Sans gluten Ranskassa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Keliaakikkona Ranskan matka sujui kohtalaisesti. Menut olivat aina ranskaksi, joten tarjoilijan apua kaivattiin heti. Kielikäännökset olivat mukana, mutta tarjoilijat yleensä totesivat vain "aah, sans gluten, ok" ja jopa kieltäytyivät lukemasta lappua, vaikka sitä osoittelin, että siinä on kerrottu mitä voin syödä. Eräässäkin ravintolassa sitten kävin asiat itse läpi pidemmän kaavan läpi ja mm. kysyin etteihän kastikkeessa ole sitten jauhoja? "Onhan siinä - vähän". Ahaa, se siitä sans glutenista, noh mitähän muuta hän voisi suositella, kun en ymmärrä kaikkia annosten nimiä? "Voitko syödä pastaa?" Tuntui todella ikävältä, että kyllä mukamas sans gluten ymmärretään, mutta sitten ei viitsitä ottaa asiasta selvää eikä lukea lappua.

Ja toisessa ravintolassa: "Aah, suklaamousse, no eihän siinä ole kuin suklaata..." eli kokilta etukäteen kysyminen tuntui olevan liian vaivalloista. Ravintoloissa ei siis ollut kovin turvallinen olo, mutta aina jotenkin sai pihviä/kalaa ja salaattia. Kun ruuasta sitten oli päästy yhteisymmärrykseen ja tieto jauhoja sisältävien osien poisjättämisestä oli mennyt keittiöön ja kun ruoka sitten tuli, siitä oli jätetty myös mausteet pinnalta pois, esimerkiksi yhdessä paikassa päältä rosmariinin oksa ja paprikajauhe, ja toisessa basilikaöljy salaatin päältä. Kun ruuista oli jätetty myös jauhoa sisältänyt kastike pois, oli lopputuloksena aika mautonta ja kuivaa ruokaa, harmi!

Tavallisissa, isoissakaan kaupoissa ei ole gluteenittomia viljatuotteita. Bio-ketju niitä kuulemma myy, mutta en löytänyt kyseistä kauppaa, joten valikoiman suuruus jäi mysteeriksi.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (3)

 • Tallulah 7.12.2009 14:14

  Tämä ei päde vain Ranskaan vaan moneen muuhunkin maahan. Hyvin monesti on aivan turha puhua gluteenittomuudesta tai keliakiasta koska noita sanoja ei tunneta. Paljon selkeämpää on sanoa olevansa allerginen vehnälle, se ymmärretään kyllä. Ohraa ja ruista kun ei juuri käytetä, joten niistä en ole koskaan edes maininnut. Tuolla "vehnäallergialla" olen tähän asti pärjännyt maailmalla.

 • keliaiti 17.7.2009 22:27

  Ranskalaiset eivät todellisuudessa ymmärrä tätä gluteeni juttua. Paremman tuloksen saa, kun ilmoittaa olevansa allerginen vehnälle! Gluteenittomat tuotteet myydään luontaistuotekaupoissa. Meillä oli tytöllä omat leivät mukana, mutta jälkeenpäin huomasin, että esim. Shärin sivuilta voi etsiä jälleenmyyntipaikan eri kaupungeista osoitteineen päivineen.

 • Jezu  12.7.2009 21:35

  Itse en ole Ranskassa käynyt keliakiadiagnoosini jälkeen, mutta hirvittää kyllä fransmannien ylimielisyys yhdistettynä huonoon tietämykseen keliakiasta. Taattu resepti vatsanväänteille?

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Gluteenittomat ravintolat Pariisissa

  Ranska ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 5.1.2014

  Gluteeniton Pariisi, mitä ihmettä? Sellainen pikkulehti kuin Wall Street Journal listasi Pariisin gluteenittomat...

 • Keliaakikkona Ranskassa 1

  Ranska ‐ Lisääjä Katco ‐ 22.7.2011

  Bonjour ja terveiset etelä-Ranskasta! Ei voi muuta kuin kehua Provencea. Kertaheitolla ihastuttiin puolison kanssa ja...

 • Gluteeniton leipomo Pariisissa 2

  Ranska ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 4.2.2012

  Osui silmään David Lebovitzin blogimerkintä, jossa kerrotaan Pariisiin avatusta Helmut Newcake -nimisestä...

 • L'Annexe - Bar & Restaurant

  Ranska ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 2.6.2012

  Kun olimme päivän kierrelleet Champagne Routea Epernayn ympäristössä alkoi nälkä kummasti kurnia. Päätimme mennä...

 • Keliaakikko Lyonissa

  Ranska ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 6.4.2012

  Euroopan-kierroksemme ensimmäinen pysähdyspaikka Ranskassa oli historiallinen Lyon. Hotellin ravintolassa tuli syötyä...

 • Restaurant Le Grand Camp

  Ranska ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 2.1.2012

  Euroopan kiertueemme ensimmäinen kohde Ranskassa oli Lyon ja hotellina Holiday Inn Garden Court Lyon-Villeurbanne....

 • Ristorante Benvenuto

  Ranska ‐ Lisääjä arkkari ‐ 26.9.2014

  Nizzassa ei läheskään kaikissa ravintoissa ymmärretty keliakia-ruokailun vaatimuksia - toisissa oltiin aika uskomattoman...

 • Gluteenitonta Etelä-Ranskassa, Korsikalla ja Lampedusalla

  Ranska ‐ Lisääjä LG1982  ‐ 21.2.2019

  Nizzasta näytti täällä olevan varsin huonoja kokemuksia, joten lisäilläänpä omia kokemuksia. Lento Nizzaan oli...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Ranska
 • Ajankohta
  Heinäkuu 2009
 • Lisääjä
  maissipallo
 • Lisätty
  10.7.2009 10:25

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,018s