Aktiivisesti Glu.fitä seuraavat saattoivat huomata, että elokuussa meidän perheeseen saapui uusi tulokas. Kuten 97% tulevista isistä, olin itsekin mukana Kättärillä ja pääsin tutustumaan synnytyssairaalan gluteenittomaan tarjontaan neljän vuorokauden ajan. Toivottavasti tämä kertoo tuleville äideille (ja isille) miten gluteeniton synnytys hoituu Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa
Paras aamiainen ikinä - ja melkein gluteeniton
Kun neljän tunnin puserruksen jälkeen poika oli äidin kainalossa, kätilö ilmoitti tuovansa meille aamupalaa. Olimme etukäteen ilmoittaneet, että toinen tarvitsee gluteenitonta ja tämä varmistettiin vielä kun kätilö lähti hakemaan ruokaa. Tovin jälkeen hän ilmestyy ruokakärryn kanssa syntymähuoneeseen. Ensimmäisenä silmään osuu kuoharilasit, jotka on valitettavasti täytetty vain mehulla (huhujen mukaan Naistenklinikalla olisi tarjoiltu ihan oikeaa kuohujuomaa). Tarjolla on myös jugurttia, juustoa, salaattia, suolakurkkuja, kinkkuviipaleita, voinappeja, kahvia, teetä ja leipää. Muuten hyvä, mutta riisikakut, gluteenittomat näkkileivät ja tavalliset leivät ovat samalla lautasella nätisti yhdessä kasassa. Huomautan asiasta ja kontaminaatio tulee yllätyksenä kätilölle. Kysyn samalla juuston sekä kinkkuviipaleiden gluteenittomuudesta. Myös tämä herättää ihmetystä, mutta lupaa käydä tarkistamassa pakkaukset ja hakea uudet gluteenittomat näkkileivät. Hetken päästä saan uudet näkkärit ja lisukepaketeistakin oli löytynyt gluteeniton-tekstit. Kiitteli myös, että jatkossa osaa palvella keliaakikkoasiakkaita paremmin. Lopulta kyseessä oli paras aamiainen jonka olen koskaan syönyt
Osastolla uudet haasteet
Aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala noudettiin tästä ruokasalista. Itse söimme omassa huoneessamme.
Meillä käy tuuri ja saamme perhehuoneen. Näin minun ei tarvinnut poistua yöksi kotiin. Pitkään ei tarvinnutkaan odottaa kun kaiuttimista kajahti kutsu saapua päivälliselle. Sinne siis. Ruoka oli katettu erilliseen ruokailutilaan, jossa buffet-tyyppisesti kerättiin osa ja varsinaiset ruoka-annokset löytyivät kärrystä tarjottimilta. Jokainen annos oli erikseen nimetty ja lapuista löytyi myös tiedot erikoisruokavalioista. Kun kävi nimilappuja läpi täytyy myöntää, että allergiat ja muut rajoitukset tuntuvat olevan todella yleisiä nykyään. Omat eväät löytyivät kärrystä, mutta noutopöydästä ei löytynyt maitoa ja mehuja kummoisempaa evästä keliaakikolle. Ensimmäinen ateria oli lohikeitto. Jälkiruoaksi oli tarjolla gluteeniton pannukakku hillon kera. Varsin kelvollinen ateria siis.
Tuntui, että jo hetken päästä kaiuttimista kajahti kutsu saapua iltapalalle. Tällä kertaa kaikki tarjoilu oli katettu noutopöytään, mutta gluteenittomat leivät loistivat poissaolollaan. Onneksi kinkku- ja juustopakkaukset olivat näytillä, joten niiden gluteenittomuus oli helppo tarkastaa. Lähdin tiedustelemaan gluteenitonta leipää kanslian kätilöiltä ja lopulta minulle saatiin muutama näkkileipä tarjolle pitkällisen etsimisen jälkeen. Kyllähän ne menivät alas ilman voita muiden lisukkeiden kera.
Yllätyksiä piisaa
Seuraavana aamuna on sama tilanne edessä: aamiaispöydässä on vain tavallista leipää. Jälleen kyselemään kätilöiltä ja he ohjaavat tiedustelemaan laitoshuoltajalta. Ennakkoluuloisesti epäilin, että mahtaako hänkään tietää gluteenittomista sen enempää. Kuinka väärässä olinkaan, nuori nainen ohjaa minut keittiön pakastimelle ja näyttää monta avaamatonta pakettia gluteenitonta leipää. Wau! Sain myös kokonaisen oman voirasian, johon itse kirjailin kylkeen tekstin "Vain gluteenittomat leivät." Jatkossa siis otin itse leivät pakastimesta sitä mukaan kun niitä tarvitsin. Moilasen tuotteiden lisäksi tarjolla oli myös herkullista porkkanapalaleipää, jota sitten käytinkin koko loppuajan.
Toisen päivän iltana oli taas pieni shokki, kun minulle oli noutopöytään katettu oikein oma, hienosti minigrippiin pakattu Moilasen "riisipiirakka." Sori vaan Moilanen, näitä ei kyllä pitäisi tarjota kenellekään. Tiedän, että pystytte parempaan Järsin piirakan, mutta heikkohampaiselta ei kyllä olisi onnistunut. Munavoita oli tarjolla vain taviksille.
Kolmannen päivän aamuna laitoshuoltaja oli vaihtunut ja järjestänyt "kivan" yllätyksen aamiaiselle: minulle oli varattu gluteenittomat leivät ja voit suoraan noutopöytään, mutta ne oli katettu ilman suojaa niin, että kaikki gluteenipitoiset ainekset otettiin niiden takaa. Siinä vaiheessa kun itse ehdin aamiaselle, oli voirasiani täynnä murusia ja leipien päällä ohrapuuroklimppejä. Ei hyvä. Ajatus esillepanossa oli kaunis, mutta kerroshoitajan kouluttaminen tuli tarpeeseen. Kerroin kontaminaation riskeistä ja selitin miten gluteeniton tulee panna esille. Mies kuunteli huolella ja kiitti tiedoista.
Päivällisellä oli taas tiedossa ylläri: ruokana oli makaroonilaatikkoa ja kuinka ollakaan, myös minulle oli tarjolla liki saman näköinen annos kuin muilla (tarkistin aina puolisoni tavisannoksesta, ettei se ollut samanlainen kuin itselläni). Jokaisella keliaakikolla pitäisi hälytyskellojen soida, jos laitoskeittiö tarjoaa makaroonilaatikkoa. Tiedustelin asiaa ja taas alkoi melkoinen selvitystyö. Soittelivat keittiöön ja lopulta tuli vahvistus: kyllä, annos on valmistettu gluteenittomista makaroneista. Koska annos näytti aavistuksen erinäköiseltä kuin muilla, rohkenin syödä sen. Ja kyllä, herkullinen annos oli gluteeniton. Myöhemmin huomasin ruokailutilasta lapun jossa kerrottiin keittiön käyttävän annoksissa myös gluteenittomia pastatuotteita. Lappu kertoi myös annosten olevan luontaisesti gluteenittomia. Hatunnosto siitä!
Loppu hyvin, kaikki hyvin
Viimeisenä iltana kerroshoitaja näytti, että palaute oli mennyt perille: minulle oli katettu noutopöydän päätyyn leivät ja lisukkeet hienosti muoveihin käärittynä. Muoveihin oli vielä teipattu teksti "gluteiiniton." Samalla tavalla ruoka oli tarjolla myös viimeisenä aamuna. Kolme vuorokautta siinä meni, mutta lopulta homma alkoi toimia juuri kuten pitääkin. Uskon, että jatkossa ainakin tämä kerroshoitaja ja yksi kätilöistä palvelee keliaakikkoasiakkaita erittäin hyvin. Se tosin yllätti miten vajavaiset tiedot terveydenhuoltoalan ammattilaisilla oli gluteenittomasta ruokavaliosta. Tiedettiin kyllä mistä on kyse, mutta kontaminaatioriski oli täysin tuntematon käsite. Kertokaahan kommenteissa omista kokemuksistanne synnytyssairaaloissa. Onko teillä gluteeniton toiminut paremmin kuin Kättärillä aluksi?
Kaikesta huolimatta täytyy lopuksi kehua Kätilöopiston mainiota henkilökuntaa ja Suomen systeemiä siitä, että synnytys sekä neljän vuorokauden hotellitasoinen, neljän päivittäisen ruokailun all inclusive -oleilu maksoi kahdelta hengeltä reilut 200 euroa.
Loppuun vielä pieni "kevennys": Kun neljä vuorokautta oli mennyt hyvin vähäisillä unilla ja kotona ruokakaappi ammotti tyhjyyttään, täytyi kipaista läheisessä S-marketissa. Näemmä unenpuute aiheuttaa lieviä ajatuskatkoksia, sillä ajaessani zombie-shoppailun jälkeen ulos parkkihallista en meinannut millään keksiä miten hallin puomin saa auki. Ajattelin jo soittaa kotiin, etten pääse parkkihallista ulos, ennen kuin tajusin syöttää parkkilipukkeen automaattiin Kotona meinasi tulla itku, kun olin ostanut kaupasta itselleni palkkioksi gluteenittoman tuutin ja avatessa tuutti näytti oheisen kuvan mukaiselta. Onneksi sen jälkeen kaikki onkin sujunut jo paljon mukavammin ja S-marketti hyvitti murjotun herkun
Merkintään liittyvät avainsanat: aamiainen, gluteeniton, gluteiiniton, Helsinki, iltapala, isä, keliakia, kätilö, Kätilöopisto, Kättäri, laitoshuoltaja, laitoskeittiö, lapsi, lounas, perhehuone, päivällinen, synnytys, vauva
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
J-T 25.1.2016 10:47
Itse sain lapsen kuukausi sitten ja Jorvissa oltiin. Siellä toimi hienosti gluteeniton puoli, vaikka pelottikin tietty helkkaristi jos olisikin käynyt moka ja saisi gluteenia... Pitkän väsyneen rupeaman ja kiireellisen sektion jälkeen ei olisi ollut mukavin kohta saada altistusta. Mutta turha oli huoli, kaikki tarjoilut oli tehty keliaakikolle niin turvalliseksi kuin mahdollista, leivätkin erillisessä pussissa ja annoksissa kannet päällä
jonskuli 25.1.2016 10:36
Itse synnytin viime vuoden elokuussa Hyvinkään sairaalassa kolmannen lapseni. Lapsen synnyttyä saamani aamupala oli hyvinkin samannäköinen kuin yllä oleva aamiainen. Sain heti gluteenitonta leipää, joka oli yksittäispakattu joten kontaminaatiota ei päässyt tapahtumaan. Osastolla ruoka oli todella hyvää. (edellisen kerran asioin samoissa merkeissä vajaat 5v sitten ja iso muutos tänä aikana tapahtunut) Leipäni olivat joko yksittäispakattuja tai sitten erillään muista leivistä. Jälkiruuaksi sain kerran gluteenitonta kääretorttua, kyllä jäi hyvä mieli niistä 2 vuorokaudesta, jotka siellä vietin.
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.