Vaula 141 messages – 03/01/2016 10:57 PM
Keliakialiiton ravitsemusjaoston suositus
keliaakikoille ja ammattikeittiöille on että "Hyvin matalan gluteenipitoisuutensa
ansiosta kaurajuomia ja –valmisteita voivat käyttää sekä keliaakikot että ammattikeittiöt gluteenittomien
ruokien valmistuksessa tai aterian osana, vaikka
niiden raaka-aineena on käytetty tavallista kauraa."
Uskallatteko käyttää huoletta kyseisenlaisia kauratuotteita eli sellaisia joita ei ole erikseen merkitty gluteenittomiksi? Tuli myös mieleen mikä mahtaisi olla tällaisten tuotteiden käytössä ns. maksimiraja, jottei päivittäinen kumulatiivinen gluteenin saanti kasvaisi liian korkeaksi? (vrt. asiantuntijaneuvoston suositus gluteenittoman oluen käytössä max 2 pulloa / päivä).
Vaula 141 messages – 03/14/2016 10:10 AM
Kylläpä täällä on hiljaista.. Olisiko kellään tietoa tuohon aiemassa viestissä kysymääni asiaan liittyen?
Jezu Admin – 03/15/2016 12:12 AM
Itse en ns. tavallisia kaurajuomia käytä ja olen miettinyt aivan samaa tuosta maksimirajasta. Voisihan ajatella, että joku käyttää pienen määrän "tavallisia" kaurahiutaleita vaikkapa jogurtin seassa. Olisiko myös tällöin gluteenin määrä olematon? Onko noiden juomien gluteenipitoisuutta tutkittu enemmänkin vai mistä näkemys "hyvin matalaan gluteenipitoisuuteen" perustuu?Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
JaHu 1 message – 03/15/2016 7:06 PM
Tuo kaura on vähän, tai aika paljonkin ongelmallinen. Kaikkihan eivät voi käyttää kauraa, itseni mukaan lukien, vaikka se olisi ns. puhdasta kauraa. Senkin vahtimisessa on jo oma hommansa, joten merkitsevätkö esim. ravintolat ja lounaspaikat ruokiinsa varoituksen kaurajuomasta jos sitä käyttävät? Virallista suositusta ei saisi missään nimessä olla, kun kerran tiedetään että kaikki eivät voi kauraa sietää.
Vaula 141 messages – 03/15/2016 10:17 PM
Tuo "aterian osana" on muuten todella epämääräinen ilmaisu.. mitä lie tarkoittaa? Poissulkeekohan se esim. kauramaidon juomisen sellaisenaan? Voisikohan tuota asiaa tiedustella suoraan Keliakialiitosta?
Itse harvemmin juon ei-gluteenittomaksi merkittyä kauramaitoa sellaisenaan, vaan käytän sitä lähinnä kahvissa. Päivittäinen saanti on siis suurinpiirtein parin desin luokkaa. Olisi mielenkiintoista tietää millaisen potentiaalisen gluteeni-riskin tuollainen määrä aiheuttaa vai aiheuttaako lainkaan.
KatjaRa 51 messages – 04/09/2016 6:20 PM
Mä käytän kaurajuomia ja -valmisteita ruoanlaitossa, koska liiton mukaan niitä voi käyttää. Päivittäiset määrät omalla kohdalla ovat kuitenkin loppujen lopuksi aika pieniä.Oikotie matkan mutkistaa.
Vaula 141 messages – 04/11/2016 10:21 PM
Mitenköhän esim. n. 2 dl:n päivittäinen käyttö lasketaan "aterian" osaksi. Onko kellään tietoa keneen Keliakialiitossa kannattaisin olla yhteydessä jotta saisi parempaa tietoa?
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.