-
Ikäviä tilanteita
– 17.8.2009 22:53
Pulde kirjoitti:
Mene ja tiedä.. mut tästälähin se on kai se riisi mitä tilaan pihvin kanssa.
Kannattaa ottaa huomioon, että joissakin paikoissa tavalliset pastat ja riisit keitetään samoissa vesissä 
-
Kehitetään palvelua!
– 17.8.2009 22:51
KattiMatikka kirjoitti:
Olisi hyvä jos olisi sellainen palkki, jossa lukisi ensiapuapaketti vastasairastuneelle tms. "repaisevää"
Siihen me "konkarit" laitettaisiin näitä niksejä omista margariinirasioista yms. perusjuttuja, että jokaisen ei tarvitsisi niitä kaikkia kantapään/surffailun kautta oppia.
Itse asiassa juurikin tällaista olen pohtinut itsekin 
Tuosta harmaasta yläpalkista nimittäin puuttuu kohta Keliakia. Osasto voisi pitää sisällään perusfaktat keliakiasta ja sitten paljon käytännön vinkkejä uusille keliaakikoille, keliaakikoille ruokaa laittaville sekä ravintoloiden tarjoilijoille.
Otan mielelläni vastaan kokeneempien keliaakikoiden käytännön vinkkejä ja koostan niistä tuon keliakiaosaston terästettynä omilla kokemuksillani.
Jos jotakuta kiinnostaa tulla uuden osion "oikolukijaksi" ennen kuin julkaisen osaston vasta-alkajille, ei muuta kuin yksityisviestiä tulemaan tai huutelua tänne keskusteluun. -
Gluteenitonta Varsovassa?
– 17.8.2009 14:10
Unohdinpa täysin mainita, että nyt on tämäkin tarina kirjoitettu. Se onkin jo ehtinyt hautautua tuonne vinkkiarkistoon melko syvälle:
Keliaakikko Varsovassa
-
Kehitetään palvelua!
– 17.8.2009 13:58
Välillä meinaa loppua ideat kesken, joten kaipailen nyt kaikilta teiltä ajatuksia, kuinka Glu.fi:tä pitäisi kehittää eteenpäin. Kaikki ideat otetaan ilolla vastaan ja parhaat saatetaan jopa toteuttaa, kun sattuu olemaan aikaa 
-
Korvaus
– 13.8.2009 21:55
rronn kirjoitti:
Onko ravintolalla tms. syöntipaikalla korvausvelvoitteita jos tarjoavat keliaakikolle gluteenipitoista ruokaa vaikka asiasta on erikseen mainittu?
Muistaakseni olen jostain kuullut, että näin olisi. Varma en kuitenkaan ole. Tietääkö kukaan mahdollisen korvauksen kokoluokkaa? Jos se on pari hassua kymppiä niin tuskin kukaan jaksaa läpikäydä mahdollista byrokratiaa sen takia.
Olen saanut oireita lukemattomia kertoja ravintolareissun jälkeen ja eihän se reilulta tunnu, että maksaa siitä että saa ohutsuolensa huonoon kuntoon.
Kävi myös mielessä, että mitä jos maassa, jossa rangaistuskäytäntö on hieman erilainen (esim. usa) joutuisi samanlaiseen skenaarioon? Jenkeissähän on haastettu oikeuteen (ja saatu korvauksia) paljon vähäpätöisemmistäkin syistä.
Tämänkaltainen tapahtuma: olet syömässä hienossa ravintolassa varmistat ruoan gluteenittomuuden ja kerrot keliakiastasi, mutta kuitenkin ruokaan on päässyt lipsahtamaan gluteenia. Eikö tilanteessa pystyisi peräti nostamaan syytteen ravintolaa/ketjua vastaan ja saamaan mahdollisesti suuret korvaukset?
Tässä vastausta omien kokemuksien ja mututuntuman perusteella.
Kerran itselleni sattunut selvä tapaus, jossa ruoassa on varmasti ollut jotain sopimatonta. Kyseessä oli eräs iso ketjuravintola Vantaalla. Valitin asiasta ko. ravintolan ravintolapäällikölle ja vastaus oli erittäin vähättelevä "ei meillä niin voi käydä" -tyylisesti. Mitään korvausta en saanut, mutta enpä ole enää paikassa käynytkään.
Jenkkilän gluteenittomien paikkojen ruokalistoissa on aina vastuuvapauslauseke eli pyrkivät tekemään ruoasta gluteenitonta, mutta eivät voi luvata, että ruoka olisi gluteenitonta. Samanlainen lauseke koskee myös puolikypsää ja raakaa ruokaa, joka voi aiheuttaa vatsavaivoja. Eli ilmeisesti oikeusjuttuja on siellä ollut.
Kai syytteen ketjua vastaan voisi nostaa, mutta miten todistat tapahtuneen? Varmaankin pitäisi olla todisteet lääkäriltä, että olet syönyt gluteenia, mutta mitenkä todistaa se, että gluteeni on tullut ravintolasta? Aika heikoilla hangilla oltaneen tuossa vaiheessa - todistustaakka kun on aina syyttävällä osapuolella 
Jos vapaaehtoista korvausta ei tule, pahin rangaistus ravintolalle lienee tapahtumasta kertominen esimerkiksi Glu.fi:ssä, jolloin muut keliaakikot ja heidän lähipiirinsä osaavat välttää kyseistä paikkaa. -
Marimint?
– 13.8.2009 13:16
Onko teillä tietoa onko Marimintit eli "siniset Mariannet" gluteenittomia? Yritin etsiä niitä Fazerin sivuilta, mutta en löytänyt mitään infoa ko. tuotteesta. Myös Googlaamalla tietoa löytyy tosi niukasti ja ihmiset pohtivat onko niiden valmistus lopetettu.
Ainakin Huviretki-ravintoloissa niitä jaetaan vielä laskun yhteydessä jälkiruoaksi.
-
Gluteenia enintään?
– 13.8.2009 13:14
Onko kenelläkään tietoa minkä verran gluteenia keliaakikko voi päivässä "nauttia", ettei sillä ole vielä negatiivisia terveysvaikutuksia?
Kuinka paljon esimerkiksi erittäin vähägluteenisia tuotteita voi päivässä syödä, että gluteeniannos ei nouse liian suureksi?
Onko esimerkiksi 200mg/vrk liikaa? Onko Keliakialiitto määritellyt jotain suosituksia?
-
Ruokalasyöminen
– 12.8.2009 11:57
Tämä on taas näitä asioita, joita vain keliaakikko joutuu pohtimaan 
Huomaan itsekin seuraavani kovin tarkasti, kun viereisellä penkillä joku mussuttaa patonkia/näkkileipää/keksejä/mitä tahansa murustuvaa ruokaa ja pyrin siirtymään sivummalle, jos mahdollista.
-
Kävijäennätys!
– 12.8.2009 11:55
Ennätykset on tehty rikottavaksi vai miten se oli
Viime viikolla Glu.fi:ssä kävi 1093 henkilöä. Jee!
-
Ruokalistan paikkansapitämättömyys
– 11.8.2009 13:33
annepanne kirjoitti:
Lähetin ravintolaan sähköpostia ja vaadin selitystä tuollaiselle ammattitaidottomuudelle. Vielä en kuitenkaan ole saanut mitään vastausta. Ravintola on Haagassa Kuljetuskuution talossa Nuijamiestentiellä.
Aika tökeröä toimintaa. Oliko kyseessä tämä ravintola:
http://www.kuutioauditorio.net/ravintola_chic.htm