Gluteenitonta Amsterdamissa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Gluteenitonta Amsterdamissa

Halvat Damin lennot houkuttelivat, joten päätimme lähteä vierailemaan tuossa kauniissa kanavakaupungissa. Pienen Googlausoperaation jälkeen löytyi Tomtom-navigaattoriin lista (http://www.livaad.nl/Poiseng.htm) alankomaiden gluteenitonta safkaa tarjoavista ravintoloista. Näillä tiedoilla ja kevyillä eväillä (kinkkuleivät lennolle, nuudeleita, korppuja, marmelaadia) varautuneena lähdimme kohti Hollantia.

KLM:n lennolla oli tyytyminen pelkkään kahviin ja alkoholiin, mutta eipä se niin lyhyellä lennolla haitannut. Sitä paitsi repussa oli eväsleivät ja banaania.

Holiday Inn -hotellimme oli 10 minuutin junamatkan päässä kentältä ja huoneesta löytyi vedenkeitin - nuudelit hoituivat siis sillä kätevästi.

Kaupungilla tutustuimme El Rancho 1 -pihviravintolaan (Spui 1-3), jota ei ollut navigaattorin listalla. Siellä asia kuitenkin onnistui loistavasti Keliakialiiton lappuja esittelemällä, tosin tarjoilijat puhuivat niin Ranchossa kuin muuallakin loistavaa englantia. Ranchossa pihvit ja lisukkeet sai valita erikseen - eli kastike oli helppo jättää pois. Viini oli mainiota. Rancho-ketjun ravintoloita on ympäri Damia.

Aluksi isomman ruokakaupan etsiminen oli haastavaa, mutta sitten törmäsimme sattumalta keskustassa Albert Heijniin. Pienimmistä putiikeista gluteenitonta oli mahdoton löytää. Albertilla kaikki oli toisin. Heidän omamerkkituotteet oli merkattu loistavasti, jopa maidossa ja mehuissa oli glutenvrij-merkit. Mukaan tarttui kauhea kasa makkaraa, salaatteja ja tietenkin karkkia (katso kuva). Suklaarusinat olivat loistavat! Albertista voisi ottaa mallia Suomenkin kaupat.

Eräänä päivänä kokeilimme pikkunälässä We'r Bar & Food -ravintelin (Martelaarsgracht 11) ja siellä gluteenittomuutta hieman ihmeteltiin. Sain kuitenkin pitkän odottelun jälkeen eteeni hyvin kevyen tomaatti-sipuli-salaatin. Tämä ei ehkä ole eka paikka, josta gluteenitonta kannattaa metsästää.

Loppureissulla testasimme myös navigaattorista löytyviä paikkoja. Ensiksi testissä oli meksikolainen La Margarita (Langebrugsteeg 6). Astelimme sisään mukavaan ravintolaan ja heti alkuun näytin tarjoilijalle lappua. Hän vain vilkaisi sitä ja totesi samantien, että "liki kaikki onnistuu gluteenittomasti, valitkaa vain mitä haluatte." Otin jonkinlaisen äyriäisrisoton. Eri tarjoilija toi ruoat pöytään ja hän oli hämillään, kun kyselin gluteenittomuudesta. Samalla ensimmäinen tarjoilija singahti paikalle ja vakuutti ruoan olevan ookoo, koska on huonoa mainosta, jos asiakkaat kuolevat Tunnelma oli rennon letkeä ja ruoka uskomattoman hyvää. Tätä paikkaa voin lämpimästi suositella kaikille Damin vieraille.

Lähtöpäivänä ajattelimme mennä uudelleen La Margaritaan, mutta se aukesi vasta illemmalla, joten emme ehtineet sinne. Tuli siis kiire löytää sopiva ruokapaikka, koska lentokentällä ja lennolla ei gluteenitonta tarjontaa ollut. Ranchot oli testattu moneen kertaan, joten joku uusi piti päästä katsastamaan. Suuntasimme navigaattorin mukaan Haesje Claes nimiseen ravinteliin (Spuistraat 273-275). Vaikka perinteisen oloinen paikka oli tupatentäynnä ja meillä pienoinen kiire kentälle, oli tarjoilu sujuvaa. Näytin taas lapun tarjoilijalle ja kysyin mitä voisin syödä. Hän ehdotti suoraan päivän kala-annosta ja otin sen. Voilla päällystetty, peruna-vihannespedillä maannut kala saapui nopeasti pöytään. Annos näytti kuivalta ja yksinkertaiselta, mutta maku oli todella loistava. Viinissäkään ei ollut moittimista. Lennollekin ehdimme hyvin. Toisaalta ravintolassa ei mitenkään erityisesti tuotu gluteenitonta tarjontaa esille.

Amsterdamia voi hyvin suositella gluteenittomalle matkaajalle, kunhan hieman selvittää etukäteen missä kannattaa syödä ja mistä saa evästäydennystä. Vatsanväänteitä ei tullut matkalla missään vaiheessa.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (1)

 • maza 26.3.2009 10:02

  hyvä kirjoitus... on tässä tarkoitus just kevään aikana lähteä tulppaaneja katsoon!

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Gluteenitonta ruokaa Haagissa

  Hollanti ‐ Lisääjä Uutamo ‐ 5.7.2016

  Haag oli todella ihana matkakohde ja myös helppo keliakian kannalta. Hotellimme oli Holiday Inn Express The Hague -...

 • AH XL Roermond

  Hollanti ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 26.1.2014

  Euroopan kiertomatkallamme olimme pysähtyneet Liègeen, josta matka jatkui Saksan Leipzigiin. Reittivaihtoehtoja oli joko...

 • Haesje Claes -ravintola 1

  Hollanti ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 8.1.2010

  Täällä ymmärrettiin suoraan mitä gluteeniton tarkoittaa ja sain oikein mainion kala-annoksen tarjoiljan ehdottamana...

 • Gluteenitonta Amsterdamissa, Brysselissä ja Luxemburgissa

  Hollanti ‐ Lisääjä LG1982  ‐ 5.6.2016

  Tällä kertaa matkakohteena oli Luxemburg Amsterdamin ja Brysselin kautta matkaten. Lennot Amsterdamiin olivat Finnairin...

 • La Margarita -ravintola

  Hollanti ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 2.1.2010

  Erinomainen, meksikolaista tarjoava ravintola. Osa henkilökunnasta tietää mitä gluteenittomuus tarkoittaa ja lupaavat...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Lisätiedot

 • Maa
  Hollanti
 • Sijainti
  Amsterdam
 • Ajankohta
  4/2008
 • Lisääjä
  Jezu 
 • Lisätty
  28.9.2008 17:19
 • Muokkasi
  2.1.2010 01:52

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,014s