Gluteenitonta, kiitos!

Teurastamon takana valmistetaan gluteenitonta tuorepastaa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Glutzeron perustaja Marco Lembo ylpeänä esittelemässä tuotteitaan.

Glutzeron perustaja Marco Lembo ylpeänä esittelemässä tuotteitaan.


Gluteenitonta Gluto-tuorepastaa valmistava Glutzero Finland Oy kutsui Glu.fin tutustumaan pasta-tehtaaseensa Tukkutorilla Helsingin Kalasatamassa, Teurastamon ravintola- ja kaupunkitapahtumakeskuksen takana. Vastasin kutsuun myöntävästi ja pääsin tutustumaan kuinka gluteenitonta tuorepastaa oikeasti valmistetaan. Samalla Gluton perustaja ja pääarkkitehti Marco Lembo antoi Glu.fille haastattelun.

Ensimmäisellä kerralla paikalle saapuessa Gluton toimipistettä saa hieman etsiä. Tutut vihreät tarrat ovessa ja yläkerran ikkunoissa paljastavat kuitenkin tehtaan sijainnin. Marco oli minua vastassa ja tehdaskierros pääsi alkamaan espressojen jälkeen. Kenkien päälle puettiin muovisuojat ja päälle valkoiset takit ennen valmistustiloihin siirtymistä.

Glutzero käyttää luomuraaka-aineita.

Glutzero käyttää luomuraaka-aineita.


Nosto-oven jälkeen ensimmäisenä silmään osuvat kymmenet jauhosäkit, jotka sisältävät luomumaissia ja -riisiä Italiasta. Tilassa on myös valtavia laatikoita, joissa Gluton tuorepastaa toimitetaan lentoteitse Etelä-Koreaan! Jatkamme matkaa pidemmälle tehdassaliin, jossa Rigatoni-tuorepastan valmistus on täydessä käynnissä. Isossa, hyvin valaistussa tilassa on erikoisen näköisiä koneita ja liukuhihnoja, joiden toiminta on maallikolle täysi mysteeri. Olen ensimmäistä kertaa ikinä ruokatehtaassa ja vähän jännittää missä tässä uskaltaa seisoskella ja mihin koskea. Päädyn pysymään poissa jaloissa ja annan kameran puhua.

Tuorepastatehdas täydessä käynnissä.

Tuorepastatehdas täydessä käynnissä.


Marcon liikekumppani, pastavirtuoosi Maurizio Pelosi kaataa raaka-aineita linjaston alkupäästä löytyvään koneeseen ja vain hetken päästä laite alkaa puskea Rigatoni-pätkiä ulos liukuhihnalle. Marco kertoo ylpeänä pastan valmistusprosessista ja käytetyistä laitteista. Ensimmäisenä pasta jatkaa matkaansa pastörointilaitteeseen, jonka 80 asteen lämpötilassa kaikki ylimääräiset mikrobit tuhotaan ja samalla pastan säilyvyyttä pidennetään huomattavasti. Tässä vaiheessa tuorepasta alkaa jo näyttää ja tuntua ihan oikealta pastalta.

Näin alkaa tuorepastan valmistus: Maurizio Pelosi kaataa raaka-aineita koneeseen.

Näin alkaa tuorepastan valmistus: Maurizio Pelosi kaataa raaka-aineita koneeseen.


Rigatoni-tuorepasta on saanut muotonsa.

Rigatoni-tuorepasta on saanut muotonsa.


Seuraavaksi vuorossa on tuorepastan pastörointi.

Seuraavaksi vuorossa on tuorepastan pastörointi.


Seuraavaksi matka jatkuu kuivaimeen, jossa pastasta poistetaan ylimääräinen kosteus. Liukuhihnalla pomppivien pastojen matkaa on hauska seurata. Hihnat kuljettavat pastat laitteesta toiseen, ylös ja alas. Kuivauksen jälkeen on vuorossa enää yksi vaihe: pakkaaminen. Pastat putoavat laitteeseen, jonka takaosasta löytyy valtava rulla pakkausmateriaalia. Kuin taikatempusta, laitteen toiselta puolen tulee ulos nätisti pakattuja Rigatoni-pakkauksia pyörivälle tasolle, josta tehtaan kahden hengen tiimi pakkaa tuotteet laatikoihin matkalle nosto-oven takaa löytyvään välivarastoon ja kohti kauppojen kylmätiskejä.

Ylimääräinen kosteus tuorepastasta poistetaan kuivaimella.

Ylimääräinen kosteus tuorepastasta poistetaan kuivaimella.


Kuivauksen jälkeen vuorossa on enää pakkaaminen, joka sekin tapahtuu täysin automaattisesti.

Kuivauksen jälkeen vuorossa on enää pakkaaminen, joka sekin tapahtuu täysin automaattisesti.


Tästä rullasta syntyy aika monta Rigatoni-pakkausta.

Tästä rullasta syntyy aika monta Rigatoni-pakkausta.On kulunut kahdeksan minuuttia kun Maurizio kaatoi jauhot ensimmäiseen laitteeseen. Olen yllättynyt kuinka nopeaa ja tehokasta gluteenittoman tuorepastan valmistus onkaan!

Marco ja Maurizio pakkaavat Glutzeron Rigatoni-tuorepastaa kahdeksan minuuttia valmistuksen aloittamisen jälkeen.

Marco ja Maurizio pakkaavat Glutzeron Rigatoni-tuorepastaa kahdeksan minuuttia valmistuksen aloittamisen jälkeen.


Juttelemme vielä tovin Marcon kanssa ja otamme kuvat tehtaan valmistamista tuotteista. Marco kertoo, että tehdas voi valmistaa 1000 kiloa tuorepastaa päivittäin, joten mistään pienimuotoisesta toiminnasta ei ole kyse. Haastattelussa selviää lisää Gluton taustoista.

Gluto-tuorepastaa valmistavan Marco Lembon haastattelu

Kerro hieman itsestäsi, kuka olet ja mistä tulet?

Tulin Suomeen vuonna 1991 ja vaikka valmistuin sähköinsinööriksi, olen aina toiminut kokkina ravintoloissa - se on paljon hauskempaa ja ilahduttavampaa työtä. Kun tein työni hyvin, pääsin työskentelemään hyvin monissa ravintoloissa ja tutustumaan lähes kaikkiin kokkeihin Helsingin seudulla. Siksi perustin vuonna 1997 Capital Restaurant Services -henkilöstövuokrausyrityksen välittämään ravintola-alan ammattilaisia. Yhtiö kasvoi niin nopeasti ja paljon, että 10 vuoden päästä listoillamme oli jo yli 5000 työntekijää. Tuossa vaiheessa alan suurin yritys osti meidät. Muutamien sijoituskokeilujen jälkeen päätin perustaa Glutzero Finland Oy:n minun ja Maurizio Pelosin tietotaidolla.

Miten päädyit gluteenittoman tuorepastan valmistajaksi Suomeen?

Yhdistämällä suomalaisen teknologian ja luotettavuuden italialaiseen tietotaitoon tuorepastan valmistuksesta teki tämän mahdolliseksi.

Monet lukijat muistavat Gluto Street Foodin ja sen lyhyen historian. Onko ravintola vielä tulossa takaisin?

Päätyömme on tehdä pastaa ja ravintolan pyörittäminen on eri juttu. Ravintolan tarkoitus oli tutkia oliko liikeideamme hyvä. Alkuperäinen suunnitelma oli pitää ravintolaa auki enintään kuusi kuukautta ja kerätä kuluttajien kokemuksia gluteenittomasta tuorepastasta. Gluto Street Foodin olemassaolon aikana tarjoilimme yli 20000 annosta, emmekä saaneet palautetta ongelmista. Kontaminaatiota ei sattunut kertaakaan. Kokeilu oli mielestämme menestys, mutta se vaati paljon rohkeutta, koska tällaista ravintolaa ei oltu aiemmin perustettu Suomessa.

Miten täydellinen gluteeniton tuorepasta syntyy?

Se vaatii paljon testausta ja kehitystä. Tavoitteemme ei ollut kehittää vain gluteenitonta tuorepastaa vaan pastaa, joka sopii kaikille. Myös vegaaneille. Emme käytä kananmunia tai maitotuotteita ja kaikki raaka-aineemme ovat GMO-vapaita.

Miten Gluton tuotteen poikkeavat muista gluteenittomista tuorepastoista?

Tuotteemme on tällä hetkellä kansainvälisillä markkinoilla ainoa tuorepasta, joka on gluteeniton ja vegaaninen. Meillä ei tällä hetkellä ole kilpailijoita. Pastamme sopii kaikille. Haluamme myös kertoa selvästi, että Suomessa periaatteemme ja tuotteen laatu menee aina voiton tavoittelun edelle.

Kuulin, että teiltä olisi tulossa uusia tuotteita. Mitä ja milloin?

Kehitämme jatkuvasti nykyisiä ja uusia tuotteita. Alkusyksystä meiltä tulee valmisruokia, jotka voi lämmittää mikroaaltouunissa tai pannulla. Ne ovat kaikki gluteenittomia ja vegaanisia.

Gluton tuotteita viedään myös ulkomaille, minne kaikkialle?

Päämarkkinamme ovat Suomen ulkopuolella. Jopa italialaiset nauttivat pastaamme. Tuorepastaa viedään myös Ranskaan, Israeliin, Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan.

Aloitte tarjota edullista tuorepastan kestotilausta Keliakialiiton jäsenille. Kerrotko hieman mikä tämän idean taustalla on?

Käytännössä haluamme antaa jotain takaisin pääkohderyhmällemme ja vaikka tarkoituksemme on tehdä kannattavaa liiketoimintaa, ajattelimme tarjota tuotteitamme edullisesti niille, joiden on pakko noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Uskon tämän olevan hyvä asia erityisesti perheiden ja lasten kannalta, jotka pitävät tuotteistamme.

Huom! Täältä voit lukea lisää Gluton tarjouksesta Keliakialiiton jäsenille.

Missä toivot Gluton olevan viiden vuoden kuluttua?

Tavoitteemme on saada suomalaisen Gluto-brändin tuotteita myyntiin kaikkiin merkittäviin kauppaketjuihin ympäri maailmaa. Ulkomailla meidän on helppo kertoa suomalaisen ruoan laadusta ja valmistuksesta, pohjoisen maan tuotteisiin luotetaan ja se on etu koko muuhun maailmaan verrattuna.

Glu.fi toivottaa Marcolle ja Mauriziolle onnea rohkeaan maailmanvalloitukseen ja odottaa mielenkiinnolla mitä tuleman pitää

Täällä pääset tutustumaan Gluton tuoteperheeseen.

Kaikki Glutzero-tuorepastat esillä.

Kaikki Glutzero-tuorepastat esillä.

Merkintään liittyvät avainsanat: Glut0, gluteeniton, Gluto, Gluto Street Food, Glutzero Finland Oy, Marco Lembo, Maurizio Pelosi, Rigatoni, tehdasvierailu, tuorepasta

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!

Kommentoi

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Blogin tiedot

Merkinnän tiedot

  • Kirjoitettu
    10.9.2017 21:43
  • Muokattu
    Tänään 08:34

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,012s