Gluteenitonta Berliinissä

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Gluteenitonta Berliinissä

Lompsa Berliinissä 1.7 -1.8.2009

Olimme varanneet mieheni kanssa huoneistohotellin, jotta voisin valmistaa aamiaisen hotellilla. Huoneisto oli varustettu jääkaapilla, mikroaaltouunilla, liedellä, astianpesukoneella ym. Tämä vuosi oli ensimmäiseni keliaakikkona Berliinissä, ja uumoilin, ettei se tulisi olemaan kovinkaan helppoa ja siksi halusin että hätätapauksessa voisin säveltää itselleni sapuskat hotellilla... Keliakia on berliiniläisten mukaan lisääntymässä sielläkin, mutta tavallisella tallaajalla ei juurikaan ollut tarkempaa tietoa, mitä se on. Pientä hermostumistani lisäsi myös se, etten ole saksankielentaitoinen, vaan englannilla oli tultava toimeen. Välimatkat ovat pitkät ja pian huomasinkin, että oli paras varautua välipaloin, sillä ruokapaikan löytyminen ja gluteiinittomuuden selvittely nälkäisenä, ilman saksankieltä oli, sanoisinko työlästä. Olin onneksi tulostanut ns. matkakortit saksaksi, turkiksi ja ensi joulukuun reissulle lisään puolankieliset keliakiakortit.

Koti-Suomessa olin googlettanut useita gluteenittomia kahviloita (4kpl). Paikanpäällä selvisi, ettei ainutkaan enää toiminut asiakkaiden puutteen takia. Näinpä iloni olikin suuri, kun puolivahingossa löysin Alexanderplatzin asemalta (Dircksenstrasse.2) VITALIA-ketjun melko hyvin varustetun erikoisruokavalio-kaupan. Täydensin hotellille hupenevaan leipävarastooni Schärin paninit ja jotain kuitupitoista tummaa leipää, jota myytiin paperipussissa, ja joka pysyi monta päivää tuoreen tuntuisena (tajuttoman hyvää kananmunaviipaleiden ja kurkun kanssa aamupalalla). Valikoimiin kannattaa tutustua keskeisen sijainninkin vuoksi; keksit, tummaa suklaata ja vaikka en olekaan oluen ystävä, ostin sieltä gluteenittoman oluen, johon todella ihastuin (Schnitzerbräu Bier, tummahko täyteläinen, kuin maalaisolut).

Ja todella, paikallinen rohdoskauppaketju DM-(drogerie markt) myy kosmetiikkaa ja gluteiinitonta kuivamuonaa, lähinnä Schäriä.

Mainitsin jo pitkät välimatkat ja vaikka omistimmekin kk-kortit BVG:llä (liikennelaitos), tuli kuukauden jokaisena päivänä käveltyä min. 7km ja enimmillään 14km, siinä oli hyvä olla laukussa ”herkullisia riisikakkuja”, banaaneja, levy tummaa zarbitter-suklaata.

Huoneistomme lähistöllä kiinnitimme huomion pieneen, lähinnä pikaruokapaikkaan, joka oli aina täynnä. Konsepti näytti olevan turkkilais-kebab-salaatti-tyylinen. Siellä oli myös päivänkeitto (tunteja haudutettu turkkilainen keitto vaihdellen esim. okra-, papu-, liha-, vihannes). Tarjoilija/kassapojat puhuivat saksaa ja turkkia, siksipä asioin kauhaa heiluttavan omistaja-rouvan kanssa, joka puhuu tosi hyvää englantia. Hänellä oli myös keliakia-tietous hallussa. Ekana päivänä annoin hänelle varmuudeksi saksankielisen keliakia-kortin ja hän kertoi esim. suurustavansa keitot maissilla. Tilasin ohuen ohuita döner-slaisseja ja salaatin kuin kokeeksi. Seuraavalla kerralla rouva luetteli heti saavuttuani mitä voin syödä, otin täytetyt munakoisot pinjariisillä. Jonain päivänä kävimme lounaskeitolla ja voin todella suositella tätä siistiä pikku ravintolaa silloin kun ei kaipaa mitään kolmen ruokalajin menyytä, vaan maukasta syötävää, kuin kotiruokaa. Usein totesimme mieheni kanssa miten yksinkertaisista ruoka-aineista saa parasta sapuskaa. Ruokapaikan nimi on REVA (suomalainenkin muistaa varmasti) sijaitsee Bayreutherstrasse 3 Wittenbergplatzin sivukadulla (Bauhaus-myymälän iso kyltti näkyy kauas ja REVA on siinä vieressä (laitan Kuvat-osioon fotoja annoksista).

Maredo ravintolaketju antaa pyynnöstä pikkukirjasen ALLERGENFIBEL, siinä on jokaisen heillä tarjolla olevan ruoka-annoksen gluteiinitiedot, myös juomien. Itse törmäsin Maredoihin ainakin Kuddamilla ja Poststrassella. Mieleen tulee myös Cafe Restaurant Graffiti Kurfursterdamm 69, siellä italialaistyyppisessä paikassa sain ihanaa paistettua kuhafilettä ja homma toimi niin, että lähetin kokille tulostamani keliakiakortin, ja varmuudeksi vielä evästin tarjoilijaa. Kertaakaan en tullut näissä paikoissa syödessäni kipeäksi, näin ollen palaan niihin ensi joulukuussa taas herkuttelemaan.

Berliini ei kuitenkaan ollut mikään piece of cake, keliakia mielessä, tuntui välillä stressaavalta seisoa miltei nälkäisenä lihapatojen ääressä riisikakku kädessä. (arvaat kai että sadatellen) Anyway, sinne palaamme sillä Berliini on mielentila, jota jää kaipaamaan.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (2)

 • Minni 26.3.2014 16:04

  Parissa Maredossa tuli käytyä syömässä viime viikon Berliinin matkalla, Potsdamer Platzilla ja Kudammilla. Näitä kyllä tuntui olevan joka kadunkulmassa... Ketju yrittää olla argentiinalainen pihvipaikka, muistuttaa lähinnä ehkä Suomen rossoa. Vähän tyyriin puoleinen paikka laatuun nähden, mutta kyllä sieltä ihan syötävät pihvit saa. Pyydettäessä saa käteensä esitteen, johon gluteenia sisältävät ja sisältämättömän ainekset on merkattu. Toinen G-listalla varustettu ketju Berliinissä on kuulemma Block House, täällä emme kuitenkaan käyneet, Maredo on kuulemma astetta parempi.

 • KattiMatikka 26.10.2009 10:33

  Berliini on Euroopan paras pääkaupunki Itse olen myös käynyt siellä useamman kerran ja tässä muutama kommentti tähän samaan ketjuun.

  -Alexanderplatsin S/U-asemalla on pieni reformi (luontaistuote) liike, jossa on oma keliakia-nurkkaus/osasto. Siellä kattavasti kaikkea eli esim. procelin tuotteita. Itse ostin vähän naposteltavia eli suolatikkuja, japanilaisia suolaisia keksejä, hedelmämysliä ja pussikeittoa (valmistaja Cenovis).
  -Prentzlauer Bergissä on Euroopan suurin luomukauppa ja sieltä ostin Schnitzer nimisen valmistajan leipää, tattarijauhosekoista, tattarihiutaleita, amaranttia ja hirssiä.
  -Syöminen ulkona sujui ihan kivasti. Löysin Dolores nimisen kalifornialais-tyyppisen ruokapaikan läheltä Alexander platsia ( Rosa Luxemburg ja Münz Str. kulmassa). http://www.dw-world.de/dw/article/0,1564,1500156,00.html
  Ilmeisesti on amerikkalaisen lonely planetin oppaassa Kerroin kassalla sairastavani keliakiaa ja näytin saksalaisen kielikäännöksen ja listalta löytyy burrito bowl niminen annos jossa on salaatti ja riisiä ja papuja (vähän oman valinnan mukaan). Siihen saa myös kanaa ja juustoa. Iso kulho, maha täyteen ja hyvä mieli. Ja paikan itsetehty sitruunalimonadi oli aivan IHANA
  -Kävin myös yhdessä italialaisessa ravintolassa, jossa olisi voinut olla italialainen käännös mukana… Mutta yksi henkilökunnasta puhui hyvää saksaa ja hän kävi monta kertaa varmistamassa, että käykö öljy, käykö peruna yms. Ja lopulta sain hyvän porsaanpihvin ja rosmariiniperunoita.
  -Asuimme ferienwohnung-tyyppisessä asunnossa (www.123berlinzimmer.de) ja jos söimme aamupalan ravintolassa niin paistoin sämpylää mukaan ja eikun menoksi.

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Automatkalla Saksa, Tsekki, Itävalta, Slovenia, Italia, Kroatia, Unkari, Slovakia ja Puola 5

  Saksa ‐ Lisääjä Katco ‐ 12.3.2011

  Lähdimme Finnlinesin laivalla auto mukaan lastattuna Saksaan. Laivalla erityisruokavalioni huomioitiin, eri pyynnöstä...

 • Gluteeniton paratiisi Berliinissä. 1

  Saksa ‐ Lisääjä lompsa ‐ 25.1.2013

  EIS VOH-bio cafe.Gluteeniton herkkukeidas keskellä Berliiniä. Löysin toissa kesänä tämän todella käynnin arvoisen...

 • Gluteenitonta pizzaa Berliinissä 2

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 8.7.2012

  Tuli testattua kaatosateessa Berliinin tiettävästi ainoa gluteenitonta pitsaa tarjoileva ravintola, Simela Pizza &...

 • München 2

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 21.7.2011

  Kävin Itävallan Alpeilla ja Münchenissä. Hieno reissu. Itävallasta ei ole juurikaan kerrottavaa keliakian suhteen....

 • Keliaakikko Frankfurtissa

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 16.1.2009

  Itse vierailin Frankfurtissa viime marraskuussa ja tuntui kyllä hieman haastavalta löytää syötävää. Ravintoloissa otin...

 • LPG Biomarkt Euroopan suurin luomutavaratalo 1

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 7.6.2010

  Euroopan suurin luomukauppa tarjoaa myös gluteenittomia tuotteita kuten mysliä ja leipää sekä keksejä ja pastaa.

 • Block House Restaurant

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 30.7.2011

  Tämä pihviravintola on aivan Hampurin ytimessä. Paikka valikoitui kohteeksi, koska heidän kotisivuillaan oli erilliset...

 • Ravintola Maredo

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 30.7.2011

  Maredo on saksalainen pihviketjuravintola, joka listaa kotisivuillaan annosten allergeenit (katso kotisivu-linkki)....

 • Glutti-kauppa Vitalia Berliini U-Alexanderplatz

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 7.6.2010

  Vitalia luomu-kaupassa oma osasto gluteenittomille tuotteille. Schärin tuotteita kattavasti.

 • Keidas Munchenissä

  Saksa ‐ Lisääjä heikki ‐ 8.7.2009

  Il Salento oli iloinen yllätys muuten hankalassa maassa. Pienehkö, mutta siisti ja tyylikäs ravintola kävelymatkan...

 • Ravintola Cha Chà

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 28.7.2011

  Tämä on siitä poikkeava paikka, että menussa on suoraan merkitty gluteenittomuudet. Itse asiassa suuri osa tämän...

 • Hyvää palvelua Berliinissä

  Saksa ‐ Lisääjä Hele ‐ 6.5.2010

  Yövyin Berliinissä hotelli Abba Berlinissä. Sain joka aamu hyvää gluteenitonta leipää. Tarjolla oli ainakin kolmea...

 • Ravintola Signatures

  Saksa ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 28.7.2011

  Tässä InterContinentalin yhteydessä olleessa ravintolassa gluteenittomuus tiedettiin ja tarjoilijat hoitivat asian...

 • Caffè e Gelato 1

  Saksa ‐ Lisääjä tytti ‐ 26.2.2011

  Italialaisten omistajien pitämä jäätelöbaari Potsdamer Platzin Arkaden Center -kauppakeskuksessa. Melko suuri osa...

 • Dolores ravintola tarjoaa meksikolaishenkistä ruokaa

  Saksa ‐ Lisääjä KattiMatikka ‐ 7.6.2010

  Dolores niminen ravintola tarjoaa meksikolais-tyyppistä ruokaa. Henkilökunta kertoi, että burrito bowl-annos on...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Lisätiedot

 • Maa
  Saksa
 • Lisääjä
  lompsa
 • Lisätty
  25.10.2009 15:02

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,024s