Vihdoinkin ehdin tehdä pienen yhteenvedon kokemuksista viime vuoden Gluteeniton Elämä -messuilta. Alan ymmärtää mitä termi "ruuhkavuodet" tarkoittaa. Nimeään vaihtanut tapahtuma (tunnettiin aiemmin nimellä Keliakiamessut) oli nyt suurempi kuin koskaan yli 50 näytteilleasetttajallaan ja 4100 kävijällä. Tapahtuman sisältö oli myös monipuolistunut sitten viime kerran. Myös Tampereen alueen hotellit kunnostautuvat tapahtuman aikana ja olipa omassa Cumuluksessa tarjolla tattaripuuroa.
Monipuolista ohjelmaa
Messuilla oli jälleen mielenkiintoisia puheenvuoroja ja paneelikeskusteluja, joista yhteen sain itsekin osallistua. Tässä tilaisuudessa tuli myös vahvistus, että gluteeniton kolmioleipä on tulossa myyntiin Pinkit Korkokengät -blogin Marjo kuvasi paneelin ja sen voi katsoa täällä.
Professori Markku Mäki kertoi jälleen keliakian uusista hoitomuodoista, joita lääkeyhtiöt kilvan kehittelevät. Tällä hetkellä on käynnissä noin 100 eri tutkimusta, joista ehkä yksi voi toimia. Viime messuilla kolme vuotta sitten mainitusta ALV003-lääkkeestä oli saatu positiivisia tuloksia Suomessa tehdyissä kokeissa, mutta ei enää isommassa mittakaavassa maailmalla. Lopputulos: kehittäjä meni konkurssiin poltettuaan arviolta 100 miljoonaa dollaria kehitystyöhön. Tällä hetkellä lupaava lääke, IL-15 välittäjäaineen estäjä AMG 714 on parhaillaan kliinisissä kokeissa Suomessa. Mielenkiintoista nähdä tulisiko tästä jotain sitten joskus...
Ensimmäistä kertaa keliakian lääketutkimuksesta maksettiin koekaniineille kulujen lisäksi erillinen korvaus, 360 euroa. Mielestäni ihan reilua.
Puheiden lisäksi messuilla oli kokkausnäytöksiä, joissa myös yleisö pääsi esittämään kysymyksiä ammattileipureille. Itse kävin katsomassa Vuohelan Herkun Eila Mohrin esityksen kuinka leivotaan tumma leipä juuresta. Jopa minä saattaisin nyt osata sen Esitykset olivat todella suosittuja ja hienosti isoille ruuduille heijastettiin lähikuvaa itse asiasta.
Uutuustuotteita ja tarjouksia
Vaikka osa messuvieraista mutisi kalliista hinnoista, olivat monet valmistajat hinnoittelleet todella houkuttelevia tuotepaketteja. Black Fridaykin osui sopivasti enismmäiselle messupäivälle Esimerkiksi Vuohelan Herkun Black Friday -tarjous oli voimassa molempina päivinä: 10 eurolla sai pussillisen jälkkärinappeja, piimälimppu-kausituotteen (suosittelen!) ja taatelikakun. Lidl puolestaan myi kaikkia gluteenittomia tuotteitaan 3 eurolla 2 kappaletta. Ei huono! Lauantaina messujen päätöksen lähestyessä Schär myi kaikki tuotteensa 1.5 eurolla ja leipävarasto tyhjentyi vähän turhankin nopeasti. Myös monet muut laskivat hintoja reilusti juuri ennen tapahtuman päättymistä, kuten edelliselläkin kerralla.
Schär pisti kovan tarjouksen lauantaina: kaikki tuotteet 1.5 euroa ja ne hävisivät todella nopeasti.
Messuilla oli myös esillä juuri myyntiin tulleita uutuuksia sekä tuotteita, jotka ovat vasta tulossa kauppojen hyllyille. Esimerkiksi Moilas Gluten-Freen tulevat (toim. huom. ovat jo kaupoissa) raviolit kiinnostavat kovasti. SuhosFarmin kaurahiutaleista oli leivottu taivaallisen hyviä kaurakeksejä. Semper Gluteeniton maistatti uusia vuokaleipiään. Ruokakeskon maistatuksessa oli Pirkan mutakakku, valitettavasti muut uutuuskakut olivat vain näytillä pakastealtaassa. Myllärin valikoimaan oli ilmestynyt muun muassa omenatarhan kaurapuuro. Porokylän Leipomo hehkutti uusia kaurapaloja, eikä suotta, ne maistuivat erinomaisilta (ovat jo tulleet myyntiin hieman pienemmällä suolamäärällä, kiitos messuilla saadun palautteen). Vuoden gluteenittomaksi tuotteeksi valitut riisipiirakat katosivat nopeasti parempiin suihin. Vakka-Suomen Panimon valikoimaan oli ilmestynyt pienempi 0.33 litran versio suositusta pilssistä, mutta maistatus ei tietenkään ollut mahdollista, koska suomi ja byrokratia. Frian piparkakkumuffinit veivät kielen mennessään.
Pirkka maistatti uutta mutakakkua. Muut tuotteet olivat vain näytillä (tosin uutuuskakut jaettiin lauantain päätteeksi halukkaille).
Muista tuotteista mainittakoon vielä Tervens-kikhernepastat, Europicknicin maahantuomat Pop Rice -riisiherkut sekä vasta muutaman viikon toiminut Palmusto Foods, joka valmistaa kikhernepastaa ja -nuudeleita. Pussillinen heidän chilinuudeleita odottaakin kaapissa maistamista
Hauskana yksityiskohtana monessa pisteessä live-kokkailtiin ja yleisön tarjolle tuli leipomuksia, puuroa, pastaa ja muita uunituoreita herkkuja.
Ruokapuoli erittäin kunnossa
Tampere-talo muuttuu tapahtuman ajaksi täysin gluteenittomaksi, joten myös kahvilat ja ravintola tarjosivat vain gluteenitonta. Kahvilasta sai pikkunaposteltavaa koko päivän ja ravintolassa tarjoiltiin lounasbuffet perjantaina sekä lauantaina. Buffetin sisältö oli eri molempina päivinä. Buffasta pitää nostaa esiin huikean pitkä leipäpöytä, jossa oli tarjolla 15 eri gluteenitonta leipää! Uskomaton kokemus keliaakikolle, kun kaikkea voi syödä huoletta, eikä murusista tarvitse välittää. Buffaan oli koottu erillinen valikoima myös lapsille.
Salaatin, pääruoan, leipäbuffetin ja kahvin sekä pienen jälkiruoan sisältänyt lounas maksoi 12 euroa.
Onnistunut tapahtuma
Messut olivat jälleen kerran onnistunut tapahtuma ja oli kiva huomata kehitystä edelliseen tapahtumaan verrattuna. Järjestelyt toimivat hienosti ja näytteilleasettajia oli paljon paikalla.
Jos jotain miinuksia pitää antaa, lounas olisi saanut olla pidempään tarjolla, koska nyt varsinkin lauantaina ruokalassa oli niin paljon ruuhkaa, että itse en ehtinyt syömään ollenkaan. Juteltuani näytteilleasettajien kanssa heräsi myös kysymyksiä alkaako Tampere-talo olla liian pieni tila näin suurelle tapahtumalle ja onko kolme vuotta liian pitkä väli. Päädyimme lopulta Helsingin Messukeskukseen ja kahden vuoden välein järjestettävään tapahtumaan. Saa nähdä ottaako liitto vinkistä vaarin
Lauantaina lounaalla oli niin paljon porukkaa, että se jäi itseltä kokonaan väliin. Jatkossa pidemmät lounasajat, kiitos!
Jos et vielä kyllästynyt, voit vielä katsoa tapahtumasta lähetetyt (ei niin onnistuneet) live-videot Glu.fin Facebook-sivulta.
Kiitos Keliakialiitto!
Merkintään liittyvät avainsanat: gluteeniton, Gluteeniton elämä -messut, keliakia, Keliakialiitto, Markku Mäki, messut, Tampere, Tampere-talo
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.