DanseMacabre

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
1 2
 • Glukoosi 22.2.2013 07:41

  Keskustelu on jo vuoden vanha, mutta nostetaanpa pinnalle.

  Olen nyt tässä viikon, parin sisällä huomannut omassa ruokavaliossa selvän linkin mahakipujen ja noiden vehnästä saatavien lisä- ja makeutusaineiden välillä. Ilmeisesti omat oireet siis tulee vehnästä/viljoista, ei niinkään juuri nimenomana gluteenista. Parina aamuna olo oli aika paha, vatsaa väänteli, vessassa sai rampata yms. Syylliseksi paljastui edellisillan salaatissa ollut salaatinkastike, jossa oli glukoosi-fruktoosisiirappia (vielä erikseen merkintä, että vehnästä).

  Nyt keskiviikkoaamuna oli sama homma, olin edellisiltana vahingossa syönyt jogurttia (tuttu merkki, eri maku), jossa oli tuota samaa tököttiä. Ehdin syödä sitä n. 200g. Olo oli ihan järkyttävä, tuntui ettei muuta voi tehdä kun sohvalla maata ja vessassa ravata. Tässäkin tapauksessa pakkausselosteessa luki, että g-fsiirappi oli vehnästä. Olo on nyt jatkunut keskiviikosta asti eikä loppua näy, nyt huomasin, että myös leikkeleessä on glukoosia, mutta ei merkintää alkuperästä, olen kyseistä leikkelettä nyt syönyt keskiviikosta asti. En sattumoisin syönyt leikkelettä tai makkaraa viikkoon, pariin ja silloin oli tosi hyvä olo joka päivä. Eli nyt pitänee kokeeksi jättää nekin pois.

  Onko muilla kokemusta näistä lisäaine-oireista? Vähän meinaa jo mennä hankalaksi asiat, kun esim. koulun ruokalassa ei voi koskaan tietää mitä lisäaineita ne sisältää. :-/

 • Keliakia, vai onko sittenkään? 18.2.2013 14:22

  Gluteenittomalla vehnällä tarkoitin nimenomaan tätä vehnätärkkelystä, jonka ei pitäisi olla gluteenitonta. Olen siis tässä kuukauden aikana muutamia kertoja syönyt esim. gluteenittomasta jauhoseoksesta tehtyjä leivonnaisia, joissa sitä on, enkä huomannut mitään erityistä oireilua. Toisaalta silloin kun niitä söin niin vatsa oireili vielä muutenkin useammin, joten on voinut sikäli jäädä pimentoon ne todelliset oireet. Pitääkin tarkkailla näitä tulevaisuudessa enemmän.

 • Oireet kun on vahingossa syönyt gluteenia? 18.2.2013 13:40

  Aloitin gluteenittoman ruokavalion melko vasta (1 kk sitten) mutta nyt jo olen huomannut millaisia oireet ovat jos olo on muuten ollut hyvä ja vahingossa tulee gluteenia jostain elimistöön. Itse olen vahingossa syönyt gluteenia iltapalalla ja vaikutukset ovat alkaneet näkyä seuraavana aamuna: vatsaa vääntelee, vessassa saa rampata, ilmavaivoja, röyhtäilyä/närästystä... Melkein kaikki samat vaivat kuin mitä oli silloin kun alun perin lääkäriin hakeuduin.

  Ja sinä päivänä kun oireet alkaa niin ihan sama mitä syö niin alkaa vatsaa vääntää. Eli vaikka söisi gluteenitonta jogurttia niin maha ei kestä sitäkään. Onko kellään muulla sama? Yleensä iltaa kohden sitten helpottaa ja normalisoituu. Gluteenimäärät mitä itse olen saanut on olleet aika pieniä, en sitten tiedä miten kävis jos isomman erän sitä sais kerralla.

 • Muita, joilla ei ole keliakia-diagnoosia? 18.2.2013 13:34

  Täällä on yksi tuore kohtalontoveri. Verikoe oli lievästi positiivinen, mutta kun soitin tähystyksen tuloksia sanottiin, että ei pitäisi suolistossa olla mitään vikaa - ei siis tulehdusta löytynyt. Olen nyt ollut kuukauden gluteenittomalla ruokavaliolla ja oireet ovat hävinneet lähes täysin! Nyt viimeisen parin viikon aikana vain muutamana päivänä on ollut kehno olo ja niihin on myöhemmin löytynyt syykin - salaatinkastikkeessa oli vehnää ja sitä tuli iltapalasalaattiin laitettua, seuraavan aamuna olo oli ihan hirveä.

  Omasta mielestä tämä näyttää ihan selvältä tapaukselta, mutta virallista diagnoosia en nyt tähän voi ilmeisesti saada. Mitään muuta en ole ruokavaliostani muuttanut kuin vain jättänyt gluteenin pois, gluteenitonta vehnää ja kauraa olen syönyt eikä niistä ole tullut oireita. Perjantaina on lääkärille aika ja saan kuulla lopulliset tulokset, ärtyvän suolen diagnoosia en kyllä ihan helpolla sulata, kun oireilua esiintyy pelkästään gluteenista. Papuja, kaaleja ja muita ärtyvälle suolistolle tyypillisesti pahoja ruokia olen syönyt normaalisti, eikä niistä ole mitään tullut.

 • Keliakia, vai onko sittenkään? 18.2.2013 13:28

  Moi Marika. En ole mikään ekspertti tässä aiheessa, mutta mielestäni tähystykseen pääsee muutenkin kuin pelkällä positiivisella verikoetuloksella. Esim. tuo että suvussa on keliakiaa ja potilaalla on keliakian oireita luulisi olevan tarpeeksi suuri syy päästä tähystykseen.

  Mulla tuli nyt lääkäriltä tuomio, että keliakiaa ei löytynyt, mutta gluteeniton ruokavalio on auttanut ihan hirveästi! Nyt meni vasta ekaa kertaa kuukausiin kokonainen viikko niin että maha ei vaivannut juuri yhtään, tai ainakaan häiritsevästi. Gluteenitonta kauraa olen nyt alkanut käyttää, eikä siitä ole tullut oireita. Samoin gluteenitonta vehnää olen syönyt, eli se vehnä itsessään ei ole oireiden aiheuttaja.

  Pari kertaa olen altistunut tietämättäni gluteenille ja se on kyllä sitten seuraavana päivänä näkynyt ja tuntunut kropassa. En huomannut tarkistaa salaatinkastiketta ja vehnäähän siinä oli. Asia selvisi vasta kun olin pari kertaa illalla käyttänyt kastiketta salaattiin ja seuraavana päivänä oli aina aamut ihan hirveitä. Omasta mielestä vaikuttaa siis aika selvästä tämä keissi, mutta lääkäri on toista mieltä. Kai se pitää silti syödä niin kuin parhaaksi näkee jos sillä pysyy oireet poissa.

 • Keliakia, vai onko sittenkään? 1.2.2013 09:31

  Kiitos kaikille tähän ketjuun jo vastanneille!

  Olen nyt ollut n. 1.5 viikkoa gluteenittomalla ruokavaliolla ja tuloksiakin on jo näkynyt. Jo heti aluksi vatsaoireet lievenivät paljon entiseen verrattuna ja tällä viikolla oli jo muutama täysin normaali päivä ilman kipuja! Eli sikäli näyttäisi tehoavan, virallista koepalojen tulosta en ole vielä saanut.

  Sitten olisikin uutta kysyttävää. Eli tosiaan tässä ehti jo olla pari aivan normaalia päivää, mutta nyt vatsaa taas vääntää samaan malliin kuin noita normaaleja päiviä ennen. Ei siis edelleenkään ihan yhtä pahasti kuin ennen ruokavaliota, mutta vääntää kuitenkin ikävästi ja vessassa saa ravata. Onko normaalia, että välissä tulee noin hyviä päiviä ja sitten yhtäkkiä otetaan takapakkia? Tarkistin huolellisesti moneen kertaan pakkausselosteet kaikesta mitä olen syönyt, eikä missään ollut gluteenia tai edes jäämiä viljoista. Tiedän, että olon parantuminen voi viedä viikkoja, mutta ne pari päivää olo oli niin mahtava, että nyt vähän lannistaa kun näyttää siltä, ettei tässä vielä terveitä ollakaan. :/

 • Hyvä aamiainen 27.1.2013 18:14

  Reetta kirjoitti:
  Itse teen noin kerran viikossa uunissa ison kulhollisen tattariuunipuuroa kokonaisesta tattarista ja punaisesta maidosta. Sitä on helppo mikrossa lämmittää aamusella. Lämmityksen jälkeen voisilmä sekaan.

  Millaisella ohjeella teet tattariuunipuuron? Kokeilin kerran tehdä liedellä tattarisuurimoista puuron maitoon ja se olin mun mielestä jotenkin tosi vaikeaa ja aikaavievää. Uuniversio kuulostais hyvältä!

  Nyt oon parina aamuna syönyt tattaripuuron hiutaleista mikrotettuna ja se onkin ollut hyvä uusi tuttavuus. Yllätti vain miten paljon enemmän tattari imee nestettä kuin kaura, vettä sai laittaa reilusti enemmän kuin mitä olen tottunut.

 • Hyvä aamiainen 24.1.2013 18:36

  Tattaripuuro menee huomenna aamulla testiin, ostin tänään hiutaleita. K-kaupassa käydessä meinasin ostaa paistotuoretta gluteenitonta leipää mitä oli hyllyssä paria eri sorttia. En vaan vielä raskinut kun tattarihiutaleetkin olivat melko hintavia. :/ Leipää ei kyllä tosin ole edes ollut ikävä, ainakaan vielä.

 • Hyvä aamiainen 24.1.2013 06:50

  anka72 kirjoitti:
  Jos puurosta tykkää niin Keskisen myllyn tattarihiutaleet on hyviä. Kotimaisia ja maku on paljon parempi kuin ulkomailta tuodussa tattarissa. Sun flakes aamiaishiutaleita(luomu) syön usein esim. jugurtin ja marjojen kanssa.

  Puuro kyllä kiinnostaisi, kun sitä on aiemminkin tottunut syömään. Voiko tattaripuuroa tehdä pikana mikrossa niin kuin kaurapuuroa? Entä hirssipuuroa? Meillä on jotain tattari- ja hirssisuurimoita kotona, mutta tuohon hiutalepuoleen en ole tutustunut yhtään.

 • Hyvä aamiainen 23.1.2013 21:44

  Aloitin vasta gluteenittoman ruokavalion ja törmäsin samantien ensimmäiseen kompastuskiveen. Päätin ainakin aluksi jättää kaurankin pois varmuuden vuoksi, joten aamupala tuottaa nyt päänvaivaa kaurapuuron puutteesta johtuen. Mieluiten olisin luontaisesti gluteenittomalla ruokavaliolla ainakin näin aluksi.

  Millaisia gluteenittomia aamiaisia te muut siis syötte? Nyt parina päivänä olen keittänyt ruoka-aikaan reilumman annoksen perunoita tai riisiä ja säästänyt osan aamupalaa varten. Jotain sävellyksiä olen sitten niistä vääntänyt, mutta ei ole kovin kaksisia pöperöitä tullut.

<< Alkuun < Edelliset
1 2

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

  Yksityisviesti
  Lähetä yksityisviesti

  Vinkkejä
  1 vinkki

  Keskustelu
  13 viestiä, 2 aloitusta

  Rekisteröitynyt
  15.1.2013 18:04

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,011s