paulikki

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Kontaminaatio - kuinka tarkkaan pitää varoa? 7.3.2014 17:55

    Minäkin olen perheen ainoa keliaakikko. Minulla on oma leikkuulauta, leipäkori, leivänpaahdin, juustohöylä, ruokakaappi sekä käytän omille juustoille ja levitteille vain jääkaapin ylintä kaappia. Näillä gluteenittomilla alueilla voin käsitellä ruokaa huoletta ilman turhan tarkkaa syynäämistä. Muualla keittiössä olen sitten todella tarkka. Astiat ja aterimet tarkistan aina silmämääräisesti, ettei tiskikoneessa ole jäänyt mitään gluteenijäämiä niihin (ravintoloissa myös!). Kun käsittelen gluteenisia tuotteita, pesen aina välittömästi käteni kynnenalusia myöten. Normaalia leivontaa meillä ei harrasteta joten riittää, että on yhden versiot sokerista, leivinjauheesta jne. kun ei ole kontaminaation mahdollisuutta.

    Eli meillä on kyllä todella tarkkaa ja pysynkin hyvin oireettomana ja hoitovaste on ollut hyvä. Alkuun tämä tarkkuus tuntui vaikealta kun olen luonnostani aika suurpiirteinen mutta kaikkeen tottuu. Helpompaa elää kun elää tarkasti niin ei tarvitse pelätä jatkuvasti oireita tai syöpää.

  • Työpaikan mikroaaltouunin käyttäminen 28.8.2013 21:55

    Täällä myös yksi, jolle asia nousi ajankohtaiseksi uuden työpaikan myötä. Meillä mikro on kerrassaan saastainen eikä ne mikrokuvutkaan ihan puhtaita ole. Olen miettinyt tuota kontaminaatioasiaa monet kerrat. Yleensä suosin ruokia, jotka voi lämmittää rasian tai pakkauksen kannen alla. Katson myös tarkkaan, ettei lautasiin, laseihin tai aterimiin ole jäänyt tiskauksen jälkeen ruoan rippeitä.

    Oma ketsuppi mietityttää, samaten oman levitteen pitäminen yhteisessä jääkaapissa. Vaikka keliakiastani useimmat tietävät, etenkin vanhemmille mieshenkilöille sairaus tuntuu olevan lähinnä mielenterveydellistä...

    Oon kyllä pärjännyt työpaikan keittiön suhteen terveenä, mutta työpaikan viereiset Amica-ravintolat ovat tuottaneet pettymyksen. Olen muutaman kerran saanut oireita syötyäni ko. lounaspaikoissa.

    Mulla on kyllä todella herkkäoireinen keliakia, ei tulisi kuuloonkaan että voisin käyttää samaa leivänpaahdinta, levitettä tai juustoa muun perheen kanssa. Onneksi hoitovaste on ollut hyvä (suolinukan suhteen) vaikka oireita tuleekin välillä.

  • Keliakia oiheuttanut autoimmunihepatiitin 17.8.2013 20:40

    En osaa ottaa kantaa juuri tuohon maksasairauteesi, mutta en pitäisi sitä mahdottomana ajatuksena. Itselläni diagnosoitiin samoihin aikoihin keliakian kanssa myös astma, autoimmuunisairaus sekin. Lääkärini mukaan keliaakikot ovat alttiita muillekin autoimmuunisairauksille kuten diabetekselle.

    Minulla diagnosoitiin keliakia kaksi vuotta sitten, mutta näin jälkikäteen ajateltuna selviä keliakian oireita oli ollut ennen diagnoosia vähintään 10 vuotta. Mm. niveloireita, jatkuvaa hiustenlähtöä, iho-oireita ja anemiaa. Myös tätä aiemmin minulla oli myöhäinen puberteetti, niin ikään yksi keliakian oireista nuorella ihmisellä.

  • Gluteenittoman dietin tarkkuus 27.5.2013 17:40

    Olen samoilla linjoilla Jezun kanssa. Keliakia ei välttämättä ole aikoinaan näkynyt verikokeessa eli kannattaa ilman muuta hakeutua ensin lääkäriin ja ottaa uudet verikokeet sekä gastroskopia. Ja se tulee tosiaan ehdottomasti tehdä ennen kuin lähtee omin päin kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota, muuten voi olla että sairautta ei pystytä diagnosoimaan.

    Keliakialiiton verkkosivut ovat ehdottomasti luotettavin ja ajantasaisin tietolähde, kannattaa käydä sieltä lukemassa lisää.

    Toivottavasti syy oireillesi selviää.

  • Niveloireet keliakiassa 17.2.2013 21:32

    Minulla oli jonkin verran niveloireita, erityisesti jalkapohjien kipua ja arkuutta ennen keliakiadiagnoosiani. Oireet katosivat pari kuukautta gluteenittoman dieetin aloittamisen jälkeen. Kesällä sain lomareissulla "gluteenimyrkytyksen" jonka seurauksena muiden oireiden ohella minulla äityi jalkapohjat todella tulehtuneiksi. Iltaisin oli vaikeaa kävelläkin kun sattui niin paljon. En edes hoksannut aluksi että oireet olivat yhteydessä gluteeniin kunnes ne katosivat kuin seinään n. 2kk gluteenialtistuksen jälkeen. Kävin syksyllä vuosikontrollissa =gastroskopiassa ja lääkäri vahvisti että niveloireet ovat hyvin todennäköisesti olleet yhteydessä gluteeniin.

    Eli jos sinulla todetaan keliakia, niin ne niveloireet tasoittunevat ajan kanssa. Mutta eivät välttämättä välittömästi.

    Yksi juttu, mikä tuli mieleen keliakian ohella, on Yersinia-bakteeri. Siinä ripulin jälkeen saattaa olla pitkäänkin niveloireita.

    Wikipediasta kopsattua: "Yersinia enterocolitica -bakteeria kantavat ihmisten ohella lähinnä siat ja muut tuotantoeläimet. Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri voi levitä myös jyrsijöiden, lintujen ja jopa vihannesten välityksellä. Molemmat bakteerit aiheuttavat suolistotulehduksen, ripulin ja myöhemmin jälkitauteina usein myös oireita niveliin."

    Minulla ja äidilläni on sattumoisin ollut ko. tauti silloin kun olin lapsi. Meidät molemmat leimattiin aikoinaan luulotautisiksi niveloireiden jne. vuoksi mutta jälkikäteen verestä on testattu vasta-aineet, jotka viittasivat sairastettuun Yersiniaan.

    Toivottavasti syy oireisiin löytyy joka tapauksessa, oli syy mikä tahansa.

  • Keliakian hoito 13.11.2012 10:19

    Hei,

    minä kävin ensimmäisessä keliakiakontrollissa juuri kuukausi sitten. Diagnoosista ehti kuluakin jo 1,5 vuotta ennen kuin sain aikaiseksi varata aikaa siihen gastroskopiaan... eihän se mikään mukava kokemus ole.

    Minun tapauksessani keliakiaa ei voida seurata verikokeella koska minulla on IgA-vasta-ainepuutos joten gastroskopia on ainoa vaihtoehto. Kysyin tuosta seuranta-asiasta ja minun tapauksessani siis suositus olisi gastroskopia vuoden välein - muuten riittäisi verikoe vuosittain, jos pysyy oireettomana.

    Lääkäri kuitenkin kertoi, että tuo vuosittainen taudin seuranta on osa potilaan motivointia. Joillekin (ehkä oireettomille?) keliaakikoille tiukassa gluteenittomassa ruokavaliossa pysyminen on hankalaa ja noilla vuosikontrolleilla koitetaan kannustaa ihmisiä. Eli periaatteessa jos keliakia siinä ensimmäisessä vuosikontrollissa todetaan olevan hyvässä hoitotasapainossa ja gluteeniton dieetti pitää, voi kai tuosta seurannasta hieman laistaa.

    Kannattaa varmaankin tarkistaa asia ihan erikoislääkäriltä, kuinka tuo seuranta olisi järkevintä tapauksessasi toteuttaa.

    Olen itse ajatellut käyväni gastroskopiassa seuraavan kerran ehkä kolmen vuoden päästä jos pysyn oireettomana ja hyvässä kunnossa. Kun kerran sain nyt "puhtaat paperit" eikä ruokavalion noudattamisessa ole ongelmia.

  • Vähägluteeninen leivos 30.10.2012 21:53

    Törmäsin noin kuukausi takaperin samaan merkintään Linkosuon kahvilassa Tampereen keskustassa. Selvitin asiaa henkilökunnalta ja heidän mapistaan löytyi tarkat tuoteselosteet. Tuossa tuoteselosteessa puolestaan mainittiin "puhdas kaura" eli gluteeniton kaura. Mutta tuolloinhan tuote on virallisesti gluteeniton. Ihmettelin hieman merkintää mutta uskaltauduin syömään - hyvällä menestyksellä.

    Hyvä tietää, että osa noista Linkosuon "vähägluteenisista" on kuitenkin leivottu normaalista kaurasta eli ei tule sokeasti uskottua heidän merkintöjään.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,083s