Minni

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
1 2 3 4 5 6
 • Soijakastike 16.8.2019 09:10

  Kävin tällä viikolla aiheesta soijakastike Keliakialiiton kanssa seuraavan sähköpostikeskustelun:

  Alkuperäinen viestini liitolle:

  "Ilmeisesti Keliakialiiton kanta soijakastikkeen gluteenittomuuteen on se, että kaikki soijat ovat gluteenittomia riippumatta siitä onko ne erikseen mainittu gluteenittomiksi. Kuitenkin ulkomaisilla keliaakikoilla näyttää olevan se käsitys (blogiensa mukaan) että soijakastikkeessa on gluteenia. Onko tuo gluteenittomuus vain Suomen Keliakialiiton kanta?

  Myös useimmissa ravintoloissa, sekä Suomessa että ulkomailla, on merkattu soijakastiketta sisältävät ruoat gluteenia sisältäväksi. Tämä tuntuu hölmöltä, kun se kaventaa entisestään keliaakikon menua... ja tarjoilijat menevät täysin sekaisin jos alkaa selittää, että soijakastike kyllä käy vaikka siinä on vehnää, mutta muuten pitää olla todella tarkka kontaminaation suhteen.

  Mietin, voisiko Keliakialiitto ilmaista jotenkin selkeämmin kantansa soijakastikkeeseen, jotta ravintoloissakin tämä tiedostettaisiin? Myös tuntuu välillä, etteivät suomalaiset keliaakikotkaan ole liiton kannasta tietoisia?"

  Liiton vastaus tähän:

  "Kiitos viestistä ja palautteesta. Nykytiedon mukaan keliaakikko voi käyttää vehnäpohjaisia soijakastikkeita. Soijakastikkeet valmistetaan yleensä fermentoimismenetelmällä eli käymisprosessilla, jossa vehnän gluteeni pilkkoutuu. Lopputuote sopii siten myös keliaakikolle. Joitakin soijakastikkeita valmistetaan ilman fermentoimista, mutta tällöin raaka-aineena ei tietojemme mukaan käytetä vehnää vaan ainoastaan vettä, soijapapuja ja suolaa.

  Markkinoilla on myös gluteenittomaksi merkittyjä soijakastikkeita, jotka valmistetaan kokonaan ilman vehnää. Vehnää sisältäviä soijakastikkeita ei saa merkitä gluteenittomiksi lainsäädännöstä johtuen.

  Tämä tieto löytyy myös verkkosivuiltamme. Emme yleensä lähde rummuttamaan yksittäisten ruoka-aineiden puolesta tai vastaan, mutta jaamme tieto soijakastikkeista mm. ravintola-alan henkilöstölle järjestettävissä koulutuksissa."

  Jatkoviestini liitolle:

  "Ok, kiitos vastauksesta. Minullehan asia oli jo selvä, mutta useimmille taas ei... minusta tiedottamisesta kieltäytyminen on hassua, koska kyseessä on keliaakikoille iso asia, soijakastiketta kun on nykyään todella monessa ruoassa. Minun mielestäni Keliakialiiton tehtävänä olisi ilman muuta ilmaista kantansa selkeämmin, esim. Ylelle annettavassa tiedotteessa, jossa muutenkin mainittaisiin mitkä sekaannusta yleisimmin aiheuttavista raaka-aineista keliaakikoille sopivat ja mitkä eivät. Rummuttamista tuo ei missään nimessä ole, vaan keliaakikon elämän helpottamista. Tiedon pitäisi tulla auktoriteetin suunnalta, ja mikäpä siihen nyt parempi lähde olisi kuin liitto? Ihmettelen suuresti, miksi tiedottamista ei voisi parantaa, koska mainitsemanne koulutukset eivät selkeästi ole lähellekään tarpeeksi."

  Ja liiton vastaus tähän:

  "Emme toki kieltäydy tiedottamisesta mutta kampanja jonkin asian puolesta vaatii myös resursseja. Tällä hetkellä emme näe soijakastikeasiaa niin isoksi ongelmaksi, että lähtisimme erikseen kampanjoimaan asiasta. Kerromme kyllä asiasta verkkosivuillamme ja materiaaleissamme. Meillä on mm. lista keliaakikoille soveltuvista ja soveltumattomista raaka-aineista ja soijakastike löytyy tältä listalta. Se on kaikkien avoimesti saatavilla."

  Mitä mieltä glu.fissä ollaan aiheesta? Ainakin keskustelun kommenttien perusteella soijakastikkeen gluteenittomuus on monelle täysin tuntematonta, saatikka sitten ravintoloiden perustallukoille joissa keliakia on vielä oudompi sairaus.

  Itseäni ainakin harmittaa liiton välinpitämättömyys.

 • Gluteenittomuus ravintolassa 17.8.2018 09:15

  Tämä on juuri sitä mihin viittasin tuossa Moilasen free from -keskustelussa. Eli nykyajan keliaakikko on pakotettu maalaisjärjen käyttöön. Toki olisi kiva jos olisi joku lakipykälä jonka mukaan taatusti gluteeniton tarttis ilmoittaa erikseen aina ja selkeästi ravintoloissa ja tuotemainonnassa, mutta veikkaan sen olevan haihattelua jopa Suomessa, saatikka ulkomailla. Ja jos tuollainen joskus toteutuisikin niin siirtymäkausi käyttöönottoon vie vuosia.

 • Huvilan Kahvila lopettaa toimintansa 31.8.2015 14:32

  Voi ei, onpa ikävä kuulla, ihan loistava paikka tosiaan oli... Kyllä minusta konsepti sopisi muuhunkin kuin "aitoon" mummolamiljööseen, gluteenittomalle nouto-leipomo-kahvilalle olisi tarvitta pääkaupunkiseudulla kipeästi. Vinkkinä, että esimerkiksi Flamingon kauppakäytävässä olisi sopivia tiloja Vantaalla

  PS. Satuin myös juuri lukemaan, että Kampissa ollut Gluton ravintola on lopettanut toimintansa. Että näin ne gluttipaikat pikku hiljaa lopettelee...

 • Gluteeniton olut 4.6.2015 12:05

  Ei voi juoda. Laitilan gluteenittomien oluiden tuotanto/uuttoprosessi on sellainen, että gluteeni saadaan valmiista tuotteesta (lähes) poistettua. Eli pelkällä ainesosalistalla ei voi lähteä pelaamaan.

 • TUOTEVAROITUS! 17.9.2014 11:35

  Tyypillistä Leaderiä... Eivät ikinä ilmoita virallisesti mitään, ärsyttävää. Vastikään kyselin heiltä patukoiden gluteenittomuudesta, kun välillä mainitaan vehnä ja gluteeni vain allergiavaroituksessa eikä varsinaisessa tuoteluettelossa. Heidän mukaansa on muutaman patukan (mm. tummasuklaa-manteli) tuoteselosteesta jäänyt gluteeni pois, ja korjaavat kuulemma seuraavaan kääreversioon asian. Uusista patukoista tosiaan tuon toscan ja juustopatukan makuisen pitäisi olla gluteenittomia, sanaa "gluteeniton" ei vielä kääreessä ole kun virallista paperia gluteenittomuudesta ei vielä ole. Gluteenittomia ovat varmasti ainakin jelly layer -patukat (mustaherukassa tosin lukee allergiavaroituksessa gluteeni...), tuplasuklaa ja nutmix.

 • Gluteeniton olut 2.9.2014 11:41

  Jezu kirjoitti:
  Minni kirjoitti:
  Oletteko huomanneet, että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Perniön lihan yhteistyönä on syntynyt Laitilan kukko pils olutnakki, joka on gluteeniton:

  http://pernionliha.fi/tuotteet/laitilan-kukko-pils-olutnakki-280g

  Itse en ole tuotetta vielä kaupasta bongannut, oletteko te?

  Nam! Mistähän tätä löytäisi pk-seudulta?

  Bingo! Löytyi eilen Jumbon cittarista. Hyviä olivat, maksoi noin 4 euroa.

 • Gluteeniton olut 1.9.2014 11:39

  Oletteko huomanneet, että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Perniön lihan yhteistyönä on syntynyt Laitilan kukko pils olutnakki, joka on gluteeniton:

  http://pernionliha.fi/tuotteet/laitilan-kukko-pils-olutnakki-280g

  Itse en ole tuotetta vielä kaupasta bongannut, oletteko te?

 • Eväät pitkälle matkalle? 1.7.2014 15:32

  Kyllä löytyy koossa pysyviäkin gluteenittomia protskupatukoita, esim. Leaderin tuplasuklaa. Sitten tietty kaikki pähkinä-kuivahedelmäsetit on helppoja. Pilttipurkkiin sekoitettu pikapuuro on myös yksi evässuosikeistani. Riippuu tietty tarviiko olla myös kevyttä evästä, kyllähän nyt hedelmätkin on kiva eväs, ja valmiiksi kuoritut porkkanat, trippimehut, suolaisista vaikka tonnikala (myydään myös pussissa) jne.

 • Gluteeniton Saksa? 27.3.2014 13:58

  Joo kohtuu helppo maa oli meidän mielestämme, lisäsin juuri kasan vinkkejä Berliiniin. Myös currywurstia kannattaa maistaa (ilman leipää tietenkin), esim. Fritz & Co ilmoittaa tarjoavansa gluteenitonta ja laktoositonta currywurstia ja ranuja, mutta kyllä näitä muuallakin uskallettiin syödä.

 • Gluteeniton soijakastike tarjouksessa 7.10.2013 13:48

  Joo minäkin olen ollut siinä käsityksessä että mitä vaan soijakastiketta voi popsia surutta. Ja tästä on tosiaan varsinkin ulkomailla ollut ongelmia, kun on suurin piirtein kieltäydytty antamaan keliaakikolle ruokaa jossa soijakastike on (mukamas) ainoa gluteenin lähde.

<< Alkuun < Edelliset
1 2 3 4 5 6

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

  Yksityisviesti
  Lähetä yksityisviesti

  Vinkkejä
  76 vinkkiä

  Tuotteita
  6 tuotetta

  Kuvia
  6 kuvaa

  Linkkejä
  2 linkkiä

  Keskustelu
  54 viestiä, 2 aloitusta

  Kommentit
  78 kommenttia

  Rekisteröitynyt
  23.6.2011 13:11

©2021 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,037s