Keliaakikot Madeiralla

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Me kaksi keliaakikkonaista kävimme reilu viikko sitten viikon matkalla Madeiralla. Tässä tulee matkakertomusta, kuinka pärjäsimme.

Lennot olivat Finnairin koneella ja gluteeniton ateria saatiin matkatoimistosta tilatun mukaisena mennen tullen nimellä varustetulla tarjottimella.

Hotellimme Funchalissa oli Mimosa-hotelli Dorisol-ketjusta. Mimosa sijaitsee melko jyrkän rinteen päällä (kadun reunassa 138 porrasta mäkeen ylös). Huonevaraus oli ilman aamiaista ja siihen olimmekin ihan tyytyväisiä. Huoneessa oli pieni keittosyvennys, jossa 2-levyinen liesi, jääkaappi ja tiskiallas sekä astioita ja keittovlineitä kahdelle. Kahvinkeitintä/vedenkeitintä ja leivänpaahdinta ei ollut. Matkaan varattiin puolikas Vuohelan tattarilimppua, kaura- ja tattarihiutaleita, helmiryynejä ja kahvipaketin puolikas. Niistä saimme keitettyä aamupuurot sekä -leivät ja välipalat. Suomalainen kahvikin maistui erittäin hyvältäpkkusihtillä suodatettuna.

Funchalissa tutkailimme paikallista ravintolatarjontaa - pääasiassa Lidon hotellialueelta. Valtaosassa ainakin tuon alueen ravintoloita ruokalistasta oli myös suomenkielinen versio (enemmän tai vähemmän oikeinkirjoitettuna) sekä monen muunkin kielinen lista (vähintään englanniksi).
Eka iltana, tiistaina, söimme jo Suomessa etukäteen tsekatussa ravintolassa Little Mermaid, jolle löytyy jopa suomenkileliset nettisivutkin (restaurantlittlemermaid.com). Ravintola onkin madeiralais-suomalainen. Ateriamme oli laakakivipihvi (härkää) dippikastikkeineen uuniperunalla. Ruoka oli mahtavan hyvää. Jälkkäriksi kunnon jätskiannos tai hedelmäsalaattia. Laakakivipihvi on ilmeisesti seudun tyypillinen ruoka, koska sitä oli lähes joka ruokapaikan listalla.
Torstaina suuntasimme kaupunglle ja vanhaan kaupunkiin jossa söimme lihavartaan (härkää sekin) lisukkeineen, paikkana Estrela do Mar. Todella maukasta. Tuo lihavarras on myös paikallinen erikoisuus.
Keskiviikkona ja perjantaina olimme matkatoimiston retkillä ja niihin sisältyi lounas. Toinen ruokapaikka oli Santanan teemapuistossa, toisen nimi ei jäänyt mieleen ja matkaopaskin palasi jo kirjastoon.
Lauantaina söimme lähiravintolassa nimeltä La Bamba, jonka omistajarouva oli meitä tervehtinyt aina ohikävellessämme. La Bamba on mm. italialaista ruokaa tarjoileva paikka, söimme turistilounaan, mikä myös oli todella maittava. Listalta olisi löytynyt vaikka mitä herkkuja. Jälkkäriksi hedelmäsalaattia.
Sunnuntaina viimeisen illan kunniaksi päätimme törsätä enemmän ja valitsmme ruokapaikakaksi todella tyylikkään The Granny's Housen. Portilla oli tyylikkäästi pukeutunut herra, joka ensimmäiseksi ojensi madeiraviinilasit käteen ja sitten kilisti kelloa, että vieraat ovat saapuneet, jotta alempana osasivat olla vastassa. Todella hieno paikka, puutarhaa eri puolilla ja näkymä merelle. Ruuaksi valitsimme grillipihvin -ilman kastiketta. Lisukkeena keitetyt vihannekset ja ransakalaiset. Ja jälkkäriksi - mitäs muuta kuin minulle mahtava jätskiannos ja matkakumppanille hedelmäsalaattia.
Maanantaille tuli vielä yksi ennaltasuunnittelematon ruokailu, kun paluulento olikin muutaman tunnin myöhässä. Suosimme lähiravintoloista vielä kokeilematta ollutta ravintolaa Fora Lodas, joka on erikoistunut intialaiseen ruokaan, meille Tandoorin kanaa riisillä. Ja kyllä maistui.

Portugali/Madeira on ilmeisesti kalaruokien mekka, mutta meistä kumpikaan ei ole kalan ystäviä, joten jätimme fisut ja mustekalat ym. jatkamaan uiskenteluaan valtameressä.

Matkassa oli portugalin kielisiä kielikäännöskortteja ja vaikutti, että tarjoilijat eivät niihin eka kertaa törmanneet. Lappunen tutkittiin huolella ja käytiinpä keittiössä vielä varmistamassa, että ruuan voi tehdä gluteenittomana. Tosin valintamme olivat sellaisia, joissa ei ollut juurikaan kastkkeita mietittävänä.

Hintataso listaruuassa on jonkin verran edullisempi kuin Suomessa. Parillakumpillä sai ruuan, viinin ja vielä juomarahankin (suositus n. 10 % laskun määrästä). Muille ruokapaikoille kuin tuolle Little Mermaidille en löytänyt nettisivuja.

Jouduimme täydentämään omaa ruokavarastoa jonkin verran. Hedelmiä ja vihanneksia löytyy ruokakaupasta edullisesti ja tuoreena. Pikkubanaanit olivat makeita ja maukkaita (viljellään Madeiralla). Tavallisessa ruokakaupassa (Pingo-kauppa) gluteenittomat tuotteet rajoittuvat maissikakkuihin ja suklaalla kuorrutettuihin riisikakkuihin. Muuta eivät silmämme havainneet. Tuolla gluteenittomia tuotteita on saatavana Bioforma-liikkeistä (Portugalin keliakiasivujen mukaan Funchalissa 4 Bioforma-kauppaa). Valikoima suppeami kuin Suomessa. Noin metrin pätkä hyllyä kahdessa kolmessa rivissä. Tarjolla paria Schärin leipää, espanjalaisten valmistajien (Sanavi, Santiveri) keksejä (edullisia) ja muffinsseja. Lisäksi tietysti riisikakkuja, yhtä sorttia makarooneja ja mysliä. Siinäpä taisivat valikoimat olla. Esim. mitään hiutaleita puuroa varten emme nähneet (kiitos omien hiutaleiden). Ilmeisesti hotelliaamiaiseenkaan ei tuolla puuro kuulu? Apteekeissa on ilmeisesti saatavana myös gluteenitonta, mutta lähiapteekin ollessa sunnuntaina kiinni, se jäi selvittämättä. Seuraava keliaakikkomatkaaja voi käydä tutkimassa sen.

Paluulentomme oli myöhässä ja Finnairin piikkiin saimme lentoasemalla välipalan, joten lentoaseman tarjonnan pääsimme arvioimaan. Normaali-ihmisille oli tarjolla cokista/limpparia ja suolainen piirakka ja makeaa. Ajattelimme onko meidän välipala pelkkä limppari ? Ei. Hetken mietintä ja sitten kysyttin, käykö meille salaatti ? Ja muutaman minuutin päästä tuotiin salaaattilautaset pöytään. Todella hyvää palvelua loppuun saakka.

Kaiken kaikkiaan matkakokemus oli pelkästään positiivinen ja uskallamme suositella Madeiraa paikkana, jossa keliaakikkokin pärjää. Ihmiset oivat ystävällisiä ja avuliaita, emmekä ruokavaliolappuinemme kokeneet olevamme hankalia asiakkaita. Paikalliset osaavat hyvin englantia ja osaavat palvella silä kielellä.

Ai niin, muistaakseni Kari kirjoitti että kolikkoja mukaan matkalle. Tuolla maassa myös pätee se, että kannattaa varata 5-20 euron seteleitä ja kolikkoja mukaan. Kaupoissa on ilmeisesti aika vähän vaihtorahaa ja jo kaksikymppisellä maksaessa kysyttiin, eikö olisi kolikoita ?

Toivottavasti tässä nyt tärkein anti tulikin. Ja tervemenoa Madeiralle ! Kannattaa !

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (8)

 • Cherry66 31.7.2016 12:27

  Hei! Madeiran kohdalla haluaisin mainita hotelli Belmond Reid's Palacen afternoon tean, englantilaisen iltapäiväteen ja kauniiden terassimaisemien ystäville. Tämä teehetki on hieman hintava, mutta upea ja rauhallinen tapa nauttia lämpimästä iltapäivästä. Kattauksia on kaksi, ja sähköpostilla pyysin gluteenitonta - onnistui hienosti, tarjoilut olivat moitteettomat ja lisää sai jos halusi. Tee vain kannattaa valita huolella (hotellin oma blend oli vaisu valinta), sitä nimittäin tuodaan myös lisää mutta aina samaa sorttia.

 • Reetta  1.6.2013 12:14

  Toinen Madeiran reissu tehty huhtikuussa. Ihan hyvin pelitti syömiset nytkin. Kummasti nuo askeleet vei tuonne Lidon suuntaan, jossa hyvä ravintolatarjonta. Sinne oli myös lyhyempi matka kuin keskustaan. Bioforma-kaupassa tuli käytyä myös leipävarastoa tankkaamassa.

 • muurame 3.7.2011 10:16

  Kiitos mahtavasta tietopaketista, lähdössä reissuun kohta ja koetan sitten omasta puolestani lisätä, jos jotain lisättävää enää on

 • jo10vuotta 23.10.2009 12:01

  Lisäämpä edelliseen kattavaan kertomukseen muutaman oman kokemuksen viimeviikolta. Hotellimme Quinta Bela Sao Tiago sijaitsi vanhankaupungin keskellä. Aamiainen kuului hotellihintaan ja sain kaksi itse leivottua gluteenitonta sämpylää!! Kohtuullisen maukkauta ja tietenkin aamiaisella oli sitten saatavilla runsaasti hedelmiä ym.

  Muutoin söimme lähinnä vanhassa kaupungissa ja hyvin sain ruokaa. Mukana oli tietenkin lappunen ja sen luettuaan tarjoilija osasi kertoa oliko valintani sopivaa tai sitten hän ehdotti jotain muuta vaihtoehtoa.
  Kävimme mm. Jango- ja Riso- ravintoloissa sekä Jangon vieressä ja vastapäätä olevissa ravintoloissa(nimeä ein muista).

  Lentomme myöhästyi puoli vuorokautta huoltohenkilön laskettua koneeseen vessan säiliövettä 100 litraa ylimääräistä. Meille järjestettiin ateria Funchalin ravintolassa alkupaloineen ja jälkiruokineen. Pääruokana oli valittavana kanaa ja espada-kalaa, joista ainakin kana oli gluteenitonta. (Söin Espada-kalaa myös aiemmin gluteenittomana siis ei leivitetty)
  Myös esim. levada-retkellä tarjottu herkullinen tomaattikeitto oli myös gluteeniton (maiskis)

  Siis pelkästään positiivinen matka. Oli muuten ensimmäinen Etelä-Eurooppaan suuntaunut matka, jolla sain gluteenitonta leipää hotellissa.

 • josefa 23.3.2009 10:14

  Tosi kiva löytää tällainen matkakertomus.Pääsiäismatka Madeiralle on minulla tämän kevään ohjelmassa.

 • Paju 22.3.2009 12:49

  Lidon alueen ravintolat melkein puolet kalliimpia kuin ostoskatujen takana olevat ravintolat, joissa myös monessa on "lista suomeksi". Ruokakin parempaa kuin ns. turistiruoka.

 • Reetta  1.3.2009 21:42

  Tulipa pitkä jorina - ja vielä jäi pois se, että Little Mermaidista saa jopa gluteenitonta leipää listan mukaan !

 • Jezu  1.3.2009 20:14

  Tosi hyvä ja kattava kertomus. Tässähän alkaa matkakuume iskeä

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Portugali
 • Sijainti
  Madeira/Funchal
 • Ajankohta
  02/2009
 • Lisääjä
  Reetta 
 • Lisätty
  1.3.2009 19:53

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,043s