Matka Gluteenittomaahan

Sono affetto da Celiachia e devo seguire una rigorosa dieta senza glutine...eli keliaakikko Roomassa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Pitkän matkustus- tai oikeastaan lentotauon jälkeen päätin juhlistaa tulevia pyöreitä vuosia pienellä matkalla Italiaan, jossa en ole koskaan käynyt. Matkakohteeksi valikoitui Rooma, jota varsin yleisesti on ylistetty keliaakikon paratiisiksi. Ja kyllähän tuo ihan kelvolliseksi kohteeksi osoittautuikin, mutta koetun perusteella luulen, että nyt kannattaa puhua erityisesti Roomasta eikä kokemuksia voi yleistää kattamaan koko Italiaa. Siispä - käväisin Roomassa pitkän viikonlopun.

Kun varaa matkaliput Finnairin kautta ei enää vaivaudu selvittelemään, mitä koneessa on tarjolla. Sen sijaan omat eväät repussa ei tarvitse huolehtia aterioista ja voi syödä, kun on nälkä. Lentohan kestää kolme ja puoli tuntia, joten jotain murkinaa on hyvä olla mukana. Täytetty gluteeniton patonki riitti mainiosti ja koska meillä oli iltalento, päädyimme syömään senkin vasta perillä hotellissa.

Olin varannut majapaikaksi hotellin rauhalliselta alueelta Rooman keskustan alueelta läheltä Italian parlamenttia. Sen vuoksi myös hotellimme oli hyvin vartioitu kellon ympäri. Tosin niin näytti olevan koko keskustan laaja alue, sillä vartiointipisteitä oli pitkin keskustaa vähän väliä ja niissä päivystävillä poliiseilla ja sotilailla oli aseet esillä aivan avoimesti ihmisvilinän keskellä.

Ensimmäisen aamun aamiainen antoi osviittaa siitä, kuinka viestini gluteenittomasta ruokavaliosta oli mennyt etukäteen perille. Tässä hotellissa aamiainen oli katettu kahteen eri aamiaishuoneeseen ja molemmissa pöydät notkuivat toinen toistaan makoisamman näköisiä leipiä, croissantteja ja makeita leivonnaisia. Sen lisäksi oli tarjolla vähän vihanneksia, leikkeleitä, jogurtteja mysleineen, munakokkelia ja pekonia, hilloja sekä juomia joka makuun. Gluteeniton leipä ja keksitarjonta oli ratkaistu niin, että kaikki tuotteet olivat yksittäin pakatuissa paketeissa pullatiskin takana jokseenkin vaatimattomalla pienellä hyllyllä.

Gluteeniton tarjonta hotellissa

Gluteeniton tarjonta hotellissaRatkaisu tuntui kyllä aika niukalta, mutta osoittautui kuitenkin silti toimivaksi. Kolmen päivän aikana en saanut aikaiseksi kokeilla kaikkea tarjolla olevaa vaan pitäydyin alussa hyväksi havaitsemassani oliiviöljyyn leivotussa gluteenittomassa leivässä, joka ei muistuttanut lainkaan monia gluteenitomia, kuivia ja hyvin usein haperoita leipiä. Tästä oliiviöljyleivästä tulikin päivän pelastaja - jokaisella aamiaisella.

Gluteeniton leipä

Gluteeniton leipäKerran kysyin luvan tehdä tuosta samaisesta leivästä itselleni eväät, koska päivä Colosseumilla olisi kovin pitkä ilman eväitä. Tarjoilija totesi, että olenpa ystävällinen, kun kysyn lupaa, yleensä kun ihmiset vain sullovat ruokaa laukkuunsa. Ja niin tein tuosta ihmeleivästä itselleni kerrosvoileivän, mikä myös osoittautui myöhemmin todella järkeväksi ratkaisuksi. Ruoka- tai edes kahvipaikkoja ei ainakaan meidän kohdallemme osunut kuin vasta poistuessamme alueelta ja iltapäivän tunteina sekin ainut juuri sulki ovensa.

Muuten tuon varsin runsaan hotelliaamiaisen ja sen ihmeleivän varassa jaksoi pitkälle iltapäivään. Ensimmäisenä päivänä liikuimme kuitenkin alueella, josta olimme etukäteen etsineet täysin gluteenittoman ravintolan. Sittemmin opin, että noita on Roomassa aika paljon. Haasteellista sen sijaan voi olla osuminen paikalle aikaan, jolloin niissä on tilaa. Sen vuoksi hakeuduimme varhaiselle lounaalle Mama eat Labiin heti sen avautuessa puolilta päivin. Olimme tosin lähteneet liikkeelle jo aikaisin aamulla ja siitä huolimatta Vatikaanin Pietarin kirkkoon sai jonottaa melkoisen tovin, vaikka ei ollut edes turistisesonki. No, puoli tuntia Mama Eat Labiin saapumisen jälkeen tarjouduimme jo vaihtamaan siellä istuinpaikkaa, jotta viisihenkinen lapsiperhekin vielä mahtuisi lounaalle, pieni ravintola kun oli siinä vaiheessa jo tupaten täynnä lounastelijoita.

Itse lounas oli mielenkiintoinen juuri sen vuoksi, että listan koko valikoima oli gluteeniton, mikä tietysti aiheutti runsaudenpulan. Tilasin Arraccineja, Pasta Carbonaran ja vielä jälkiruuaksi Pistaasitiramisua... sillä seurauksella, että loppupäivänä ei enää tarvinnut syödä mitään, sen verran tuhti tuo kattaus oli. Ja janokin lähti lounaalla gluteenittomalla oluella.

Arrancinit

ArrancinitIllalla kävimme salaatilla, mutta siitä ei ole oikein mitään kerrottavaa - salaatti on salaatti, eivätkä ne käymiemme ravintoloiden ruokalistoissa olleet mitenkään erityisen houkuttelevia, niin ei tämäkään - hieman vihreää salaattia, porkkanaraastetta, oliiveja ja tomaatteja höystettynä lihalla, kanalla, kalalla tai juustolla oman valinnan mukaan. Lasi viiniä puolestaan muistutti, kuinka hyviä viinejä Suomessa on tarjolla, kiitos Alkon, joka monopolinsa lisäksi on kuitenkin yksi maailman suurimpia sisäänostajia ja jonka tarjonta lähtökohtaisesti pitää sisällään laadukkaita viinejä.

Toinen gluteeniton ravintola löytyi toisena päivänä matkalla Colosseumilta hotellille. Roomassa Find me gluten free -sovellus osoittautui hyvin käteväksi. Päädyimme syömään myöhäistä lounasta tai varhaista illallista Pizza in Trevi -nimiseen ravintolaan, jossa onneksemme oli tilaa, vaikka emme olleet tehneet pöytävarausta.
Tässä ravintolassa oli oma gluteeniton ruokalista, ja esimerkiksi kaikki pizzat olivat saatavilla gluteenittomana. Ehkä hauskin yksityiskohta, joka lisäsi kyllä melkoisesti luottamustani paikan asiantuntemukseen oli, että kerrottuani gluteenittomuudesta, vaihtoi tarjoilija pöydällä olevan paperisen tabletin eriväriseen ja toi alkuperäisten aterimien tilalle pieneen paperiseen pussiin käärityt ruokailuvälineet.

Gluteenittoman ruokavalikoiman lisäksi löytyi myös gluteeniton olutlista, jonka oluet olivat kaikki italialaisen pienpanimon tarjontaa. Kovin kauan ei tarvinnut pohtia valintoja - pizza ja olut siis! Molemmat osoittautuivat mahtivalinnoiksi eikä niitä kannata tässä kuvailla - kuva kertokoon puolestaan. Jälkiruokaa en voinut kuvitellakaan, sen verran kookas pizza oli tarjolla.

(Kuva tulossa tähän)

Vaikka ei ollutkaan turistisesonki, tuli silti välillä tarve hakeutua keskeltä ihmisvilinää hieman rauhallisempaan paikkaan. Roomassa näitä rauhallisia, hiljaisia paikkoja löytyi helpoiten kirkoista. Kirkkoja taas on toinen toistaan upeampia lähes vieri vieressä. Hyvien ravintoloiden lisäksi hengenruokaa siis oli tarjolla käsittämätön, jopa hengästyttävä määrä. Tätä kirjoittaessani en ole vielä ehtinyt juurikaan selailla kännykkäni kameran kuvia, mutta paljon niitä kertyi.

Kattomaalaus

KattomaalausLähtöpäivänä vaelsimme Trasteveren kaupunginosaan, joka on tunnettu toreistaan ja taiteilijayhteisöistään. Pari toria löysimmekin, taiteilijoihin emme törmänneet, mutta alueella oli mm. huomattava määrä graffiteja vanhojen rakennusten seinillä. Kapeat kadut olivat selvästi inspiroineet nuoria taiteilijan alkuja. Sen verran viehättävää alueella oli, että aurinkoiseen katukahvilaan pysähtyminen oli väistämätöntä. Kun lounasnälkä sitten yllätti, törmäsimme aiemmin mainitsemaani ilmiöön eli pariinkin etsimäämme ravintolaan oli usean kymmenen ihmisen jono.

Päädyimme lopulta istuutumaan satunnaiseen ravintolaan, jonka ulkopöydissä oli tilaa, tätä ravintolaa ei siis löytynyt GF-sovelluksesta. Lämpöä oli noin 15 astetta, joten emme palelleet helmikuisessa Roomassa. Tarjoilijan mukaan saatavilla olisi ollut gluteenitonta pastaa, mutta katsoin viisaammaksi tilata lihaa ja perunoita, jotka ruokalistaan oli kuitenkin merkitty gluteenittomiksi, toisin kuin vaikkapa risotot, jotka listan mukaan sisälsivätkin gluteenia. Valinta oli onnistunut, ainoastaan annoksen koko herätti pientä ahdistusta, sen verran suuri tuo annos pihveineen oli. Emme tähänkään paikkaan jääneet jälkiruualle. Olimme kuitenkin syöneet jo alkupalaksi ilmakuivattua kinkkua ja melonia.

Kävelyn jälkeen löytyi jäätelömyymälä, jossa myyjä kyllä varoitti gluteenin mahdollisesta kontaminaatiosta, mutta silmämääräisesti valitsin omalla riskillä jäätelöastian, josta selvästikään ei vielä oltu jäätelöä otettu eikä keksinmurujakaan näkynyt. Jos olisin malttanut odottaa, olisin saanut taatusti gluteenitonta jäätelöä aivan hotellimme vierestä, niin ainakin myymälän mainoksessa luki. No, tällä kertaa onni lienee ollut myötä, sillä mitään vaivoja ei ilmaantunut.

Koska en ollut tehnyt aamupalan yhteydessä itselleni eväitä kotimatkalle, päädyin etsimään matkaevästä lentokentän myyntikojuista. Hieman hakuammuntaa, mutta koska kysyvä ei tieltä eksy, löysin lopulta läheltä lähtöporttia myymälän, jonka hyllyssä lojui tyhjiöpakattuja gluteenittomia kolmioleipiä. Sellaisen varassa riensin koneeseen ja totesin myöhemmin oliiviöljyllä kyllästetyn aamiaisleipäni edelleen laadun suhteen lyömättömäksi tuotteeksi tämän haperon kolmioleivän rinnalla. Huolestuttavin piirre tuossa lihalla ja majoneesilla täytetyssä valmistuotteessa oli sen Parasta ennen -päiväys, johon oli vielä aikaa yli kolme viikkoa...no, vatsavaivoilta kuitenkin säästyin tälläkin kerralla.

Kolme päivää Roomassa, ihan kelpo matka, jos pitkää viikonloppua suunnittelee ja etsii sopivaa kohdetta. Meillä sattui sää suosimaan. Kustannusten osalta voi todeta, että ne pysyivät kohtuullisina. Itse asiassa säästimme, kun varasimme itse huoneen samasta hotellista, jota eräs suuri suomalainen matkanjärjestäjä käyttää. Suuren suomalaisen lentoyhtiön lentoliput maksoivat kyllä enemmän kuin kilpailevan halpalentoyhtiön. Toisaalta varaamalla lentoliput itse säästimme silti useamman sata euroa ja saimme lähes yhden kokonaisen päivän lisää matkakohteessa verrattuna valmismatkan tarjoukseen. Parkkimaksu Helsinki-Vantaan lentoparkissa ja taksikyydit lentokentän ja Rooman välillä olivat tietysti oma erillinen kulueränsä.

Keliakian kannalta Rooma tuntui kohtuullisen helpolta kohteelta, vaikka käyntimme olikin vain pintaraapaisu koko tarjontaa ajatellen. Lähes kaikissa käymissämme ruokapaikoissa gluteenittomuus ymmärrettiin ja lähes yhtä useissa paikoissa gluteenittomaan tarjontaan oli myös panostettu kiitettävästi. Näin oli ehkä siitä syystä, että tein koko matkan ajan pohjatyötä nämä paikat löytääkseni. Tavallisessa, satunnaisessa katukuppilassa tai pizzeriassa ei Roomassakaan gluteenitonta vaihtoehtoa ole tarjolla kuin hyvällä tuurilla, näin arvelen. Onneksi aina voi poiketa kauppaan. Yllättävän pienistäkin ruokakaupoista löytyi gluteenittomien tuotteiden hylly, hintataso oli kuitenkin varsin lähellä Suomen hintatasoa - keliakia on kallis sairaus, myös Italiassa.

Merkintään liittyvät avainsanat: gluteeniton, Rooma

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!

Kommentoi

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Blogin tiedot

Merkinnän tiedot

  • Kirjoitettu
    15.2.2023 19:00
  • Muokattu
    Tänään 09:24

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,013s