Gluteenitonta Venäjällä/ Pietarin risteilyllä

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kävin keväällä 2013 St. Peter Line -yhtiön M/S Princess Marialla päivän Pietarin matkalla. Matka oli tarjouksessa erittäin edullinen, 40 euroa/ hytti. Vaikka abit muuta väittivätkin, niin laiva iästään huolimatta siisti ja hyttikään ei ollut missään autokannen alla. Laivalla "turvatarkastus", jossa "omat eväät" kerätään matkan ajaksi talteen, myös osa sähkölaitteista otettiin matkan ajaksi pois. Itselläni oli mukana laukun pohjalla jotain gluteenittomia tuotteita, vesipullo ym., joihin ei kiinnitetty huomiota. Laivalla kaikki on ensi sijaisesti venäläisten matkailijoiden näkökulmasta tehtyä, joten balalaikka-trubaduurista lähtien tarjolla mielenkiintoista vaihtelua. Laivan henkilökunta puhuu käytännössä vain venäjää, mutta joitain esitteitä ym. saatavissa myös suomeksi. Tax free - myymälässä oli tavanomaista vähemmän makeisia jne. ja esimerkiksi suolapähkinät pääosin vehnää sisältäviä. Alkoholia alettiin myydä vasta myöhemmin illalla. Itselleni ei oikein selvinnyt kuinka hyvin gluteenittomuus ymmärrettiin, mutta päädyin syömään erittäin edullisen kasvispata-annoksen koko matkan ajan auki olleesta kahvilasta. Ateriat ilman lisukkeita taisivat olla noin 1,5-3 euroa, joskaan ateriat eivät olleet erityisen isoja.

Matkan hintaan sisältyi myös shuttle-bussikuljetus Pietarissa. Tämä kaiketi myös viisumivapauden edellytys, mutta ehkä 99 prosenttia jatkoi satamasta muutoin ja kukaan ei perään kysellyt. Pietarin liikenne kaoottista ja aidosti merkittävä osa ajasta (yli tunti) menee matkaan keskustaan, takaisin päin matka sujui onneksi nopeammin. Pietari itsessään upea paikka, jossa mielikuvat Ladoista kuoppaisilla teillä neuvostoarkkitehtuurin keskellä saa kyytiä. Olin menossa risteilyn jälkeen suoraan töihin (laiva Helsingissä noin kahdeksalta aamulla) ja päällä siksi tumma puku. Siinäkin tunsin olevani alipukeutunut toinen toistaan prameammissa paikoissa ja paikallisten joukossa. Myös puistoalueet vaikuttivat hienoilta, mutta ulkona oli vielä keväällä jäätävän kylmä. Matka osui maanantaille ja Eremitaasi oli kiinni, joka toisaalta hyvä, koska yhden päivän matkalla maissaoloaika jää hyvin lyhyeksi. Ennakkokäsityksistä paikkaansa piti muutama asia. Käytännössä englannilla on haastavaa pärjätä, sillä myös turistipaikoissa puhutaan vain venäjää ja asiakaspalvelu on Suomen tasoakin huonompaa. Yritin käydä syömässä jossain pääkadun "turistipaikassa", mutta asian selvittely vei niin kauan, että päädyin pelkkään kahviin. Varsinaisia ruokakauppoja ei eteeni osunut ja reippaasta pakkasesta johtuen ei mieli tehnyt erityisesti etsiäkään. Parissa pienemmässä 24/7 - myymälässä kävin ja päädyin mielestäni gluteenittomilta näyttäviin "pehmeisiin marenkeihin" ja makeisiin. Kaikki tuoteselosteet vain venäjäksi ja tuotemerkitkin outoja. Pietarissa kaiketi myös gluteenittomiin tuotteisiin erikoistuneita kauppoja ja jonkin metroaseman yhteydessä on Prisma. Pietarin hintataso on huima, joten edullisten ostosten perässä sinne ei kannata matkata. Satamaan ei kannata palata liian aikaisin, satamarakennus itsessään ankea ja lähellä näytti olevan vain paikallinen rautakauppa.

Gluteeniton ruokavalio on Venäjällä haasteellinen. Laivalla suomalaisia turisteja todella vähän, jolle ei mielestäni oikein perustetta. Itselleni jäi halu käydä Pietarissa vielä uudestaan jo pelkästään Eremitaasinkin takia ja mieluiten lämpimämpään vuodenaikaan. Myös Allegro voisi olla toimiva vaihtoehto, mutta silloin tarvitsee viisumin.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (1)

 • Ummeli 6.10.2013 08:47

  Venäjällä ei oikein tunneta keliakiaa. Palasimme juuri Novgorodin-matkalta. Minulla oli Suomi-Venäjä-seuralta saatu käännös mukana, myös tulkki auttoi, ja ravintoloissa sekä hotellissa oli helppoa asioida henkilökunnan kanssa, vaikka en puhu venäjää. Ja hotellin aamiaisella oli kaikille tarjolla herkkuani, haudutettua tattaria. Riisikakut ja gluteeniton näkkileipä minulla oli myös mukana, ja koska ryhmässämme oli myös vilja-allergikko, saimme molemmat oppaalta paketin hyvää gluteenitona leipää.
  Keliakian kanssa voi pärjätä ihan hyvin Venäjällä, ja ainakin Novgorodissa ihmiset olivat tosi auttavaisia ja ystävällisiä.

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Venäjä
 • Sijainti
  Pietari
 • Ajankohta
  kevät 2013
 • Lisääjä
  LG1982 
 • Lisätty
  28.9.2013 15:41
 • Muokkasi
  28.9.2013 15:53

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2023 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,014s