Roma - senza glutine

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Roma - senza glutine

Olin viikon Roomassa toukokuun alussa. Täällä keliakialiiton sivuilla on kattava esittely matkalta Roomassa tammikuussa 2010. Kirjoittajan laatima lista on mielestäni hyvä, ja kävinkin syömässä monessa ko. matkakertomuksessa mainitussa paikassa. Kerron tässä omassa matkakertomuksessani omia kokemuksiani paikoista. Lisäksi kerron parista muusta ravintolasta, joita aiempi kirjoittaja ei ollut testannut.

Roomassa ja Italiassa on se hyvä puoli, että ilmeisesti ravintolat, jotka ovat saaneet Italian keliakialiitolta gluteeniton ravintola –statuksen (ravintolan ovessa tms. on liiton tarra ”senza glutine” tai ”gluten free”), ovat todellakin tarkkoja gluteenittomuuden suhteen. Käsittääkseni paikkoja kontrolloidaan myös tarkasti. Kun siis mainitsee ko. ravintoloissa annoksen nimen ja lisää ”senza glutine” , ei tarvitse alkaa selitellä mitään muuta. Kysyin myös parissa muussa ns. normaaliravintolaissa liharuoka-annoksista, ovat ne ”senza glutine” tai ”senza farina” (= ilman jauhoja), ja hyvin tarjoilivat tiesivät, mistä on kyse. Italiassa ylipäätään keliakia on lukemani mukaan hyvin tunnettu sairaus.

Edellisen matkakertomuksen kirjoittajan paikoista testasin Osteria del Gallon, Voglia di Pizzan, ja La Soffitta Renovation. Kävin myös Leben-leipomossa sekä Celiachiamo-myymälässä. Lisäksi testasin Tulipano Nero - sekä Il Viaggio -ravintolat.

Osteria del Gallossa söin bruschetan ja pastaa. Bruschetta-leipä oli sitkeää eikä pasta ollut mielestäni mitään ihmeellistä, ja annos oli melko pieni. Mutta ihan ok paikka kuitenkin.

Voglia di Pizza sijaitsee Campo de’ Fiorilta Largo di Torre Argentinalle päin lähtevän ostoskadun varrella. Paikka ei ole mikään ravintola, vaan lähinnä palapitsa-paikka. Muutama pöytä on sekä sisällä että ulkona. Paikasta tosiaan sai gluteenitonta pizzaa, pastaa bruschettaa, jälkkäriksi tiramisua ja myös gluteenitonta Estrella Daura -olutta. Gluteeniton lisä oli ainakin pizzassa pari euroa. Söin paikassa pizzaa kaksi kertaa. Pizzapohja oli ohut ja rapea. Tosin ekalla kerralla pohja oli aika kova tai sitkeä. Suosittelen maistamaan pizzaa, jossa on täytteenä bufalan mozzarellaa, tomaattia ja rutkasti rucolaa (eli rughettaa). Mielestäni kasvispizzat - jopa perusmargherita - ylipäätään ovat Italiassa tosi hyviä. Täytyy kuitenkin huomauttaa, ettei eri täytteitä pizzoissa ole montaa, toisin kuin usein Suomessa. Ei siis määrä, vaan laatu.

La Soffitta Renovatio sijaitsee kellarissa, joten paikkaa on hieman huomaamaton. Kävin syömässä paikassa kaksi kertaa. Tarjoilijan mukaan kuulemma kaikkea saa gluteenittomana (pizzat, pastat, alkupalat, jälkkärin). Myös Renovatiossa oli Estrellan Dauraa. Paikka näytti olevan paikallisten keliaakikoiden suosiossa, sillä ”lippuannoksia” (gluteenittomat annokset oli merkitty pikku lipulla) tuntui menevän vähintään joka toiseen pöytään. Myös ko, ravintolassa ainakin pizzasta piti maksaa 2 e lisämaksu gluteenittomasta annoksesta. Söin kummallakin kerralla Rucolina-pizzan, joka oli aika samanlainen pizza kuin Voglia di Pizzassa syömäni. Pizza oli hyvää, ja pohja oli melko paksu ja pehmeä. Alkupalaksi suosittelen annosta, jossa on mozzarella di bufala -pallero sekä prosciutto-kinkkua. Tai ainakin suomalaisen mielestä erikoisuutena alkupala, jonka viereisen pöydän italialaiset ottivat: lautasellinen papupalkoja (fagiolini)

Tulipano Nero (Via Roma Libera, 15) sijaitsee Trasteveressa, hieman syrjemmällä turistikaduista. Söin siellä lounasaikaan. Alkuun otin salaatin (insalata mistan), joka oli todella iso mutta edullinen (vain 3 euroa). Ruoaksi otin pasta-annoksen. Normaalihinta oli 5 e, mutta myös Tulipano Nerossa gluteeniton lisä oli 2 e. Ruoka oli hyvää ja annos oli iso.

Il Viaggio (Via Isonzo 14, www.ristoranteilviaggio.it ) sijaitsee Villa Borgehese -puiston lähellä. Il Viaggio on ”oikea” ravintola, jossa kannattaa mielestäni ehdottomasti käydä. Ravintola tarjoaa myös erilaisia menu-kokonaisuuksia. Itse söin menun, jossa oli alkupalaksi juustoja ja leikkeleitä, primo piattona oli kahta erilaista pastaa, secondona oli pihvi ja lisukkeeksi otimme vielä ylimääräisenä kasviksia. Jälkiruokana oli joku suklaajuttu (nettisivuilla on ruokalista). Menun hinta oli vain 28 e! Ravintola aukesi illalla vasta noin klo 19.30, joten liian aikaisin ei kannata mennä.

Aioimme mennä myös Alex Cafe -ravintolaan syömään. Ravintola sijaitsee Via Veneto -kadulla, joka on täysin turistirysä. Tätä emme tienneet etukäteen, mutta nähtyämme juomalistan, ei asia jäänyt epäselväksi: juomat oli ylihinnoiteltu. Pastojen hinnat olivat suht ok, muistaakseni noin 12 e, mutta 0,4 l olut maksoi 8 e ja 0.375 l talon viini oli 14 e. Normaalisti maksoimme talon viineistä noin 10 e/l. Päätimme siten jättää koko paikan omaan arvoonsa emmekä syöneet siellä.

Trasteveren kaupunginosassa huomasin sattumalta eräässä pubissa (m8bar, Via Benedetta 17) olevan myynnissä aikaisemminkin mainittua Estrellan Daura -olutta.

Kävin myös Leben-leipomossa, mutta mielestäni olisi voinut jättää ihan hyvin käymättä, sillä eipä siellä juuri mitään ostettavaa ollut: joitain pikku leivoksia ja pizzapaloja, jotka olivat mielestäni melko kalliita (olisiko ollut noin 6 e).

Celiachiamo-myymälässä käväisin vilkaisemassa valikoiman. Toisaalta jos kaipaa leipää, niin sitä voi ostaa myös apteekeista. Tosin valikoima voi olla erittäin suppea. Itse kävelin lähimpään apteekkiin ja kysyin, onko heillä ”pane senza glutine” ja sain paketin tyhjiöpakattuja leipäviipaleita hintaan noin 5 e.

Roomassa keliaakikkokin voi herkutella hyvin ja rauhallisin mielin. Buon appetito – senza glutine!

Annukka

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Kommentit (7)

 • Zlatan 8.9.2010 17:21

  Annukka: samaa kerrottiin meille monessa paikassa että en voi syödä heidän risottoansa juuri siksi että sitä käytetään pastavetenä.
  Jezu: meidän matkamme oli pari vuotta ennen glu.fi joten en itse asiassa "etsinyt" sitä pizza-paikkaa mutta se paikka olisi säästänyt monta kertaa aikaa ja monia askelia kun etsittiin joku paikka mistä myös minä olisin saanut helposti pientä purtavaa lounaaksi. No pari päivää käytiin kaupassa ja ostettiin leikkeleitä, juustoja jne jotka sitten syötiin leivän kerä jossain kaupungilla, ei hassumpaa sekään.

 • Annukka 22.8.2010 20:23

  Kävin laittamassa pari paikkaa kartalle Ja tuli samalla mieleen (en jaksa lukea juttuani, kirjotinko siihen), että sain tietää matkalla myös sen, miksei risottoa voi normaalisti syödä: siihen lisätään pastan keitinvettä.

  Oih, kyllä tuli taas liian kova hinku Italiaan

 • Jezu  13.8.2010 10:58

  Zlatan, mekin kävelimme aluksi ohi. Kun paikka on kiinni, ikkunoiden edessä on metallisäleiköt, eikä mistään käy ilmi, että kyseisellä paikalla olisi ravintola.

 • Zlatan 13.8.2010 08:17

  loistavat matkakertomukset molemmilta!! Tulee mieli lähteä taas Italiaan. Harmittaa vieläkin etten löytänyt Voglia di Pizza paikkaa kun olin Roomassa, kävelin siitä ohi joka päivä. Saa nyt nähdä jos koskaan pääsen uudestaan Roomaan koska en heittänyt lanttia Fontana di Trevin mutta onhan Italia iso maa ja omien kokemuksien mukaan gluteenittomana pärjää hyvin koko Italiassa.

 • Suviih  12.8.2010 21:37

  Lisäilkäähän kartalle nuo paikat (kommenttien kera) jotka siellä vielä ei ole, en itse lisännyt kuin ne joissa kävin.

  Annukka, kaupungin keskustan ulkopuolelta löytyy vielä toinen mokoma gluteenitonta tarjoavia ravintoloita. Löysin niistä tietoja netistä aikoinaan kun omaa reissua suunnittelin, mutta en sen tarkemmin ottanut tietoja ylös kun sijaitsivat sen verran kaukana omasta majapaikasta.

 • Annukka 11.8.2010 22:34

  Joo, varmaan ollaan samoissa ravintoloissa pyöritty, sillä ihmeen vähän niinkin isossa kaupungissa kuin Rooma, oli glut pizzaa ja pastaa saatavilla. Siinä olis hyvä bisnesidea jollekin. Nimittäin perustaa Roomaan glut. pizzeria

  Ja joo, laitoin tän saman jutun Keliakialiitonkin sivuille jo aiemmin, kun ajattelin, ettei kaikki välttis käy täällä.

  Rooman makoisia pizzoja ikävoiden
  Annukka

 • Jezu  11.8.2010 18:27

  Mainio tarina. Itsekin kävin melkein kaikissa noista paikoista paitsi Il Viaggiossa. Nooh, onpahan seuraavallekin reissulle jotain uutta koettavaa

  Tämä tarina näytti olevan myös Keliakialiiton sivuilla, mutta täytyy tarkentaa sen verran väärinkäsitysten välttämiseksi, että Glu.fi:lla ja Keliakialiitolla ei ole mitään tekemistä keskenään.

Kommentoi

Vinkkejä samasta maasta

 • Keliakiakäännös 14

  Italia ‐ Lisääjä jo10vuotta ‐ 10.3.2009

  Tutustuin keliakiakäännöksiä "lompakkokoossa" olevalle sivustolle, jonka linkki löytyi tältä sivustolta. Aika pitkä...

 • Senza glutine ROOMA 15

  Italia ‐ Lisääjä Suviih  ‐ 9.1.2010

  Vietin Roomassa vajaan viikon ajan ja siellä gluteeniton ruokailu onnistui mainiosta. Lennot olivat Finnairilla ja ruoan...

 • Rooma sopii keliaakikolle 2

  Italia ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 7.8.2010

  Olin lukenut netistä paljon positiivisia kokemuksia Roomasta, joten kevään ex-tempore matka suuntautuikin Italian...

 • Gluteenitonta Garda-järvellä 7

  Italia ‐ Lisääjä nissanmicra ‐ 15.2.2009

  Hei! Viettäessämme lomaa Rivassa, löysimme sattumalta apteekin, jonka ikkunassa oli runsaasti gluteenittomia tuotteita....

 • Milanossa 4

  Italia ‐ Lisääjä motusalem ‐ 22.5.2009

  Puolitoista vuotta keliakiaa takana - ravintolaruokailuja 9:ssä eri maassa Suomen lisäksi. Ehdoton huippukokemus oli...

 • Hyvää palvelua Italiassa

  Italia ‐ Lisääjä Suffeli ‐ 3.4.2009

  Olin viikon matkalla Sisiliassa. Puhun auttavasti italiaa minkä vuoksi sain joka paikassa itselleni sopivaa...

 • Pizzeria Be bop

  Italia ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 3.12.2011

  Niin hullulta kuin se kuulostaakin, pizzeria Be bop oli suurin syy pysähtyä yhdeksi yöksi Milanon kupeeseen. Kun...

 • Gluteeniton menu Cortina d'Ampezzossa

  Italia ‐ Lisääjä nissanmicra ‐ 21.2.2012

  Vietin viikon 7/2012 Italiassa, Cortina d'Ampezzossa laskien upeita rinteitä, upeissa maisemissa. Toiseksi viimeisenä...

 • Catullo Restaurant

  Italia ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 13.11.2011

  Vierailimme eurooppakierroksellamme myös Veronassa. Hotellimme Holiday Inn congress centre oli hieman syrjässä...

 • Infarma Parafarmacia

  Italia ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 27.11.2011

  Kun odottelimme Be Bobin avautumista, tuli käytyä tässä lähes naapurissa sijaitsevassa apteekissa, joka myi runsaasti...

 • Farma Store (Farmacia Brocchieri)

  Italia ‐ Lisääjä Suviih  ‐ 10.1.2010

  Farmacia Brocchierin pitämä kauppa, joka on varattu pelkästään gluteenittomille tuotteille. Kauppa on kooltaan noin...

 • Voglia Di Pizza

  Italia ‐ Lisääjä Suviih  ‐ 10.1.2010

  Pizzeria josta saa gluteenitonta pizzaa, pastaa, olutta, tiramisua... Gluteeniton ruokalista erikseen.

 • La Soffitta Renovatio

  Italia ‐ Lisääjä Suviih  ‐ 10.1.2010

  Ravintola tarjoaa gluteenitonta pizzaa ja pastaa. Jälkiruoaksi sai gluteenitonta kakkua. Lisähinta gluteenittomalle...

 • Hotell specialicerad på glutenfri mat 2

  Italia ‐ Lisääjä cmh ‐ 27.5.2009

  Jag har hittat och bott på ett alldeles underbart litet familjehotell i Rabland cirka 10 km från Merano i...

 • Alex Cafe

  Italia ‐ Lisääjä Jezu  ‐ 15.8.2010

  Erittäin mainiota gluteenitonta ruokaa tarjoileva ravinteli. Paikka on moderni lasikuutio kadun varressa. Hinnat ehkä...

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Vinkkiin liittyvät kuvat

Lisätiedot

 • Maa
  Italia
 • Sijainti
  Rooma
 • Ajankohta
  toukokuu 2010
 • Lisääjä
  Annukka
 • Lisätty
  10.8.2010 20:31

Anna arvio vinkille

Kirjaudu sisään arvioidaksesi tämä vinkki ja nähdäksesi sen tämänhetkisen arvion.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,066s