hemu

Keskusteluviestit

1 2 3 4 5 6
Seuraavat > Loppuun >>
  • Puhdaskauraa/tattaria luomuna? 17.2.2012 22:56

    Hei Vaula

    Puhdaskauraa luomuna en ole tavannut, mutta tattaria löytyy
    tuotemerkillä Makrobios. Löytyy ainakin tattarijauhoa ja -hiutaleita. Jauhoa näin viimeksi tänään Turun Ruohonjuuressa.
    Ruohonjuurihan on myös verkkokauppa, sieltä saat tuotteita tilattua. Muistaakseni gluteenitonta luomutattaria on muitakin tuotemerkkejä siellä Ruohonjuuressa ja mahdollisesti muissakin luomukaupoissa.

    Niistä Gluteeniton maailma- luomutuotteista olen kokeillut kolmen viljan kasvispihvejä. Ne olivat todella oikein hyviä, ja helppoja käyttää. Tätä kasvispihviainesta on kätevä olla kaapissa kiireisen päivän varalle.

    Ninnille vastaan niistä kauraleseistä. Minäkin olin hämmästynyt, kun ei niitä löydy puhdaskaurasta valmistettuna.
    Olen havainnut hyväksi korvikkeeksi tattarileseet. Niitä löytyy Virtasalmen viljatuotteelta. Niitä voi täydentää vielä
    Hirvelän kaurakuitusella, niin saadaan kuitupitoisuus suuremmaksi.

    Hyviä kokkauksia kaikille.

  • Sin gluten -tuotteessa gluteenia? 21.1.2012 22:37

    Vähän samantapainen kokemus oli jouluna, kun sain lahjaksi pakkauksen Belgialaista suklaata. Paketti on semmoinen valmiiksi tehty lahjapaketti, josta ei pahemmin selviä valmistaja eikä maahantuojakaan. Ainesluettelo kuitenkin löytyy, englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi. Suomenkielisessä tekstissä on mainittu aineeosana vehnäjauho. Kuitenkin vielä lopussa on varoitus: saattaa sisältää gluteenia. Aloin ihmetellä, että kuinka niin "saattaa sisältää", jos on jo mainittu vehnäjauhot. Selvisi, että englanninkielisen tekstin herajauhe (whey powder) on käännetty vehnäjauhoksi! Sama virhe oli myös ruotsinkielisessä tekstissä.

    Varmaan suklaita olisi saattanut syödä, kunhan ei koko pakettia kerralla. Syömättä kuitenkin jäi, kun vaikutti maahantuojan toiminta kovin epämääräiseltä.

    Kaikkea kummaa sitä kaupassa myydään!

  • Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? 17.10.2011 21:48

    Täällä Turun suunnassa on Skanssin Cittarissa mainio järjestys:
    Gluteenittomille tuotteille on oma hylly, sekä tuotteet löytyvät myös tuoteryhmittäin tavallisten tuotteiden joukosta.

    Kauppiaat valittavat, että jos tuotteet on eri hyllyssä, eivät tavikset uskalla niitä ostaa. Näin siis ongelma on ratkaistu, kun tuotteet ovat molemmissa paikoissa esillä. Po. kauppapuodissa on lisäksi einekset ym. semmoiset vielä merkitty
    hyllynreunamerkinnällä erikoisruokavalion mukaan.

    Ei mikään ihme, että kyseinen kauppa sai paikallisen keliakiayhdistyksen Hyvä Kauppa - tunnustuksen.

    Kannattaisi muiden kauppiaiden ottaa oppia!

  • Juntulan Kauramanna 15.10.2011 23:08

    Hei KattiMatikka ja muut!

    Olen tosiaan viime päivinä selannut mainisemaasi opusta tosi tarkkaan ja niinkuin sanoit, mielenkiintoista on!

    Tosi hämmästyttävää on myös ruokavalion vaikutus vointiin. Minulla ei muka ollut paljon mitään oireita, mutta nyt kun olen ollut vajaat kolme kuukautta dieetillä, alan ymmärtää, että oikeastaan olo oli aika huono. Oireet olivat alkaneet niin vähitellen ettei niitä tajunnut. Nyt on ollut ahaaelämyksiä, että tämmöisellekö olo oikeasti kuuluu tuntua! Tosi palkitsevaa siis.

    Leivontakin sujuu oikein hyvin. Koeleivoin tosiaan sitä Anna-Kaisan vuokaleipää, jota suositeltiin ja totta on, onpa hyvää. Reseptissä mainittiin gluteeniton jauhoseos ja tumma gluteeniton jauhoseos. Käytin Viljatuotteen vaaleaa ja tummaa jauhoseosta ja hyvin onnistui. Mitähän jauhoja muut ovat käyttäneet? Leivoin myös kakkua Jyttejauhoista ihan mainoksen reseptin mukaan ja sekin onnistui loistavasti.

    Olin myös ennen diagnoosia innokas kotileipuri ja -kokki. Nyt olen saanut vielä lisäpotkua kokkaamiseen ja leivontaan, kun kauppojen ja ravintoloiden gluteeniton tarjonta on aika vajavaista kuitenkin. Haluaisin jakaa kanssanne joitakin reseptejä. Taidan laitta niitä vinkkipalstalle lähipäivinä.

    Hyvää syksyä kaikille

    hemu

  • Juntulan Kauramanna 11.10.2011 21:40

    Hei Ponipimu!

    Kiitos vastauksesta! Nyt selvisi ongelma: siis niihin kääretorttuihin ja muihin fiinimpiin kahvileipiin sitä tärkkelyspohjaista jauhoa, mutta leipiin ja raskaampiin kahvileipiinkin niitä viljaisampia. Yritän siis leipoa ruokaleivistä oikein täysjyväisiä ja arkisempiin kahvileipiinkin lisäillä kuitua ym. terveellistä. Kyllä tässä vielä opitaan!

    Hyviä leipomisia

    hemu

  • Juntulan Kauramanna 10.10.2011 23:06

    Hei ponipimu

    Kiitos vinkistä! Resepti löytyi helposti ja vaikuttaa tosi hyvälle. Muistaakseni tätä samaa leipää joku mukin kehui.
    Taidan koeleipoa reseptin lähipäivinä.

    Oikeastaan minun piti alunperin kysyä juuri resepteistä. Niissä kun ainesluettelossa mainitaan "gluteeniton jauhoseos", niin mitä se oikeastaan tarkoittaa? Ymmärränkö oikein, että kai se tarkoittaa jotain tärkkelyspohjaista systeemiä, kuten Semperin hienoa tai Sunnuntai vaaleaa? Mitä tapahtuu jos korvaan sen jollain "viljaisammalla", kuten Jyttejauholla tai Viljatuotteen vaalealla? Onnistuuko leivonnainen silti? Olen tämmöinen täysjyväintoilija ja yritän välttää noita tärkkelysjauhoja mahdollisuuksien mukaan.
    Toki ymmärrän kääretortun tai hienon suklaakakun kahvikutsuilla, että ne leivotaan tärkkelyksestä, mutta ei kai minun siitä leipää tarvitse leipoa?

    Juu, tattari on tosi hyvää ainetta. Paitsi terveellistä on se myös hyvää. Jo ennen keliakiadiagnoosia tattari kuului ihan vakiojuttuihin keittiössäni ja söin sitä ehkä viikottain. Se oli varmaan hyvä juttu, koska nyt sitä "joutuu" syömään päivittäin. Olimpahan tottunut makuun. Vain kuitua tattarissa on vähemmän, kuin "tavallisissa" täysjyväviljoissa. Varmaan on hyvä idea käyttää jotain kuitulisää tattarin kanssa.

    Se mustikkakukko onkin minulle vieras juttu. Ymmärääkseni se on jonkinmoinen perinteinen mustikkapiirakka? Täytyykin ottaa selvää, kuulostaa oikein mielenkiintoiselle.

    Leipomisintoa kaikille

    hemu

  • Juntulan Kauramanna 9.10.2011 21:52

    Hei Suviih ja muut

    Juu, olin näköjään ymmärtänyt oikein: eri viljojen gluteeni on erilaista. Siis kaurakin sisältää gluteenia, mutta se ei ole vahingollista meille keliaakikoille. Tuntuu melko hämäävältä, että kuitenkin puhutaan gluteenittomasta kaurasta! Oikeasti vehnän, rukiin ja ohran gluteenin sisältämät gliadiini, sekaliini ja hordeiini ovat ne aineosat jotka vahingoittavat suolistoamme. Taisi Annikki Suuriniemi kuitenkin tietää asiasta riittävästi ja voinemme luottaa kyseisen valmistajan tuotteisiin.

    Juttu on melko monimutkainen, mutta toivoisin silti, että joku henkilö terveydenhuollosta viitsisi hiukan selittää tätä meille vasta sairastuneille. Tätä tietoa on saanut koota sieltä ja täältä, ja vieläkin olisi paljon kysyttävää.

    Ehkä leivonta on helpompaa! Nyt kun todettiin kaura oikein hyväksi aineeksi, olisi mukava leipoa jotain oikein kauraista.
    Tietäisikö joku leipä- tai sämpyläreseptin johon käytetään kaurajauhoa? olisin kiitollinen vinkistä.

    Hyvää syksyä kaikille

    hemu

  • Juntulan Kauramanna 7.10.2011 22:46

    Hei eijah ja muut

    En ole mikään kasviopin asiantuntija, mutta biologia on aina ollut suuri harrastukseni. Suosittelisin muillekin hiukan tutustumista viljelykasveihin ihan kasviopin kannalta. Kummasti se antaa näkökulmaa asioihin. Ja on se TOSI MIELENKIINTOISTA!

    Siis lyhyesti alkeita: Viljakasveiksi sanotaan (jostakin tuntemattomasta syystä) heinäkasvien heimoon kuuluvia kasveja joiden siemeniä syödään. Tuttujen gluteeniviljojen lisäksi näitä ovat esim. hirssi, riisi ja teff sekä lukuisia muita.

    On myös muihin heimoihin kuuluvia kasveja, joita käytetään viljakasvien tapaan. Näitä ovat tattari (tatarkasvien heimo),
    amarantti ja kvinoa (molemmat revonhäntäkasvien heimo). En tiedä, miksi viimeksi mainittuja pitäisi nimittää, mutta minä nimitän niitä pseudoviljoiksi.

    Nämä pseudoviljat ovat ymmärtääkseni ravintoarvoltaan erinomaisia ja siksi meille keliaakikoille aivan taivaan lahja. Minä nykyisin käytän tattaria aivan joka päivä ja noita muitakin silloin tällöin.

    Siitä kauran gluteenipitoisuudesta näköjään käydään keskustelua. Minuakin asia hiukan hämää. Voisiko joku asiaan perehtynyt vääntää rautalangasta meille tyhmemmille, mitä tämä käsite GLUTEENI loppujen lopuksi tarkoittaa? Olenko ymmärtänyt oikein, että gluteeni on jonkinmoinen yläkäsite, ja eri viljojen gluteenit ovat erilaisia. Siis vaikka vehnän, ohran ja rukiin gluteeni on vahingollista meille keliaakikoille, niin kauran (ja mahdollisesti muiden viljakasvien) gluteeni ei ole?

    Kuinka ihmeessä eksyin keskustelemaan kasviopista ja kemiasta.
    Minun piti keskustella ihan vain leivonnasta (myös suuri harrastukseni). Löydän varmaan jonkin muun keskustelunaloituksen leivontakysymyksilleni.

  • Juntulan Kauramanna 30.9.2011 23:11

    Kaura sinänsä ei ole vilja kasvi, vaan kuuluu samaan heimoon kuin. esim. tattari.

    Kuules eijah! Tutustupas vähän kasvioppiin! Kyllä kaura on ihan normaali viljakasvi, kuuluu siis heinäkasvien heimoon. Tattari taas ei ole mikään "normaali viljakasvi", vaikka sitä käytetäänkin viljan tavoin. Tattari kuuluu tatarkasvien heimoon,
    eikä ole taatusti mitään sukua kauralle.

    Eihän tällä nippelitiedolla käytännön kokkauksen kannalta ole merkitystä, mutta ei nyt ehdointahdoin levitetä väärää tietoa.

    Hemu

1 2 3 4 5 6
Seuraavat > Loppuun >>

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

    Yksityisviesti
    Lähetä yksityisviesti

    Vinkkejä
    5 vinkkiä

    Keskustelu
    59 viestiä

    Kommentit
    4 kommenttia

    Rekisteröitynyt
    30.9.2011 22:51

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,011s