Gluteenitonta Turkissa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Gluteenitonta Turkissa

Merhaba!! Turkista aurinkoiset ja lämpimät terveiset!! Pienet kokemukset gluteenittomasta ruoasta Turkissa.

Ensimmäistä kertaa käväisin Mc Donaldsilla kyselemässä gluteenittoman ruoan perään ja hampurilaista tilasin. Saksan, Turkin ja Englannin kielen sekoituksen jälkeen kyllä ymmärsivät mitä halusin. Heti tuli keittiöstä kommenttia että salaatit ovat gluteenittomia. Jep jep. Elikkäs ei onnistunut.

Kaikissa ruokapaikoissa kyllä ulkona valtaosa on luontaisestikkin gluteenitonta. Kun käyttää maalaisjärkeä tilatessaan annoksia. Koska tilaapa mitä vaan ns. paikallista miltei kaikki on lihaa ja kasviksia eri muodossa. En ole kokenut ongelmaa siinä asiassa.

Matkalle mukaan ostin pakastealtaasta huoltsikalta Suomesta Moilasen leivän joka kesti jääkaapissa ihan heittämällä koko viikon.

Sitten mitä kaupoissa jaksoin hyllyjen välejä koluta, löytyy gluteenittomia tuotteita mm. mysliä, makaroonia, keksejä jne. yleensä luomuhyllyköstä.

Jotenka loppuyhteenveto: Ihan hyvin siinä maassa toimeen tulee keliakiankin kanssa. Eikä maksa paljon.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (4)

 • ranex 15.7.2013 08:41

  mie meinasin ottaa mukaan noita citymarketista myytäviä just paistettujja leipiä raakaana mukaan,matkalaukuun kylmäpussiin pakattuna ja kohteessa kiireesti koettaa neuvotella, että ne sais pakkaseen ja seuraava neuvottellu voisko paistaa leivän seuraavana aamuna. Näin sais tuoretta leipää. Kun olen tuota Leipä pakkausta tutkinnu sen verran,vaikuttas siltä että se paistetaan muovikelmun sisällä, ennenkuin se pakataan siihen päälys "paperiin". Lupasivat Cittarissa myydä leivän raakana mukaan, kun paistettua ei ollu valmiina ja puolta tuntia en enään jakasanna oottaa.
  Täytynee kysellä etukäteen matkanjärjestäjältä tai suoraan hotellista tälläistä tapaa toimia.

 • LG1982  17.8.2009 23:20

  Kaupat ei pääosin kuulu mihinkään ketjuun ja monet keskustan supermarketeista kooltaan maksimissaan R-kioskin kokoisia. Niistä saa kuitenkin esim. hedelmiä, halvaa, jäätelöä, pähkinöitä, paikallisia karkkeja ym. luontaisesti gluteenitonta. Mitään erityisruokavaliovalmisteita ei kuitenkaan tarjolla ja ainoa riisikakkumerkkikin sisältää saksankielisen tuoteselosteen perusteella gluteenia. Keskustan isoin kauppa, Markomarket sijaitsee siinä pääkadun päässä itäisen Keykubat-rannan tuntumassa. Kuitenkin vastaavat tuotteet löytyy myös pienemmistä liikkeistä kuten A101-ketjun kaupoista, joita ympäri kaupunkia.

  Jos intoa riittää, niin paikallisbusseilla voi lähteä seikkaileen kaupungin ulkopuolellekin, jossa Alanyan ainoa ostoskeskus, Alanyum sekä Kipa ja Metro. Alanyumissa on Carrefourin suuri ruokakauppa. Kaikista kolmesta löysin muutamia gluteenittomaksi merkittyjä tuotteita, tosin vain muutamia lähinnä jauhoja ja mysliä. Myslistä Sussulla kuvakin, on ihan hyvää. Kuitenkaan pelkästään näiden takia ei kannata rannalta kauppaan vaivautua. Metrossa tulee lisäksi pyytää infosta erillinen ostolupa, jos ei satu omistamaan Metron tukkukorttia.

  Yhdyn Sussun loppuyhteenvetoon, että ihan hyvin Turkissakin keliaakikkona pärjää. Vaikka Turkin hintataso pääosin kohtuullinen, niin välillä ärsytti maksaa extraa esim. jotta sai jäätelön kuppiin. Mitään erikoisia ruokakokemuksia Alanyasta ei löydä, joten kannattaa keskittyä siihen matkan päätarkoitukseen, auringonottoon.

 • LG1982  17.8.2009 23:20

  Kiitos kaikille vinkeistä. Tässä lisäkommentteja Alanyasta kesältä 2009 kahdessa osassa (tuli liian pitkä teksti):

  Keliakiaa ja gluteenitonta ruokavaliota ei varsinaisesti tunneta Turkissa, mutta monet ruuat jo luontaisesti gluteenittomia. Tosin käännöslapun kanssa tuli usein tunne, että ruoka on juuri sitä mitä asiakas sen haluaa olevan. Jos sen tarvitsee olla gluteenitonta, jotta asiakas ostaa sitä, niin se on gluteenitonta. Turkin ja englanninkielisten käännösten lisäksi mukaan kannattaa ottaa ehdottomasti myös saksankielinen versio. Siidereitä ym. hyvin tarjolla, mutta muslimimaana tuontialkoholi huomattavan kallista, paikallisista alkoholijuomista sopii anisviina, raki.

  Hotellin aamiaisella nuorehko mies panikoi hetken käännöksen parissa, mutta oivalsi sitten erinomaisesti mistä kyse. Vähän myöhemmin töihin tuli myös paikan varsinainen kokki, jonka veljenpojalla juuri sama sairaus. Tätäkään tarinaa ei ihan välttämättä kannata suoraan uskoa. Tosin osasi kertoa, ettei Turkista löydy sopivaa leipää (kuten ei löytynytkään). Aamiaisella kuitenkin matkan varmin olo gluteenittomuuden suhteen. Tarjolla esim. paikallisia hedelmiä ja vihanneksia, leikkeleitä, juustoa, kananmunia, oliiveja, hilloja... Oli jopa herttaista, kun ensimmäisenäkin aamuna tuotiin erillinen voinappi, vaikka gluttileipää ei tarjolla ollutkaan. Sain luvan tuoda omaa leipää ravintolaan muina aamuina. Joten jos haluat syödä leipää matkan aikana, niin se on syytä ottaa mukaan jo Suomesta. Tosin ruuat kannattaa pitää laukussa, koska hotellissa oli tiukka suhtautuminen ruokien huoneessa pitämiseen. Itse sain tosin vain jotain huomautuslappuja asiasta päivittäisen siivouksen yhteydessä. Hotellissa ei myöskään jääkaappia ja noin 35-45 asteen lämmössä leipä ei kauaa säily, joten suosittelen ihan näkkärityyppistä ratkaisua.

 • LG1982  14.7.2009 16:06

  Vinkkejä Alanyan kaupoista tai ravintoloista, joissa homma toimi hyvin?

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • All Inclusive -hotellissa Turkissa

  Turkki ‐ Lisääjä lopomin ‐ 28.9.2015

  Lähdin reissuun Turkin Sideen lapseni kanssa syksyllä 2015. Matka oli tarkoitus tehdä 2-luokkalaisen lapsen ehdoilla eli...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Turkki
 • Sijainti
  Alanya
 • Ajankohta
  Maaliskuu -09
 • Lisääjä
  Sussu
 • Lisätty
  5.4.2009 11:42
 • Muokkasi
  5.4.2009 11:54

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,014s