Gluteenitonta Portugalin Albufeirassa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Matkamessujen hengessä voisi viimein kirjoitella matkakertomuksia. Ohessa kokemuksia Portugalin Albufeirasta keväältä 2010.

Matka alkoi Finnairin lomalennolla, jonka lähtöaikaa siirreltiin muutamaan otteeseen tuhkapilven vuoksi. Tämä kuitenkin korvattiin 8 euron ruokasetelillä kentällä. Helsinki-Vantaan gluttitarjonta heikkoa ja myös Stockmannin gluttituotteet olivat loppu. Lopulta päädyin chili-katkarapukeittoon ilman leipäkuutioita. Syystä tai toisesta koneessa ei ollut menomatkalla etukäteen tilattua gluttiateriaa, joten koneessakin täytyi tyytyä pelkkään henkilökunnan salaattiin.

Hotelli sijaitsi aivan vanhan kaupungin keskustassa, josta erittäin lyhyt matka pääkadulle ja rannalle. Majoitukseen sisältyi aamiainen, mutta tieto keliakiasta ei ollut mennyt myöskään hotellille. Ensimmäisenä aamuna tilannetta lähinnä hämmästeltiin, mutta muina aamuina aamiainen koostui tuoreista hedelmistä ja juustosta. Myös hilloa, teetä, mehuja, pullovettä sekä etelän kohteeksi erittäin hyvää kahvia oli tarjolla. Jostain syystä kaikki tarjoilijat veivät valmiista pöytäkattauksesta aina leipien lisäksi myös lihaleikkeleet pois, joten ehkä niissä sitten oli gluteenia. Hedelmiä oli runsaasti ja ne vaihtelivat päivittäin, myös juustoa oli paljon (arviolta n. 200 grammaa), joten aamiainen kyllä sopivan täyttävä erityisesti, kun lämpötila oli jo huhti-toukokuussa noin 30 astetta.

Hotellikansiossa oli tiedot kaupungin gluttitarjonnasta sekä keliakiakäännöksiä, joten gluttituotteiden löytäminen helppoa. Muutoinkin keliakia oli monissa paikoissa tuttu juttu.

Albufeirassa on kolme suurempaa kauppaa Lidl, Modelo ja Pinco Dose. Erityisesti Modelossa on hyvin tarjolla gluteenittomia tuotteita (sisäänkäynnistä katsoen viimeinen hyllyvälikkö alkoholijuomien takana). Modelon yhteydessä on myös Naturallis-luontaistuotekauppa, jossa gluteenittomia tuotteita. Modeloon pääsee helposti turistien kaupunkijunalla, jonka pysäkki ulkorullaportaiden yläpäässä, mutta matka lyhyt myös käveltäväksi. Modelossa myös hyvät aukioloajat, auki joka päivä ja illalla kauppakeskus taisi olla auki kymmeneen asti, joten rannalta ei tarvitse lähteä kesken kaiken kauppaan. Merkeistä parhaiten edustettuna Schär ja jonkin verran myös espanjalaisia PageSan Diet Radisson - tuotteita. Tuotteet jonkin verran Suomea edullisempia ja esim. Schärin valikoima poikkeaa Suomen valikoimista. Vanhan kaupungin puolella olevissa pienissä supermarketeissa ei ollut lainkaan gluteenittomia tuotteita, mutta esim. alkoholijuomat edullisempia kuin isoissa marketeissa.

Kokonaisuutena Albufeirassa on keliaakikkona helppo lomailla. Omat ennakko-odotukset eivät olleet aluksi kovin korkealla, mieleen tuli lähinnä Onnenpyörän palkintomatkat. Parempaan keliakiatietämykseen ja valikoimiin olen kuitenkin törmännyt lähinnä vain Suomessa ja Ruotsissa. Albufeira on rauhallinen, aurinkoinen ja toisaalta kulttuuritarjonnalta tylsä lomakohde. Paikallisten matkatoimistojen kautta tarjolla kuitenkin runsaasti edullisia bussimatkoja esim. Espanjaan, Gibraltarille tai Lissaboniin, jos pelkkä rannalla olo alkaa tympiin. Matkatoimistolle plussaa hotellikansion gluttisivuista, mutta miinusta, ettei tieto keliakiasta ollut mennyt sen enempää lentoyhtiölle kuin hotellillekaan, eikä tätä mitenkään hyvitetty. Paluulennolle oli sentään järjestetty sopiva annos, mutta sekin jaettiin ensin edessäni olleelle henkilölle, joka onneksi huomasi asian heti.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Keliaakikot Madeiralla 8

  Portugali ‐ Lisääjä Reetta  ‐ 1.3.2009

  Me kaksi keliaakikkonaista kävimme reilu viikko sitten viikon matkalla Madeiralla. Tässä tulee matkakertomusta, kuinka...

 • Keliakiakäännös portugaliksi 3

  Portugali ‐ Lisääjä harmonikka ‐ 7.3.2010

  Pane tämä selitys muutamalle paperiliuskalle ja ota liuskat lompakkoon. Ei väliä vaikka jokin niistä jäisi ravintolan...

 • Lissabonin gluteenittomat

  Portugali ‐ Lisääjä Ron-keli ‐ 10.10.2012

  Lomailin lokakuun alussa vajaan viikon Lissabonissa. Jo kauan glu.fi:tä seuranneena on minunkin aika jakaa omia...

 • Luontaistuotekauppa celeiro dieta

  Portugali ‐ Lisääjä KariK ‐ 14.9.2010

  Kaupunkia tutkiessa löytyi tällainen paikka. Näyteikkunassa oli iso Gluteeniton logo ja näytteilla oli paljon erilaisia...

 • La Trattoria

  Portugali ‐ Lisääjä Ron-keli ‐ 10.10.2012

  Ravintolassa g-merkinnät

 • El Corte Ingles 1

  Portugali ‐ Lisääjä Ron-keli ‐ 10.10.2012

  Tavaratalon ruokaosastolla hyvä valikoima gluteenittomia tuotteita.

 • Open Brasserie Mediterrânica

  Portugali ‐ Lisääjä Ron-keli ‐ 10.10.2012

  Ravintola, jossa g-merkinnät

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Portugali
 • Sijainti
  Albufeira
 • Ajankohta
  kevät 2010
 • Lisääjä
  LG1982 
 • Lisätty
  23.1.2011 23:38
 • Muokkasi
  23.1.2011 23:41

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,149s