Vaula 141 viestejä – 11.4.2016 22:21
Mitenköhän esim. n. 2 dl:n päivittäinen käyttö lasketaan "aterian" osaksi. Onko kellään tietoa keneen Keliakialiitossa kannattaisin olla yhteydessä jotta saisi parempaa tietoa?
KatjaRa 51 viestejä – 9.4.2016 18:20
Mä käytän kaurajuomia ja -valmisteita ruoanlaitossa, koska liiton mukaan niitä voi käyttää. Päivittäiset määrät omalla kohdalla ovat kuitenkin loppujen lopuksi aika pieniä.Oikotie matkan mutkistaa.
Vaula 141 viestejä – 15.3.2016 22:17
Tuo "aterian osana" on muuten todella epämääräinen ilmaisu.. mitä lie tarkoittaa? Poissulkeekohan se esim. kauramaidon juomisen sellaisenaan? Voisikohan tuota asiaa tiedustella suoraan Keliakialiitosta?
Itse harvemmin juon ei-gluteenittomaksi merkittyä kauramaitoa sellaisenaan, vaan käytän sitä lähinnä kahvissa. Päivittäinen saanti on siis suurinpiirtein parin desin luokkaa. Olisi mielenkiintoista tietää millaisen potentiaalisen gluteeni-riskin tuollainen määrä aiheuttaa vai aiheuttaako lainkaan.
JaHu 1 viesti – 15.3.2016 19:06
Tuo kaura on vähän, tai aika paljonkin ongelmallinen. Kaikkihan eivät voi käyttää kauraa, itseni mukaan lukien, vaikka se olisi ns. puhdasta kauraa. Senkin vahtimisessa on jo oma hommansa, joten merkitsevätkö esim. ravintolat ja lounaspaikat ruokiinsa varoituksen kaurajuomasta jos sitä käyttävät? Virallista suositusta ei saisi missään nimessä olla, kun kerran tiedetään että kaikki eivät voi kauraa sietää.
Jezu Ylläpitäjä – 15.3.2016 00:12
Itse en ns. tavallisia kaurajuomia käytä ja olen miettinyt aivan samaa tuosta maksimirajasta. Voisihan ajatella, että joku käyttää pienen määrän "tavallisia" kaurahiutaleita vaikkapa jogurtin seassa. Olisiko myös tällöin gluteenin määrä olematon? Onko noiden juomien gluteenipitoisuutta tutkittu enemmänkin vai mistä näkemys "hyvin matalaan gluteenipitoisuuteen" perustuu?Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Vaula 141 viestejä – 14.3.2016 10:10
Kylläpä täällä on hiljaista.. Olisiko kellään tietoa tuohon aiemassa viestissä kysymääni asiaan liittyen?
Vaula 141 viestejä – 1.3.2016 22:57
Keliakialiiton ravitsemusjaoston suositus
keliaakikoille ja ammattikeittiöille on että "Hyvin matalan gluteenipitoisuutensa
ansiosta kaurajuomia ja –valmisteita voivat käyttää sekä keliaakikot että ammattikeittiöt gluteenittomien
ruokien valmistuksessa tai aterian osana, vaikka
niiden raaka-aineena on käytetty tavallista kauraa."
Uskallatteko käyttää huoletta kyseisenlaisia kauratuotteita eli sellaisia joita ei ole erikseen merkitty gluteenittomiksi? Tuli myös mieleen mikä mahtaisi olla tällaisten tuotteiden käytössä ns. maksimiraja, jottei päivittäinen kumulatiivinen gluteenin saanti kasvaisi liian korkeaksi? (vrt. asiantuntijaneuvoston suositus gluteenittoman oluen käytössä max 2 pulloa / päivä).
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.