SÖÖ!-viikoilla gluteenitonta Tallinnassa – 25.1.2019 15:41
Legendaariset SYÖ!-viikot järjestetään ensimmäistä kertaa myös Tallinnassa. Positiivisena yllätyksenä 9 ravintolaa tarjoaa myös gluteenittomia vaihtoehtoja (suodattimilla voi näyttää gluteenittomat vaihtoehdot):
http://www.soo10.ee/
Tallinnassa kympillä saa aika hyviä annoksia kuten villisikaa ja ankanrintaa gluteenittomana.
Millaisia kokemuksia sinulla on Tallinnan gluteenittomasta tarjonnasta ja gluteenittomien vaihtoehtojen merkinnöistä menuissa?
VAROITUS: Gluteenia Lidlin kaurajauhossa – 11.1.2019 15:19
Juuri eilen varoiteltiin väärästä hyllytyksestä ja tänään on Lidlin vuoro tiedottaa takaisinvedosta:
Takaisinveto: Gluteenitonta kaurajauhoa vedetty myynnistä siinä havaitun gluteenin vuoksi
Lidl on poistanut myynnistä erän Belbake kaurajauhoja, joista on havaittu gluteenia, vaikka tuote on merkitty gluteenittomaksi. Takaisinveto koskee erää, jonka parasta ennen -päiväys on 22.10.2019.
Gluteeni on haitallista gluteenille herkille henkilöille eli muun muassa keliaakikoille. Muille nyt takaisinvedetty tuote on turvallinen käyttää. Gluteenittoman tuotteen raja on 20 mg/kg gluteenia ja vähägluteenisiksi määritellään tuotteet, joissa on gluteenia 20–100 mg/kg. Belbake kaurajauhossa todettiin Lidlin omavalvonnassa gluteenia 50 mg/kg.
Lidl pyytää kyseistä kaurajauhoa ostaneita gluteenille yliherkkiä asiakkaitaan palauttamaan kyseisen erän tuotteet Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta hyvitetään. Lidl pahoittelee asiakkaille aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.
Tuote: Belbake gluteeniton kaurajauho
Parasta ennen: 22.10.2019
Lisätietoja asiakkaille: Lidl Suomi, asiakaspalvelu, p. 0800-0-5435 tai asiakaspalvelu@lidl.fi
Katso alkuperäinen tiedote ja kuva tuotteesta.
VAROITUS: Gluteenijauhoa väärässä hyllyssä – 10.1.2019 23:48
Useat henkilöt ovat ilmoittaneet törmänneensä K-ketjun kaupoissa Gluteenijauhoon, joka on lisätty gluteenittomien hyllyyn ja hyllymerkintöjen perusteella ilmoitettu gluteenittomaksi. Todellisuudessa tuote on tarkoitettu seitanin valmistukseen ja sisältää 100% gluteenia!
Tässä on tainnut tapahtua ketjunlaajuinen hyllytysmoka eli kannattaa siis olla erittäin tarkkana ettei mukaan tartu tämä "uutuus". Ja aina, siis AINA pitää lukea tuoteselosteet ennen (minkä tahansa) tuotteen nauttimista,
Katso kuva Ekolon maahantuomasta tuotteesta.
Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet – 31.12.2018 00:27
Tämä on hieno uutinen. Vielä kun ruokavaliokorvaus saataisiin palautettua vaalien jälkeen
Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet – 31.12.2018 00:10
Suomen Lääkäriseuran Duodecim-julkaisu tiedottaa keliakian diagnosoinnin Käypä hoito -suositusten muuttumisesta: koepalan otto ei enää aina ole välttämätöntä keliakian diagnosoimiseksi:
Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa
18.12.2018
Keliakian toteamiseksi ei aina tarvita ohutsuolen limakalvon koepalaa, todetaan päivitetyssä Keliakian Käypä hoito -suosituksessa. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, joka tulee toteuttaa ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Keliakiaa diagnosoidaan Suomessa yleisemmin kuin muissa maissa.
Verinäytteen korkeat vasta-ainepitoisuudet ovat riittävä diagnostinen kriteeri keliakialle uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan. Ensivaiheen tutkimus keliakiaepäilyssä on kudostransglutaminaasivasta-aineiden määritys.
– Aiemmin vaadittu ohutsuolen limakalvon koepala ei ole välttämätön, mikäli transglutaminaasivasta-ainepitoisuus on yli kymmenen kertaa viitealueen rajaa suurempi ja endomysiumvasta-aineet ovat positiivisia. Ihokeliakian diagnosoimiseen tarvitaan aina ihokoepala, kertoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, LT, professori Katri Kaukinen.
Keliakiatutkimukset tulee tehdä normaalin gluteenipitoisen ruokavalion aikana. Mikäli gluteeninkäyttöä on rajoitettu, tulee se aloittaa uudestaan ainakin 1–2 kuukauden ajaksi ennen vasta-aineiden määritystä.
Ravitsemusterapeutti ohjaamaan ruokavaliota
Keliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Käytännössä se tarkoittaa vehnän, rukiin ja ohran poistamista ruokavaliosta kokonaan ja niiden korvaamista ravitsemuksellisesti vastaavilla gluteenittomilla elintarvikkeilla. Sairastuneen on tärkeää saada ravitsemusterapeutin ohjausta ruokavalion noudattamiseen.
– Ravitsemusterapeutin ohjaus annetaan kuukauden sisällä diagnoosista. Suositeltavaa on saada ohjausta toisen kerran, kun ruokavaliohoito on kestänyt muutaman kuukauden, sanoo FT, professori, ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.
Hoidon tavoitteena ovat gluteenin aiheuttaman immunologisen häiriön, ohutsuolen limakalvovaurion ja imeytymishäiriöiden korjaantuminen, oireettomuus sekä hyvä ravitsemustila. Hoidolla pyritään myös ehkäisemään keliakiaan liittyviä komplikaatioita, joita ovat esimerkiksi luukato ja lymfoomat. Gluteenia ei tule välttää ennen diagnoosia.
Suomessa keliakiaa diagnosoidaan yleisemmin kuin muualla
Keliakia on autoimmuunivälitteinen sairaus, jossa viljaperäinen gluteeni johtaa autovasta-aineiden kehittymiseen ja ohutsuolen limakalvovaurioon siihen geneettisesti alttiilla henkilöillä. Keliakiaa esiintyy Suomessa noin kahdella prosentilla väestöstä ja diagnosoituja potilaita on 0,7 prosenttia, mikä on suurimpia lukuja maailmassa. Suurentuneet esiintymisluvut johtuvat pääosin parantuneesta diagnostiikasta, mutta ilmeisesti myös taudin todellinen esiintyvyys on lisääntynyt.
Keliakian oireet voivat olla monenlaisia eikä mikään yksittäinen oire tai löydös ole taudille tyypillinen. Oireettomuus ei myöskään sulje pois keliakiaa. Erilaiset suoliperäiset oireet, kuten esimerkiksi pitkäaikainen ripuli, löysät ulosteet tai vatsakipu sekä laihtuminen ja imeytymishäiriöt sekä suolen ulkopuoliset oireet kuten esimerkiksi kutiseva pienirakkulainen ihottuma, hampaiden kiillevauriot tai kasvuhäiriö herättävät keliakiaepäilyn.
Tutustu päivitettyyn Keliakian Käypä hoito -suositukseen: www.kaypahoito.fi
Lisätietoja:
LT, professori Katri Kaukinen: p. 050 568 6092, Katri.kaukinen@uta.fi
viestintäpäällikkö Outi Romero, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 040 7567 134, outi.romero@duodecim.fi
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim: Käypä hoito
www.kaypahoito.fi
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Niissä käsitellään tärkeitä suomalaisten terveyteen ja sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.
Suosituksia laatii Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Suositusten tuottamisesta vastaavat asiantuntijatyöryhmä ja Käypä hoito -toimitus julkisella rahoituksella.
Lue alkuperäinen tiedote: Duodecim: Keliakian diagnostiset kriteerit muuttuneet päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa
Moilas: pääleipomo täysin gluteenittomaksi – 5.12.2018 19:57
Moilas Oy tiedottaa muuntavansa myös pääleipomonsa gluteenittomaksi, koska gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa vauhdilla:
– Seuraamme kuluttajatarpeiden muutoksia tarkasti. Gluteenittomuuden suosio jatkuu vahvana, sillä keliakian, vilja-allergian ja tulehduksellisten suolistosairauksien rinnalla on monia muita ostosyitä. Esimerkiksi täyttä vehnättömyyttä tarvitsee ja arvostaa yhä useampi hyvinvoinnista kiinnostunut kuluttaja, sanoo Moilas Oy:n toimitusjohtaja Ville Moilanen.
– Kaksi täysin gluteenitonta leipomoa antaa meille mahdollisuuden kasvattaa tuotantoa ja samalla monipuolistaa valikoimaamme tulevaisuudessa. Vaihtelu ja herkullinen maku ovat gluteenittomassa elämässä jopa tärkeämpiä asioita kuin tavallisissa leipomotuotteissa, Ville Moilanen kertoo.
Tavallisena viljaleipomona toiminut pääleipomo puhdistetaan kaikesta gluteenista perusteellisesti, lattiasta kattoon.
Moilasen myynnistä jo lähes puolet tulee viennistä ja tällä muutoksella yritys pystyy vastaamaan kasvavaan kysyntään Euroopassa.
Perinteisten gluteenitpitoisten Moilas-tuotteiden tuotanto jatkuu gluteenittomista leipomoista erillään.
Lue tiedote: Moilas uudistuu: pääleipomo täysin gluteenittomaksi
Lääketutkimukseen haetaan keliaakikkoja – 20.9.2018 22:18
Lääkärikeskus Aava hakee keliaakikkoja lääketutkimukseen. Sivuilla kerrotaan seuraavasti:
Etsimme osallistujia keliakian hoitoon tarkoitetun uuden lääkkeen tutkimukseen. Tutkimuksessa selvitetään, ehkäiseekö tutkimuslääke gluteenin aiheuttamia ohutsuolen limakalvon vaurioita.
Tutkimus kestää yhteensä noin 4 kuukautta sisältäen 6 käyntiä tutkimusvastaanotolla. Tutkimuksen alussa ja lopussa tehdään mahantähystystutkimus (gastroskopia), jossa otetaan ohutsuolen limakalvolta näytepaloja. Tutkimusvalmiste on suun kautta aamuisin otettava kapseli. Sen lisäksi tutkimukseen osallistujat saavat altistuksena 3 g gluteenia päivässä 6 viikon ajan.
...
Tutkimukseen osallistumisesta maksetaan 360 e kertakorvaus, joka on veronalaista tuloa. Tutkimuskäyntien matkakulut ja mahdollinen ansionmenetys korvataan tositteiden perusteella.
...
Tutkimuksesta vastaava lääkäri Suomessa on professori Markku Mäki.
Lue lisää tutkimuksesta ja ilmoittaudu mukaan täällä:
Lääkärikeskus Aava: Lääketutkimukseen etsitään keliaakikkoja
Keliakiaviikko 3.-9.9.2018 – 3.9.2018 22:56
Keliakialiiton järjestämä Keliakiaviikko on parhaillaan käynnissä. Tänä vuonna viikon teemana on Löydä gluteeniton tuote.
Paikalliset keliakiayhdistykset järjestävät tämän vuoden keliakiaviikolla lähes 100 tapahtumaa, joissa pääsee tutustumaan kauppojen gluteenittomiin tuotevalikoimiin. Viikon tavoitteena on lisätä kauppojen ja kuluttajien vuoropuhelua.
Kaupat ja valmistajat tarjoavat gluteenittomia tuotteita alennuksella ja tarjouksia löytyy myös gluteenittomia tuotteita myyvistä verkkokaupoista.
Keliakiaviikolla gluteenittomia tuotteita etsitään myös Keliakialiiton sosiaalisen median kanavissa. Järjestö houkuttelee seuraajiaan etsimään ruokakaupasta päivittäin erityyppisiä gluteenittomia tuotteita ja jakamaan niistä kuvia. Kuvia lähettäneiden kesken arvotaan päivittäin gluteenittomia tuotepalkintoja.
Seuraa keliakiaviikkoa sosiaalisessa mediassa hashtageilla #keliakiaviikko ja #löydägluteenitontuote
Keliaakikot voivat vielä joskus syödä vehnää? – 20.8.2018 23:38
Helsingin Sanomat kertoo tutkijoiden selvittäneen viimein 13 vuoden uurastuksen jälkeen vehnän geeniperimän. Geeniperimän kartta avaa mahdollisuuksia jalostaa kasvia nopeammin ja helpommin kuin aiemmin. Jutussa mainitaan myös keliakia ja vehnäallergia:
Perimän kartoittamiseen osallistunut norjalaisprofessori Odd-Arne Olsenin tutkimusryhmä puolestaan onnistui paikantamaan vehnästä 356 geeniä, jotka on yhdistetty ihmisissä vehnäallergiaa, keliakiaa ja niin sanottua leipurin astmaa aiheuttaviin proteiineihin. Niitä ehkä voitaisiin tulevaisuudessa pystyä jossain määrin jalostamaan pois.
...
Samalla havaittiin, että korkeammassa lämpötilassa kasvava vehnä tuottaa enemmän keliakian kannalta ongelmallisia proteiineja. Toisaalta kylmempi kasvukausi lisää allergisoivia proteiineja vehnässä.
...
Kaikille sopivan leivän kehittäminen on kuitenkin hankalaa, sillä samat proteiinit, jotka ärsyttävät allergikoita ja keliaakikoita antavat myös leivälle sen koostumuksen.
Ehkäpä siis vielä joskus onnistutaan kasvattamaan vehnää, jota mekin voimme syödä
Lue Hesarin juttu:
HS: Tutkijat tekivät läpimurron, jonka avulla keliaakikot voivat ehkä vielä joskus syödä vehnää
Lautasella 2018 -messut 27.-28.4.2018 – 26.4.2018 23:09
Lautasella-messuja vietetään nyt perjantaina. Messuilla on tarjolla runsaasti gluteenitonta ja Keliakialiitto on tehnyt fiksun ratkaisun gluteeniton elämä -osion erottamiseksi muusta messualueesta: Gluteeniton elämä -alueen tunnistat oranssista käytävämatosta, ja alueella voit rennoin mielin tutustua näytteilleasettajiin. Gluteeniton elämä -alueelle, kaikki myytävät ja maisteltavat tuotteet ovat gluteenittomia!
Tapahtumassa on mukana 50 gluteenitonta toimijaa (perässä messuosaston tunnus):
Adega Oy - 5m31
Alavuden Öljynpuristamo Oy - 5k40
Brander Oy - 5m10
Caminito Oy - 5m50
Delhome Oy - 5p20
Eilamari Oy - 5p38
Evoke Oy - 5k40
Eväsmiehet Oy - 5p30
Fazer Leipomot Oy - 5h6
Finnamyl Oy - 5h10
Foodin - 5h51
Fria Bröd Ab - 5m28
Geisarinna - 5k21
Gluteeniton leipomo ILONA Oy - 5h4
Glutzero Finland Oy - 5k18
Good Supply - 5p6
Hamppumaa Oy - 5n48
Hannun Gluteeniton / Pirjon Pakari Nurmijärvi Oy - 5h1
Hinkkalan Kartano / Olli-Pekka Jalkanen - 5n2
Jokilaakson Juusto Oy - 5k4
Kakkutupa Oy - 5h20
Karviaisten tila / Voima-Papu - 5n40
Keliapuoti Leena Raitisto - 5m1
Leader Foods Oy - 5n11
Lempihetki OY - 5k1
Lidl Suomi Kommandiittiyhtiö - 5m21
Lihajaloste Korpela Oy - 5k19
Moilas Gluten-Free - 5h11
Mr. Panini - 5m39
Myllärin - 5m11
Oatis - 5k28
Oy Weekend Snacks Ltd - 5h16
Oy Linseed Protein Finland Ltd - 5m2
Oy Semper Ab - 5k31
Pirkka - 5n10
Pohjolan Peruna Oy - 5m4
Porokylän Leipomo Oy - 5h29
Ravintoraisio Oy - 5p18
Reformi Luomu / Oriola Finland Oy - 5n30
Risenta AB - 5k10
Roberts Berrie - 5k20
Sahi Trading House Oy - 5n18
Schär - 5h21
Soyappetit - 5p68
Spices Chef Oy - 5n29
Suomen Viljava Oy - 5n61
Tarquinia - 5m68
Viljaton Valinta Oy - 5n31
Virtasalmen Viljatuote Oy - 5k21
Vuohelan Herkku - 5k11
Myös ohjelmaa on mukavasti tarjolla molempina päivinä:
Perjantai
klo 10:30-11:00
Vuoden 2018 gluteeniton yritys/palvelu
Leila Kekkonen, toiminnanjohtaja, Keliakialiitto
klo 11:00-11:30
Kun vatsa vaivaa – mikä on oireiden takana
Katri Kaukinen, professori, Tampereen yliopisto
klo 12:00-12:30
Keliakia ja liitännäissairaudet
Kalle Kurppa, professori, keliakiatutkija, Tampereen yliopisto
klo 12:30-13:00
Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen
Eliisa Girsén, ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
klo 13:00-13:30
10 vinkkiä gluteenittomaan leivontaan
Marjo Jokinen, tuoteasiantuntija, Keliakialiitto
klo 15:00-15:30
Painonhallinta ja monipuolinen gluteeniton ruokavalio
Patrik Borg, ravitsemustieteilijä, painonhallintatutkija, kirjailija
klo 15:00-15:30
Gluteenittomat asiakkaat ravintolassa
Eija Lindberg, ravitsemisalan ammattilainen, kouluttaja, Keliakialiitto
klo 15:30-16:00
Gluteenittomia viljoja monipuolisesti
Sanna Arnala, laillistettu ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
Lauantai
klo 10:30-11:00
Gluteenittoman ruokavalion ABC
Sanna Arnala, laillistettu ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
klo 11:00-11:30
Keliakia ja liitännäissairaudet
Kalle Kurppa, professori, keliakiatutkija, Tampereen yliopisto
klo 12:00-12:30
Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen
Eliisa Girsén, ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
klo 12:30-13:00
Gluteenittomat asiakkaat ravintolassa
Eija Lindberg, ravitsemisalan ammattilainen, kouluttaja, Keliakialiitto
klo 15:00-15:30
Kun vatsa vaivaa – mikä on oireiden takana?
Jari Koskenpato, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Lääkärikeskus Aava
klo 15:00-15:30
Ihan tavallinen tyttö, vähän erilainen ruoka kuin muilla – tukea Suunta-verkkopalvelusta
Eeva Laine, aluevastaava, Keliakialiitto
klo 16:00-16:30
Syönkö oikein ja riittävästi? Monipuolinen gluteeniton ruokavalio
Hanna Partanen, laillistettu ravitsemusterapeutti
Paikalla on myös näytöskeittiö, jonka ohjelma on seuraavanlainen:
Lauantai 28.4.
klo 11-11.30 Gluteeniton leivonta on helppoa!
Oy Semper Ab
klo 12-12.30 Leipäherkkuja gluteenittomaan ja kasvisruokavalioon.
Oy Moilas Gf
klo 13 Pikkukokit keittiössä: Välipalaa gluteenittomasti
NÄYTÖSKEITTIÖ
Paikalta löytyy myös gluteeniton buffet sekä olut- ja viinihuone.
Tapahtuma on auki perjantaina ja lauantaina klo 10-18. Päivälipun hinta 10-15 euroa.
Lue lisää:
Keliakialiitto: Lautasella 2018 -messut
Messukeskus: Lautasella 27.-28.4.2018 - gluteeniton, vege, vegaani, allergiat, elävä- ja raakaravinto
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
376 vinkkiä
Tuotteita
569 tuotetta
Kuvia
939 kuvaa
Linkkejä
189 linkkiä
Keskustelu
2362 viestiä, 648 aloitusta
Kommentit
639 kommenttia
Rekisteröitynyt
28.4.2008 23:07