Jezu 

Keskusteluviestit

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • Lautasella 2019 -messut 5.-6.4.2019 4.4.2019 22:32

    Listalle on tullut mukaan myös erinomainen Kakkutupa-leipomo!

  • Lautasella 2019 -messut 5.-6.4.2019 23.3.2019 16:58

    Lautasella-messut järjestetään nyt toista kertaa Helsingin Messukeskuksessa 5.-6.4.2019. Messuilla on tarjolla runsaasti gluteenitonta ja Keliakialiitto on tehnyt fiksun ratkaisun gluteeniton elämä -osion erottamiseksi muusta messualueesta: Gluteeniton elämä -alueen tunnistat oranssista käytävämatosta, ja alueella voit rennoin mielin tutustua näytteilleasettajiin. Gluteeniton elämä -alueelle, kaikki myytävät ja maisteltavat tuotteet ovat gluteenittomia!

    Uutena asiana Lautasella-messulipulla pääsee vierailemaan myös Kevätmessuilla.

    Alla Keliakialiiton ja Messukeskuksen tiedot tapahtumasta (kerätty 23.3.2019).

    Tapahtumassa on mukana 40 gluteenitonta toimijaa (perässä messuosaston tunnus):

    Arctic Warriors Oy - 4b41
    Brander Oy - 4c18
    Delhome Oy - 4g19
    Fazer Leipomot Oy - 4h28
    Foodduck Oy - 4e18
    Foodin - 4a31
    Fria Bröd Ab - 4f18
    Gluteeniton leipomo ILONA Oy - 4a18
    Hannan Gluteenittomat Herkut - 4h18
    Hannun gluteeniton / Pirjon Pakari - 4b19
    Hinkkalan Kartano - 4b29
    Jokaiselle vegaaninen valmisruokasarja - 4b39
    Jokilaakson Juusto Oy - 4d38
    Keliakialiitto ry - 4e21
    Kesko Oyj - 4h29
    Laitilan Leipä S. Heinonen Oy - 4b11
    Lakumesta Oy - 4g10
    Leader Foods Oy - 4f29
    Lejos&Ullan Pakari: gluteeniton Lagom Snäkkäri - 4d39
    Moilas Oy - 4a21
    Myllärin - 4e19
    Oatis - 4g21
    Oy Linseed Protein Finland Ltd - 4c13
    Oy Roberts Ab - 4f19
    Oy Semper Ab - 4e20
    Oy Weekend Snacks Ltd - 4e10
    Poppamies Oy - 4h20
    Porokylän Leipomo Oy - 4c20
    Prescott Oy - 4g29
    Ravintoraisio Oy - 4c29
    Risenta AB - 4b1
    Schär - 4b21
    Spices Chef Oy - 4b27
    Unilever Finland Oy - 4f21
    Vakka-Suomen Panimo - 4c59
    Viljaton Valinta Oy - 4b23
    Virtasalmen Viljatuote Oy - 4c19
    Vuohelan Herkku Oy - 4c21
    Wanha Kanala/Markus P.K. Mäkelä - 4c11

    Tapahtumassa on myös runsaasti luentoja sekä tietoiskuja molempina päivinä:

    Keliakiaa ja gluteenittomuutta käsittelevät luennot

    Perjantai 5.4.

    Klo 11.00-12.00
    Lääkehoito keliakiaan -voiko keliaakikko syödä ruisleipää tulevaisuudessa?
    Markku Mäki, erikoislääkäri, professori, Tampereen yliopisto

    Klo 12.00–12.30
    Tie pysyvään gluteenittomaan painonhallintaan
    André Heikius, LL, painotohtori

    Klo 15.30–16.00
    Keliakia ja liitännäissairaudet
    Laura Kivelä, LT

    Lauantaina 6.4.

    Klo 11.00–11.30
    Keliakia ja liitännäissairaudet
    Laura Kivelä, LT

    Klo 12.00-13.00
    Erityisruokavalioasiakas ravintolassa -haaste vai mahdollisuus?
    Paneelikeskustelu, jossa mukana keskustelemassa:
    Hanna-Kaisa Lehtiniemi, kokemusasiantuntija, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
    Laura Manninen, viestintäjohtaja, Diabetesliitto
    Maria Joutsen, järjestösuunnittelija, Crohn ja Colitis ry
    Marjo Jokinen, tuoteasiantuntija, Keliakialiitto ry
    Katriina Pellas, yrittäjä, Pellas Café
    Markus Fogelholm, keittiömestari, Fazer Food Services, Ravintola Platta, Messukeskus Helsinki

    Klo 13.00–13.30
    Gluteenitonta murkinaa mikrobeille ja herkälle vatsalle
    Reijo Laatikainen, FT, laillistettu ravitsemusterapeutti

    Klo 15.00–15.30
    Kun vatsa vaivaa keliakian hoidosta huolimatta
    Pilvi Laurikka, LT

    Keliakiaa ja gluteenittomuutta käsittelevät tietoiskut

    Perjantai 5.4.

    Klo 10:40–10:55
    Keliakialiiton tunnustusten jako: Vuoden 2018 Gluteeniton tuote ja yritys tai palvelu
    Marjo Jokinen, Tuoteasiantuntija,

    Klo 13:00–13:15
    Kuinka tarkka gluteenittomuudessa tulee olla?
    Henna Lehikoinen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

    Klo 14:00–14:15
    Näin me matkailemme gluteenittomasti
    Siiri ja Minna Kinnari

    Klo 15:20–15:35
    5 väitettä gluteenittomuudesta – totta vai tarua?
    Eliisa Girsén ja Henna Lehikoinen, TtM, laillistetut ravitsemusterapeutit

    Lauantai 6.4.

    Klo 11:40–11:55
    5 väitettä gluteenittomuudesta – totta vai tarua?
    Eliisa Girsén ja Henna Lehikoinen, TtM, laillistetut ravitsemusterapeutit

    Klo 12:20–12:35
    Vehnätärkkelys – myrkkyä vai ei?
    Henna Lehikoinen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

    Klo 13:40–13:55
    Gluteenitonta ruokaa tuokaa, kiitos! – gluteenittomat asiakkaat ravintolassa
    Eija Lindberg, restonomi, ammatinopettaja

    Klo 14:20–14:35
    Riittävästi kuitua gluteenitottomasta ruoasta – mahdoton tehtävä?
    Eliisa Girsén, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

    Klo 14:40-14:55
    Keliakialiiton vaalitavoite on ja pysyy - vaadimme keliakiakorvausta takaisin
    Minna Halve, sosiaaliturva-asiantuntija

    Muutokset ohjelmiin mahdollisia.

    Keliakialiiton osastolla liiton omat asiantuntija ja vieraat ovat tavattavissa seuraavina ajankohtina:

    Perjantai 5.4.

    klo 11–12
    Vierailemassa Keliakialiiton uusi puheenjohtaja Sari Tanus

    klo 12–13
    Lääkehoito keliakiaan - tule kysymään aiheesta, paikalla Markku Mäki, erikoislääkäri, professori, Tampereen yliopisto

    klo 13–15
    Ravitsemusterapeuttimme Eliisa Girsén tavattavissa

    klo 15–16
    Vieraana Hellapoliisi Kati ja bloggaaja ja keliaakikko Maiju Kauppila - tule tapaamaan!

    klo 16–18
    Keliakiakorvaus ja eduskuntavaalit, sosiaaliturva-asiantuntijamme Minna Halve

    Lauantai 6.4.

    klo 10–12
    Ravitsemusterapeuttimme Sanna Arnala tavattavissa

    klo 12–13
    Keliakiakorvaus ja eduskuntavaalit, sosiaaliturva-asiantuntijamme Minna Halve

    klo 13.30–14.30
    Keliakianuoret kokoontuvat. Tule tutustumaan nuoriin ja heidän toimintaansa. Keliakia-aiheisiin kysymyksiin vastaamassa myös LT Pilvi Laurikka

    klo 14.30–15.30
    Vertaistukea blogeista - paikalla Suunnan bloggaajat

    Viime vuoden messujen yksi kohokohta oli erinomainen gluteeniton buffet. Lautasella-messujen ajan Messukeskuksen Eat&Meet -ravintolassa on täysin gluteeniton lounasbuffet perjantaina ja lauantaina klo 10.30–15. Buffet sisältää runsaan gluteenittoman leipäpöydän levitteineen sekä kahvin/teen hintaan 15,50 euroa per henkilö. Lapset ruokailevat aikuisen seurassa seuraavasti: 0–4-vuotiaat ilmaiseksi ja 5–12-vuotiaat 1 euro per ikävuosi.

    Tapahtumasta löytyy myös näytöskeittiö.

    Tapahtuma on auki perjantaina ja lauantaina klo 10-18. Päivälipun hinta 10-19 euroa.

    Lue lisää:

    Keliakialiito: Lautasella 2019 -messut

    Messukeskus: Lautasella tarjoilee terveyttä, tietoa ja herkullisia ostoksia

  • SÖÖ!-viikoilla gluteenitonta Tallinnassa 25.1.2019 15:41

    Legendaariset SYÖ!-viikot järjestetään ensimmäistä kertaa myös Tallinnassa. Positiivisena yllätyksenä 9 ravintolaa tarjoaa myös gluteenittomia vaihtoehtoja (suodattimilla voi näyttää gluteenittomat vaihtoehdot):

    http://www.soo10.ee/

    Tallinnassa kympillä saa aika hyviä annoksia kuten villisikaa ja ankanrintaa gluteenittomana.

    Millaisia kokemuksia sinulla on Tallinnan gluteenittomasta tarjonnasta ja gluteenittomien vaihtoehtojen merkinnöistä menuissa?

  • VAROITUS: Gluteenia Lidlin kaurajauhossa 11.1.2019 15:19

    Juuri eilen varoiteltiin väärästä hyllytyksestä ja tänään on Lidlin vuoro tiedottaa takaisinvedosta:

    Takaisinveto: Gluteenitonta kaurajauhoa vedetty myynnistä siinä havaitun gluteenin vuoksi

    Lidl on poistanut myynnistä erän Belbake kaurajauhoja, joista on havaittu gluteenia, vaikka tuote on merkitty gluteenittomaksi. Takaisinveto koskee erää, jonka parasta ennen -päiväys on 22.10.2019.

    Gluteeni on haitallista gluteenille herkille henkilöille eli muun muassa keliaakikoille. Muille nyt takaisinvedetty tuote on turvallinen käyttää. Gluteenittoman tuotteen raja on 20 mg/kg gluteenia ja vähägluteenisiksi määritellään tuotteet, joissa on gluteenia 20–100 mg/kg. Belbake kaurajauhossa todettiin Lidlin omavalvonnassa gluteenia 50 mg/kg.

    Lidl pyytää kyseistä kaurajauhoa ostaneita gluteenille yliherkkiä asiakkaitaan palauttamaan kyseisen erän tuotteet Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta hyvitetään. Lidl pahoittelee asiakkaille aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.

    Tuote: Belbake gluteeniton kaurajauho

    Parasta ennen: 22.10.2019

    Lisätietoja asiakkaille: Lidl Suomi, asiakaspalvelu, p. 0800-0-5435 tai asiakaspalvelu@lidl.fi


    Katso alkuperäinen tiedote ja kuva tuotteesta.

  • VAROITUS: Gluteenijauhoa väärässä hyllyssä 10.1.2019 23:48

    Useat henkilöt ovat ilmoittaneet törmänneensä K-ketjun kaupoissa Gluteenijauhoon, joka on lisätty gluteenittomien hyllyyn ja hyllymerkintöjen perusteella ilmoitettu gluteenittomaksi. Todellisuudessa tuote on tarkoitettu seitanin valmistukseen ja sisältää 100% gluteenia!

    Tässä on tainnut tapahtua ketjunlaajuinen hyllytysmoka eli kannattaa siis olla erittäin tarkkana ettei mukaan tartu tämä "uutuus". Ja aina, siis AINA pitää lukea tuoteselosteet ennen (minkä tahansa) tuotteen nauttimista,

    Katso kuva Ekolon maahantuomasta tuotteesta.

  • Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet 31.12.2018 00:27

    Tämä on hieno uutinen. Vielä kun ruokavaliokorvaus saataisiin palautettua vaalien jälkeen

  • Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet 31.12.2018 00:10

    Suomen Lääkäriseuran Duodecim-julkaisu tiedottaa keliakian diagnosoinnin Käypä hoito -suositusten muuttumisesta: koepalan otto ei enää aina ole välttämätöntä keliakian diagnosoimiseksi:

    Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa
    18.12.2018

    Keliakian toteamiseksi ei aina tarvita ohutsuolen limakalvon koepalaa, todetaan päivitetyssä Keliakian Käypä hoito -suosituksessa. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, joka tulee toteuttaa ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Keliakiaa diagnosoidaan Suomessa yleisemmin kuin muissa maissa.

    Verinäytteen korkeat vasta-ainepitoisuudet ovat riittävä diagnostinen kriteeri keliakialle uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan. Ensivaiheen tutkimus keliakiaepäilyssä on kudostransglutaminaasivasta-aineiden määritys.

    – Aiemmin vaadittu ohutsuolen limakalvon koepala ei ole välttämätön, mikäli transglutaminaasivasta-ainepitoisuus on yli kymmenen kertaa viitealueen rajaa suurempi ja endomysiumvasta-aineet ovat positiivisia. Ihokeliakian diagnosoimiseen tarvitaan aina ihokoepala, kertoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, LT, professori Katri Kaukinen.

    Keliakiatutkimukset tulee tehdä normaalin gluteenipitoisen ruokavalion aikana. Mikäli gluteeninkäyttöä on rajoitettu, tulee se aloittaa uudestaan ainakin 1–2 kuukauden ajaksi ennen vasta-aineiden määritystä.

    Ravitsemusterapeutti ohjaamaan ruokavaliota

    Keliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Käytännössä se tarkoittaa vehnän, rukiin ja ohran poistamista ruokavaliosta kokonaan ja niiden korvaamista ravitsemuksellisesti vastaavilla gluteenittomilla elintarvikkeilla. Sairastuneen on tärkeää saada ravitsemusterapeutin ohjausta ruokavalion noudattamiseen.

    – Ravitsemusterapeutin ohjaus annetaan kuukauden sisällä diagnoosista. Suositeltavaa on saada ohjausta toisen kerran, kun ruokavaliohoito on kestänyt muutaman kuukauden, sanoo FT, professori, ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.

    Hoidon tavoitteena ovat gluteenin aiheuttaman immunologisen häiriön, ohutsuolen limakalvovaurion ja imeytymishäiriöiden korjaantuminen, oireettomuus sekä hyvä ravitsemustila. Hoidolla pyritään myös ehkäisemään keliakiaan liittyviä komplikaatioita, joita ovat esimerkiksi luukato ja lymfoomat. Gluteenia ei tule välttää ennen diagnoosia.

    Suomessa keliakiaa diagnosoidaan yleisemmin kuin muualla

    Keliakia on autoimmuunivälitteinen sairaus, jossa viljaperäinen gluteeni johtaa autovasta-aineiden kehittymiseen ja ohutsuolen limakalvovaurioon siihen geneettisesti alttiilla henkilöillä. Keliakiaa esiintyy Suomessa noin kahdella prosentilla väestöstä ja diagnosoituja potilaita on 0,7 prosenttia, mikä on suurimpia lukuja maailmassa. Suurentuneet esiintymisluvut johtuvat pääosin parantuneesta diagnostiikasta, mutta ilmeisesti myös taudin todellinen esiintyvyys on lisääntynyt.

    Keliakian oireet voivat olla monenlaisia eikä mikään yksittäinen oire tai löydös ole taudille tyypillinen. Oireettomuus ei myöskään sulje pois keliakiaa. Erilaiset suoliperäiset oireet, kuten esimerkiksi pitkäaikainen ripuli, löysät ulosteet tai vatsakipu sekä laihtuminen ja imeytymishäiriöt sekä suolen ulkopuoliset oireet kuten esimerkiksi kutiseva pienirakkulainen ihottuma, hampaiden kiillevauriot tai kasvuhäiriö herättävät keliakiaepäilyn.

    Tutustu päivitettyyn Keliakian Käypä hoito -suositukseen: www.kaypahoito.fi

    Lisätietoja:

    LT, professori Katri Kaukinen: p. 050 568 6092, Katri.kaukinen@uta.fi
    viestintäpäällikkö Outi Romero, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 040 7567 134, outi.romero@duodecim.fi

    Suomalainen Lääkäriseura Duodecim: Käypä hoito

    www.kaypahoito.fi

    Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Niissä käsitellään tärkeitä suomalaisten terveyteen ja sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

    Suosituksia laatii Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Suositusten tuottamisesta vastaavat asiantuntijatyöryhmä ja Käypä hoito -toimitus julkisella rahoituksella.


    Lue alkuperäinen tiedote: Duodecim: Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa

  • Moilas: pääleipomo täysin gluteenittomaksi 5.12.2018 19:57

    Moilas Oy tiedottaa muuntavansa myös pääleipomonsa gluteenittomaksi, koska gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa vauhdilla:

    – Seuraamme kuluttajatarpeiden muutoksia tarkasti. Gluteenittomuuden suosio jatkuu vahvana, sillä keliakian, vilja-allergian ja tulehduksellisten suolistosairauksien rinnalla on monia muita ostosyitä. Esimerkiksi täyttä vehnättömyyttä tarvitsee ja arvostaa yhä useampi hyvinvoinnista kiinnostunut kuluttaja, sanoo Moilas Oy:n toimitusjohtaja Ville Moilanen.

    – Kaksi täysin gluteenitonta leipomoa antaa meille mahdollisuuden kasvattaa tuotantoa ja samalla monipuolistaa valikoimaamme tulevaisuudessa. Vaihtelu ja herkullinen maku ovat gluteenittomassa elämässä jopa tärkeämpiä asioita kuin tavallisissa leipomotuotteissa, Ville Moilanen kertoo.


    Tavallisena viljaleipomona toiminut pääleipomo puhdistetaan kaikesta gluteenista perusteellisesti, lattiasta kattoon.

    Moilasen myynnistä jo lähes puolet tulee viennistä ja tällä muutoksella yritys pystyy vastaamaan kasvavaan kysyntään Euroopassa.

    Perinteisten gluteenitpitoisten Moilas-tuotteiden tuotanto jatkuu gluteenittomista leipomoista erillään.

    Lue tiedote: Moilas uudistuu: pääleipomo täysin gluteenittomaksi

  • Lääketutkimukseen haetaan keliaakikkoja 20.9.2018 22:18

    Lääkärikeskus Aava hakee keliaakikkoja lääketutkimukseen. Sivuilla kerrotaan seuraavasti:

    Etsimme osallistujia keliakian hoitoon tarkoitetun uuden lääkkeen tutkimukseen. Tutkimuksessa selvitetään, ehkäiseekö tutkimuslääke gluteenin aiheuttamia ohutsuolen limakalvon vaurioita.

    Tutkimus kestää yhteensä noin 4 kuukautta sisältäen 6 käyntiä tutkimusvastaanotolla. Tutkimuksen alussa ja lopussa tehdään mahantähystystutkimus (gastroskopia), jossa otetaan ohutsuolen limakalvolta näytepaloja. Tutkimusvalmiste on suun kautta aamuisin otettava kapseli. Sen lisäksi tutkimukseen osallistujat saavat altistuksena 3 g gluteenia päivässä 6 viikon ajan.

    ...

    Tutkimukseen osallistumisesta maksetaan 360 e kertakorvaus, joka on veronalaista tuloa. Tutkimuskäyntien matkakulut ja mahdollinen ansionmenetys korvataan tositteiden perusteella.

    ...

    Tutkimuksesta vastaava lääkäri Suomessa on professori Markku Mäki.


    Lue lisää tutkimuksesta ja ilmoittaudu mukaan täällä:

    Lääkärikeskus Aava: Lääketutkimukseen etsitään keliaakikkoja

  • Keliakiaviikko 3.-9.9.2018 3.9.2018 22:56

    Keliakialiiton järjestämä Keliakiaviikko on parhaillaan käynnissä. Tänä vuonna viikon teemana on Löydä gluteeniton tuote.

    Paikalliset keliakiayhdistykset järjestävät tämän vuoden keliakiaviikolla lähes 100 tapahtumaa, joissa pääsee tutustumaan kauppojen gluteenittomiin tuotevalikoimiin. Viikon tavoitteena on lisätä kauppojen ja kuluttajien vuoropuhelua.

    Kaupat ja valmistajat tarjoavat gluteenittomia tuotteita alennuksella ja tarjouksia löytyy myös gluteenittomia tuotteita myyvistä verkkokaupoista.

    Keliakiaviikolla gluteenittomia tuotteita etsitään myös Keliakialiiton sosiaalisen median kanavissa. Järjestö houkuttelee seuraajiaan etsimään ruokakaupasta päivittäin erityyppisiä gluteenittomia tuotteita ja jakamaan niistä kuvia. Kuvia lähettäneiden kesken arvotaan päivittäin gluteenittomia tuotepalkintoja.

    Seuraa keliakiaviikkoa sosiaalisessa mediassa hashtageilla #keliakiaviikko ja #löydägluteenitontuote

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

    Yksityisviesti
    Lähetä yksityisviesti

    Vinkkejä
    396 vinkkiä

    Tuotteita
    591 tuotetta

    Kuvia
    976 kuvaa

    Linkkejä
    189 linkkiä

    Keskustelu
    2364 viestiä, 649 aloitusta

    Kommentit
    646 kommenttia

    Rekisteröitynyt
    28.4.2008 23:07

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,012s