New York - keliakiapääkaupunki 2009

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
New York - keliakiapääkaupunki 2009

Suomen Matkatoimisto kauppasi puoli-ilmaisia lentoja Bostoniin ja siitä se ajatus lähti - lennot Bostoniin, auto alle ja New Yorkiin viikoksi. Samalla alkoi kiivas selvittely 5 osavaltion gluteenittomasta tarjonnasta.

Finnairilla homma toimii

Finnairin lomalennoilla pitää muistaa tilata gluteeniton ruoka erikseen Lomalentojen nettisivulta 30-8 vuorokautta ennen lähtöä. 8 tunnin lennolla ruokailu toimi molempiin suuntiin hyvin. Menomatkalla oli napolin kanafilettä riisin kera ja ennen laskua välipalaleipä. Paluumatkalla oli jonkinlainen pinaattikanaviritys salaatin kera. Aamupalana muut saivat kinkkuvoileivän, minä hedelmäsalaatin.

Finnairin lomalentojen sillipurkkikoneista voikin sitten olla montaa mieltä...

Kaupasta ruokaa

Helpoiten keliaakikko löytää jenkkilässä ruokaa Trader's Joe ja Whole Foods kaupoista, joita on ympäri maata. Viikon ruoat ja juomat 2 hengelle (5-6 kassillista) maksoivat noin 100 taalaa. Kävimme Edgewaterissa River Roadin varressa olleissa marketeissa New Jerseyssä. Whole Foodsin valikoimat ovat loistavat (paljon erilaisia pakasteita) ja liike löytyy myös Manhattanilta.

Hotellimme oli Jersey Cityssä sijainnut Candlewood Suites ja se sopii hyvin keliaakikolle, koska keittiövarustus oli ns. täydellinen (jääkaappi, astianpesukone, mikro, ruokailuvälineet). Lisäksi Manhattanille pääsi yhdellä metrolla suoraan WTC:n asemalle.

Siideriä ja gluteenitonta olutta Manhattanilla

Tällä kertaa pyrimme välttelemään ketjuravintoloita ja kokeilemaan paikallisia, gluteenittomaan ruokaan erikoistuneita paikkoja. Aivan aluksi oli kuitenkin pakko saada siideriä ja olutta, jolloin suuntasimme Heathersiin. Kyseinen paikka löytyi Googlaamalla ja kertoo ottavansa gluteenittomuuden hyvin huomioon, koska omistaja ja johtaja ovat molemmat keliaakikkoja.

Heathers löytyy osoitteesta 506 East 13th Street, eikä sitä todellakaan heti tunnista baariksi. Rohkaisimme mielemme ja astuimme hämyisään kuppilaan. Baarineiti keskeytti Facebookin käytön ja tuli palvelemaan meitä. Tilasimme alkuun Blackthorn-siiderit hanasta ja saimme jääkylmän tuopin lisäksi pelimerkin, chipin. Juomat maksoivat tippeineen 7 dollaria.

Vasta gluteenitonta Redbridgeä noutaessani selvisi mikä chipin tarkoitus on - sillä toisen juoman sai ilmaiseksi! Selvisi myös se, että osuimme sattumalta juuri häppärin aikaan kuppilaan ja näin ollen juopottelu tuli hyvin edulliseksi.

Taas sai todeta maailman olevan hyvin pieni, sillä juomanlaskija oli ollut Juhannuksena Suomessa ja piti suomalaisia aivan hulluina - ehkä ihan ymmärrettävää, kun silloin eksyy tänne

Glutanon pitsa maistui loistavalta hotellilla, kun sinne asti saimme hoiperreltua.

Staten Island kutsuu

Seuraavaksi oli vuorossa yksi reissun kiinnostavimmista paikoista, Staten Islandilla sijaitseva Tuttoriso Ristorante e Cafe. Saarelle pääsee ilmaiseksi lautalla Manhattanin eteläkärjestä ja samalla näkee hienosti vapauden patsaan. Puolen tunnin laivamatkan jälkeen navigoimme tiemme Tuttorisoon. Sinne on helppo osata, kävele vain suoraan pois satamasta ja isolle tielle saapuessa kääntyy oikealla - ravintola on muutaman kymmenen metrin päässä tien toisella puolella osoitteessa 36 Richmond Terrace. Paikan tunnistaa isosta GF-logosta.

Sekavasti sisustettu, mutta viihtyisä paikka tarjoaa erittäin kattavan gluteenittoman menun pitsoista pastoihin ja voileivistä hampurilaisiin. Itse päädyin lihapullapastaan. Ruokajuomana otimme Magnersia. Gluteenittomia oluita oli tarjolla useita erilaisia. Annokset olivat valtavat ja ruoka todella hyvää. Myös palvelu pelasi hienosti, keliaakikolle erittäin turvallisen tuntuisesti.

Hassuna yhteensattumana maailman pienuudesta viereiseen pöytään lompsi kaksi keski-ikäistä, suomalaista miestä, jotka halusivat olutta ja pannukakkuja. Kaverit olivat hämillään, kun heiltä tiedusteltiin haluavatko ruokansa gluteenittomina. Kavereilla ei ollut mitään käsitystä mitä gluten free tarkoittaa.

Kaukoidän herkkuja Times Squaren naapurissa

Kolmannella ruokailukerralla päätimme panostaa ja astelimme Times Squaren lähettyviltä löytyvään Ruby Foo's -ruokalaan, osoitteeseen 1626 Brodway. Paikasta ei voi erehtyä, kiitos ison nimikyltin.

Itämaisesti sisustettu, suurehko ravintola oli aivan täynnä, mutta saimme silti pöydän ilman odottelua. Kun kerroin gluteenittomuudesta, sain pikapikaa gluteenittoman menun. Samalla varmistettiin, ettei seurueellamme ole muita ruoka-aineallergioita. Lyhyehköstä menusta löytyi herkuiksi Pad Thai ja Redbridgen gluteeniton olut.

Väenpaljoudesta huolimatta ruoat tulivat hetkessä ja tarjoilija oli koko vierailun ajan super-ystävällinen. Tunnissa olimme syöneet puolet jättimäisistä annoksista, saaneet loput eväät mukaan ja maksaneet laskun. Kokemus oli erittäin miellyttävä - eikä hintakaan huimannut, vaikka olimme aivan Manhattanin parhailla paikoilla. Alkuruoka, pääruoat, laadukas vesipullo, pari drinksua ja olutta kahdelle maksoi reippaan tipin kera 90 dollaria.

Paikallista makaroonilaatikkoa naamariin

Kävimme toki myös New Yorkin keliaakikkovieraille tutussa paikassa, juustomakaronia tarjoilevassa S'MACissa, osoitteessa 345 East 12th Street. Paikka on varsin lähellä aiemmin mainittua Heathers-baaria.

13 dollarilla sai valtavan pannun gluteenitonta juustomakaroonia (sisältää 3 dollarin lisämaksun gluteenittomasta pastasta). Itse otin naudalla terästetyn version ja hyvää oli. Jos nälkä ei ole valtava, suosittelen ottamaan pienimmän, Nosh-annoksen. Paikka panostaa gluteenittomuuteen ja heillä jopa annoksen päälle ripoteltavat krutongit ovat gluteenittomia kaikille asiakkaille.

SMAC vaikutti hyvin suositulta - koko ruokailun ajan mesta oli aivan täynnä, mutta muut kadulla olleet ravintolat näyttivät autioilta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos makarooni maistuu.

220 kauppaa liikaa

Eräänä päivänä pyörähdimme 80 kilometrin päässä Manhattanilta Woodbury Common Premium Outlets -shoppailukaupungissa (498 Red Apple Court, Central Valley, New York). Pieneen kylään on saatu mahtumaan yli 200 kauppaa ja hinnat olivat todella edulliset. Mukaan tarttui vaikka mitä kivaa, mutta ruokapaikkoja emme täällä testanneet, vaan paluumatkalla pyörähdimme Secaucusin Outback Steakhousessa (455 Harmon Meadow Blvd. Secaucus, New Jersey) syömässä. Outback on aina varma valinta, jos lihanhimo iskee - gluteeniton menu on varsin kattava ja sen saa aina pyydettäessä kaikissa ketjun ravintoloissa.

Paras pasta (ja palvelu) ikinä

Viimeisin ravintolavierailumme Manhattanilla osui napakymppiin. Astelimme täpötäyteen Sambucaan keskuspuiston naapurissa (20 West 72nd Street) ja kuinka ollakaan, saimme pöydän jälleen samantien.

Pöytiin ohjaaja antoi meille tavallisten menujen lisäksi laajat gluteenittomat menut. Kun varsinainen tarjoilijamme tuli esittelemään itsensä ja kertomaan päivän suositukset, ilmoitin tarvitsevani gluteenitonta. Tämä ei aiheuttanut mitään hämmennystä. Samalla kyseltiin onko muita allergioita ja hetken päästä pöytään ilmestyi Redbridgen 6 dollarin gluteeniton olut sekä lämmin gluteeniton, mutta hyvin rasvainen bread roll. Leipä tuotiin pyytämättä.

Tilasin lopulta pienen (tarjoilija mittaili meitä ja totesi, että kannattaa ottaa small-annos) mereneläväpastan marinara-kastikkeella ja täytyy myöntää, että valtava pasta-annos oli ehkä paras pasta, jota olen ikinä syönyt, mukaan lukien aika, kun pystyi syömään vielä ihan normipastaa. Annos maksoi 27 dollaria, mutta eipä oltu kursailtu simpukoissa tahi ravuissa. Ruokailukokemus oli kaikin puolin erinomainen ja mielellään jätti kunnon tipin. Tätäkin paikkaa kannattaa kokeilla, mutta suosittelen tekemään varauksen etukäteen, että pääsee varmasti syömään ilman jonottelua.

Irkkupubeista siideriä

Jos siiderihammasta alkaa kolottaa, varmin paikka löytää sellaista ovat kaupungin monet irkkupubit. Itse testasimme useita ja niistä kaikista löytyi Magnersia 6 dollarin (+taalan tippi) hintaan. Näitä oli runsaasti myös Bostonissa.

Mukavan piskuinen Boston

Viimeisin ruokailukokemus reissullamme oli Bostonissa. Kun ajomatkamme venähti ruuhkien takia 4 tunnista 8 tuntiin, ei Bostonissa ollut paljon aikaa selvitellä ruokapaikkoja, joten heitimme kamamme upeaan InterContinentaliin ja suuntasimme askeleemme suoraan vehreän Boston Common puiston naapurissa olevaan P.F. Changiin (8 Park Plz, oikeasti Charles St S -kadulla). Paikka oli tupaten täynnä ja jouduimme odottamaan 15 minuuttia, mutta se kannatti. PFC:t ovat aina viihtyisästi sisustettuja ja homma toimii, eikä Bostoninkaan konttori pettänyt. Gluteenittoman menun saa pyytäessä ja hinnat saattavat yllättää - tilasimme alkudrinkin, refill-kolajuoman, 3 pääruokaa (yksi to-go eli mukaan seuraavan päivän evääksi) sekä yhteisen jälkiruoan ja tämä lysti maksoi tippeineen 60 dollaria! Huomaa, että ostaessasi kokista tai muita virvoitusjuomia, hintaan sisältyy rajaton määrä täyttöjä. Tämä pätee myös Outback Steakhouseen.

Herkullinen kokemus

Kaiken kaikkiaan reissumme Yhdysvaltojen koilliskulmaan oli erittäin onnistunut. Täällä keliaakikko tunsi olonsa turvalliseksi kaikissa niissä paikoissa, jotka ovat ottaneet gluteenittoman menun käyttöön. Oli ensimmäinen reissu omalla kohdallani, kun sai todellakin herkutella ja kokea kulinaristisia elämyksiä keliaakikkona. Kun New Yorkiin myydään edelleen lentoja naurettavan halvalla, menkää jo!

Linkkejä

Finnair Lomalentojen -ruokatilaukset
Heathers Bar
Tuttoriso Ristorante e Cafe
S'MAC - Sarita's Macaroni & Cheese
Sambuca Southern Italian Dining
Outback Steakhouse
P.F. Changs China Bistro

Ps. Mistä noin raju otsikko? GlutenFreeTravelSiten käyttäjät arvioivat New Yorkin parhaaksi paikaksi keliaakikolle ja tähän voinee yhtyä myös allekirjoittanut.

Ps2. Ajokortti tai passi kannattaa pitää mukana, jos alkoholia halajaa - lähes kaikissa paikoissa kysyttiin papereita ja ikärajahan juhlajuomalle on 21 vuotta.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (7)

 • Jezu  2.4.2014 23:35

  Näemmä Heathers on lopettanut toimintansa. Harmi

 • Viveka 26.9.2009 12:23

  Haaveissa. Kun pääsis tuonne. Kiva matkakertomus.

 • hellu-hellu 23.8.2009 20:39

  Olin myös New Yorkissa maalishuhtikuun vaihteessa. Mahtava kaupunki, ei muuta voi sanoa.
  Ja keliaakikon unelma.
  Multa jäi mieleen Mozzarelli´s rafla, mistä sai ihan syntisen hyviä gluteenittomia pizzoja, sekä kaikkea muuta herkkua kuten porkkanakakkua, juustokakkua, keksejä kymmeniä erilaisia... nams. http://www.mozzarellis.com/
  Suosittelen. 38 E 23rd St on osoite. Ihan 5th avenuen ja Madison Square parkin kohilla.
  Ah, New York, New York...

 • Jezu  17.8.2009 22:57

  Pulde, varmasti hyvä reissu tiedossa Raflat oli ankaran Googletuksen tulosta, tosin Outback ja P.F. Changs ovat tuttuja aiemmalta reissulta.

  Täällä on hyvä lista Bostonin ja lähialueiden ravintoloista:
  Gluteenittomia ravintoloita USAn koillisosassa

 • Pulde 17.8.2009 21:19

  Hei, siistiä kuulla! Itsellä tiedossa matka jenkkeihin keväällä (4pv New York+2,5kk Boston) oliko noi kaikki sun ratsaamat ravintolat joltain keliakia-listalta etukäteen katsottuja, vai löysittekö sattumalta?

 • LG1982  16.8.2009 23:23

  Tää on kyllä tosi hienosti tehty matkakertomus! Finskin ylibookkausvoucherit voiskin sitten käyttää New Yorkin matkaan ja päästä tutustuun noihin gluttimenuihin...

 • Jezu  16.8.2009 22:38

  Sainpas tämän vihdoin valmiiksi Vielä kun ehtisi kirjoittaa Thaimaan reissulta. Kärsivällisyyttä

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • USAn gluteeniton länsirannikko 6

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 25.11.2008

  Vierailimme kesällä 2008 Yhdysvaltojen länsirannikolla ja kolmen viikon aikana ehti tutustua hyvin gluteenittomaan...

 • Gluteeniton seikkailu Floridassa 2

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 18.5.2011

  Joskus junnuna on tullut käytyä Floridassa ja nyt oli aika toistaa matka, tällä kertaa keliaakikkona. Koska lähtö...

 • Gluteeniton aamiaissämpylä Starbucksiin

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 30.3.2017

  Starbucksin valikoimaan ainakin valtameren takana on ilmestynyt gluteeniton aamiaissämpylä joka sisältää...

 • Gluteeniton New York

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä AJ- ‐ 2.2.2014

  Vierailin tammikuussa New Yorkissa ja ajattelin jakaa muutamia erittäin loistavaksi kokeiltuja paikkoja. Yleisesti...

 • Tunnelmia Jenkeistä

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Pulde ‐ 20.4.2010

  Tämä ei ole nyt varsinainen matkavinkki, oon jonkin verran noita karttamerkintöjä laittanut ja lisää tulossa, mutta...

 • Kalifornia gluteenittomasti 2

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä maissipallo ‐ 30.10.2009

  Kalifornian ravintoloissa ymmärretään aika hyvin gluteenittomuus. Ruoka on yleensä tuoreista ja selkeistä raaka-aineista...

 • Disneylandin gluteeniton menu

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 12.10.2009

  Anaheimissa sijaitsevassa Disneylandissa on erittäin hyvin gluteenitonta tarjolla. Marssii vain "kaupungintaloon" ja...

 • Coolerit maltaasta USAssa 1

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 5.10.2008

  Heti kun oli ostanut 6-päkin Smirnoff Icea Los Angelesissa huomasi sen olevan mallaspohjainen. Suomessahan Smirre on...

 • Foodland Super Market Ltd

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä DeZolte ‐ 2.3.2010

  Kapaan Foodlandista löysin gluteenitonta Red Bridge -olutta, sixpäkki 0,33l lasipulloja maksoi noin 9 dollaria. Olut oli...

 • Sambuca-ravintola

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Etelä-italialaista kotiruokaa tarjoileva, vuodesta 1987 toiminut ravintola Keskuspuiston kupeessa. Gluteeniton menu ja...

 • Mariposa Baking Co-myyntipiste 1

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Pulde ‐ 21.2.2010

  Mariposa-leipomon myyntipiste sataman kauppahallissa, San Franciscon keskustassa. Myynnissä mm. brownieita, muffineita...

 • Tuttoriso Ristorante e Cafe

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Erikoisesti sisustettu ravintola, jossa lähes kaikki menun tuotteista saa gluteenittomina. Pastaa, pitsaa, burgereita....

 • Heather's Bar

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Yksi harvoista New Yorkin ravintoloista, joista saa gluteenitonta olutta ja vieläpä montaa laatua. Hanasta löytyy myös...

 • Ruby Foo's -ravintola

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Mainio, aasialaista tarjoava ravintola aivan Times Squaren naapurissa. Erillinen gluteeniton menu ja gluteenitonta...

 • S'MAC -ravintola

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Hauska, juustomakaronia tarjoileva paikka New Yorkin ytimessä. Asiakkaita piisaa ja tuotteet saa krutonkikuorrutusta...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Lisätiedot

 • Maa
  Yhdysvallat
 • Sijainti
  New York ja Boston
 • Ajankohta
  7/2009
 • Lisääjä
  Jezu 
 • Lisätty
  16.8.2009 22:37
 • Muokkasi
  3.1.2010 19:17

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2023 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,026s