Matka Gluteenittomaahan

Entä jos Presidentti noudattaisikin aamiaisellaan gluteenitonta ruokavalioita?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Vierailimme viikonloppuna pääkaupunkiseudulla - tätäkin matkaa valmisteltiin hyvissä ajoin ennakkoon, vaikka ulkomaille ei nyt oltukaan menossa – mutta pois kotikonnuilta kuitenkin. Keliakian kanssa tien päälle lähteminen tarkoittaa yleensä aina myös pientä pohdintaa siitä, missä ja miten ruokailut järjestetään. Toki kotimaassa voi asiaan suhtautua huomattavasti rennommin kuin maan rajojen ulkopuolella – tai niin olen ainakin tähän asti ajatellut.

Pysähdyimme aluksi sukuloimaan, mutta käytännön syistä sovimme tapaamisen pieneen Pohjois-Helsingissä sijaitsevaan kahvilaan, joka tarjoaa mm. arkisin keittolounasta. Paikka ei erityisesti ole profiloitunut gluteenittomaan tarjontaan, mutta esimerkiksi aamiaisella gluteeniton leipä viimeksi järjestyi. Tällä kerralla poikkesimme kuitenkin lounaalle ja huomasin hämmentyväni, kun lounaskeiton kaveriksi ei kysyessäni löytynytkään gluteenitonta leipää palan painikkeeksi. No, onneksi itse keitto kuitenkin oli gluteenitonta, joten en jäänyt asiaa sen enempää pohtimaan. Ja sitten yllättäen tuokion kuluttua nuori tarjoilija kiikutti minulle pöytään muutaman lämpimän leipäviipaleen voikuutioiden kera – selitykseksi en keksinyt muuta kuin sen, että paikan omistaja oli tullut paikalle opastamaan nuorta henkilökuntaa, jonka perehdyttäminen lienee ainakin gluteenittomuuden osalta vielä ollut kesken. Tai sitten oli vain unohtunut kertoa, mistä pakastimen lokerosta nuo erikoiset leipäpalat löytyvät.

Iltapäivällä suuntasimme kaupungin keskustaan majoittumaan. Koska iltaohjelmassa oli varaus vasta klo 19 alkaen, ehtisimme vielä varhaiselle illalliselle kunhan autolle oli ensin löytynyt parkkipaikka ja majoitusjärjestelyt muutenkin saatu kuntoon. Löysimme Kampista siistin, ennestään tutun etniseksi luokiteltavan ravintolaketjun ravintolan, jossa tarjoilijoiden kanssa oli helpompi kommunikoida englanniksi kuin suomeksi. Koska olimme liikkeellä viikonlopun alkaessa, olimme onnekkaita ja meille löytyi vielä pöytä ilman ennakkovarausta. Tarjolla oli buffetpöytä, jossa silmiini osui pöydän eri päihin sijoitetut leipäastiat kyltteineen – toisessa päässä pöytää talon leipä ja toisessa gluteeniton leipä. Ensi näkelmältä leivät näyttivät erehdyttävän samanlaisilta. Päädyin kuitenkin tilaamaan ruokani buffetpöydän sijaan tilausannoksena ja kun ruoka sitten tuotiin, piti annoksessani olevan leivän gluteenittomuus varmistaa vielä erikseen – niin samannäköinen se oli verrattuna talon leipään. Ja hyvin tuon aterian voimin sitten jaksoi aina seuraavaan aamuun saakka ja siellähän sitten odottikin jo hotellin aamiainen.

Hotelliaamiainen lienee, ainakin oman käsitykseni mukaan, yksi eniten keskustelluista aiheista keliaakikkojen keskuudessa – enkä lainkaan ihmettele miksi. Jos todella, kuten otsikossa kysytään, presidentti noudattaisikin gluteenitonta ruokavaliota, vaikuttaisiko se yleiseen suhtaumiseen gluteenittomuuteen – ainakin se haastaisi kaikki presidentille kestityksiä valmistelevat. Voisiko presidentille tarjoilla aina samoja pakasteesta löytyviä gluteenittomia tuotteita ja tuotemerkkejä vai kannustaisiko asetelma ikäänkuin haasteena tarjoilusta vastaavat tahot kehittelemään uusia, kenties paikallisia gluteenittomia tuotteita? Ja niitähän on saatavilla, jopa yllättävän hyvin. Miksi niitä ei sitten ole tarjolla esim. hotelleissa, ravintoloissa, laivojen buffepöydissä jne? Sen sijaan lähes poikkeuksetta esimerkiksi suurten suomalaisten hotelliketjujen gluteenittomat aamiaisleivät ovat tyhjiöpakattuja, kuivanhaperoja sämpylöitä ja muffinsseja, joiden parastaennenpäiväyksen umpeutumiseen on usein lähes puolivuotta aikaa. Tai sitten leivät on otettu pakasteesta juuri ennen tarjolle laittamista, jolloin ne lautaselle laitettaessa kolahtavat kylmänkolkosti. Juuri näin kävi tälläkin kerralla.

Tarkkasilmäiset saattoivat jo otsikkoa lukiessaan huomata, että tekstin kirjoitusasu ei oikeastaan viittaa valtionjohtoon vaan suuren suomalaisen hotelliketjun hotelliin Helsingin ydinkeskustassa. Ehkä talvikeleistä johtuen tällä kerralla jäisen gluteenittoman aamiaissämpylän lisäksi jäässä oli myös hotellihuone, jonka lämmitys ei tuntunut toimivan kunnolla. Odotellessani tarjoilijaa, joka poistui keittiön puolelle lämmittämään sämpylääni, ehdin tarkastella aamiaissalin gluteenitonta tarjontaa. Gluteenittomille aamiaistarvikkeille oli varattu siistit korit liinoineen – korit tosin olivat tyhjiä sen jälkeen, kun olin ottanut niistä sekä viimeisen karjalanpiirakan että sämpylän. Gluteenitonta puuroakin oli tarjolla teeseitse-tyyliin: ” Lisää pussillinen hiutaleita n.1,5,dl kuumaa vettä ja sekoita” - ja sama myös englanniksi. Ja jos puuro ei sitten maistunut, oli vieressä 4 siistiä lasipurkkia, joista löytyi mysliä, muroja sekä kuivattuja hedelmiä. Vieressä oli vielä iso kyltti ”Special diets – vegan, dairy free, gluten free, nut free”. Voiko ravintolan aamiaiselta enempää odottaakaan? No, olisiko suuri vaiva keittiöltä laittaa tarjolle toinen puuro, gluteeniton vaihtoehto tai sitten tieto, että sellaisen voi halutessaan tilata pyynnöstä keittiöstä. Vähintäinkin tässä ”ruoka-allergianurkkauksessa” voisi olla mikroaaltouuni sekä leivänpaahdin, jossa lämmittää/sulattaa kylmänkohmeat leipäpalat. Kyse lienee kuitenkin lopulta ravintolan palvelukonseptista, joka tältä osin on vielä puutteellinen. Aamiainen suuren hotellin aamiaistilassa on liukuhihnatapahtuma, jossa erityisruokavaliota noudattavat tuntuvat olevan järjestelmän kannalta vain haitta ja hidaste, varsinkin kun palvelukulttuuri meillä muutenkin on usein jäykkää. Toisinkin asia voisi siis olla – tarjolla voisi olla ”presidentin gluteeniton aamiainen” - konstailematon, mutta asiakkaan erityistarpeet jo ennakkoon huomioiva aamupala. Mikähän suomalainen hotelliketju lähtisi ensimmäisenä kehittämään ja kokeilemaan hyvin toimivaa gluteenitonta aamiaiskonseptia – sellaista, joka kelpaisi vaikka gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle presidentille?! Sitä odotellessa kannattaa käydä vaikka Turun suunnalla kokeilemassa, miltä tuntuu, kun ravintolassa kaikki tarjonta onkin gluteenitonta. Sellainen paikka tosiaan löytyy aivan Turun linnan vierestä – ja kokemuksesta voin kertoa, että keliaakikolle siinä on jotain, jos nyt ei ihan presidentillistä niin ainakin, kuninkaallista!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!

Kommentoi

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Blogin tiedot

Merkinnän tiedot

  • Kirjoitettu
    5.3.2018 21:33
  • Muokattu
    Tänään 22:39

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,006s