Barcelonassa keliaakikkona

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kielen kanssa haasteita

Barcelonan matka takana päin. Kaupunki on aivan yhtä ihana kuin ennenkin! Mutta ruokailu tuotti kyllä ikävän pettymyksen. Odotukseni olivat ehkä liian suuret, koska olin kuullut ja mm. Glu.fi:stäkin lukenut paljon positiivisia kokemuksia gluteenittoman ruokailun onnistumisesta. Onneksi oli pussipuurot, tonnikalaa ja näkkileipää mukana... McDonaldsissa tuli sitten vierailtua pari kertaa lomamatkan aikana, vaikka periaatteessa en ko. paikassa käy - en kotimaassa enkä etenkään ulkomailla. Suurin ongelma oli se, että eivät puhuneet monissakaan paikoissa englantia eivätkä edes espanjaa vaan katalaania. Ja sattuipa muutama sellainenkin ravintola, joihin olisi pitänyt tajuta ottaa mukaan kielikäännökset esim. thaiksi niin henkilökunta olisi päässyt edes vähän jyvälle asiasta...

Sopivan ruokailupaikan hakua

Olin toki selvitellyt etukäteen ja ottanut listat mukaan lukuisista gluteenitonta ruokaa tarjoavista - hakupalveluissa mainituista - Barcelonan ravintoloista. Mutta käytännössähän tilanne on kuitenkin se - ainakin meillä - että lomaseurue tekee asioita, kulkee ympäriinsä ja sopivaa ruokapaikkaa aletaan katsastella siinä vaiheessa, kun alkaa olla ruoka-aika tai muutoin sopiva hetki. Kulkemisia vieraassa paikassa ei siis suunnitella - ainakaan tällä pesueella - keliaakikolle mahdollisesti soveltuvien ruokapaikkojen sijainnin mukaan . Ja siinä vaiheessa, kun nälkä alkaa olla kova ja olet viidessä eri ravintolassa käynyt kyselemässä ja katsomassa, löytyykö mitään sopivaa syötävää niin alkaa iskeä masennus... Ja etenkin, kun muulle seurueelle kyllä löytyisi vaikka mitä syötäväksi kelpaavaa mistä tahansa kioskista. Itse kaipaan lomalla olessani juuri sitä, että voi mennä valmiiseen pöytään syömään ja mielellään aina eri pöytään eikä tarvitse itse laittaa ruokaa tai käydä ruokakaupassakaan. Seurueen pienimmät eivät myöskään nauti ruokakaupassa haahuilusta. Eivät tosin myöskään nälissään sopivan ruokapaikan metsästyksestä .

Centre Comercial Diagonal Mar'in gluteenittomasta tarjonnasta

Kauppakeskus Diagonal Mar'issa ja sen ravintoloissa / kahviloissa ei ollut gluteenitonta kovinkaan helposti saatavilla. Ihania kahviloita ja lasivitriinit pullollaan mitä herkullisemman näköisiä sämpylöitä ja foccacioita etc. mutta gluteenitonta ei. Kyseisessä kauppakeskuksessa oli myös Alcampo -hypermarket, jossa pikaisesti tuli vierailtua ja katsastettua mielenkiinnosta gluteenitonta valikoimaa. Kuivatavarapuolella näytti olevan suhteellisen hyvin kaikenlaisia gluteenittomia croisantteja ja muffineja, keksejä, jauhoja jne., joita Suomessa en ole nähnytkään. Harmittavasti kauppakeskus tosin olikin kiinni sunnuntaina, kun oli tarkoitus käydä ostamassa jotakin maisteltavaa kotiin mukaan. Alcampon leipäosastolta gluteenitonta kysyessäni lähtivät hakemaan puolivalmista gluteenitonta pakastepatonkia, joka olisi pitänyt käyttää uunissa, mutta sitä ei hotellihuoneessa luonnollisestikaan ollut. Myyjä ei ymmärtänyt englantia eikä espanjaakaan, mutta näyttäessäni leipää ja sanottuani "sense gluten" lähti patonkia hakemaan

Kauppakeskukseen oli avattu juuri uusi ravintola "Qué Pasta", joka oli hiukan kliinisen pikaruokapaikan näköinen. Mutta koska nälkä oli kova ja muu seurue oli jo ruokansa saanut (en jaksanut enää kierrättää muita ravintoloista toiseen kysellen gluteenittoman ruoan saantia ja McDonaldsiin en suostunut) ja koska tässä ravintolassa puhuivat englantia suhteellisen hyvin, ostin sieltä mukaani fetasalaatin, jonka vakuuttivat olevan gluteenitonta eli salaattia ei oltu kuulemma tehty kosketuksissa pastan kanssa. Ja tämä riskihän oli olemassa, kun kyseessä oli pasta-ravintola. Hinta oli suhteellisen kova salaatista, jossa oli noin 8 pientä palaa fetaa ja muutama tomaatin pala salaatinlehtien lisäksi, mutta oireita en siitä saanut, kastikkeen jätin syömättä (se tarjottiin erillisestä rasiasta).

Ribs Steakhouse -ravintolassa kävimme myös syömässä. Annoin kielikäännöksen (espanjaksi) ja tarjoilija sitä hetken aikaa hämmästyneen näköisenä tavasi ja tokaisi sitten "Mikä tämä on?". Englannin ja espanjan sekoituksella sitten sain selvitettyä, että kyse on siis minusta, keliaakikosta, joka tarvitsee gluteenitonta ruokaa. Ylläri, ylläri; päädyin tilamaan grillattua kanaa ja vihanneksia. Hetken päästä tarjoilija tuli vielä sanomaan, että ruoan valmistuksessa kestää jonkin aikaa, koska heidän täytyy siivota keittiö... No ilmeisesti tarkoitti kuitenkin lähinnä leikkuulautoja, grilliä tms. eikä ihan koko keittiötä Ruoka oli hyvää, kun sitä vihdoin saatiin ja oireita ei tullut. Espanjassa ollessa olen halunnut esittää kielikäännöksestä version, jossa on mainittu myös tuo kontaminaatioriski. Se tosin voi monessa paikassa, jossa kieltä ymmärretään, aiheuttaa sen, että pelästyvät, jos asia ei ole niin tuttu ja eivät halua ehdottaa epävarmoina sitten mitään ruokaa keliaakikolle sopivaksi...

Ko. kauppakeskuksessa oli hedelmä- ja mehubaareja, joista keliaakikolle löytyy varmasti sopivaa purtavaa / juotavaa, sushi-ravintola näytti olevan myös sekä esim.Pizza Marzano -ravintola, jossa näytti olevan esim. kasvisruoat merkittynä erikseen listalla, mutta ravintola oli kiinni meidän siellä käydessä. Muutamissa kahviloissa näytti olevan hedelmäsalaatteja tai jugurttia vitriinissä tarjolla.

Spanairin lennot

Spanairin lennolla sai ostaa kylmiä tai lämmitettyjä sämpylöitä, gluteenittomia ei ollut. Myöskin pasta-aterian sai tilata, mutta siis ei gluteenittomana. Spanairilta en koskaan saanut vastausta ennakkokyselyihini ruokailuun liittyen, myöskään Blue1 ei kysymyksiin vastannut - hoitavat kuulemma vain ja ainaostaan lähtöselvityspalvelut yhteistyössä Spanairin kanssa oli vastaus...

Barcelona on joka tapauksessa edelleen vierailemisen arvoinen kaupunki - ehdottomasti! Siellä löytyy tekemistä kaikille ja ehkä itsellä sattui vain huono tuuri ruokailujen ja ruokapaikkavalintojen suhteen.

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (6)

 • Minni 21.11.2011 11:57

  ...Edellinen kommentti jatkuu kun ei mahtunut

  Muutenkin ruokailut onnistuivat hyvin, syötiin mm. tapaksia valiten listalta makkaroita ja lihoja, perunamunakasta, salaatteja jne. Katalaaniravintoloissa maistoon pääsivät paella ja erilaisten lihojen lajitelmat uuniperunan kera. Jälkkärinä toimi hyvin Crema Catalana sekä lukuisien Granja-maitobaarien herkullinen Suizo/Xocolata-kaakao, italialaisten jäätelöbaarien jäätelö sekä herkkukauppojen Turron (espanjalainen nougat) ja käsintehdyt lukemattomat suklaaherkut. Barcan pelissä oli hankalampaa löytää syötävää kun tarjolla oli lähinnä hodareita, mutta poppareilla ja limulla pärjäsi hyvin tuon ajan. Mäkkärillä ei tarvinnut käydä.

  El Corte Inglesin gluttivalikoima käytiin tsekkaamassa, ja se oli aika laaja mutta hintataso ehkä Suomen. Paljon oli erilaisia patonkeja ja keksejä, pakkasessa myös suklaakakkuja ja churro-munkkeja.

  Suosittelen siis Barcelonaa lämpimästi. Lennot Norwegianilla, jossa tarjoilu maksoi erikseen, joten siellä ei syöty.

 • Minni 21.11.2011 11:56

  Palasimme 4 päivän Barcelonan reissulta eilen, ja hyvin pärjättiin. Kokeiltiin erityisesti Keliakialehden Barcelonan matkakertomuksessa olleita ruokapaikkoja. Conesassa Jaumen metroaseman/kaupungintalon lähellä (Llibreria 1) käytiin pariin otteeseen syömässä aamupala- tai lounaspatonkia. Sieltä saa siis listalta lähes minkä tahansa täytetyn patongin kylmänä tai lämpimänä gluteenittomana. Muutaman kymmenen sentin lisämaksu taisi olla, mutta maku oli loistava (esim. serranokinkku-juustotäyte).

  Toinen hyvä erikoisuus oli Heart Burger (Gran Via 602, Universitatin metroasema), jossa on oma gluteeniton menu ja sieltä sai esim. alkupalaksi kananugetteja (joita ei kyllä maistettu) sekä minkä tahansa gourmet-hampurilaisen gluteenittomalla vaalealla tai tummalla leivällä. Jokaisen välissä 150 g luomulihapihvi (kypsyyden saa valita), sekä esim. New York versiossa kananmunaa, pekonia ja emmentalia tai Hawaianassa ananasta, manchego-juustoa ja kinkkua. Itse kokeilin myös versiota jossa oli valtavasti vuohenjuustoa, pinjansiemeniä ja oliiviöljyä mutta se ei kyllä enää hampparilta maistunut... Seuraksi sai joko salaattia tai maalaisranuja. Herkullista oli, hinnat annoksissa 10-13 egee. Juomaksi sai mm. Estrella Dammin gluteenitonta olutta. Jälkkärilista oli myös gluteenittomissa laaja, olisi saanut esim. Crema Catalanaa, jäätelöannoksia, suklaa- tai sitruunamoussea. Maistoon pääsi kuitenkin Sacher-kakku joka oli OK mutta kuitenkin jääkylmää joten ei kuitenkaan niin hyvää kuin pääruoka. Palvelu oli erittäin ystävällistä ja huolehtivat hyvin gluteenittomuudesta.

 • Vaula 11.11.2011 15:59

  Minäkin kävin viime kesänä Barcelonassa ja ruokailu oli kyllä hieman haasteellista. Jos joku ymmärsi englantia, gluteenittomuus olikin sitten jo toinen juttu. Olimme esimerkiksi syömässä tavaratalon buffetissa, ja yritin tilata itselleni jäätelöannosta, koska valmiiksi tehdyissä jädeannoksissa oli kaikissa keksi. Työntekijä ei ymmärtänyt ollenkaan vaikka kuinka selitin ja lopulta suuttui (!) ja heitti koko keksin maahan :O

  Ainoat paikat joissa tulin keliakiani kanssa ymmärretyksi olivat luomu/kasvisravintoloita (joita onneksi löytyi Ramblasin liepeiltä useampikin). El Corte Inglés -tavarataloissa oli onneksi luontaistuote-osasto, josta löytyi monipuolinen valikoima gluteenittomia tuotteita. Sieltä ostin mm. vakuumipakattua leipää.

 • Susa 10.11.2011 12:33

  Tällainenkin sivusto tiedoksi:
  http://www.celiacscatalunya.org/cas/8_5_enlaces_restaurantes.php?criterio=&submit=Buscar

  Mm. Mallorcalla onnistui gluteeniton ruokailu myös suhteellisen hyvin ja ymmärsivät ihan englanniksikin ilman lippu-lappusia, mistä on kyse .
  http://www.celiactravel.com/stories/gluten-free-holidays-in-majorca-mallorca/ ("hiukan" jo vanhentunutta tietoa...)

  Ja jos matkalla Madridiin niin tässä ehkä sopiva sivusto tiedoksi:
  http://www.celiacosmadrid.org/actualidad_19.HTML

 • Liisa 10.11.2011 12:03

  http://www.viajarsingluten.com/restaurantes-sin-gluten/
  Minä löysin tällaisen sivun netistä.
  En osaa sanoa, onko siitä oikeasti apua. Etsin sen ennen Terneriffan matkaa ja siellä emme tarvinneet apuja. Syöminen onnistui muutenkin todella helposti (oli kyllä kielikäännös espanjaksi) ja ruoka oli varmasti gluteenitonta.

 • japo 9.11.2011 22:28

  Tulin kaksi viikkoa sitten Espanjasta aurinkorannikolta Nerjasta. Olemme käyneet siellä jo kymmenisen vuottaj minä viimeiset vuodet keliaakikkona. Minulla ei ole ollut kielikäännöstä mukanan ja olen englaniksi selittänyt vaivani. Gluteenitonta ruokaa on luvattu ja sitä on tuotu eikä maha ole ryppyillyt. Gluteenittomuudesta en ole ollut aina ihan vakuuttunut. Olen myös löytänytr paikallisesta marketista (Supermercadona) esipsitettua gluteenitonta leipää, jonka myyjä kysyessäni kävi ripeästi näyttämässä. Pääasiassa teemme itse ruokamme, joten se ei ole ongelma. Lensimme Lufthansan lennolla, johon varasin liput netistä ja ilmoitin erikoisruokavalioni. Koneessa asiaa kysyessäni vastattiin, ettei euroopan reiteillä sitä ole saatavana. Osan lennoista lensi Spanair enkä siellä enää kysellytkään mitään. Omilla eväillä mentiin. Olen yrittänyt hakea Espanjan keliakialiiton sivuilta luetteloa kaupoista ja ravintoloista, joista gluteenitonta ruokaa saa, mutta en ole löytänyt. Tietääkö kukaan tarkemmin asiasta. Reissaaminen kuitenkin jatkuu ja tarinoita riittää.

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Keliaakikon reilipäiväkirja 14

  Espanja ‐ Lisääjä Pulde ‐ 13.8.2009

  Varoitus, nyt tulee pitkä stoori kuvauksessa lukee muuten Espanja, mutta tää koskee kyllä kaikkia muitakin maita missä...

 • Gluteeniton ruokailu Mallorcalla

  Espanja ‐ Lisääjä Susa ‐ 5.7.2011

  Gluteeniton loma Mallorcalla, Palma Novassa - kesä 2011 Tässä tarinaa Mallorcan lomasta gluteenittoman ruokailun...

 • Keliaakikkona Barcelonassa 2

  Espanja ‐ Lisääjä -Elina-123 ‐ 8.6.2013

  Neljän päivän kesälomareissu Barcelonassa vietettynä ja lyhyesti sanottuna reissu oli mahtava! Barcelona on kohteena...

 • Espanjan Costa Blancalta gluteenitonta 1

  Espanja ‐ Lisääjä vaimo ‐ 1.11.2016

  Espanjan Costa Blancalla (kuten muuallakin Espanjassa) löytyy gluteenitonta jo todella hienosti. Esimerkiksi kaupoissa:...

 • Kaupunkiloma keliaakikkona Barcelonassa 4

  Espanja ‐ Lisääjä taigis ‐ 6.4.2009

  Hola!! Olemme palanneet kotisuomeen,, hieman ryytyneinä ja väsyneinä! Säät eivät varsinaisesti suosineet,, neljästä...

 • Gluteenittomia Las Palmasissa 3

  Espanja ‐ Lisääjä Saltstraumen ‐ 17.3.2010

  Las Palmasista löytyi, ihan Paseo de las Canteras- rantakadulta mainio ravintola jolla oli oma ruokalista...

 • Vinkkejä Madridiin matkaaville

  Espanja ‐ Lisääjä Herkuttelija ‐ 1.6.2010

  Olin viikonloppuna Madridissa käymässä ja löysin muutaman hyvän ravintolan, josta sai gluteenitonta...

 • Gluteeniton golf-loma Espanjassa

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 4.2.2012

  Otsikko on hieman harhaanjohtava, koska golfaaminen jäi lähinnä katselun tasolle, vaikka golf-resortissa loma...

 • McDonalds Fuerteventura 1

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 20.1.2012

  Jälleen kerran Google paljasti, että Fuerteventuralta löytyy (vain) yksi McDonalds Calesta de Fusten golf-keskittymästä....

 • G ravintola Fuengirolassa 1

  Espanja ‐ Lisääjä SBr ‐ 17.9.2012

  Kävin illallisella Espanjan keliakiasivustolla mainitussa ravintolassa Fuengirolassa. Palvelu oli ystävällistä ja...

 • La Herreria 2

  Espanja ‐ Lisääjä KariK ‐ 3.1.2010

  La Herreria on kokemukseni mukaan niitä harvoja paikkoja Puerto de la Cruzissa, joissa tiedetään mitä keliakia...

 • Hard Rock Cafe Barcelona

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 23.3.2014

  Nälkä oli hirmuinen koko päivän kestäneen kävelytuokion päätteeksi kun muistin lukeneeni Glu.fin eräästä...

 • Rantalomalla!

  Espanja ‐ Lisääjä taigis ‐ 25.11.2009

  Käväisin viikon aurinkolomalla tämän kaamoksen keskellä, ihan turistipaikoilla Playa del Inglesissä! Kotoa lähtiessäni...

 • Restaurante Molinet 2

  Espanja ‐ Lisääjä jori-o ‐ 23.2.2010

  Italialaisomistuksessa oleva ravintola Las Palmasin kaupungissa Hotelli Melia Las Palmasin vieressä. Ravintolassa on...

 • Ravintola La Casa del Parmigiano 1

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 28.2.2010

  Ystäväni kertoi vierailleensa Puerto del Carmenissa pastaruokiin erikoistuneesssa ravintolassa. Vasta viimeisellä...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Espanja
 • Sijainti
  Barcelona
 • Ajankohta
  10/2011
 • Lisääjä
  Susa
 • Lisätty
  8.11.2011 13:24

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,03s