Hei!
Katsokaa netistä pataleipä-ohje-sen voi helposti tehdä gluteenittomista jauhoista, ei leipäkonetta, ei sotkua,"liisteriä" eikä edes vaivaamista. Oli ihana rapeakuorinen ja kuohkeasisältöinen ja kaunis maalaisleipä!Tarttee ainesten lisäksi siis rautapadan, jossa on kansi.Leipää voi muokata miksi vain, esim. lisäämällä siemeniä, raasteita, tattirouhetta, aurinkokuivattua tomaattia tai oliiveja jne.Tämän jälkeen ei kyllä tee mieli enää ikinä ostaa kaupan kuivia känttyjä!!Kelpaa hyvin myös ei-keliaakikolle, jos vaan raaskii jaella..Huom! Joissain versioissa suolaa on aivan liikaa, kannattaa maustaa oman maun mukaan.
Todella iloinen yllätys!!
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Tytteli 22.7.2015 20:46
Voi kun täällä on vaikka mitä ihania ohjeita. Pakko kokeilla tätä joskus kun on aikaa. Kiitos! : )
gulp 25.2.2015 15:38
No niin, kopion netistä pataleivän ohjeen (on ihan helppo löytää sieltä pataleipä-nimikkeellä, mutta tässä tämä nyt on. "Korjasin" ohjetta gluteenittomaksi ja vähensin suolan määrää, eli siis sellaiseksi, jonka itse tein:
PATALEIPÄ
Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurautapadassa. Se pinnasta tulee rapea ja sisuksesta taivaallisen kuohkea.
Ainekset:
7 dl gluteenittomia jauhoja, (+ 1 tl psylliumia)
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
3 ½ dl lämpöistä vettä
Lisäksi:
pöydälle jauhoja
Valmistusohjeet:
1. Sekoita hiiva ja suola jauhoihin sekoituskulhossa. Kaada joukkoon vesi ja sekoita haarukalla aineet sekaisin. Älä vaivaa! Taikina jää löysäksi.
Peitä kulho kelmulla, johon on tehty muutama reikä ja jätä kulhon huoneenlämpöön 24 tunniksi.
2. Laita valurautapata uuniin. Laita uuni päälle 230 asteeseen.
Kaada taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja kääntele taikinaa pari kertaa jauhoissa. Nostele valuvat reunat taikinan keskelle ja anna taikinan levätä pöydällä kunnes uuni on 230 astetta.
Avaa uunin luukku ja vedä pata ulos. Nosta löysä taikina pataan ja laita kansi päälle ja uunin luukku heti kiinni.
Paista kannen alla 30 minuuttia. Leipä kohoaa padassa ja pysyy mehevänä kannen alla.
3. Ota kansi pois puolen tunnin paistamisen jälkeen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia, että pinta ruskistuu.
Kumoa valmis leipä padasta ja anna jäähtyä vähän aikaa ennen leikkaamista. Kuumaa leipää on vaikea leikata.
Taikinaa on helppo varioida lisäämällä joukkoon esim. siemeniä, hiutaleita, aurinkokuivattua tomaattia, oliivimurskaa tms.
Huomio! Tarkista, että patasi kaikki osat kestävät korkeaa lämpötilaa!
On tärkeää, että kansi on täysin suljettu höyryltä.
Jezu 25.2.2015 12:45
Saisiko toimivimman reseptin myös tänne, niin olisi helpompi kokeilla
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Suomen gluteeniton olutvalikoima 22
Lisääjä Jezu ‐ 2.10.2008
Lista päivitetty 5/2023: Tässä ei-niin-pieni lista gluteenittomista olusista, joihin olen Suomessa törmännyt. Lähes...Gluteeniton omenapiirakka (pellillinen) 8
Lisääjä tuittuli ‐ 1.10.2009
Ainekset pellilliseen omenapiirakkaa 3 munaa 2 ½ dl sokeria 100 g margariinia 1 ½ dl maitoa tai vettä 4 ½ dl...Helppo gluteeniton kauraleipä -resepti 1
Lisääjä Jezu ‐ 13.2.2014
Minulla oli mennyt vanhaksi paketillinen Semperin puhdaskaurahiutaleita ja päätin tehdä niistä leipää - enää piti löytää...
Lisääjä Tuulia ‐ 9.10.2012
1 pkt. taatelia (n. 170 g) 3 dl vettä 200 g margariinia/voita 2 kananmunaa 3 dl sokeria 1 tl soodaa 1 tl...
Lisääjä Susanna ‐ 29.11.2009
Sain naapuriltani loistavan gluteenittomien piparien ohjeen jo vuosia sitten. Tässä ykkösluokan resepti jakoon...
Gluteeniton Makea piirakkapohja 3
Lisääjä Suviih ‐ 8.3.2009
Hyvä pohja esimerkiksi omena- tai marjapiirakoille (mustikka, vadelma). Helppo valmistaa, aineet sekoitetaan ilman...
Lisääjä Betti ‐ 1.8.2009
Hei! Laitanpa tänne pizzapohjaohjeen,jota itse käytän. Helppo mutta ei hauras. Pizzapohja (gluteeniton) 4 dl vettä 1...
Täydellinen gluteeniton pulla, maistuu "oikealle" pullalle
Lisääjä Carsu ‐ 1.10.2012
2½ dl kylmää maitoa 1 rkl Psylliumia (Kirjassa nimellä Fiberhusk) 25g hiivaa ½ dl sokeria ½ tl hjorthornssalt...
Lisääjä Suviih ‐ 10.3.2009
Olen tehnyt pasteijoita kahdella eri taikinavaihtoehdolla (soveltuvat muuten myös joulutorttujen...
Lisääjä Viveka ‐ 30.7.2009
Mainio ohje mustikkapiirakalle. Vaihdoin jauhot Sunnuntain tummiin glutenittomiin jauhoihin. Ohjeessa ei sanottu, mutta...
Lisääjä Jezu ‐ 21.12.2008
Leivon varsin harvoin, mutta pitihän sitä mokkapaloja yrittää. Tässä oma johdantoni tutusta reseptistä tarkkojen...
Lisääjä Mamma ‐ 16.12.2013
Tämä kakku on helppo tehdä ja mikä parasta se on taivaallisen hyvää ja kostea sisältä. Olen tehnyt muutaman kerran...
Lisääjä Viveka ‐ 30.7.2009
Löysin tuolta erinomaisen kinkkupiirakan ohjeen, josta tein gluteenittoman version. Jujuna on tuo pohjaan laitettava...
Gluteenittomat ja maidottomat lihapullat
Lisääjä Jezu ‐ 18.1.2009
Kun oli unohtunut ostaa maitoa, pullista tulikin maidoton versio, mutta eipä se juuri makuun vaikuttanut. Reseptin...Gluteeniton juustokakku -resepti 2
Lisääjä Jezu ‐ 1.1.2014
Jostain syystä tuli mieleen kokeilla juustokakun leipomista gluteenittomana. Kun vihdoin löytyi pohjaksi resepti, jonka...Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.