Automatkalla Saksa, Tsekki, Itävalta, Slovenia, Italia, Kroatia, Unkari, Slovakia ja Puola

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Lähdimme Finnlinesin laivalla auto mukaan lastattuna Saksaan. Laivalla erityisruokavalioni huomioitiin, eri pyynnöstä, hienosti. Sain valtavia annoksia erilaisia ruokia, tunsin olevani todella arvostettu.

Kuukauden mittaisen omatoimimatkan aikana yövyimme leirintäalueilla, B&B-paikoissa ja hotelleissa. Telttaillen omat leivät ja myslit tulivat tarpeeseen. Leirintäalueilla, joka maassa, voi lähes aina tilata aamiaistarvikkeita aamuksi tai ostaa niitä erillisestä alueen omasta kaupasta. Tarvikkeet sisälsivät tavallista leipää, mutta erilaisia gluteenittomia leivänpäällysteitä ja jogurttia myslille. Suklaalevitettä tuli syötyä reissun aikana riittävästi. Aamaistarvikkeiden tilaaminen oli jääkaapittomille reissajille tosi kätevä juttu!

Olimme varanneet reissun ensimmäiseksi yöksi pienestä saksalaisesta kyläpahasesta (Gadebusch) hotellin ja mainitsimme keliakiani huonetta varatessamme. Otin varalta omat leivät mukaani, mutta aamiaisella pöytään tuotiinkin oikea keliaakikon unelmakori! Kori sisälsi kolmea erilaista gluteenitonta leipää ja erilaisia keksejä. Puuron tilalle sain gluteenitonta mysliä. Upeaa! Pehmeä lasku Suomen upeista valikoimista Eurooppaan.

Tsekin puolella (Praha, Brno) sain kaikenlaisissa ravintoloissa kielikäännöksen avulla aina hyvin gluteenitonta ruokaa. Turistialueilla keliakia osin jo tunnistettiinkin. Vielä pari vuotta asia ei todellakaan ollut näin.

Tsekissä InterSparin kaupoista teinkin sitten todellisen löydön; Spar-kaupoilla oli oma gluteeniton tuotemerkki "Free from". Kahta erilaista mysliä; suklaa ja tavallinen, erilaisia leipiä, makaroneja makeita ja suolaisia keksejä ym ym. Leivät, epäilyksistäni huolimatta, osoittautuivat herkullisiksi ja oikein käteviksi retkileiviksi ottaa mukaan laukkuun kuumallakin säällä, iso leipäpala oli taitettu ja pakattu erilliseen muoviin. Kaupasta saatoi ostaa erilaisia juustoja ja kinkkuja leivän päälle ja kylmiä valmiiksi paistettuja herkullisia kanankoipia, retkilounas oli mitä mainioin.

Gluteenittomia tuotteita löytyi matkan varrelta kymenistä InterSpar- ja Spar-kaupoista. Niitä oli Tsekissä, Itävallassa, Sloveniassa, Kroatiassa ja Unkarissa. Olin varalta tulostanut mukaan joka maasta listat gluteenittomia tuotteita myyvistä kaupoista, mutta näitä en enää vilkaissutkaan, kun löysin tämän valikoiman. Kauppareissut tuntuivat huolettomilta, ihan kuin Suomessakin. Kävimme toki myös muissa kaupoissa ja välillä niistäkin saattoi löytää jotain gluteenitonta.

Saksan kieltä taitava puolisoni löysi minulle sopivia trangialla kokattavia pata-ainespusseja matkan varren kaupoista. Otimme matkaan myös Suomesta pata-ainespusseja takakonttiin, jotka tulikin syötyä.

Wienissä turisti-infossa kerrottiin erikseen gluteenittomia leivonnaisia myyvistä kahviloista ja ravintoloista. Tilasin Schönbrunnin linnan alueen kahvilassa gluteenittoman jäätelön, joka tuotiin tavallisen vohvelitikkukoristeen kanssa pöytään. Tarjoilijalle piti olla tiukka ja jopa epäkohtelias, ennen kuin sain uuden annoksen, olihan se hänen virheensä. Uusi annos tuotiinkin sitten pöytään pahoittelujen kera. Kahvilan valikoimassa mainittiin erikseen sana gluteeniton, se tuntui mukavalta.

Sacher-kakkupaikat (gluteenittomat siis) olivat joko kaukana tai kiinni sinä päivänä, kun kävimme turisteilemassa. Helsingin Stokkalta olen ostanut herkullista glut. Sache-kakkua, joten en jaksanut alkaa metsästää sitä enää Wienissä. Seuraavalla kerralla sitten.

Sloveniassa Mariborissa yövyimme uudessa, vain pari kuukautta auki olleessa, hauskasti sisustetussa hotellissa http://www.hotel-365.eu/ Hotellin omistajapariskunta teki gluteenittomat ruuat ja aamiaiseksi sain upean tonnikalasalaatin. Harvoin olen muuten salaattia aamiaiseksi syönyt, mutta se maistui herkulliselta!

Mariborissa tuotti vaikeuksia löytää gluteenitonta ruokaravintolaa, vasta neljännessä paikassa onnisti. Eräässäkin ravintolassa nuori tarjoilijapoika pelästyi ja alkoi huutaa minulle ettei halua tappaa minua, luullen ilmeisesti minulla olleen vehnäallergian. Siinä kalaravintolassa sattui pomppimaan muutaman perheen lapset epäkohteliaasti pöydissään, ei paikalliseen tapaan ja suomalaisiksihan nuo ei niin hyvin käyttäytyvät osoittautuivat. Äkkiä karkuun.

Ljubljanassa sain kielikäännöksen avulla todella maukasta ruokaa. Italiassa Triestessä eräässä trattoriassa ainoa gluteeniton ruokavaihtoehto oli loistava jänispata kylmän punaviinin kera. Ravintolan omistajan ystävä puhui englantia ja ystävällisesti näytti "rabbit" sanan tehden pupunkorvat käsillään. Hän luuli etten ymmärtänyt mitä "rabbit" tarkoitti, minä vain mietin hiljaisena voinko syödä jänistä. Onneksi voin, koska se oli tosi maukas pata.

Kroatiassa, niin Zagrebissa kuin pienemmissä kylissäkin toimivat kielikäännökset hyvin. Unkarissa, Slovakiassa ja Puolassa käytin myös kielikäännöksiä sekä jonkin verran omia leipiä, mm. Puolassa hotellien aamupaloilla. Menimme hotelleihin lyhyellä varoituksella, joten en odottanut heiltä glut. leipää.

Tarkkana kuin porkkanat, mutta melkoisen huolettomasti sujui autoseikkailumme ruuankin suhteen!

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (5)

 • Katco 10.5.2011 20:41

  Kiitos teille mukavista kommenteista kertomukseeni

  Via Michelinin kautta mekin tämän ylläolevan matkareitin suunnittelimme, mutta lopulta ajelimme Autoliiton Euroopan karttakirjan avulla, pääsääntöisesti pikkuteillä. Emme noudattaneet Via Michelinin ohjeita, mutta se oli loistava apu etukäteissuunnitteluun ja paikkojen hahmottamiseen. Sieltä sai myös tietoa erilaisista maksuista Vignettejen ja muiden lipukkeiden viidakossa esim. Sloveniassa moottoritiellä ilman maksua ajaminen voi maksaa sakkoina jopa 300 euroa!

  Olimme liikkeellä siis ilman navigaattoria - seikkailun makua pitää matkalla olla Puolakaan ei ollut etelästä pohjoiseen läpiajettuna ollenkaan hurjan tuntuinen, kun oli tottunut siihen mennessä jo eurooppalaiseen nopeatahtiseen ajotyyliin. Puolan ajo-osuutta pelkäsin etukäteen, mutta tsekkiläiset osoittautuivat ehdottomasti hurjimmiksi (lue holtittomimmiksi) vauhtihirmuiksi.

  Kielikäännökset ovat loistava apu!

  Harmilliselta kuulosti Glennin saama gluteeni. Olisi mukava kuulla enemmän Islannistakin!

 • glenni 7.5.2011 15:30

  Ihan pakko kommentoida, koska itse tehtiin melkein samanlainen autoreissu viime vuonna. Kroatia toimi todella hyvin (grilliruoat suosittuja ja eivät käytä gluteenillisia grillikastikkeita (onko sellaisia edes?), Slovenia oli vähän nihkeämpi ravintoloiden suhteen, mutta kyllä sieltäkin syötävää löytyi, Itävalta toimi ok, mutta Saksa oli valtaisa pettymys, siellä sain ravintolassa gluteiinia ja siinä sitten meni loppu reissu ei niin kivasti sairastellessa (ripulissa siis). Kyseessä oli kiinalainen ravintola ja vielä varmistettiin, että on gluteenitonta, tosin eivät ihan tainneet ymmärtää meitä (englantia eivät osanneet, mutta saksaksi oli käännös mukana, mutta toki olivat siis kiinalaisia) Olen Suomessa totunut siihen, että kiinalaisissa on pääsääntöisesti kaikki gluteenitonta. Tanska oli pienoinen pettymys myös, huonosti näytti keliakia olevan hanskassa siellä, mutta varsinainen taivas odotti sitten tietysti Ruotsissa - hotelliaamiaisella ilman eri pyyntöä se oma gluteeniton saarrekke! Meidän reissu tosin oli joko vuokratuissa kämpissä/hotelleissa, ei leirintä-alueilla (Itävallassa tosin meidän kämppä sattui olemaan leirintä-alueella). Itävalta, Slovenia ja Kroatia olivat ainoat maat missä tuli käytyä oikein ruokakaupoissa, muut maat lähinnä vain läpi-ajoa.

  Nyt ollaan Islannissa ja saa nähdä miten täällä onnistuu keliaakikon elämä - ennakkotietoja en ole saanut täällä gluteenittomista tuotteista (lieneekö niitä olemassakaan edes...). No ei mikään reissu ole gluteenittoman leivän puutteeseen kaatunut - korvataan ne leivät yms. sit kasviksilla ja hedelmillä (joissa on muutenkin enemmän kuituja kuin noissa tavallisissakaan leivissä).

  Hämmästyttävää kuinka sitä oma keliakia tuntuu sangen pienelle jutulle enää kun on tuollainen melkein 1,5-v tyttö, joka on syönyt ihan tavallista ruokaa siitä puolivuotiaasta asti (EI siis soseita) - enemmän sitä tulee stressattua näillä reissuilla, että tytölle on syötävää kuin, että itselle on

 • Mamma 30.3.2011 14:07

  Kiitos paljon vinkeistä, myös meillä suunnitelmissa autoreissu Saksan suuntaan. www.viamichelin.com sivustolta saa erittäin kätevästi reititystä ja paljon muutakin infoa. Kannattaa tsekata.

 • Jen75 12.3.2011 20:29

  Hieno tarina! Tälläisiä jaksaisi lukea enemmänkin! Olen itsekin matkustellut autolla Saksassa ja sen lähivaltioissa ja hyvin on ruokaa löytynyt. Jos ei muualta, niin luontaistuotekaupoista löytyi aina gluteenitonta ja yleensä vielä luomuakin. Saksassa niitä luontaistuotekauppoja löytyykin paljon.

 • Jezu  12.3.2011 20:13

  Kiitokset mainiosta tarinasta. Itse juuri suunnittelemassa autoreissua keskieurooppaan useisiin otsikossa mainittuihin maihin

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Gluteenitonta Berliinissä 2

  Saksa ‐ Lisääjä lompsa ‐ 25.10.2009

  Lompsa Berliinissä 1.7 -1.8.2009 Olimme varanneet mieheni kanssa huoneistohotellin, jotta voisin valmistaa aamiaisen...

 • Gluteeniton paratiisi Berliinissä. 1

  Saksa ‐ Lisääjä lompsa ‐ 25.1.2013

  EIS VOH-bio cafe.Gluteeniton herkkukeidas keskellä Berliiniä. Löysin toissa kesänä tämän todella käynnin arvoisen...

 • Gluteenitonta pizzaa Berliinissä 2

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 8.7.2012

  Tuli testattua kaatosateessa Berliinin tiettävästi ainoa gluteenitonta pitsaa tarjoileva ravintola, Simela Pizza &...

 • München 2

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 21.7.2011

  Kävin Itävallan Alpeilla ja Münchenissä. Hieno reissu. Itävallasta ei ole juurikaan kerrottavaa keliakian suhteen....

 • Keliaakikko Frankfurtissa

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 16.1.2009

  Itse vierailin Frankfurtissa viime marraskuussa ja tuntui kyllä hieman haastavalta löytää syötävää. Ravintoloissa otin...

 • LPG Biomarkt Euroopan suurin luomutavaratalo 1

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 7.6.2010

  Euroopan suurin luomukauppa tarjoaa myös gluteenittomia tuotteita kuten mysliä ja leipää sekä keksejä ja pastaa.

 • Ravintola Maredo

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 30.7.2011

  Maredo on saksalainen pihviketjuravintola, joka listaa kotisivuillaan annosten allergeenit (katso kotisivu-linkki)....

 • Block House Restaurant

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 30.7.2011

  Tämä pihviravintola on aivan Hampurin ytimessä. Paikka valikoitui kohteeksi, koska heidän kotisivuillaan oli erilliset...

 • Glutti-kauppa Vitalia Berliini U-Alexanderplatz

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 7.6.2010

  Vitalia luomu-kaupassa oma osasto gluteenittomille tuotteille. Schärin tuotteita kattavasti.

 • Keidas Munchenissä

  Saksa ‐ Lisääjä heikki ‐ 8.7.2009

  Il Salento oli iloinen yllätys muuten hankalassa maassa. Pienehkö, mutta siisti ja tyylikäs ravintola kävelymatkan...

 • Ravintola Cha Chà

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 28.7.2011

  Tämä on siitä poikkeava paikka, että menussa on suoraan merkitty gluteenittomuudet. Itse asiassa suuri osa tämän...

 • Hyvää palvelua Berliinissä

  Saksa ‐ Lisääjä Hele ‐ 6.5.2010

  Yövyin Berliinissä hotelli Abba Berlinissä. Sain joka aamu hyvää gluteenitonta leipää. Tarjolla oli ainakin kolmea...

 • Ravintola Signatures

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 28.7.2011

  Tässä InterContinentalin yhteydessä olleessa ravintolassa gluteenittomuus tiedettiin ja tarjoilijat hoitivat asian...

 • Caffè e Gelato 1

  Saksa ‐ Lisääjä tytti ‐ 26.2.2011

  Italialaisten omistajien pitämä jäätelöbaari Potsdamer Platzin Arkaden Center -kauppakeskuksessa. Melko suuri osa...

 • Dolores ravintola tarjoaa meksikolaishenkistä ruokaa

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 7.6.2010

  Dolores niminen ravintola tarjoaa meksikolais-tyyppistä ruokaa. Henkilökunta kertoi, että burrito bowl-annos on...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Saksa
 • Ajankohta
  Kesä 2010
 • Lisääjä
  Katco
 • Lisätty
  12.3.2011 18:28

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,075s