Mistä ihmeestä voin vielä saada gluteenia?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>
  • tiiiiita 1 viesti24.2.2017 11:35

    Miltei samantyylinen kokemus. 1 vuoden jälkeen olotila ei ollut vielä parantunut. Mainittakoon, että minulla oli ensimmäisen vuoden keliakiakontrollissa vieläkin vaurioita nähtävissä, joten ei ihmekään että oireet jatkuivat koko vuoden vaikka noudatin tiukasti luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota.
    (keliakiadiagnoosia tehdessä olin erittäin huonossa kunnossa ja kaikki vasta-aine arvoni olivakin huomattavan korkeat)

    Olo parani oikeastaan vasta 2 vuoden gluteenittoman ruokavalion avulla.

    Ja edelleen syön 100% gluteenitonta. Muuten saan oireita, vaikka keliakialiitto sanoisi mitä! Typerää, että nämä siirapit ovat "syötävien" listalla, joka aiheuttaa usein ongelmia ulkonasyömisen kanssa, sekä minulle sopivaa gluteenitonta annosta valmistavien ei-ammattilaisten (kaverit ja ystävät) keskuudessa.

    Tuli myös mieleeni, että onko oireilevat keliakiapotilaat myös ottaneet huomioon sen, että osa oireista voi johtua huonosta "sokereiden" (siirapeiden, vaikka maissista) imeytymisestä, johtuen fruktoosin imeytymishäiriöstä.

    Suomeksi aiheesta on aika vähän. Täältä löytyy Fructose malabsorption sekä täältä Fructose Malabsorption – Causes, Symptoms, and Diagnosistuo wikipediasivu tässä asiassa on hyvä koonti aiheesta eri tutkimusten yhdistelmä.

    Kovasti puhuvat maissisiirapeista. PItää muistaa, että täällä meillä euroopassa suurin osa siirapeista on tosiaan vehnäpohjaisia, mutta silti ne, kuten maissipohjaiset siirapit yms. ovat korkeafruktoosisia tuotteita.
    In commercial foods and drinks, fructose can be naturally present, or is added as a sweetener, like sucrose (table sugar containing 50% fructose, 50% glucose), or as a high fructose corn syrup (HFCS), somewhere called fructose-glucose syrup.

  • Vanhakainen 13 viestejä3.9.2020 18:39

    Ziggy kirjoitti:
    Heippa!

    Minulla oli myös samankaltainen tilanne kuin tämän viestiketjun aloittajalla. Keliakiadiagnoosin jälkeen aloitin keliakialiiton suositteleman ruokavalion jota noudatin vuoden. Sen vuoden aikana olin jatkuvasti sairaana vatsataudeissa ja flunssissa, yhteensä noin seitsemän kertaa vuoden aikana. Työpoissaoloja tuli paljon ja sairastin myös kaikki lomat ja lomareissut.

    Aloin olla jo todella epätoivoinen. Silloinkin kun en ollut flunssassa tai vatsataudissa tunsin itseni väsyneeksi ja puolikuntoiseksi. Päättelin tästä kaikesta että suolistoni on mennyt niin huonoon kuntoon ettei se voi palautua, noudatinhan kuitenkin keliakialiiton suosittelemaa ruokavaliota ja söin vain "gluteeniton" leimalla varustettuja tuotteita.

    Sitten törmäsin tähän viestiketjuun ja luin tuon Liannan lähettämän viestin. Jätin kaikki listassa mainitut viljaperäiset lisä-aineet pois (tämä lista kannattaa pitää jääkaapin ovessa):

    Glukoosi eli rypälesokeri
    Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi
    Dekstroosi (eli D-glukoosi)
    Maltodekstriini

    (joskus harvoin nämä voivat olla myös maissista valmistettuja, mikä on ok, mutta sitä ei lue pakkauksessa joten parempi jättää nämä kaikki pois)

    Jätin myös etikan eli väkiviinaetikan (sisältää ohraa) ja sitä sisältävät säilykkeet pois.

    Jätin viljaperäiset alkoholit pois (olut, viski, gin ja gin lonkerot).

    Jätin kaupan halpismehut pois ja jäätelöt ja karkit pois (sisältävät usein glukoosia tai glukoosisiirappia).

    En myöskään enää syö gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita (gluteeni poistettu teollisesti, mutta sisältää gluteenin rippeitä).

    En enää kaupassa osta ruokaa vain sen perusteella että jossain tuotteessa lukee gluteeniton, vaan luen aina koko ainesosaselosteen, koska EU-säädöksen mukaan gluteeniton tuote saa sisältää pienen määrän gluteenia.

    Eli toisin sanoen siirryin gluteenittomalta ruokavaliolta luontaisesti gluteenittomalle (täysin 100% gluteenittomalle).

    Tämän seurauksena laihduin kahdessa viikossa itsestään 6 kg pelkästään jättämällä viljaperäiset lisä-aineet pois. Ja siis aiemmin painoni oli 70 kg, nyt 64 kg, joten aika iso ja nopea muutos kyseessä, ilmeisesti paino palasi samanlaiseksi kuin ennen sairastumista. Varsinkin vatsankohta on hoikempi.

    Tunnen itseni nyt uskomattoman paljon terveemmäksi ja energiseksi. En ole myöskään sairastellut. Vatsakin voi paremmin.

    Joten tuhannet kiitokset Lianna neuvoistasi, auttoivat minua suuresti ! Toivottavasti tästä viestiketjusta on myös muille apua.

    Sama täällä. Liityin tänne tänään eli olen uusi näillä sivuilla.
    Keliakia todettu oireettomana -94 joka muuttui iho oireiseksi myöhemmin.
    Tottelin keliakialiiton gluteenitonta ruokavaliota ja ihottuma muuttui lähes pysyväksi.
    Oli vuosia vaihtelua ja jos jonkinlaista löysästä vatsasta turvotuksiin.
    Kunnes tänä kesänä löysin nämä sivut ja tämän ketjun, kiitos tästä.
    Jätin heti pois gluteenittoman kauran ja monia noista mitä luetellaan edellä.
    Pienikin lipsahdus, lähinnä kylälyn jälkeen tai vahingossa ostetun pienen pienen karkkirasian, jossa sitten lukeekin "saattaa sisältää vehnää", tekee heti tuskallisen kutinan ja pian rakkulat.
    Minulla on tehty ihosta koepalat ja on vahvat granulat. On todella ja vähästä.
    Ymmärtääköhän kaikki että ei voi käyttää samoja mittoja leivonnassa eikä edes voiveistä jos leipoo/tarjoilee keliaaakikolle, ei samoja tarjoilu ottimia/lautasia yms.
    On tosi ikävä tauti.
    Olisin kiitollinen jos saisin lukea joko täältä ketjusta tai yv,nä ihokeliaakikkojen kokemuksia ja vinkkejä turvalliseen syömiseen kodin ulkopuolella.
    Samoin jostakin kesällä luin listan karamelleistä joita voi ihokeliaakikotkin syödä, en löydä sitä ketjua mistään ( olen uusi ja sivut oudot ), jos joku sen löytää ja laittaa myös tähän ketjuun tai tv,nä.

  • Mainos

  • EmmuEpuli 6 viestejä13.9.2020 15:08

    Tsemppiä
    Kaksi ensimmäistä vuotta menee puhtaasti opiskellessa puhdasta ruokavaliota ja toipuessa.
    Arki tulee olemaan alun jälkeenkin erinomaisen tarkkaa luistelua viljaviidakossa.
    Esim ystäväni halusi leipoa kutsuille, muttei halunnut ottaa vakavasti gluteenittomuutta, ja oli osan jauhoista korvannut vehnällä. No siitä seurasi kuuden kilon menetys pari kuukautta silkkaa tuskaa, ja vasta puolen vuoden kuluttua pääsin lähtötilanteeseen näkyvistä oireista. Ystävän kokkailut pääsi pysyvästi mustalle listalle. Syön nyt vain tuntemieni gluteenittomien kokkien tekemää ruokaa.
    Aika yhdestä saastuneesta annoksesta verrattuna uuteen diagnoosiin ja muutokseen on tässä pointtina.

    Käsihygieniasta,
    vuokrasin auton ja ratti tuntui niljakkaalle, pysähdyin pesemään sen, mutta olin jo ilmeisesti pyyhkinyt tahmatassulla kasvoja tai suuta, ja taas vatsa piloilla.
    Tämän kaltainen herkkyys ei oikein tahdo mahtua ajatuksiini, mutta pakko se on usean kerran jälkeen ollut uskoa.

    Keskustelussa ei ollut näitä varottavia vielä mainittu: glukoosi-fruktoosisiirappi, bambu, levä, vieraat valurauta-astiaruoat, Sunnuntaituotteet kaikki, kaikki viljapohjainen alkoholi ja tarvitset täysin gluteenittoman kodin.
    Rasvaa ja maitoa vain rajoitetusti.
    Maksaa vaivan, sanos maksakin.&#129303;
    Tsemppiä

  • Vanhakainen 13 viestejä14.9.2020 10:39

    EmmuEpuli kirjoitti:
    Tsemppiä
    Kaksi ensimmäistä vuotta menee puhtaasti opiskellessa puhdasta ruokavaliota ja toipuessa.
    Arki tulee olemaan alun jälkeenkin erinomaisen tarkkaa luistelua viljaviidakossa.
    Esim ystäväni halusi leipoa kutsuille, muttei halunnut ottaa vakavasti gluteenittomuutta, ja oli osan jauhoista korvannut vehnällä. No siitä seurasi kuuden kilon menetys pari kuukautta silkkaa tuskaa, ja vasta puolen vuoden kuluttua pääsin lähtötilanteeseen näkyvistä oireista. Ystävän kokkailut pääsi pysyvästi mustalle listalle. Syön nyt vain tuntemieni gluteenittomien kokkien tekemää ruokaa.
    Aika yhdestä saastuneesta annoksesta verrattuna uuteen diagnoosiin ja muutokseen on tässä pointtina.

    Käsihygieniasta,
    vuokrasin auton ja ratti tuntui niljakkaalle, pysähdyin pesemään sen, mutta olin jo ilmeisesti pyyhkinyt tahmatassulla kasvoja tai suuta, ja taas vatsa piloilla.
    Tämän kaltainen herkkyys ei oikein tahdo mahtua ajatuksiini, mutta pakko se on usean kerran jälkeen ollut uskoa.

    Keskustelussa ei ollut näitä varottavia vielä mainittu: glukoosi-fruktoosisiirappi, bambu, levä, vieraat valurauta-astiaruoat, Sunnuntaituotteet kaikki, kaikki viljapohjainen alkoholi ja tarvitset täysin gluteenittoman kodin.
    Rasvaa ja maitoa vain rajoitetusti.
    Maksaa vaivan, sanos maksakin.&#129303;
    Tsemppiä

    Mielenkiintoista lukea toisten tosi allergisten kokemuksia. Usein kai näitä luullaan jopa vainoharhaiseksi, siltä itsestäni joskus tuntuu.
    Itselläni tuo gluteeniton koti ei oikein onnistu kun olen ison perheen mummo ja lastenlapset usein luonani, kaapissa oltava kaikkea mahdollista heille sopivaa.
    Näitä gluteenittomia en raski isosti tarjota kun ovat niin kalliita, mokoma.
    Leivon mielelläni mutta nyt on maski päällä leivottavakin kun jauhopöly menee limakalvoille hengitettäessä ja jos suu vielä vähänkään auki ja nenän kautta ainakin imeytyy. Ihoni on aina rakkuloilla jos en pidä suojaa, siksi leipominen lapselleni on jäänyt väliin, harmillista.
    Sen maskin kanssa on vaikea hengittää ja uuni antaa lisälämpöä keittiöön joka vaikeuttaa hengittämistä.
    Nuista sunnuntai tuotteista kai kokeillen löytyy sopiva mutta varmempi ottaa muita jos on tarjolla.
    Nyt on niin paljon tosiaan viljaviidakossa tarjottavaa ja sekoituksia että ison suurennuslasin kanssa saa kaupassa asioida.

  • aleksi11 5 viestejä28.5.2021 12:20

    Varmaan vehnäyliherkkyys kyseessä, jätä pois kaikki vehnästä valmistettu/ jalostettu.

  • EmmuEpuli 6 viestejä17.8.2021 22:21

    Puoli vuotta menee helposti toipumiseen, jos tekee virheen.
    Saati sitten kokonaan uusi diagnoosi, tsemppiä!
    Polydekstroosi ja kasvikuidut ainesosaluettelossa ovat myös vehnälähteitä.
    Pari ekaa vuotta menee opetellessa uutta ruokavaliota.

<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,008s