ponipimu

Keskusteluviestit

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 • Kebabia turvallisesti? 30.10.2011 19:20

  minä syön kebapia, aina varmistan että on gluteenitonta ja jos "myyja ei ymmarra" niin pyydän saada itse lukea pakkauksen. hyvin usein kaivavat pakkasesta lootan luettavaksi.

  muutama vakipaikka on missä käymme kebabilla ja niissä saa myös gluteenittomia ranskalaisia. muuten joutuu sit ottaa salaatilla.

 • glutit tuulihatut 28.10.2011 22:06

  kokeilin ensimmäistä kertaa tuulihattuja gluteenittomina, ja tuli aivan törkeän hyviä.

  löysin vanhan ohjeen kouluajoilta, ja tein sen mukaan vaihtaen vain jauhot sunnuntain jauhoseokseen.

  selasin erilaisia tuulihattuohjeita ja hyvin monessa rasvan määrä oli 100g, mutta tässä kokeilemassani ohjeessa rasvaa tulee vain 50g. vähän kevyempää. taikinaa en pursottanut, olisi ollut liian työlästä, ihan lusikalla ja sormin sain pieniä lihapullan kokoisia palleroita aikaiseksi. eikä ollut liisteriä.

  eli ohje:

  2,5 dl vettä ja 50g margariinia kiehautetaan kattilassa.

  2,5 dl jauhoja ja 1/2 tl leivinjauhetta lisätään kerralla ja muutama minuutti keitellään jotta irtoaa reunoilta ja jauhot vähän kypsyy.

  sitten jäähdytellään.

  kolme munaa vatkataan yksitellen, kutakin muutama minuutti, ensimmäisen munan aikana kannattaa vispata hiljaisella teholla koska muuten roiskuu pitkin pöytiä ja tässä vaiheessa on kokkareista.

  kolmannen munan jälkeen taikina on sileämpää ja lusikalla vaan pellille kökköjä, paista 175 asteessa 30 min, ja ethän avaa luukkua missään vaiheessa paiston aikana.

  täytteeksi tein savulohi-tuorejuustoa ja valkosuklaa-nougatmoussea. maistiaiset oli sikahyviä ja huomenna törsätään oikein kunnolla kemuissa!

 • Lapsikeliaakikon jalkakivut 27.10.2011 21:43

  minulla itselläni ei varsinaista jalkakipua ole, siis sellaista "kasvukipua", mutta nivelet on kovilla. Ja vaivasenluut ovat aivan järkyttävät! Korkokenkiä on turha syyttää, niitä en ole oppinut koskaan pitämään. tämä on ihan geeneissä ja epäilenpä että keliakialla on myös osuutensa.

  Onkos muita vaivasenluisia?

 • Keliaakikko perhepäivähoidossa 27.10.2011 21:35

  lisään vielä että siellä päiväkodissa on keittäjä joka on lukenut ja saanut koulutuksen, harvoin pph:lla on keittiöalan koulutus, ja jos on niin pisteet sille.

  terv. kokki

 • Keliaakikko perhepäivähoidossa 27.10.2011 21:33

  riippuu ihan pph:sta, toiset oikeesti kykenenvät tekemään gluteenitonta ruokaa, toisilla se taas töksähtää siihen että makaroonia on vaan niin helppo laittaa ruuaksi ja gluteeniton versio on kallista, siihen ei riitä ateriakorvaus.

  tuskinpa kovin moni pph alkaa omalla kustannuksella ostamaan gluteenitonta leipää, pastaa saatikka jauhoja. eikä niitä kyllä tarvitse vanhempienkaan hankkia hoitopaikkaan, hoitomaksut ovat sen suuruisia että sillä rahalla pitää ruokakin saada.

  jos pph-ohjaaja ja se hoitajakin ei ymmärrä mitä gluteenittomuus ja keliakia sairautena tarkoittaa, on sama kuin tuuleen huutaisi. nipotuksella tässä ei ole mitään tekemistä, sairauden kanssa ei leikitä. kärjistettynä mitä gluteeni keliaakikolle aiheuttaa, niin loputtomien oieiden, vaivojen, puutosten ja liitännäissairausten hitaan kidutuksen päätteeksi tulee syöpä ja kuolema. ruokavaliohan on se ainut lääke, ja siitä ei tingitä.

  kun meillä äitiyslomat ja hoitovapaat loppui ja lasten oli aika siirtyä kunnalliseen päivähoitoon, neuvolasta pyysimme lähetteet verikokeisiin ja syynä ihan vain se että halusimme testata oireettomat lapset hoitopaikan valinnan vuoksi. jos olisi paljastunut keliakia, hoitopaikka olisi automaattisesti ollut päiväkoti, mutta onneksi mitään ei löytynyt niin haimme pph-paikkaa.

 • Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? 19.10.2011 23:09

  ei millään pahalla mutta kyllä joskus tuntuu että tästä sairaudesta saadaan tekemälläkin tehtyä vielä pahempi asia.

  asennetta nyt vähän, niihin kauppareissuihinkin, ei se nyt niin vaikiaa voi olla?

 • Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? 17.10.2011 19:10

  Mulle on ihan sama, asioin samoissa muutamissa kaupoissa ja olen vuosien varrella oppinut tietämään missä mitäkin on. Periaatteessa melkein jokainen kauppareissu noudattaa tiettyä kaavaa, jonka mukaan kaupan kierrän.

  Eri asia on sitten vieraalla paikkakunnalla kaupassa käynti, jota kylläkin on tosi harvoin, mutta silloinkin tiedän mitä olen menossa hakemaan joten eipä se ongelma ole minulle.

  Meillä syödään kaikki gluteenitonta, leivät ostetaan erikseen tavalliset miesväelle ja makaroonit ja pastat, mutta muuten en minäkään vehnäjauhohyllyllä asioi.

  olettehan ajatelleet myös sen että paljon on tuotteita jotka ovat gluteenittomia, laktoosittomia, maidottomia jne. eikä niitä kaikkia voi sijoittaa "täsmähyllyihin". esim. perunajauhot ovat pääsääntöisesti tavisjauhohyllyssä ja maito maitokaapissa, ei siellä hyllynreunassa lue:gluteeniton.

 • Juntulan Kauramanna 11.10.2011 19:20

  heippa vielä hemu. tuohon jauhoseoskysymykseen, jos muistat nyrkkisäännön että kaikkiin leivonnaisiin, mihin tulee vaahdotettu muna-sokeri, käytät ns. "keveitä" tärkkelysjauhoja, eli perunajauhoja, maissitärkkelystä tai valmiita seoksia kuten sunnuntai ja semper, niin onnistut.

  kaikkiin muihin, esim. murotaikinat tai raskaat piirakka ja kakkutaikinat, ja lätyt, joihin on sulatettu rasvaa sekaan, käy myös tukevammat jauhot, eli ne joissa on enemmän kuitua mukana.

  tämä siksi että hieno vaahtotaikina lässähtää jos sisältää raskasta jauhoa, ja niitä kun yleensä vielä paistetaan vähemmän aikaa.

  itse en käytä jyttejauhoa, olen monesti meinannut ostaa, mutta päätynyt kuitenkin aina tekemään oman seoksen. samoin kerran vertasin semperin jauhoseosta ja tulin siihen tulokseen että halvemmaksi tuli ostaa perunajauhot, riisijauhot, maissitärkkelykset ym. omina pusseina.

  maukasta syksyä!

 • Juntulan Kauramanna 9.10.2011 22:52

  heippa hemu. leivontaohjeita kysyit, kokeile Anna-kaisan vuokaleipää, siihen tulee kaurahiutaleita. se on tosi yksinkertainen tehdäkkin!

  kaurajauhoa voi käyttää periaatteessa kaikessa leivonnassa, niin suolaisissa ja makeissakin, korvaat vain osan jauhoista kaurajauhoilla. pelkillä kaurajauhoilla leipominen ei oikein onnistu, mutta kun sopivasti sevottaa kaikkia sallittuja jauhoja niin hyvä tulee.

  rohkeasti vaan kokeilemaan.

  kaurajauho käy myös pirtelöön ja smootheihin.

  itse laitan melkein kaikkeen leivontaan myös aiemmin mainittua tattarijauhoa, leipään tuo sopivaa tummuutta ja makua, ja ravintoarvoltaan vastaa ruisjauhoa. mustikkakukko tattarijauhoista on taivaallisen hyvää!

 • Ikäviä tilanteita 2.10.2011 14:54

  meillä töissä yksi työntekijä jäi pois ja viimeisenä päivänä tuli kaupan kautta pussillinen erilaisia pullia ym. herkkuja mukanaan.

  kehui että toi monenlaista sorttia että kaikille olisi mieluista pullaa.

  no ei sitten ollut mitään gluteenitonta. enpä sitten kiitellyt vuolaasti kuten muut teki, en halaillut loppuhaleja enkä kommentoinut mitenkään, sen verran otti päästä ja syletti.

  ihmetytti suorastaan että voi "unohtua" koska juuri pari päivää aiemmin oltiin puhuttu kahvitauolla gluteenittomuudesta ja kuinka perunajauhoilla onnistuu leipominen ja että kaupasta löytyy vaikka mitä gluteenitonta.

  tällä työkaverilla oli vielä kuukausi sitten tyttönsä häät jonne kysyi minulta vinkkejä gluteenittomasta tarjoilusta.

  lainaten Reettaa, onneksi ei ollut mitään rahankeräystä tms, olisin varmaan vetänyt euroni takaisin.

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

  Yksityisviesti
  Lähetä yksityisviesti

  Vinkkejä
  1 vinkki

  Keskustelu
  239 viestiä, 22 aloitusta

  Kommentit
  15 kommenttia

  Rekisteröitynyt
  29.5.2009 00:37

©2022 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,061s