Mampu

Keskusteluviestit

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 • Gluteeniton huulirasva/puna? 4.2.2012 11:45

  Olisikohan tässä selitys sille, että niin harvat kosteusvoiteet sopivat meidän perheen keliaakikkotytölle? Monet ihan neutraalitkin ja herkälle iholle tarkoitetut voiteet aiheuttavat armottoman punoituksen, vaikkei mitään allergioita ole tiedossa ja tuoteselosteista ei löydy mitään yhdistävää tekijää. Tällä hetkellä ainoa käytössä oleva oireita aiheuttamaton kosteusvoide on Norwegian tms.

 • Kirje Keskolle Pirkka-tuotteista 4.2.2012 11:30

  Laitan tähän keskustelunavauksena kopion Keskolle Pirkka-tuotteiden gluteenittomuusmerkintöjä koskevasta kirjeestäni.

  "Hei

  Olen 6-henkisen keliakiaperheen äiti. Espanjassa asuessamme olemme tottuneet asioimaan Mercadona-ketjun ruokakaupoissa, sillä siellä kaikki kauppaketjun omat tuotteet vedestä ja kahvista lihatuotteisiin ja erilaisiin viljatuotteisiin on merkitty selkeästi ”sin gluten”-tunnuksella, jos tuote ei sisällä gluteenia. Näin ollen koko perheelle tehtävien ostosten tekeminen on vaivatonta ja voi ostaa tavanomaisia tuotteita helposti seuraten vain silmällä tuoterivistä sinipunaista tunnusta. Tämä säästää perheelle todella paljon aikaa, kun ei tarvitse kerta toisen jälkeen lukea pienellä painettuja tuoteselosteita vaan kauppaketju on tehnyt työn asiakkaan puolesta ja merkinnyt guteenittomuuden selvällä tavalla. Kun merkki on melko huomiotta herättämätön, vaikka onkin tuotteen etupuolella niin että se on helppo havaita vain tuoterivistöä silmäilemällä, se ei kuitenkaan leimaa tuotetta erikoistuoteeksi, jota joku asiaa ymmärtämätön saattaisi turhaan välttää.

  Toivon, että Kesko kattavine Pirkka-tuotteiden valikoimineen ottaisi haasteen vastaan ja alkaisi merkitä tuotteensa vastaavalla tavalla. Vaikka diagnostisoituja keliaakikkoja on vain reilu 1 % väestöstä, on asiakaskunta huomattavasti suurempi, sillä keliakiaperheessä koko perhe valitsee tavanomaiset tuotteensa siten, että koko perhe voi käyttää viljatuotteita lukuunottamatta samoja tuotteita. Gluteenittomuuden merkitseminen tuotteisiin helpottaisi myös suuresti muiden keliaakikoillekin elintarvikkeita tarjoavien työtä, kun keliaakikko on tulossa kylään tai ostetaan elintarvikkeita ryhmälle, jossa vain yksi on keliaakikko. Nämä asiaan tottumattomat kun eivät välttämättä osaa lainkaan miettiä, missä tuotteissa gluteenia voi olla ja siten joko jättävät keliaakikon ilman tai varmuuden vuoksi pitäytyvät keliaakikon kohdalla kalliissa erikoistuotteissa silloinkin, kun tavanomainen tuote soveltuisi myös keliaakikolle.

  Uskon, että tuotteiden gluteenittomuuden järjestelmällinen ja kattava merkitseminen olisi kauppaketjulle liiketaloudellisesti kannattavaa ja se ketju, joka sen ensimmäisenä ottaa käyttöön, saa merkittävän kilpailuedun, kun keliaakikot sidosryhmineen keskittävät ostoksensa vaikkapa Pirkka-tuotteisiin, joita on saatavana laaja valikoima Suomen joka kolkassa.

  Gluteenittomuusmerkinnöistä hyötyisivät myös pienet K-kaupat, joilla ei ole mahdollisuutta pitää valikoimassaan eri erikoisruokavalioihin kuuluvia erikoistuotteita, mutta gluteenittomuusmerkinnöillä voisivat hyvin palvella tätä jatkuvasti kasvavaa asiakaskuntaa.

  Laitan tämän kirjeeni keliaakikkojen Glu.fi –sivustolle ja toivon, että Kesko vastaisi viestiini joko suoraan tai sivuston kautta."

  Toivotaan, että keskustelunavaukseni herättäisi Keskolla ainakin kiinnostusta toteuttamismahdollisuuksien selvittämiseen ja että saamme täällä palstalla kuulla, miksi merkintöjä ei katsota mahdollisiksi, jos asia jää siihen.

  Jatkakaa tätä ketjua omilla perusteluillanne siitä, miksi tavanomaisissakin elintavikkeissa olisi hyvä olla merkintä gluteenittomudesta!

 • Ei virallinen keliakia 9.12.2011 01:07

  Tyttärellä myös epäselvä diagnoosi eikä siis vammaistukea Ruokavalio on ainoa vaihtoehto, mutta kun se aloitetiin kokeeksi ennen tähystystä ja oli niin selvä, ei uutta tähystystä kannattanut tehdä ilman että välillä olisi syönyt normaalisti puolisen vuotta. Kun kerran on oireista päässyt, ei todellakaan halua altistaa puolta vuotta saadakseen virallisen diagnoosin.

  Ärsyttävää tilanteessa on raha-asian lisäksi se, että lääkäri puhuu milloin keliakiaepäilystä milloin keliakiadiagnoosista ja se tekee jotenkin epämääräisen olon - ihan kuin ei otettaisi todesta.

 • Las Palmas 8.12.2011 10:48

  Tulimme viikko sitten talveksi Las Palmasiin ja ajattelin kertoa ensimmäisiä ruokakuulumisia.

  Espanjassa on hyvät pakkausmerkinnät ja useissa tuotteissa gluteenittomuus on joko kauppaketjun omalla logolla tai kansainvälisellä logolla merkittynä, esim Tirman hyvissä suklaalevyissa lukee selvästi vihreän pallukan sisällä sin gluten. Useissa liha- ym pakatuissa tuotteissa on myös selkeä loppulause: saattaa sisältää jäämiä gluteenista tai valmistettu tuotantolaitoksessa, jossa käsitellään viljoja. Myös eri valmistajien erikoistuotteita on hyvin saatavana lähes kaikista marketeista, terveyskaupoista ym. Pakatun ruuan kanssa ei siis juurikaan ongelmia ole, paitsi että yhtenä päivänä tyttäreni sai kovat oireet syötyään vakuumipakattua "tres delicias" riisiä, Mahaoireiden ilmettyä kaivoimme pakkauksen roskiksesta ja huomasimme, että valmistusaineissa oli soijakastike - ilmeisesti gluteenia sisältävä, vaikkei siitä mainintaa ollutkaan.

  Eilen kävimme liittymässä paikallisen keliakialiiton jäseniksi. 15 euron jäsenmaksulla saimme muovikassillisen esitteitä ja lähes 700-sivuisen tuoteluettelon, jossa on kauppaketjuittain ja valmistajittain lueteltu kaikki liiton hyväksymät tuotteet. Liitolla olisi myös myynnissä (118 + alv) tai jäsenille vuokrattavana (6 e/kk) viivakoodilukija, jolla voi helposti tarkistaa tuotteiden soveltuvuuden! Muutenkin käynti kaupungin huipulla osoitteessa Pino Apolinario 84 (bussi 81) oli hyvää mieltä tuottava, sillä toimistossa työskentelevä nuorimies oli erittäin ystävällinen ja aktiivisen innostunut valistustehtävästään.

  Toimistolta saamassamme materiaalissa oli myös esite parista kaupasta, joissa on myynnissä ainoastaan keliaakikolle sopivia tuotteita! Käynti tuollaisessa kaupassa/leipomossa on suunnitelmissa lähipäiviksi, mutta tänään täällä ovat kaupat kiinni, kun vietetään synnittömän sikiämisen juhlaa

  Tähän mennessä testaamiamme ravintoloita ovat:

  El Molinet Paseo de las Canteras -rantakadulla(ihanaa paahdettua gluttileipää ruuan kanssa), jossa erillinen ruokalista keliaakikoille

  Il Fantone kauppakeskus Las Arenasissa (hyvä gluteeniton pasta)

  Scooters (sitkeäpohjainen gluttipizza, mutta pääseepähän trendikkääseen nuorison kohtaamispaikkaan syömään)

 • Päänsärkyä jostakin uuden ruokavalion aineesta? 27.11.2011 07:23

  Kiitos vastauksistanne. Niinkuin kerroin, kaikki mahdolliset tutkimukset on tehty; neurologiset, purenta, silmät, fysiologiset, psykiatriset jne, mutta syytä ja lievittävää lääkettä ei löydy. Lääkkeiden kokeilu on hidasta, kun kutakin pitäisi syödä ensin useita viikkoja ennen kuin saavuttaa täyden tehonsa ja lääkkeiden vaihto joudutaan tekemään varovasti niin, että keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet eivät aiheuta yhteensopimattomuusongelmia. Kysyn tuota indometiniä vielä, mutta taitaa olla niitä vanhoja lääkkeitä, joista lääkärit eivät enää uuden sukupolven kipulääkkeiden aikaan oikein innostu Tähän asti Tramal on ollut ainoa kunnolla vaikuttava kipulääke, mutta eihän sitä voi syöttää jatkuvasti 14-vuotiaalle.

  Kaiken lääkärissä juoksemisen ainoa konkreettinen hyöty tähän saakka on ollut se, että vuonna 2004 ensikertaa havaittu helikobakteeri sentään päätettiin nyt häätää. Kuinka tuo helikotulos onkaan voinut uinua vatsakivuista kärsivän tytön papereissa syksystä 2004 saakka ilman, että siihen on tartuttu! Koko keliakiarumbahan alkoi, kun vein ekaluokkalaisen lääkäriin jatkuvien vatsakipujen takia. Labrassa todettiin sekä keliakia- että helikobakteerivasta-aineet ja lähetettiin tähystykseen jne. Keliakiaa on kyllä tutkittu, mutta heliko on unohtunut jonnekin matkan varrelle, kunnes otin sen jälleen kerran esiin ja kas - kyllähän se on näkynyt jo 2005 tähystyksessä ja löytyi edelleen tämänsyksyisissä vasta-aine- ja ulostenäytteissä.

 • Päänsärkyä jostakin uuden ruokavalion aineesta? 22.11.2011 08:47

  Tyttärelläni todettiin keliakia kesäkuussa. Elokuussa alkoi jatkuva päänsärky, joka jatkuu edelleen tauotta jo neljättä kuukautta. Kaikki mahdolliset neurologiset ja muutkin tutkimukset on tehty, mutta kipu ei vaan hellitä edes kovilla kipulääkkeillä. Nyt joku heitti ilmaan, onko tytön elintavoissa, ruokavaliossa tms tapahtunut jokin muutos ja mieleen nousi tämä gluteeniton ruokavalio. Gluteenittomiin tuotteisiin siirtyminenhän toi mukanaan monia aineita, joiden kanssa ei ole aikaisemmin ollut juurikaan tekemisissä, vaikkapa nyt psylliumin.

  Onko kellään muulla ollut epäilystä, että jokin uusi aine aiheuttaisi oireita, esim päänsärkyä. Ruoka-aineallergiathan voivat ilmetä mitä moninaisimmilla tavoilla. Jos haluaisi kokeilla uusien ruoka-aineiden eliminaatiokokeilua, mistä kannattaisi aloittaa? Kaikki vinkit tervetulleita!

 • Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? 17.10.2011 19:19

  Minulle ainakin riittäisi hyvin, että erikoisvalmisteiset tuotteet olisivat erikseen. Muut gluteenittomaksi tietämäni tuotteet kyllä löytyvät omilta paikoiltaan. Myös valmistajien omat ständit olisivat ihan hyviä - niistä olisi hyvä ohikulkiessa tsekata uutuudet jne - mutta se onkin jo varmaan tilakysymys myymälöissä

 • Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? 17.10.2011 17:55

  Mitäpä, jos joku osaava laittaisi aiheesta äänestyksen ja jos se kallistuu täsmähyllyjen puoleen, voisimme laittaa tulokset tiedoksi keskusliikkeille. Ehkä muutoksen saaminen on helpompaa kuin arvaammekaan.

  Vielä jos äänestyksen yhteydessä olisi tilaisuus esittää perusteluja muutamalla sanalla. Itseasiassa luulen, että moni kauppias pelkää "vammaishyllyjen" olevan epäkorrektia diskriminaatiota

 • Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? 17.10.2011 15:43

  Juuri tuo El Corte Inglesin hylly on minusta paras mahdollinen esimerkki tyylikkäästä esillepanosta. Siellä löytyy vastaavat myös esim sokerittomille ym. Otin viimeksi oikein kuvan EL Corte Inglesin hyllystä, jotta on helppo myös vertailla hintoja, mutta tähän ei kai pysty kuvaa liittämään?

  Mikähän logiikka tuotteiden sijoittamisessa vastaavien tuotteiden rinnalle tavallisiin hyllyväleihin mahtaa olla. Onko ideana, että joku taviskin vahingossa ostaisi kalliimman rinnakkaistuotteen vai onko se olevinaan jonkinlaista hienotunteisuutta ruokavammaisia kohtaan? Työlästä se etsiminen ainakin on.

 • Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? 17.10.2011 10:09

  Taas kerran ruokakaupassa mietin, miksi gluteenittomat tuotteet pitää ripotella tavallisten tuotteiden sekaan tuoteryhmittäin. Sieltä saa sitten syynätä löytyisikö mitään sopivia tuotemerkkejä ja samalla joutuu katselemaan, miten runsas tarjonta rajoitteettomilla syöjillä on. Toinen, mutta vähemmän harmittava sijoittelutapa on laittaa kaikki erikoistuotteet - luomu, sokeriton, vähähiilihydraattinen, maidoton jne - sikin sokin yhteen hyllyyn. Minusta keliaakikon kannalta mukavin tapa on sijoittaa gluteenittomat tuotteet omaan hyllyynsä niin, että voi kiireiselläkin kauppareisulla pikaisesti vilkaista, onko sinne tullut joitakin itselle sopivia uutuuksia ja ohittaa silmät ummessa tavishyllyt.

  Mitä mieltä muut ovat? Ostatteko te tuotteenne mieluummin tavallisten tuotteiden seasta vai omasta täsmähyllystä? Olisin laittanut aiheesta äänestyksen, mutta en jaksanut alkaa tarkastella onko tällä palstalla "tee äänestys" -toimintoa

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

  Yksityisviesti
  Lähetä yksityisviesti

  Vinkkejä
  21 vinkkiä

  Kuvia
  1 kuva

  Keskustelu
  121 viestiä, 40 aloitusta

  Kommentit
  11 kommenttia

  Rekisteröitynyt
  19.6.2011 10:32

©2022 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,037s