Netiketti

Jotta internetin käyttö olisi kaikille mahdollisimman mukavaa ja hyödyllistä, on verkossa noudatettava netin käytösopasta eli Netikettiä.

Huolehdi Netiketin lisäksi tietokoneesi teknisestä tietoturvasta.

Netiketti on tuotettu laajassa yhteistyössä internetoperaattoreiden, järjestöjen sekä alalla toimivien palveluntarjoajien ja sisällöntuottajien kanssa.

Netin käyttö kahdenkeskisessä viestinnässä

Huomioitavaa sähköpostin käytössä

Sähköposti on oikein käytettynä tehokas viestintäväline. Kirjoita sähköpostissa vain sellaista, mitä olisit valmis sanomaan henkilölle kasvotusten. Ethän myöskään lähetä vitsejä tai asiattomia viestejä henkilöille, joita et tunne henkilökohtaisesti.

Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa äläkä välitä saamiasi ketjukirjeitä eteenpäin.

Noudata normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta, kun lähetät muille käyttäjille ohjelmatiedostoja tai muita tiedostoliitteitä. Harkitse ennen liitetiedostojen lähettämistä, ovatko ne todella tarpeellisia.

Sähköpostilla tulevat viestit saattavat levittää haittaohjelmia, jotka tukkivat sähköpostijärjestelmiä. Siksi niiden avaamisessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja harkintaa. Jos viestin otsikko tai tiedostoliitteen nimi näyttää epäilyttävältä, harkitse, avaatko viestiä ollenkaan.

Internet on avoin verkko. Jos sähköpostiviestiäsi ei ole erikseen suojattu, voi joku kolmas osapuoli nähdä viestisi sisällön. Älä siis lähetä suojaamattomassa viestissä salaisia tietoja.

Noudata työpaikkasi mahdollisia ohjeita ja sopimuksia siitä, miten verkkoa voi käyttää omaan viestintään.

Netti asiointi- ja kohtaamispaikkana

Esiinny harkiten verkossa

Jos osallistut keskusteluihin internetissä, kirjoita asiallisesti äläkä häiritse tai loukkaa muita. Varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen.

Muita häiritsevät tai loukkaavat henkilöt voidaan mahdollisesti jäljittää myöhemmin, vaikka keskustelu käytäisiinkin nimettömänä. Ongelma- tai väärinkäytöstilanteissa ota yhteyttä kyseisen sivuston ylläpitoon. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus poistaa vahingolliset viestit sivustoltaan.

Toisen tunnuksen luvaton käyttäminen ja käytön yrittäminen on kiellettyä. Käytä nimimerkkiä tai esiinny ilman nimeä palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö.

Älä tule huijatuksi

Netissä kuka tahansa voi olla kuka tahansa. Tämä on syytä muistaa esimerkiksi kun sovit tapaamisia tai teet kauppoja.

Jos poistut koneeltasi hetkeksi, käytä salasanasuojattua näytönsäästäjää, jotta kukaan ei pääse lähettämään sähköpostia tai käyttämään verkkoa nimissäsi.

Kun käytät nettiä yhteiskäytössä olevalla tietokoneella, varmista, että henkilökohtaiset tietosi eivät joudu muiden käyttäjien käsiin.

Käytä netissä luottokorttiasi vain, jos asioit suojatun yhteyden kautta (internetselaimeen ilmestyy lukon tunnus ja internetsivun osoitteen alku on muotoa https://). Älä koskaan lähetä luottokorttisi tietoja sähköpostissa.

Säilytä huolellisesti kaikkia henkilökohtaisia tunnuksiasi, kuten verkkopankkiasioinnin edellyttämiä tunnisteita ja tunnuslukuja sekä sähköpostin tunnuksia. Älä koskaan paljasta tunnuksia verkkokeskustelussa tai kirjoita niitä sähköpostiviestiin.

Tiedä mihin sitoudut

Verkossa on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä ja sopimuksia, joihin pitää sitoutua. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne ennen, kuin sitoudut mihinkään. Älä koskaan paina Kyllä/Yes-painiketta tai vastaa myöntävästi, ellet ole varma vastauksesi vaikutuksista.

Jos palvelussa kysytään henkilötietojasi, ole tietoinen, mihin niitä tarvitaan ja mihin niiden käsittely voi lopulta johtaa. Harkitse, mitä tietoja itsestäsi kerrot.

Netillä on pitkä muisti

Kaikki, mitä julkaiset tai kirjoitat internetissä tai sähköpostissa saattaa löytyä verkosta vielä vuosienkin päästä - halusit tai et.

Netti tietolähteenä

Muista lähdekritiikki

Kuka tahansa voi tehdä nettisivuja, koska julkaisukynnystä ei ole. Kaikki julkaistu materiaali ei ole tarkistettua eikä kaikki verkkosivuilla oleva pidä paikkaansa. Mikäli jokin tarjous tai palvelu kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti olekaan sitä.

Erityisen arveluttavia ovat sähköpostilla tulevat mainoskirjeet. Tarjoukset ja niissä esitellyt tuotteet saattavat olla Suomen oloissa jopa laittomia tai käyttäjälleen vaarallisia.

Tekijänoikeudet ovat voimassa myös netissä

Jos lainaat netissä olevaa materiaalia, huolehdi, että sinulla on siihen lupa.

Tekijänoikeudesta pitää maksaa korvausta muun muassa musiikin, kuvien, elokuvien ja ohjelmistojen tekijöille myös silloin, kun materiaali on hankittu internetistä.

Internet on avoin verkko, jossa tieto on kaikkien ulottuvilla. Suojaa riittävällä tavalla verkossa julkaisemasi aineistot.

Vihjeitä lasten vanhemmille

Netti on monille lapsille tärkeä ja hyödyllinen kanava esimerkiksi yhteydenpitoon kavereiden kanssa. Keskustele avoimesti lapsesi kanssa netinkäytöstä ja siitä, mitä oikeuksia ja vastuita netinkäyttöön liittyy. Ole tietoinen lapsen nettiarjesta ja nettikavereista.

Lapset saattavat julkaista internetissä itsestään tietoja ymmärtämättä, että kuka tahansa pystyy ne näkemään. Tämä voi olla turvallisuusriski ja johtaa häiriköintiin.

Lainsäädäntö ja internet

Lait koskevat myös internetiä ja sen palveluita. Kaikki sellainen, mikä on laitonta muutenkin, on laitonta myös netissä. Nettiä varten on lisäksi olemassa erityislainsäädäntöä. Verkkosivun tekijä on aina itse vastuussa sivujensa sisällöstä ja lainmukaisuudesta.

Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset:

Viestintäsalaisuus

Luottamuksellinen viestintä on myös verkossa luottamuksellista. Älä siis avaa toiselle vastaanottajalle osoitettuja sähköpostiviestejä ilman henkilön nimenomaista lupaa. Jos olet saanut esimerkiksi vahingossa toiselle tarkoitettuja viestejä, et saa ilmaista niiden sisältöä tai käyttää niitä hyväksesi.

Mieti myös, onko saamasi sähköpostiviesti tarkoitettu vain sinun nähtäväksesi ja onko sinulla oikeus välittää sitä eteenpäin.

Henkilötietojen suoja

Harkitse, mitä tietoja annat itsestäsi tai perheestäsi internetissä. Älä kerää tai ylläpidä muita henkilöitä koskevia tietoja ilman heidän lupaansa tai ilman muuta laillista perustetta.

Kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen

Älä esitä verkossa toisesta valheellista tietoa tai vihjausta, joka voisi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle. Toisin sanoen: älä laita verkkosivuille herjaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään - ja kestämään myös siitä aiheutuvat seuraukset.

Älä koskaan esitä toisen yksityiselämästä sellaista tietoa, vihjausta tai kuvaa, joka saattaisi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Rasismi

Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä myös netissä.

Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen

Lasta, väkivaltaa tai eläimeen sekaantumista esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan tai tallenteen levittäminen tai levittämisen yrittäminen on kiellettyä riippumatta siitä, missä muodossa aineisto on. Lasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan tai tallenteen hallussapito on kiellettyä.

Tekijänoikeus ja tavaramerkit

Älä levitä internetissä aineistoa - kuten musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia, tavaramerkkejä tai muutakaan materiaalia - johon sinulla ei ole oikeutta. Luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin.

Älä häiritse tietoverkon toimintaa

Tietoverkon, tiedonsiirron, sähköpostin ja muiden verkkopalveluiden toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä.

Hakkerointi

Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö - vaikka mitään vahinkoa ei tapahtuisikaan - on rikos, josta voi ankarimmillaan seurata vankeusrangaistus. Jo pelkkä tunkeutumisen tai käytön yrittäminen on kiellettyä.

Virusten ja muiden haittaohjelmien kirjoittaminen ja levitys

Virusten ja muiden haittaohjelmien kirjoittaminen ja levittäminen on rangaistava teko.

Sähköpostimainonta edellyttää suostumusta

Sähköposti- ja tekstiviestimarkkinointi tai muu yritykseltä kuluttajalle kohdennettu markkinointi on kiellettyä ilman etukäteissuostumusta. Markkinointiviestin tulee olla selkeästi tunnistettavissa markkinoinniksi jo sitä vastaanotettaessa.

Lähetä kaverilta kaverille -markkinointiviestejä vain tutuillesi ja nimenomaan vain niille, joiden katsot olevan todennäköisesti kiinnostunut viestin sisällöstä. Muille kuin tutuille lähettäminen on sopimatonta tai joissain tapauksissa jopa laitonta.

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,011s