USAn gluteeniton länsirannikko

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
USAn gluteeniton länsirannikko

Vierailimme kesällä 2008 Yhdysvaltojen länsirannikolla ja kolmen viikon aikana ehti tutustua hyvin gluteenittomaan tarjontaan. Vierailimme mm, Los Angelesissa, San Diegossa, Las Vegasissa, Grand Canyonilla, San Franciscossa sekä Disneylandissa. Reissusta voisi kertoa tarinan jos toisenkin, mutta keskitytään vain ruokakokemuksiin. Suurimman osan paikoista sain tietooni ennen reissua Kalifornian keliakialiitolta ja jaan ne nyt tässä teille kaikille.

USAan meno

Gluteenitonta ravintoa löytyy suht helposti kaupoista, joten omat eväät kannattaa jättää kotiin tai syödä koneessa. Itse vein vähän leipää sekä korppuja USAan ja erehdyin laittamaan tullauslappuun merkinnän mukanani olevasta ruoasta. Tullimiehet eivät ole tottuneet siihen, että tällainen olisi merkitty lappuun ja tenttasivat minua pitkään ruoasta. Ihmettelivät miksi tulen USAan, jos en voi syödä tavallista leipää. Lopulta kyllästyivät selittelyihini ja iskivät tarvittavat leimat papereihin. Jos kuitenkin viet jotain, pidä tuotteet avaamattomissa, alkuperäisissä pakkauksissa. Voit saada 1000$ sakon, jos et laita lappuun tietoa ja joudut tarkastukseen. Kasviksia, lihaa ja maitotuotteita ei saa tuoda USAan.

Ruokaa ravintolasta

Todennäköisesti parhaat gluteenittomat ruokailukokemukset löytää Outback Steakhousesta tai P.F. Changilta. Ensin mainittu on hieman Rosson tyylinen pihviravintolaketju, kun taas jälkimmäinen tarjoaa mainiota kiinalaista. Molemmissa ruokailu sujui aina hienosti (söimme ravintoloissa yhteensä n. 15 kertaa reissun aikana), eikä keliakialiiton kielikäännöstä tarvittu. P.F. Changia kokeilimme Losissa ja Vegasissa, Outbackia Losissa, San Diegossa, Utahissa ja San Fransiscossa - molempia löytyi joka paikasta ja kotisivuilla on hyvät hakukoneet ravintoloiden etsimiseen. Usein gluteenittomuudesta tiedottaminen oli parempaa kuin Suomessa. Molemmissa oli myös erilliset gluteenittomat menut (kerro, että haluat gluteenitonta ja saat oman menun). Jos olet nuoren näköinen ja haluat alkoholia, mukana kannattaa kuljettaa passia - suomalainen ajokortti ei kelvannut monessakaan paikassa. Onneksi poliisi ei pysäyttänyt kertaakaan... Vielä mainitsemisen arvoisena vinkkinä molemmissa ravintoloissa on virvoitusjuomissa refill-käytäntö, eli parilla taalalla saat juoda niin paljon kokista kuin jaksat.

Testasimme myös Chili's-nimisen ketjun paikan Vegasissa ja siellä jouduin tyytymään köyhään, öljyttyyn kanasalaattiin. Tosin heilläkin oli jonkinlainen gluteeniton menu näytillä.

Grand Canyonin North Rimillä gluteeniton tarjonta oli heikkoa, joten sinne kannattaa ottaa omat eväät mukaan. Jonkinlaista hedelmäsalaattia olisi ollut tarjolla.

Anaheimin Disneylandissa homma toimi todella upeasti. Ensin pitää kävellä "kaupungintaloon", josta saa listan paikoista, jotka tarjoavat gluteenitonta. Lisäksi A4-pumaskassa kerrotaan kaikki gluteenittomat tuotteet ravintoloissa sekä myyntikojuissa. Itse tilasin gluteenitonta pitsaa sekä hampurilaisen. Molemmat olivat todella hyviä. Gluteenitonta pastaa en enää jaksanut testata.

Ruokaa kaupasta

Testasimme useita kauppoja jenkeissä ja ainakin näistä löytyy gluteenittomia tuotteita, jopa kalapuikkoja: Whole Foods, TraderJoe's sekä Gelsons Market. Nämä ovat kaikki pienehköjä, terveystuotteisiin erikoistuneita ketjuja. Kinkkua ja juustoa löytyy parhaiten isoista Wallmarteista (muutama vaihtoehto). Itse viihdyimme eniten TraderJoella - sieltä löytyi hyvää riisileipää, sipsejä, jogurttia, mehua ja vaikka mitä herkkuja. Huomaa kuitenkin, että jenkeissä ainoastaan vehnä tarvitsee mainita tuotteissa allergeeninä, ei kuitenkaan ohraa, kauraa tai ruista. Myös gluteenittomiksi merkityissä tuotteissa voidaan todeta, että tehdään tiloissa, joissa käsitellään vehnää. Itse söin näitä tuotteita paljon, enkä saanut minkäänlaisia vatsanväänteitä.

Yllä mainittuja kauppoja löytyi kaikista reitin varrella olleista kaupungeista.

Muita gluteenittomia tuotteita tarjoavia kauppoja ovat Henry's Marketplace sekä Mother's Market & Kitchen, mutta näitä emme testanneet.

Summa summarum

Keliaakikko tulee upeasti toimeen ainakin USAn länsirannikolla ja varmasti muuallakin, koska esim. Outback ja P.F. Changs ovat maanlaajuisia ravintolaketjuja. Homma toimii turvalllisen tuntuisesti (oikeusjuttujen pelossa?) ja ihmiset ovat todella ystävällisiä. Ja aivan varmasti tulee toistekin vierailtua rapakon takana. Suosittelen!

PS. Kannattaa ladata alla olevalta listalta ravintoloiden ja kauppojen GPS-koordinaatit. Ne helpottavat kummasti sopivan ruokapaikan löytämistä. Ja käytännössähän tuolla pitää liikkua autolla - välimatkat ovat hurjia ja ravintolat monesti kaupungin laidalla.

Hyödyllisiä linkkejä

P.F. Changs
Outback Steakhouse (GPS-koordinaatit)
Chili's (GPS-koordinaatit)
Whole Foods (GPS-koordinaatit)
TraderJoe's (GPS-koordinaatit)
Gelsons Market
Wall-Mart (GPS-koordinaatit)
GasBuddy (bensan hinnat, jos tekee mieli pihistellä matkallakin)

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (6)

 • LG1982  13.2.2010 14:00

  Kätevästi koordinaatit mukana. En saanut tota TraderJoe:n nettisivua toimimaan, mutta Whole Foodsin (omat?) tuotteet vaikuttivat kyllä ihan loistavilta ja ne löytyi tuoteselosteineen sivuilta. Whole Foodsista ketjuna oli muuten juttua tämän viikon Talouselämässäkin.

  Pakko kai myöntää, että matkakuumetta alkaa oleen.

 • Jezu  14.10.2009 23:13

  Pulde, ainakin me selvittiin 5000 kilometristä ilman suuria kommelluksia Meno oli sujuvaa ja toiset huomioon ottavaa. Muistaa pari juttua eli valoista saa kääntyä oikealle punaisella (jos ei ole erikseen tekstillä kielletty) ja monissa risteyksissä on STOP-merkit kaikille - tällöin risteyksessä ajetaan siinä järjestyksessä miten autot ovat ko. risteykseen saapuneet eli aina ei tarvitse väistää oikealta tulijoita. Näihin tottuu aika nopsaan ja tuota punaisella kääntymistä alkaa toivoa Suomeenkin Vuokra-autolla ei pidä missään tapauksessa ajaa edes pienessä maistissa, autossa ei saa olla avoimia alkoholipulloja ja ylinopeudet kannattaa pitää parissa mailissa. Kerron mielelläni lisää Länsirannikolla reissaamisesta, laita vaikka yksityisviestiä, jos tulee kysymyksiä mieleen.

 • Pulde 14.10.2009 19:39

  hei kiva että oot laittanut tämmösen tänne, en ollu huomannutkaan. Mulla on alkuvuodesta edessä reissu jenkkimaailmaan, ja siihen kuuluu myös road trippi californiassa. Ihan aiheen vierestä jos voi kysyä, millasta oli autoilu sielläpäin maailmaa? Onko siellä vaativaa ajaa vrt. Suomi?

 • Jezu  12.10.2009 19:59

  Vihdoinkin löytyy Disneylandin menut Glu.fi:stä

  Disneylandin gluteeniton menu

 • keliaakikko97 13.4.2009 18:52

  Se olisi kivaa!

 • Jezu  7.4.2009 01:38

  Voisikin skannata ja laittaa näytille Disneylandin gluteenittomat ruokalistat.

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • New York - keliakiapääkaupunki 2009 7

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 16.8.2009

  Suomen Matkatoimisto kauppasi puoli-ilmaisia lentoja Bostoniin ja siitä se ajatus lähti - lennot Bostoniin, auto alle ja...

 • Gluteeniton seikkailu Floridassa 2

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 18.5.2011

  Joskus junnuna on tullut käytyä Floridassa ja nyt oli aika toistaa matka, tällä kertaa keliaakikkona. Koska lähtö...

 • Gluteeniton aamiaissämpylä Starbucksiin

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 30.3.2017

  Starbucksin valikoimaan ainakin valtameren takana on ilmestynyt gluteeniton aamiaissämpylä joka sisältää...

 • Gluteeniton New York

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä AJ- ‐ 2.2.2014

  Vierailin tammikuussa New Yorkissa ja ajattelin jakaa muutamia erittäin loistavaksi kokeiltuja paikkoja. Yleisesti...

 • Tunnelmia Jenkeistä

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Pulde ‐ 20.4.2010

  Tämä ei ole nyt varsinainen matkavinkki, oon jonkin verran noita karttamerkintöjä laittanut ja lisää tulossa, mutta...

 • Kalifornia gluteenittomasti 2

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä maissipallo ‐ 30.10.2009

  Kalifornian ravintoloissa ymmärretään aika hyvin gluteenittomuus. Ruoka on yleensä tuoreista ja selkeistä raaka-aineista...

 • Disneylandin gluteeniton menu

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 12.10.2009

  Anaheimissa sijaitsevassa Disneylandissa on erittäin hyvin gluteenitonta tarjolla. Marssii vain "kaupungintaloon" ja...

 • Coolerit maltaasta USAssa 1

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 5.10.2008

  Heti kun oli ostanut 6-päkin Smirnoff Icea Los Angelesissa huomasi sen olevan mallaspohjainen. Suomessahan Smirre on...

 • Foodland Super Market Ltd

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä DeZolte ‐ 2.3.2010

  Kapaan Foodlandista löysin gluteenitonta Red Bridge -olutta, sixpäkki 0,33l lasipulloja maksoi noin 9 dollaria. Olut oli...

 • Sambuca-ravintola

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Etelä-italialaista kotiruokaa tarjoileva, vuodesta 1987 toiminut ravintola Keskuspuiston kupeessa. Gluteeniton menu ja...

 • Mariposa Baking Co-myyntipiste 1

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Pulde ‐ 21.2.2010

  Mariposa-leipomon myyntipiste sataman kauppahallissa, San Franciscon keskustassa. Myynnissä mm. brownieita, muffineita...

 • Tuttoriso Ristorante e Cafe

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Erikoisesti sisustettu ravintola, jossa lähes kaikki menun tuotteista saa gluteenittomina. Pastaa, pitsaa, burgereita....

 • Heather's Bar

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Yksi harvoista New Yorkin ravintoloista, joista saa gluteenitonta olutta ja vieläpä montaa laatua. Hanasta löytyy myös...

 • Ruby Foo's -ravintola

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Mainio, aasialaista tarjoava ravintola aivan Times Squaren naapurissa. Erillinen gluteeniton menu ja gluteenitonta...

 • S'MAC -ravintola

  Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.1.2010

  Hauska, juustomakaronia tarjoileva paikka New Yorkin ytimessä. Asiakkaita piisaa ja tuotteet saa krutonkikuorrutusta...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Lisätiedot

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2023 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,024s