Gluteeniton ruokailu Mallorcalla

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Gluteeniton loma Mallorcalla, Palma Novassa - kesä 2011

Tässä tarinaa Mallorcan lomasta gluteenittoman ruokailun näkökulmasta.

Helsinki-Vantaan lentokentällä

Finnairin lomalento Helsinki-Vantaalta Mallorcalle aamutuimaan. Tuli käytyä Cafe Torilla aamukahvilla. Vitriinissä näkyi olevan jugurttia ja pieniä kippoja hedelmäsalaatteja, muuta gluteenitonta ei näkynyt. En tosin erikseen kysellytkään, sillä oli kiire. Finavian Service Center vastasi lähettämääni sähköpostikysymykseen aiemmin, että lentoaseman kahviloissa on tarjolla gluteenittomia tuotteita esim. sämpylöitä, pasteijoita ja makeita leivonnaisia. Esimerkkinä mainitsivat Coffee Spoon-kahvilan. Kyseisen kahvilan tarjontaa en ehtinyt tarkistaa, sitä paitsi se sijaitsee ns. väärässä paikassa lähtöaulassa, ennen turvatarkastuksessa, ei turvatarkastuksen jälkeen.

Ruokailu Finnairin lennoilla

Minulla oli etukäteen tehtynä tilaus gluteenittomasta erityisruokavaliosta Finnairille ja lisäksi viestitetty matkanjärjestäjälle asiasta, joten tieto näkyi matkavahvistuksessa. Ruoka löysi hyvin oikealle omistajalleen koneessa. Menomatkalla oli tarjolla bratwurstia ja jotakin kasvis-perunapaistosta sekä jokin auringonkukkasiemensämpylä, joka ei ollut erityisen maukas. Muilla ruokailijoilla ollut pieni ruisleipä näytti siinä vaiheessa todella houkuttelevalta. Itse ruoka näytti olevan aika lailla samaa. Gefilus-jugurtti oli minulla korvattu mehukeitolla ja pieni kahvimaito puuttui. Paluulennolla sain jotakin thai-kastikkeessa olevia broilerin paloja ja riisiä, muilla näytti olevan erilainen kastike kananpalojen kanssa ja pastaa riisin sijaan. Sacher-leivoksen sijaan sain taas samaisen mehukeiton. Ihan positiivinen kuva jäi lentokoneruokailusta kyseisellä matkalla joka tapauksessa.

Ruokailu hotellissa

Majapaikkana Palma Novassa oli hotelli Viva Palmanova. Olin etukäteen kysellyt gluteenittoman ruokailun onnistumisesta sekä matkanjärjestäjältä että suoraan hotellilta. Matkanjärjestäjän hotellitiedoissa luki, ettei hotelli voi luvata gluteenittoman ruokailun järjestämistä/onnistumista, mutta hotellissa tarjoillaan aamiainen ja päivällinen buffet-pöydästä eli sieltä voi valita itse gluteenittomia vaihtoehtoja. No kaikki keliaakikot tietävät, millaista etenkin esim. vasta diagnosoidulle keliaakikolle on etsiä pöydistä itselleen sopivaa syötävää ja varmistella, onko munakas paistettu samalla pannulla vehnäjauhoista tehtyjen lettujen kanssa ja mitä jauhoja mihinkin ”eksoottiseen” ruokaan/kastikkeeseen on laitettu. Lisäksi ruuhkaisessa buffet-ruokailussa on aina riski, että ottimet vaihtavat paikkaa ja pyörivät gluteenia sisältävien ruokien joukossa muiden ruokailijoiden lautasilla.

Hotellilta vastasivat etukäteiskyselyyni, että gluteeniton ruokailu ei ole ongelma, kun tietävät siitä etukäteen. Koska minulla ei ollut kuitenkaan etukäteen varattuna aamiaisia tai päivällisiä koko loman ajaksi, huomioiminen ei mielestäni onnistunut eli ainakaan aamiaisella tarjoilijat eivät osanneet edes sanoa, mikä sisältää gluteenia ja mikä ei tai onko paistettu samalla pannulla gluteenia sisältävän tuotteen kanssa tms. Ensimmäisenä aamuna tuli tosiaan testattua hotellin aamiainen (13,50e/aikuinen), jossa oli kylläkin tarjolla runsaasti esim. hedelmiä ja jugurttia, joita söin sen kummempia kyselemättä ja sain myöskin melko isohkon lämpimän gluteenittoman sämpylän/patongin välimuodon hetken odottelun jälkeen, joka oli todella maukasta. Muina aamuina tulikin sitten syötyä Suomesta mukana tuotua leipää ja näkkäriä sekä muita kaupasta saatavia normaaleja tuotteita (hedelmiä, kasviksia, juustoa, jugurttia jne.). Päivällisbuffaa en testannut hotellissa lainkaan.

Hotellissa oli myös allasbaari/kahvila, jossa söin mozzarella-tomaattisalaattia yhtenä päivänä (7-8e, ei kovin erikoinen, tosin tarjoutuivat kyllä paistamaan gluteenittoman sämpylän, mutta olisi kestänyt vartin verran). Muuta koko listalta ei gluteenittomana järjestynyt, kun sitä erikseen tiedustelin.

Suomesta mukana tuodut leivät ja näkkärit sekä välipalakeksit olivat erittäinkin käyttökelpoisia aamiaista ja välipalaa ajatellen.
Espanjassa on käsittääkseni tiettyjä hotelliketjuja, jotka ovat tietoisia keliakiasta ja gluteenittoman ruokavalion vaatimuksista ja voivat tarjota gluteenitonta ruokaa ongelmitta (esim. Garden hotels, Parador, Playa Senator, Hotel Botanico).

Gluteenittomien tuotteiden tarjonta kaupoissa

Kävin pikavisiitillä paikallisessa Eroski -supermarketissa, mutta en löytänyt gluteenittomia tuotteita (tosin en aivan älyttömästi niitä etsinytkään enkä kysynyt, kun lähinnä muita tarvikkeita olin hakemassa), vaikka niitä siellä kaiketi pitikin olla (ainakin riisikakkuja), toista kertaa ei tullut siellä sitten käytyäkään. Pienemmissä marketeissa ei ainakaan gluteenittomia leipiä näkynyt. Apteekissa oli vain lähinnä vauvoille tarkoitettuja velli-ja puurohiutaleita, jotka olivat gluteenittomia. Käsittääkseni kuitenkin näissä suurimmissa supermarketeissa (esim. Eroski, Mercadona) pitäisi olla ainakin jotakin esim. keksejä saatavillla gluteenittomana. Pääkaupungissa Palmassa sijaitsevasta suuresta tavaratalosta El Corte Inglesistä löytyy kuulemma erittäin laaja valikoima gluteenittomia tuotteita. Itse ei tullut tätä asiaa varmistettua.

Ravintolaruokailu

Alla netistä kaiveltuja ja matkanjärjestäjän oppaalta saatuja vinkkejä ravintoloista Mallorcan Palma Novassa, joissa on saatavilla gluteenitonta ruokaa tai ainakin ravintolat ovat ilmoittaneet jonkinlaisen tietämyksensä asiasta. Vain muutaman ehdin testata, joista tarkemmat kommentit alla.

• La Piazzetta (Paseo del Mar 10) http://www.lapiazzettapalmanova.com
Kivalla paikalla, hyvä ja nopea palvelu ja tietämys keliakiasta. Spagetti ja pizzat n. 7-10e. Listalla myös kalaa, kanaa ja lihaa ja lapsille oma lista. Kaikki listalla olevat ruoat saatavissa gluteenittomana – näin käsitin. Pizzoja ja spagettia ehdin itse kokeilla. Pizzapohja oli ensimmäisellä kerralla parempi kuin toisella kerralla. Spagetti oli ok, ei mitään erityistä, mutta ei ole vertailukohdetta vielä keliaakikon spagetista muualtakaan . Tarjoilija ei ollut varma tuodessaan kahta annosta spagettia (gluteeniton ja normaali) kumpi niistä on gluteeniton. Kun kysyin, että onko minulle tuotu varmasti gluteeniton hän vähän aikaa mietti ja sanoi sen olevan. Hetken päästä, kun olin jo yhden haarukallisen ehtinyt suuhuni pistää tuli toinen tarjoilija juoksujalkaa katsomaan lautastani ja vahvistamaan, että se juuri on tuo gluteeniton versio. Ensimmäisellä kerralla pizzaa tilatessani pohjasta näki selvästi sen olevan gluteeniton versio, mutta toisella kertaa en ollut niinkään varma ulkonäön perusteella ja halusin varmistaa senkin. Tällä kertaa tarjoilija pyysi minua odottamaan syömättä ja kävi pikaisesti varmistamassa asian ja gluteeniton oli tälläkin kerralla. Ensi vuonna heillä on kuulemma tarjolla myös gluteenitonta leipää, kertoivat. Voin suositella!

• House of Katmandún ravintola (Avenida Pedro Vaquer Ramis 9)
Meluisa sijainti. Tarjoilijoita pyöri pilvin pimein eikä paikka ollut lähellekään edes täynnä, mutta ruokalistoja ja tilausta odotimme luvattoman kauan ja itse ruokaa vielä kauemmin eli yli tunnin. Juomat oli jo tilattu tunti sitten ja olimme jo lähdössä ulos paikasta, mutta oli sen verran myöhäistä, ettei viitsinyt oikein enää muuallekaan lähteä. Kyselin käännöslappusten avulla, mitä listalta olisi mahdollista saada gluteenittomana ja tarjoilija lähti lappujen kanssa keittiöön. Takaisin tullessaan kertoi, että lähinnä kanan rintafilee olisi ainoa vaihtoehto salaatin kanssa. Sitä siis tilasin, listalta kyseinen annos löytyi, mutta minulta oli jätetty pois perunat ja kastikkeet (8,90e). Itse Katmandú-talo ihan vierailemisen arvoinen, vaikkakin hieman rahastuksen makua…

• Café Bar Cantó (Hermanos Pinzones 11)
Viihtyisän näköinen ulkoterassi, erittäin lyhyt kävelymatka hotelli Viva Palmanovasta, vaikkakaan sijainti ei muuten niin idyllinen. Tarjoavat myös aamiaista. Kysyin käännöslappusten kanssa jälleen, mitä listalta on mahdollista saada gluteenittomana ja vaihtoehtona oli lähinnä kanan rintafilee tai grillattua lohta. Päädyin kanaan. Kanan kanssa tuli salaattia ja todella iso uuniperuna ja yksittäispakattu pieni voinappi. Annos oli muutoinkin todella iso. Hinta taisi olla 10-11e kieppeillä. Normaali versio annoksesta sisälsi lisäksi erilaisia kastikkeita ja kaalisalaattia. Tarjoilija kertoi siskollaan olevan keliakian. En tiedä, kuinka hyvin asia oli sitten itse keittiössä kokilla tiedossa, mutta ruoka oli hyvää enkä mitään oireita ainakaan saanut.

• McDonald’s
Normaalisti boikotoin pikaruokapaikkoja, mutta olihan se nyt testattava sitten, kun gluteenitonta mainostivat ja "puhtaita" ranskalaisia teki mieli. Ulkoterassi merinäköalalla . Espanjan Mc Donald’s mainostaa, että kaikista heidän ravintoloistaan saa gluteenittomia hampurilaisia. Kielikäännösten kanssa kysyin, mitä voisin itselleni tilata ja loppujen lopuksi tarjottimeltani löytyi lasten Happy Meal-ateria… Yritin kysyä esim. ranskalaisista perunoista, paistetaanko eri rasvassa kuin nuggetit jne. mutta oikein vakuuttavaa vastausta en saanut. Näytti kyllä siltä, että ranskalaiset paistettiin eri puolella ja omassa rasvassaan ja nuggetit kokonaan toisella puolella ja sitä tyttö kassallakin kaiketi yritti selittää…

• Sopranos (Avda Cas Saboners 4)
Aivan Viva Palmanova-hotellin lähellä, sijainti ei niinkään idyllinen, mutta ensimmäisenä iltana väsyneenä ja nälkäisenä paikka oli testattava. Muutoin ei ehkä olisi tullut ravintolaan mentyäkään. Palvelu oli ystävällistä ja lappusiani luettiin ja käytettiin keittiössä asti ja kertoivat, että kanaa ja lihaa on mahdollista saada esim. salaatin kanssa ja että ehkä jopa perunoitakin voisivat erikseen laittaa minulle. Otin ns. varman päälle ja tyydyin grillattuun kanan rintafileeseen ja salaattiin. Positiivinen kokemus.

• Mesón Son Caliu (Carretera Andratx km 12)

• Steakhouse Godfather’s Pizzeria (Cala blanca 5)

• Sakana Sushi & Restaurant (Avenida de la Playa 4, Local 2)

• Hotel Sol Mirlos Tordos (Pinzones s/n)

• Restaurante Ses Forquetes (Son Caliu; Córdoba 3)

• Hotel Son Caliu SPA Oasis ( Avenida Son Caliu, 8, Son Caliu)

Palma de Mallorcan lentokentällä

Palman lentokentällä en ehtinyt perehtyä ravintoloiden gluteenittomaan tarjontaan aikatauluhaasteiden takia. Olin kuitenkin aiemmin selvitellyt, että mm. seuraavista lentokentällä olevista ravintoloista pitäisi löytyä gluteenitonta ruokaa.

FOOD GALLERY (PLANTA SALIDA)
ARS NUEVO (FUTURO FOOD COURT)
MEDAS READY TO EAT (TERMINAL A )
BIER GARDEN (TERMINAL C)
MEDAS BEER (TERMINAL D)
Mc DONALD’S

Muutama hyödyllinen linkki

http://www.celiacos.org/eng_gfs.php
http://www.celiacosbaleares.org/

Reissu onnistui gluteenittoman ruokailun osalta paremmin kuin uskalsin odottaakaan. Voin suositella!

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Keliaakikon reilipäiväkirja 14

  Espanja ‐ Lisääjä Pulde ‐ 13.8.2009

  Varoitus, nyt tulee pitkä stoori kuvauksessa lukee muuten Espanja, mutta tää koskee kyllä kaikkia muitakin maita missä...

 • Keliaakikkona Barcelonassa 2

  Espanja ‐ Lisääjä -Elina-123 ‐ 8.6.2013

  Neljän päivän kesälomareissu Barcelonassa vietettynä ja lyhyesti sanottuna reissu oli mahtava! Barcelona on kohteena...

 • Barcelonassa keliaakikkona 6

  Espanja ‐ Lisääjä Susa ‐ 8.11.2011

  Kielen kanssa haasteita Barcelonan matka takana päin. Kaupunki on aivan yhtä ihana kuin ennenkin! Mutta ruokailu tuotti...

 • Espanjan Costa Blancalta gluteenitonta 1

  Espanja ‐ Lisääjä vaimo ‐ 1.11.2016

  Espanjan Costa Blancalla (kuten muuallakin Espanjassa) löytyy gluteenitonta jo todella hienosti. Esimerkiksi kaupoissa:...

 • Kaupunkiloma keliaakikkona Barcelonassa 4

  Espanja ‐ Lisääjä taigis ‐ 6.4.2009

  Hola!! Olemme palanneet kotisuomeen,, hieman ryytyneinä ja väsyneinä! Säät eivät varsinaisesti suosineet,, neljästä...

 • Gluteenittomia Las Palmasissa 3

  Espanja ‐ Lisääjä Saltstraumen ‐ 17.3.2010

  Las Palmasista löytyi, ihan Paseo de las Canteras- rantakadulta mainio ravintola jolla oli oma ruokalista...

 • Vinkkejä Madridiin matkaaville

  Espanja ‐ Lisääjä Herkuttelija ‐ 1.6.2010

  Olin viikonloppuna Madridissa käymässä ja löysin muutaman hyvän ravintolan, josta sai gluteenitonta...

 • Gluteeniton golf-loma Espanjassa

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 4.2.2012

  Otsikko on hieman harhaanjohtava, koska golfaaminen jäi lähinnä katselun tasolle, vaikka golf-resortissa loma...

 • McDonalds Fuerteventura 1

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 20.1.2012

  Jälleen kerran Google paljasti, että Fuerteventuralta löytyy (vain) yksi McDonalds Calesta de Fusten golf-keskittymästä....

 • G ravintola Fuengirolassa 1

  Espanja ‐ Lisääjä SBr ‐ 17.9.2012

  Kävin illallisella Espanjan keliakiasivustolla mainitussa ravintolassa Fuengirolassa. Palvelu oli ystävällistä ja...

 • La Herreria 2

  Espanja ‐ Lisääjä KariK ‐ 3.1.2010

  La Herreria on kokemukseni mukaan niitä harvoja paikkoja Puerto de la Cruzissa, joissa tiedetään mitä keliakia...

 • Hard Rock Cafe Barcelona

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 23.3.2014

  Nälkä oli hirmuinen koko päivän kestäneen kävelytuokion päätteeksi kun muistin lukeneeni Glu.fin eräästä...

 • Rantalomalla!

  Espanja ‐ Lisääjä taigis ‐ 25.11.2009

  Käväisin viikon aurinkolomalla tämän kaamoksen keskellä, ihan turistipaikoilla Playa del Inglesissä! Kotoa lähtiessäni...

 • Restaurante Molinet 2

  Espanja ‐ Lisääjä jori-o ‐ 23.2.2010

  Italialaisomistuksessa oleva ravintola Las Palmasin kaupungissa Hotelli Melia Las Palmasin vieressä. Ravintolassa on...

 • Ravintola La Casa del Parmigiano 1

  Espanja ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 28.2.2010

  Ystäväni kertoi vierailleensa Puerto del Carmenissa pastaruokiin erikoistuneesssa ravintolassa. Vasta viimeisellä...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.

Lisätiedot

 • Maa
  Espanja
 • Sijainti
  Mallorca, Palma Nova
 • Ajankohta
  kesäkuu 2011
 • Lisääjä
  Susa
 • Lisätty
  5.7.2011 14:06
 • Muokkasi
  7.7.2011 12:25

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,027s