Seuranta – 18.3.2009 22:12
Gastroskopioiden välissä reilun parin vuoden aikana on työterveyshuollon kautta katsottu perusverenkuva noin puolen vuoden välein (erittäin aneeminen kun olin) ja kerran kolesteroli. Ensi viikolla saan gastroskopian tuloksen ja tähystänyt lääkäri ohjeistanee, mitä ja miten jatkossa katsotaan. Itse olen ajatellut, että perusverenkuvan voisi vaikka kerran vuodessa katsoa. Parin vuoden päästä on työpaikan puolesta "5-vuotishuolto" ja siinä saa sitten enempi tutkimuksia ihan automaattisesti. Samaan saumaan voisi vielä mennä tuo luuntiheysmittauksen kontrolli. Onneksi on työterveyshuolto.
Kyllä tarkastuksista ja verikokeista kannattaa itse huolehtia. Ainakin itse kuvittelen, että jos skopian tulos on ok, minut pumpsataan tuolta keskussairaalasta pihalle saman tein.
Ensitunne – 17.3.2009 21:20
Kyllähän tuo tieto oli melkoinen tyrmistys. Liki 30 vuotta sitten kun gluteenittomia tuotteita ei juurikaan ollut. Jauhoja oli tasan yksi vaihtoehto (Juvel?), josta tuli niin kamalan makuinen leipä, että syömättä jäi. Muu jauhovalikoima maissi-, peruna- ja soijajauhot. Valmiita tuotteita ei muita kuin riisikakut. Kaurakin oli tuolloin kiellettyjen listalla. Lääkäriltä sain pari monistetta, joissa oli jotain gluteenittomia ohjeita. Onneksi olen ollut perunan ystävä, enkä sairasta laktoosi-intorelanssia. Tattariuunipuurosta on tullut lempparipuuro. Ruisleivän perään en ole itkenyt, mutta karjalanpiirakoista luopuminen on tehnyt tiukkaa, koska ne oli niitä leipomisia, joita useimmmin olen harrastanut. Mutta joku kerta vielä kokeilen leipoa niitä itse - kun oikein piirakkahimo iskee.
Ravitsemusterapeutteja ei tuolloin liene ollut ja Keliakialiittokin taisi taapertaa lapsenkengissä.
Tämän ajan keliaakikoilla on varmasti paljon helpompaa ainakin tiedon ja tuotteiden saamisesa. Tietoa löytyy netistä pilvin pimein ja ruokaohjeita sekä keittokirjoista että nettisivuilta.
Vitamiinilisät – 17.3.2009 21:00
Täällä menee kalkki-D-vitamiiniyhdistelmää - osteopenian takia. Lisäksi parin vuoden takaa rautalääkitysajalta on C-vitamiinipurkki, josta myös nappailen pillerin pari päivässä aina kun muistan.
Gluteenittomuus ravintoloissa – 11.3.2009 21:13
Heinolan KettuKanassakin palvelu saattaa keliaakikolle olla hyvin ynseää - jos huono tuuri sattuu. Naispuoliset tarjoilijat ovat kaikki asiallisia ja fiksuja, mutta...Viime kesänä olin todistamassa hyvin asiatonta käytöstä tuolla. En muista, äänestivätkö asiakkaat jaloillaan - poistumalla.
Sitten työpaikkaruokailusta. Työantajani "pakotti" minut vaihtamaan vuoden vaihteessa toimipistettä (jos halusi tehdä vähänkään järkeviä töitä) ja tuossa vaiheessa ruokailu muuttui talon omaan ruokalaan. Olen ainoa keliaakikko siellä (toinen on hoitovapaalla). Ennen siirtymistäni oli yhteydessä ruokalan emäntään ja kerroin ruokarajoituksestani ja hän merkkasi ylös. Eka työpäivänä kävin vielä henkilökohtaisesti keittiöllä keskustelemassa ja asiaa tarkennettiin, mm. kauran osalta.
Pari kuukautta minulle on tehty oma ruoka, yleensä suunnilleen samanlainen kuin muillekin. Leiväksi leipovat pieniä lättysiä. Ehkä kerran parissa viikossa kaikkien ruoka on joku jauhoton (tänään kiusaus). Homma on toiminut ihan hyvin. Mokia en ole huomannut - paitsi omani, kun erehdyin ottamaan ituja. Jälkiruuan osalta välillä katselen kadehtien toisten ruokia, samoin iltapäiväkahvilla. Toisaalta ymmärrän, ettei vaikka jotain piirakkaa voi tehdä yhtä annosta. Pannarin sijasta olen saanut lettuja ja ovat olleet paljon parempia kuin koskaan olen itse osannut tehdä.
Paras oli viime viikolla, kun juotiin työkaverin synttärikahveja. Minulle oli tehty omalle lautaselle pieni täytekakku vattuineen ja kermavaahtoineen! Olisikohan keittiö päässyt helpommalla, jos olisivat tehneet koko kakkupohjan perunajauhosta ja gluteenittomasta jauhosta ? Se kun on jopa parempi kuin vehnäjauhosta tehty.
Gastroskopia – 11.3.2009 19:12
Minulla on ollut onni päästä ihan julkiselle puolelle eli keskussairaalan gastroenterologian polille molemmat skopiat. Hinta tänä vuonna 25,60 euroa, minkä työpaikan työterveyshuolto maksoi kuitteja vastaan takaisin.
Ja tuosta nopeudesta. Eka skopia tuli todella nopealla aikataululla; lähete meni varmaan faxilla työterveyshuollosta polille ja hyvä etteivät kesken parin päivän Hesan työkeikan komentaneet polille. Epäilivät varmaan jotain vuotavaa mahahaavaa, kun hb oli vähän yli 70 ! Sitten ujuttivat ajan keskelle päivää parin päivän päähän - ja lääkäri varmaan menetti siltä päivältä ruokatuntinsa... Tasapuolisesti potilas ja lääkäri yhtä nälissään.
Ravitsemusterapeutti – 9.3.2009 21:28
Joo, kyllä lähetteen voi kirjoittaa vaikka terveyskeskuslääkäri tai muu lääkäri joka tämän hetkisen tilanteesi parhaiten tuntee. Keliakiayhdistyksen jäsenyyttä ei kurssivalinnoissa varmastikaan tutkita - vaikka itse olenkin (passiivinen) jäsen. Lääkärinlähetteen lisäksi täyttelet pari Kelan sivuilta löytyvää lomaketta ja niissäkin kannattaa kertoa ongelmat ruokavaliossa. Peurunka on todella mahtava paikka ja 12 hengen kurssilaisporukka oli tosi kiva; eri ikäistä porukkaa. Itselläni tuo "hoitava lääkäri" oli gastroskopian tehnyt lääkäri, joka laittoi minua "ruotuun", kun ruokavalion noudattaminen oli repsahtanut pahemman kerran vuosien saatossa.
Mainokset peittää – 9.3.2009 20:23
Näyttää olevan tuolla Bryssel ? Kokemuksia ? -sivulla, jossa KattiMatikan viestissä on hiiirveän pitkä linkki.
Huomasin eilen itsekin tuon tekstin jäämisen mainosten alle.
GL-valmislasange?? – 7.3.2009 22:59
Kävin tänään tutkimassa paikallisen Cittarin pakastealtaat. Eipä näkynyt DS-lasagnea. Oli sen verran asiakkaita, etten ketään myyjän näköistä käynyt kysymyksilläni ahdistelemaan, varsinkin kun en Cittarissa kovin usein edes käy.
Lasagnea olis kyllä tehnyt mieli - pitkästä aikaa. Tokkopa lasagnepäivänä työpaikan ruokalassa paistavat mulle omaa lasagnea (tilalla varmaan joku muu makaroni-jauhelihajuttu) ?
Liiton ja yhdistysten tapahtumat – 6.3.2009 19:08
Mahtaisikohan osallistumista lisätä se, että yhdistyksen kokoukset ja tapahtumat välillä "jalkautuisivat" lähikaupunkeihin/kuntiin ? Itsekin autottomana henkilönä myönnän, ettei kovin helpolla tule lähdettyä bussilla 35 kilsan päähän iltasella. Jos olisi tapahtumaa joskus omalla paikkakunnalla, hyvinkin voisin osallistua.
Monta keliaakikkoa tunnet? – 5.3.2009 20:59
Neljä keliaakikkoa tunnen minäkin ja kaikki on muuten tulleet tutuiksi työympyröiden kautta. Kolme on työ-yhteistyökumppaneita ja yhdellä sama työnantaja kuin itsellä, mutta töissä eri toimipisteessä.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
7 vinkkiä
Tuotteita
10 tuotetta
Linkkejä
16 linkkiä
Keskustelu
719 viestiä, 11 aloitusta
Kommentit
189 kommenttia
Rekisteröitynyt
12.2.2009 18:42