Syödään eka!

Keliaakikon arkea hotellin aamiaisella?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Olen yleensä laiska jättämään palautetta ravintoloille, kahviloille ja hotelleille. Kiitän kyllä hyvästä gluteenittomasta tarjonnasta ja jos palautelomakkeita jossakin on tarjolla, niin saatan esittää toiveita valikoiman parantamisesta tms., mutta yleensä olen niitä asiakkaita, jotka äänestävät jaloillaan. Nyt löysin itsestäni uuden puolen ja pienen sysäyksen tähän antoivat riisikakut. Kyllä, luit oikein: riisikakut.

Majoituimme pitkän viikonlopun ajan pk-seudulla tunnetun hotelliketjun suhteellisen suuressa hotellissa. En tahdo tässä sen kummemmin lähteä hotellia nimeämään, vaan puhun siitä vain hotellina. Majoitus sujui muuten hyvin, mutta tällä kertaa kippo keikahti nurin gluteenittoman aamiaisen suhteen ja päädyin jo paikanpäällä jätetyn palautteen lisäksi kirjoittamaan suhteellisen pitkän, mutta kuitenkin asiallisen viestin hotelliin sähköpostitse gluteenittoman aamiaisen tasosta. Moitteiden lisäksi kirjoitin viestiin pitkän listan kehitysehdotuksia gluteenittoman aamiaisen suhteen ja jään mielenkiinnolla seuraamaan, poimiiko hotelli jotain ehdotuksiani käyttöön.

Mutta jos tarkemmin sitten siitä, mikä sai minussa aikaan tämän innon lähettää palautetta. Olen hyvin pitkän linjan keliaakikko ja muistan hyvin ne ajat, jolloin näkkileipä ja riisikakku olivat gluteenittoman tarjonnan perustaso ja pakastimesta sulatettu (=kivikovaksi kuumennettu) leipäpala jotain tarjonnan upealle tasolle nostavaa. Nykyään kuitenkin tietämys ja tuotevalikoimat ovat lisääntyneet siinä määrin, että se rima hyvän gluteenittoman aamupalan suhteenkin on noussut ja paljon. Moni hotelli tarjoaa nykyään useampia murolaatuja, keksejä, makeaa kahvileipää, puuroa ja useita lajeja pehmeää leipää; parhaimmat jopa karjalanpiirakoita ja oman leivänpaahtimen gluteenittomille leiville. Olen oppinut peilaamaan gluteenittoman tarjonnan tasoa tavallisten leipien ym. valikoimaan. Mikäli normaalien leipien valikoimakin on vain pari laatua, en odota, että gluteenittomien leipien valikoima olisi enempää kuin yhtä laatua. Ketjuhotellien suhteen odotan yleensä jokaisessa saman ketjun hotellissa samantasoista gluteenitonta aamiaista, sillä niinhän tavallinenkin aamiainen yleensä on.

Olen majoittunut monissa saman ketjun hotelleissa, kuin mihin tämä viikonlopun hotelli kuuluu ja tarjonta on yleensä ollut hyvä. Aamiaissaliin mennessäni huomasin ylitsepursuavan tavallisten leipien pöydän, jossa oli noin 10 erilaista leipälajia ja tämä nosti odotukset gluteenittoman tarjonnan suhteen melko korkealle. Hotelli on Suomen tasolla huonemäärältään suuri ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavia majoittuu hotellissa varmasti päivittäin, joten odotin, että leivät ja kahvileivätkin olisivat valmiiksi esillä. Pienoinen pettymys olikin, kun gluteenittomien esillä olevien tuotteiden tarjonta oli tämä:

Houkutteleva gluteeniton aamiaistarjonta?

Houkutteleva gluteeniton aamiaistarjonta?Tässä vaiheessa toivon, että olisin ruuhkasta huolimatta kuvannut sen normaalien leipien pöydän, mutta valehtelematta se oli noin kolme metriä pitkä. Nykyisten gluteenittomien tuotteiden valikoimien vuoksi nuo tarjolla olleet riisikakut tuntuivat lähinnä pilkanteolta, sillä sen verran monta vuotta niitä tuli mussutettua kahvileipänä kyläpaikoissa muiden syödessä tuoretta pullaa. Ihmettelenkin, onko aamiaisen tuotevalikoimasta päättävä henkilö koskaan itse maistanut riisikakkuja. Muissa saman ketjun hotelleissa olen kuvun alta löytänyt murojen ja näkkileivän lisäksi yleensä keksejä ja jotakin leseitä tai pähkinöitä vaikka leivät olisikin pitänyt pyytää erikseen. Mikäli kuvun alla olisi ollut keksejä noiden riisikakkujen sijasta, olisi palautekin saattanut jäädä lähettämättä, mutta jostakin syystä nuo riisikakut tosiaan pudottivat sen heiluvan riman kokonaan.

Huomasin pöydässä kuitenkin lapun, että gluteenitonta leipää tulisi pyytää henkilökunnalta. Nappasin tarjoilijaa hihasta kiinni ja jäin odottamaan, kun tarjoilija kiiruhti keittiön puolelle. Lopputulos: sain eteeni YHDEN sämpylän, pari voinappia ja kuivan, sokeroimattoman munkin. Moniko normaalia ruokavaliota noudattava tyytyy hotellin viikonloppuaamiaisella yhteen ainoaan sämpylään? Tai syö näkkileipää? Tuskin kovin moni. Keliaakikolta ei kuitenkaan edes kysytä, minkä tyyppistä leipää hän haluaisi ja minkä verran. Tavikset saavat valita paahtoleivän, ruisleipien, vaaleiden sämpylöiden, jyväleivän ja ties minkä joukosta mieleisensä, mutta keliaakikon tulisi syödä sitä mitä eteen annetaan. Puuroa minulle ei tässä hotellissa edes tarjottu, vaikka monissa saman ketjun hotelleissa on kysytty tahdonko puuroa tai neuvottu mistä löytyy gluteenittomat pussipuurot.

Koomisen sävyn ensimmäisen aamun aamiainen sai siinä vaiheessa, kun lähdin hakemaan pöydästä lisää leivänpäällisiä ja kahvia. Olin tässä vaiheessa ennättänyt syödä halkaistusta sämpylästä puolet ja munkki oli vielä koskematon. Kun tuli takaisin, oli astiat sämpylän puolikkaineen ja munkkineen viety pöydästä pois - se siitä kahvileivästä sitten. Tyydyin juomaan paljaan kahvin, sillä riisikakut eivät edelleenkään innostuneet. Jätin kirjallisen palautteen huoneesta löytämäni palautelomakkeen välityksellä heti aamiaisen jälkeen, mutta parannusta ei tulevina aamuina tapahtunut. En enää viitsinyt juosta tarjoilijan perässä, kun näin, että muinakin aamuina kiikutettiin muihin pöytiin ihan samanlaisia gluteenittomia tarjottavia (sitä yhtä sämpylää ja munkkia), vaan tyydyin suosiolla näkkäriin (ja näkkäreiden huventumisesta päätellen niin taisi tehdä jokunen muukin asukas). Tässä hotellissa ei ainakaan keliakiaviikkoon ollut panostettu.

Mitä keliaakikko sitten toivoisi hotellin aamupalalta? En voi puhua kuin omasta puolestani, mutta ainakin itse toivoisin seuraavia asioita:

1. Leivät tarjolle suoraan pöytään, että saa itse valita mitä leipää ja minkä verran tahdot ottaa. 2-4 lajia tavallisten leipien valikoimaan peilaten.

2. Omat levitteet ja myös marmeladia, mikäli sitä on tarjolla taviksillekin.

3. Leivänpaahdin. Investointina erillinen paahdin gluteenittomille leiville maksaa noin 30-40 euroa, mutta lopputuloksena voi houkutella monia asiakkaita majoittumaan. Mieluusti sellainen malli, jossa on päällä ritilä sämpylöiden lämmittämistä varten.

4. Keksejä ja pientä makeaa kahvin kanssa (näidenkin määrä tavallisten vastaavien valikoimaan peilaten)

5. Täysjyvämuroja, mysliä ja jotain lesettä tai pellavansiemenrouhetta jogurtin kanssa syötäväksi.

6. Karjalanpiirakoita. Ymmärrän, että ovat usein kustannuskysymys, mutta voisin vaikka maksaa euron lisämaksun, jos saisin aamiaisella gluteenittoman, lämpimän HYVÄN karjalanpiirakan.

7. Puuroa. Esimerkiksi riisipuuro sopisi varmasti kaikille keliaakikoille, mutta koska itse voin käyttää kauraa, olisin tyytyväinen vaikkapa Provenan pikapuuro -pusseihin, joista voisin itse valmistaa puuroni lisäämällä vain kuumaa vettä.

8. Valikoimaan liittymätön asia, mutta odotan myös sellaista tuotteiden asettelua, etteivät ruoat pääse sekoittumaan ja keliaakikoille sopivat ruoat kontaminoitumaan gluteenista.

Tiedän, että hotellin aamupalalla on paljon muutakin kuin vain ne leivät, puuro, murot ja kahvileivät, mutta mielestäni keliaakikolla on oikeus vaatia vastaavaa aamupalaa kuin taviksilla. Keliaakikko maksaa hotellihuoneesta saman hinnan kuin muutkin, joten miksi pitäisi tyytyä riisikakkuihin. Mitä sinä toivot hotellien aamupalalta? Jätä kommenttisi alle

Merkintään liittyvät avainsanat: aamiainen, aamupala, gluteeniton, hotelli, kahvileipä, leipä, leivänpaahdin, munkki, muro, mysli, odotus, palaute, puuro

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Kommentit (6)

 • Jake66 24.9.2019 09:17

  Tälle kesälle käynyt kolmessa hotellissa Suomessa. Tampereen ja hämeenlinnan hotellit aamupalaltaan ok. Turun seurahuoneen aamiainen oli parasta gluteenitonta mitä maapallolla on saanut.Mahtava kokki oli mitään ei jäänyt puuttumaan aamiasella ja parasta ruokaa ikinä. Ja tulee reissattua paljon myös ulkomailla.

 • Vaula 23.9.2014 06:33

  Tuo vitriini näyttää kovin tutulta viimekertaiselta reissultani S-ryhmän hotellissa Turussa. Ei voi paljon aneemisemmaksi mennä.. Tosin hyvä sinänsä että tuotteet ovat vitriinissä ja kokonaan omalla pöydällään.

  Kyselin tuolloin henkilökunnalta lisäksi leipää, ja pöytään tuotiin yksi Moilasen rieska, pari viipaletta jotain Moilasen viipaleleipää (meinaa päästä itku pettymyksestä aina tässä vaiheessa - vihaan niitä kuivia känttyjä) ja sokeroitu munkkirinkilä. Omat margariininapit tuotiin automaattisesti, niitä ei tarvinnut kysellä erikseen.

  Tuli mieleen, että miksihän hotellien/kahviloiden/ravintoloiden henkilökunta ei ikinä kysy voiko kyseinen keliaakikko käyttää kauraa/vehnätärkkelystä vaan tuovat aina vaan suoraan ne heidän vaihtoehtonsa?

 • 007tuuli 22.9.2014 17:47

  Piti laittaa kokille ei mökille. Känny teki kepposen.

 • 007tuuli 22.9.2014 17:36

  Olin juuri Lauantaina Muoniossa aamiaisella Harrinivassa ja siellä ei lainkaan tarjolla leipää.
  Eikä henkilökuntaa missään. Ikkunan takaa huidon mökille ja pyysin leipää. Tuli näkkileipä ja niin vaalea yksi leipä.
  Minä söin sitten keitettyjä kanamunia, salaattia ja jogurttia.
  Yllätys yllätys, olkaani koputtaa tuntematon nainen, Ei henkilökuntaa ja kertoi kuulleensa että pyysin gluteenitonta.
  Hänellä paperipussi kädessä ja ojensi minulle tummia hapankorpun näköisiä paloja ja sanoi että maistappa tästä. Ota koko pussi. Joku eilamarin leipomon tuotteita jota hän on ostannut pojilleen joilla keliakia. Olivat niin hyviä, aivan kuin oikeita hapankorppuja ja myöskin tumman leivän näköisiä ja makuisia. Hän pelasti minun aamuni. 😊
  Eilamarilla omat sivut www.eilamari.fi
  Kiitos ihanalle tuntemattomalle.

 • maa 19.9.2014 09:17

  Kiitos hyvästä kirjoituksestasi, vaikka aamiaiskokemuksesi olikin ikävä. Aamiaispöytä näyttää itse asiassa hyvin tutulta ja muistan itsekin ne pettymyksen tunteet, jotka koin tarjonnan äärellä. Tämä aihe on tärkeä, koska gluteenittomia ruokailijoita kuitenkin yöpyy hotelleissa niin työmatkoilla kuin vapaa-ajan virkistysreissuillakin. Hotellipalvelulta odottaa aina pientä luksusta ja tämä koskee myös aamiaistarjontaa.

  Aamiaiskokemuksesi kuvastaa hyvin sitä, että tarjontaa valittaessa on menty siitä mistä aita on matalin (edullisuus, säilyvyys ja mielikuvituksettomuus). Ei ole tarkasteltu asiaa niiden ihmisten näkökulmasta, jotka ruokailevat gluteenittomasti. Parasta olisi se, että hotellit kertoisivat etukäteen gluteenittoman aamiaistarjonnan sisällön. Silloin voisi valita hotellin, jossa palvelu järjestetään asianmukaisesti.

  Itse toivon gluteenittomalta aamiaiselta vaikkapa karjalanpiirakoita, paahtoleipää, muroja ja keksejä.

 • ponipimu 9.9.2014 21:46

  Karjalanpiirakoita, croisantteja, makeaa kahvin kanssa. Lihapullia, paistettuja munia, ei sitä ainaista kokkelia.

  Keskisellä Tuurissa oli vuosi sitten käydessä aivan järjettömän hyvä aamupala, paras ehkä ikinä, oli karjalanpiirakoita ja pullaa, puuroa sun muuta.

Kommentoi

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Blogin tiedot

Merkinnän tiedot

 • Kirjoitettu
  9.9.2014 19:16
 • Muokattu
  Tänään 23:05

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,022s