Lissabonin gluteenittomat

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Lomailin lokakuun alussa vajaan viikon Lissabonissa. Jo kauan glu.fi:tä seuranneena on minunkin aika jakaa omia g-kokemuksiani:

Lennot. Matkustin mennessä Geneven kautta. Ensimmäisen osuuden hoiti Finnair, jälkimmäisen TAP. Molemmilla lennoilla tarjottiin sämpylää. TAPin leipä oli erityisen ankea. Takaisin tullessa lensin Frankfurtin kautta. Alku hoitui TAPin jo tutulla leipätarjoilulla, jälkimmäisellä Lufthansan osuudella ei erityisruokavalioita huomioitu.

Ravintolat. Portugalin keliakiayhdistys esittelee sivuillaan yhden turvallisen g-ravintolan:
La Trattoria (Italian restaurant), Rua Artilharia 1, 79/85 lj. D, 1250-038 Lisboa, Phone: 00351 213 853 043
http://www.latrattoria.pt.

Toisenkin ravintolasuosituksen löysin netistä, nimittäin
Open Brasserie Mediterrânica on Rua de Santa Marta 48, http://www.open.com.pt/bem-vindo.html. Siellä on listassa myös g-merkinnät, ja tämäkin on italialaistyyppinen.

Testasin molemmat ravintolat. Kumpikin sijaitsee Marques de Pombalin metroaseman lähettyvillä. Molemmissa oli ystävällinen henkilökunta ja hyvää ruokaa. Toisessa söin pastaa, toisessa broileria. La Trattoriassa oli laajempi jälkiruokalista, Mediterranicassa taas tarjottiin (ilmeisesti itse tehtyä) leipää. Molemmissa oli aika vähän väkeä, joten toivottavasti ne ovat olemassa vielä ensi vuonna.

Netistä löytyi kolmaskin suositus, Telepizza, mutta sitä en kokeillut, sillä arviot paikasta olivat melko ristiriitaiset.

Muuten syömiset hoituivat ”normaaleissa” ravintoloissa lappua näyttämällä. Lissabonissa saa todella hyvää ja tuoretta grillattua kalaa, maistelin mm. sardiineja, douradaa ja corvinaa, mitä sitten ovatkaan suomeksi. Lounaskalan lisukkeet ovat tosin varsin vaatimattomat, keitettyä perunaa, salaatinlehti ja tomaatinviipale tavallisesti. Mutta kun vielä voi syödä ulkona aurinkovarjon alla, kalan ystävällä on kaikki hyvin.
- Myös lihaa saa yleensä grillattuna.

Ruokailuajat ovat hiukan hankalat keliaakikolle. Nimittäin ravintoloista saa ruokaa täsmälleen lounasaikaan (noin 13-15) ja päivällisaikaan (noin 19-22). Aukioloajat kannattaa tarkistaa, sillä monet ravintolat ovat lisäksi kiinni ainakin yhden päivän viikossa. Muina aikoina saa tyytyä kahviloiden tarjontaan. Niistä voi saada salaatin tai munakkaan pahimpaan nälkään.

Kaupat. Kansainvälisiä gluteenittomia merkkituotteita (kuten Schär) myydään muutamissa kaupoissa ja apteekeissa sekä isoissa supermarketeissa. Niistä löytyy tarkempaa tietoa Portugalin keliakiayhdistyksen nettisivuilta. Itse testasin Celeiro Dieta –kauppaketjun myymälän keskustassa Rossio-aukion lähellä osoitteessa Rua 1 de Dezembro 65 (http://www.celeiro-dieta.pt/index.php?id=411). Kävin myös El Corte Ingles –tavaratalossa (S. Sebastiao –metropysäkin vieressä). Ruokaosasto on monipuolinen ja siellä on oma hylly gluteenittomillekin tuotteille. Näytti olevan myös joitakin DS:n ruokapakasteita, ei tosin leipää. Celeiro Dietassa en huomannut tutkia pakasteosastoa.

Laktoosittomat ja vähälaktoosiset tuotteet ovat Portugalissa myös aika harvinaisia. Tavallisista pikkukaupoista en sellaisia löytänyt, mutta El Corte Inglesissä oli myynnissä useampikin laktoositon jugurttilaatu.

Ruoka on halvempaa kuin Suomessa, niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. Esimerkkinä litran vesipullo maksoi lähikaupassa 16 senttiä. Mutta g-tuotteet näyttivät olevan ihan samanhintaisia kuin meilläkin.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Keliaakikot Madeiralla 8

  Portugali ‐ Lisääjä Reetta  ‐ 1.3.2009

  Me kaksi keliaakikkonaista kävimme reilu viikko sitten viikon matkalla Madeiralla. Tässä tulee matkakertomusta, kuinka...

 • Keliakiakäännös portugaliksi 3

  Portugali ‐ Lisääjä harmonikka ‐ 7.3.2010

  Pane tämä selitys muutamalle paperiliuskalle ja ota liuskat lompakkoon. Ei väliä vaikka jokin niistä jäisi ravintolan...

 • Gluteenitonta Portugalin Albufeirassa

  Portugali ‐ Lisääjä LG1982  ‐ 23.1.2011

  Matkamessujen hengessä voisi viimein kirjoitella matkakertomuksia. Ohessa kokemuksia Portugalin Albufeirasta keväältä...

 • Luontaistuotekauppa celeiro dieta

  Portugali ‐ Lisääjä KariK ‐ 14.9.2010

  Kaupunkia tutkiessa löytyi tällainen paikka. Näyteikkunassa oli iso Gluteeniton logo ja näytteilla oli paljon erilaisia...

 • La Trattoria

  Portugali ‐ Lisääjä Ron-keli ‐ 10.10.2012

  Ravintolassa g-merkinnät

 • El Corte Ingles 1

  Portugali ‐ Lisääjä Ron-keli ‐ 10.10.2012

  Tavaratalon ruokaosastolla hyvä valikoima gluteenittomia tuotteita.

 • Open Brasserie Mediterrânica

  Portugali ‐ Lisääjä Ron-keli ‐ 10.10.2012

  Ravintola, jossa g-merkinnät

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Portugali
 • Sijainti
  Lissabon
 • Ajankohta
  Lokakuu 2012
 • Lisääjä
  Ron-keli
 • Lisätty
  10.10.2012 12:09
 • Muokkasi
  10.10.2012 13:40

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2023 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,017s