sosiaaliset toiminnat.
    Itselläni esim liika huoli saa ihon kutiamaan ja olon levottomaksi. Vaikea sitä on välttää mutta on sitten löydettävä keinot tasapainoon itsensä kanssa ja se on taas niin yksilöllinen juttu.
    Terveyttä sinulle!

  • Keliakia tulee kalliiksi 5.9.2020 09:38

    Luinpa tästäkin ketjusta pätkiä.
    Oma kokemus o menneiltä vuosilta verovähennyksestä että en ole tarvinnut lääkärin lausuntoja verotoimistoon laittaa vaan ovat hyväksyneet verovähennyksen jos tulot on siihen oikeuttavat.
    Nääs verotoimistossa on omat taulukkonsa heidän sivuillaan. Viimevuonna en enää saanut kun tuli pieni tulolisä jonka huomioivat veroineen tulona.
    Sanon erimerkin, jos sinulla on tulot noin 10.000 e vuosi ja sairaskuluja vain keliakia meno joka on n.750e vuosi keliakialiiton viimeaikaisen tutkimuksen mukaan, saat 200 e vähennyksen. Siitä verotoimisto tekee omia vähennyksiään vaikka ja mitä niin että saat itseasiassa vähennystä 40-60e/siitä koko vuodesta!

  • Mistä ihmeestä voin vielä saada gluteenia? 3.9.2020 18:39

    Ziggy kirjoitti:
    Heippa!

    Minulla oli myös samankaltainen tilanne kuin tämän viestiketjun aloittajalla. Keliakiadiagnoosin jälkeen aloitin keliakialiiton suositteleman ruokavalion jota noudatin vuoden. Sen vuoden aikana olin jatkuvasti sairaana vatsataudeissa ja flunssissa, yhteensä noin seitsemän kertaa vuoden aikana. Työpoissaoloja tuli paljon ja sairastin myös kaikki lomat ja lomareissut.

    Aloin olla jo todella epätoivoinen. Silloinkin kun en ollut flunssassa tai vatsataudissa tunsin itseni väsyneeksi ja puolikuntoiseksi. Päättelin tästä kaikesta että suolistoni on mennyt niin huonoon kuntoon ettei se voi palautua, noudatinhan kuitenkin keliakialiiton suosittelemaa ruokavaliota ja söin vain "gluteeniton" leimalla varustettuja tuotteita.

    Sitten törmäsin tähän viestiketjuun ja luin tuon Liannan lähettämän viestin. Jätin kaikki listassa mainitut viljaperäiset lisä-aineet pois (tämä lista kannattaa pitää jääkaapin ovessa):

    Glukoosi eli rypälesokeri
    Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi
    Dekstroosi (eli D-glukoosi)
    Maltodekstriini

    (joskus harvoin nämä voivat olla myös maissista valmistettuja, mikä on ok, mutta sitä ei lue pakkauksessa joten parempi jättää nämä kaikki pois)

    Jätin myös etikan eli väkiviinaetikan (sisältää ohraa) ja sitä sisältävät säilykkeet pois.

    Jätin viljaperäiset alkoholit pois (olut, viski, gin ja gin lonkerot).

    Jätin kaupan halpismehut pois ja jäätelöt ja karkit pois (sisältävät usein glukoosia tai glukoosisiirappia).

    En myöskään enää syö gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita (gluteeni poistettu teollisesti, mutta sisältää gluteenin rippeitä).

    En enää kaupassa osta ruokaa vain sen perusteella että jossain tuotteessa lukee gluteeniton, vaan luen aina koko ainesosaselosteen, koska EU-säädöksen mukaan gluteeniton tuote saa sisältää pienen määrän gluteenia.

    Eli toisin sanoen siirryin gluteenittomalta ruokavaliolta luontaisesti gluteenittomalle (täysin 100% gluteenittomalle).

    Tämän seurauksena laihduin kahdessa viikossa itsestään 6 kg pelkästään jättämällä viljaperäiset lisä-aineet pois. Ja siis aiemmin painoni oli 70 kg, nyt 64 kg, joten aika iso ja nopea muutos kyseessä, ilmeisesti paino palasi samanlaiseksi kuin ennen sairastumista. Varsinkin vatsankohta on hoikempi.

    Tunnen itseni nyt uskomattoman paljon terveemmäksi ja energiseksi. En ole myöskään sairastellut. Vatsakin voi paremmin.

    Joten tuhannet kiitokset Lianna neuvoistasi, auttoivat minua suuresti ! Toivottavasti tästä viestiketjusta on myös muille apua.

    Sama täällä. Liityin tänne tänään eli olen uusi näillä sivuilla.
    Keliakia todettu oireettomana -94 joka muuttui iho oireiseksi myöhemmin.
    Tottelin keliakialiiton gluteenitonta ruokavaliota ja ihottuma muuttui lähes pysyväksi.
    Oli vuosia vaihtelua ja jos jonkinlaista löysästä vatsasta turvotuksiin.
    Kunnes tänä kesänä löysin nämä sivut ja tämän ketjun, kiitos tästä.
    Jätin heti pois gluteenittoman kauran ja monia noista mitä luetellaan edellä.
    Pienikin lipsahdus, lähinnä kylälyn jälkeen tai vahingossa ostetun pienen pienen karkkirasian, jossa sitten lukeekin "saattaa sisältää vehnää", tekee heti tuskallisen kutinan ja pian rakkulat.
    Minulla on tehty ihosta koepalat ja on vahvat granulat. On todella ja vähästä.
    Ymmärtääköhän kaikki että ei voi käyttää samoja mittoja leivonnassa eikä edes voiveistä jos leipoo/tarjoilee keliaaakikolle, ei samoja tarjoilu ottimia/lautasia yms.
    On tosi ikävä tauti.
    Olisin kiitollinen jos saisin lukea joko täältä ketjusta tai yv,nä ihokeliaakikkojen kokemuksia ja vinkkejä turvalliseen syömiseen kodin ulkopuolella.
    Samoin jostakin kesällä luin listan karamelleistä joita voi ihokeliaakikotkin syödä, en löydä sitä ketjua mistään ( olen uusi ja sivut oudot ), jos joku sen löytää ja laittaa myös tähän ketjuun tai tv,nä.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2020 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,047s