Kuinka kauan teillä meni keliakian hyväksymiseen?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
1 2 3
Next > End >>
  • Kalmia 48 messages11/20/2008 5:42 PM

    Tuntuu etten osaa hyväksyä tätä ruokien kanssa sähläämistä sitten millään. Nyt tarkkaa ruokavaliota takana n. ½vuotta.
    Kuinka kauan kestää että tähän tottuu?
    Kokemuksia?

    Joskus tekisi mieleni huutaa kun en saa syödä sitä kaikkea mitä haluaisin

  • Jezu  Admin11/21/2008 12:06 PM

    Itse olin ollut vuosikausia tekemisissä keliaakikon kanssa ennen omaa diagnoosia ja varmaan osaltaan tämän takia sopeutuminen oli hyvin nopeaa.

    Koska esimerkiksi pulla ja muut makeat leivonnaiset ei ole ollut koskaan mun juttu, on sopeutuminen ollut suht helppoa. Suurimmasta osasta oluita ja ruisleivästä luopuminen on tehnyt eniten kipeää - onneksi siiderikin maistuu ja monet gluteenittomat leivät ovat erinomaisia.

    Normielämään tottui varmaan parissa kuukaudessa, mutta matkaillessahan asiaan ei totu ei sitten millään. Ja kyllähän jatkuvasti tulee tilanteita, joissa asia ärsyttää.

    Tiedä sitten vastasiko tämä ollenkaan kysymykseesi

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ad

  • motusalem 85 messages11/30/2008 8:25 PM

    Juu jezun kanssa samiolla linjuilla. Kotimaassa ok, mutta maailmalla vaikeaa. Ruisleipää on ikävä ja olutkin menisi jos sitä voisi juoda. Tuo kahden tölkin kiintiö on vähän nihkeää jos satut olemaan vaikka saunaillassa. Mutta siideri on kyllä korvannut oluen.

    Mullakaan ei ole ollut suhdetta pullaan tai leivonnaisiin, joten siinä ei ole suurta hankaluutta. keliakialiiton sivustoilla sanotaan kaurasta: "Vähittäiskaupassa saatavilla olevien kaurahiutaleiden-
    ja leseiden lisäksi" - tulkitsen tuota niin, että kaurahiutaleita voi käyttää...sain tuossa ihan pari päivää sitten aikamoiset vatsakivut, kun lisäsin leipätaikinaan Pirkka-kaurahiutaleita...enkä yleensä edes saa mitään oireita...

    Lisäksi olen kritisoinut keliakialiittoa siitä, että he kertovat tuoteluettelossaan ne valmistajat, jotka mainostavat sivuilla...

    Huuda ihmeessä välillä! Etenkin niille ihmisille, jotka pitävät sinua nirsona...

  • Jezu  Admin11/30/2008 10:35 PM

    motusalem kirjoitti:
    Juu jezun kanssa samiolla linjuilla. Kotimaassa ok, mutta maailmalla vaikeaa. Ruisleipää on ikävä ja olutkin menisi jos sitä voisi juoda. Tuo kahden tölkin kiintiö on vähän nihkeää jos satut olemaan vaikka saunaillassa. Mutta siideri on kyllä korvannut oluen.

    Onhan noita luontaisesti gluteenittomia oluita, joita voi vetää niin paljon kuin lompakko kestää...

    motusalem kirjoitti:
    Mullakaan ei ole ollut suhdetta pullaan tai leivonnaisiin, joten siinä ei ole suurta hankaluutta. keliakialiiton sivustoilla sanotaan kaurasta: "Vähittäiskaupassa saatavilla olevien kaurahiutaleiden-
    ja leseiden lisäksi" - tulkitsen tuota niin, että kaurahiutaleita voi käyttää...sain tuossa ihan pari päivää sitten aikamoiset vatsakivut, kun lisäsin leipätaikinaan Pirkka-kaurahiutaleita...enkä yleensä edes saa mitään oireita...

    Kannattaa varmaan käyttää vaan niitä kaurajuttuja, joissa lukee "soveltuu gluteenittomaan ruokavalioon" tms puhtaita tuotteita.

    motusalem kirjoitti:
    Lisäksi olen kritisoinut keliakialiittoa siitä, että he kertovat tuoteluettelossaan ne valmistajat, jotka mainostavat sivuilla...

    Onko oikeasti näin?

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Mervi 10 messages12/04/2008 8:50 PM

    Heips!
    Itselläni on ollut keliakia koko ikäni eli yli 40 vuotta. Voin sanoa, että koskaan sitä ei täysin 100 % hyväksy. Aina kun olen jossakin, missä syödään ja ei ole mitään gluteenitonta tarjolla, niin kyllä rehellisesti sanottuna vituttaa vaikka näyttää normaalia naamaa ja sanoo, että ei se mitään... Tai kun olen ruokakaupassa leipä ym. osastolla ja perhe, jolla ei muuten ole keliakiaa kenelläkään, pähkäilee että mitä leipää ostais ku kaikissa on jotain vikaa... Herranjestas sentään, te voitte sentään valita noista noin sadasta tuoreesta vaihtoehdosta! Niinpä. Ei siihen koskaan totu tai hyväksy, mutta sen kanssa oppii elämään. Hyvää joulun aikaa kaikille!

  • pippuri 13 messages12/06/2008 2:12 PM

    Moi!

    Minulla on ollut keliakia 20 vuotta. Minä en kyllä yhtään haikaile tavallisten tuotteiden perään. Olen sen jo silloin tehnyt itselleni selväksi, ettei viinereitä ym. muita pullia saa tehdä mieli. Eikä myös tee. Mutta slloin alussa kyllä tuli tippa silmään, kun en saanut millään leipiä onnistumaan. Silloin ei ollut kyllä läheskään niin paljon valikoimaa, ei juuri mitään. Joudun leipomaan leipäni hiivattomana, kun on hiivaongelma. Mutta kyllä niistäkin ihan syötäviä saa.

    Olen matkoillakin pärjännyt ihan hyvin. Omat leivät on kyllä pienilläkin matkoilla mukana. Jopa Teneriffalla "All inglusive" on toiminut hyvin. Jos ei ole ollut sopivaa tarjottavaa, niin on paistettu erikseen. Kysytty vielä, että saako olla lihaa vai kalaa.

    Hyvä hapanleivän korvike on Vuohelan tattarihapanlimppu. Joskus kraavin tai kylmäsavulohen kalan kanssa sillä herkuttelen. On vaan niin turkasen kallista.

    Kaurahan on puhdasta, kun ostaa Puuppolan tai Provena- tuotteita. Mutta mistä saadaan puhdasta tattarihiutaletta. En ole nähnyt juuri missääm enää Keskisen myllyn tattarihiutaleita. Myllyn parhaan tattarihiutaleet on käyttökiellossa.

    Se joskus harmittaa, jos toisten töppäyksen takia tulee kipeäksi. Mutta nyt osaan jo epäillä niin paljon, etten syö tavallisia tuotteita, ellen näe laatikkoa, mistä tuote on peräisin tai mistä jauhosta tuote on tehty.

    Toivon uusille keliaakikoille tsemppiä. Kyllä siihen varmasti tottuu. Se on vaan pakko hyväksyä, siitä se lähtee.

    Hyvää Joulun aikaa

  • Pulla 267 messages12/06/2008 3:51 PM

    Löysin Keskisen myllyn tattarihiutaleita Citymarketista. Itsekään en suostu syömään Myllyn Parasta, vaikka kuinka pölystä huolimatta olisi gluteeniton. Mielestäni valmistaja voisi tehdä ihan puhdastakin eikä myydä jotain "moskaa".

  • Ad

  • motusalem 85 messages12/15/2008 7:26 PM

    Onhan noita luontaisesti gluteenittomia oluita, joita voi vetää niin paljon kuin lompakko kestää...

    Mitkä niitä on???

  • hellu-hellu 2 messages12/15/2008 9:42 PM

    Huh.
    Minulla todettiin keliakia viime perjantaina(tuli postissa tieto asiasta). Vklopun mässäilin kaikkea ihanaa vehnämättöä, pizzaa, patonkia, ruisleipää... Keskiviikkona olisi ravitsemusterapeutti, mutta aloitin gluteenittoman ruokavalion jo tänään omin avuin. Meinasin tosin tänäänkin vielä herkutella kaikella munkilla, pullalla, kekseillä ym. Mutta aamu alkoi sillä kun suunnistin kauppaan ja tein tilaa uusille gluteenittomille tuotteille ylähyllyltäni ja aloitin gluteenittoman elämäni ensimmäisen päivän reippain mielin...
    Joutu tietty kokeileen paria sämpylä-/rieskareseptiä ja tulos oli; kaipaan jop nyt kaikkia ihania leipiä... voivoi. no ei auta muuta kuin sopeutua ja oppia elämään tämän kanssa. Kyllähän niihinkin tottuu. Mutta tsemppiä muille tuoreille ja seniorikeliaakikoille.

  • Jezu  Admin12/16/2008 2:33 PM

    motusalem kirjoitti:
    Onhan noita luontaisesti gluteenittomia oluita, joita voi vetää niin paljon kuin lompakko kestää...

    Mitkä niitä on???

    Täältä löytyy listaa:

    Lista gluteenittomista oluista

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Pulla 267 messages12/16/2008 6:46 PM

    Kyllä se gluteeniton ruokavalio täytyy ihan omin avuin aloittaakin. Minä en saanut ravitsemusterapeutin aikaa kuin vasta parin kuukauden päästä diagnoosista. Eivätkä he välttämättä ole mitenkään erikoistuneet keliakiaan. Itse se tieto täytyy kuitenkin hankkia.

    Hävitin kanssa kaikki itselleni soveltumattomat ruuat kaapeista, koska pelkäsin, että epähuomiossa saatan ottaa jonkin keksin suuhuni. Minulle syöminen oli pahoinvoinnin ym. takia niin hankalaa ennen diagnoosia, etten pystynyt herkuttelemaan. Siten diagnoosi lopulta oli suuri helpotus.

    En ole "tavallista" leipää kaivannut, kun en leivästä oikein pidäkään. Sen sijaan hyvää tuoretta pullaa olen kaivannut kumimaisten luontaisesti gluteenittomien sijaan. Mutta kyllä sitä keliaakikkokin voi herkutella - jos vain lompakko kestää... Yleisissä ruokapaikoissa ja kahviloissa ei vain monesti ymmärretä, että keliaakikollakin voi olla nälkä tai että hänkin kaipaisi herkkuja.

  • Kalmia 48 messages12/17/2008 8:18 PM

    Makeannälkäisille suosittelen Mantan kyökkiä (leipomisblogi). Suurin osa resepteistä on gluteenittomia.

    http://marla76.vuodatus.net/

    On ainakin helpottanut omaa oloa, kun tajuaa miten paljon kaikkea ihanaa voi leipoa Ja jessus miten hyvän näkösiä.

    Ehkä tää ruokavalio ei sittenkään rajota syömisiä niin paljon, kunhan vaan jaksaa leipoa itse (tulee moninverroin halvemmaksi).

  • Ad

  • Pulla 267 messages12/17/2008 10:17 PM

    Löysin Euromarketista Pilgrimiä, luontaisesti gluteenitonta kirsikkaolutta. Melkein sattumalta osui silmiin. Muut gluteenittomat tuotteet on merkitty sinisellä hintalapulla, että huomaa kaukaa, tätä ei. Avasin kotona ja oli ihan myönteinen kokemus. Aluksi aika erikoisen makuista. Se kyllä kuohui niin paljon, että avatessa meni puoli pulloa hukkaan kallista ainetta.

  • hankris 15 messages12/24/2008 10:16 PM

    Kuulkaapas nyt!

    Onko ohjeet muuttuneet oluen suhteen, kun ainakin ennen on ollut niin ettei niitä gluteenittomia oluitakaan saa juoda kuin korkeintaan 2 päivässä!
    Ettei ne ylitä sallittuja lukuja, koska eivät ne ihan puhtaita ole!

    Mutta tarkistakaa liiton sivuilta!

  • Pulla 267 messages12/25/2008 12:25 PM

    hankris, niin gluteenittomia oluita, jotka sisältävät ohramallasta. Luontaisesti gluteenittomissahan sitä ei ole. Itse en muihin koskekaan kuin luontaisesti gluteenittomiin - oluista niistäkin on kokemuksia vain siitä yhdestä pullosta...

  • Jezu  Admin12/29/2008 1:46 PM

    hellu-hellu kirjoitti:
    Huh.
    Minulla todettiin keliakia viime perjantaina(tuli postissa tieto asiasta). Vklopun mässäilin kaikkea ihanaa vehnämättöä, pizzaa, patonkia, ruisleipää... Keskiviikkona olisi ravitsemusterapeutti, mutta aloitin gluteenittoman ruokavalion jo tänään omin avuin.

    Mulla oli aivan sama, mässäilin ihan valtavasti kaikkea epäterveellistä vehnämössöä sekä mallasjuomaa gastroskopian ja tulosten saannin välisenä aikana - sen jälkeen homma loppuikin kuin seinään.

    Oma kokemukseni ravintoterapeutilta oli lähinnä huvittava - tunnuin tietävän keliakiasta enemmän kuin hän, tosin häneltä sai kassillisen gluteenitonta safkaa alkustartiksi.

    On muuten saanut omaa lääkäriäkin opettaa asiassa, kun hänen mukaansa keliaakikko voi juoda ihan vapaasti maissiolutta ja tämähän ei pidä ollenkaan paikkaansa.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ceidi 1 message01/07/2009 7:31 PM

    Minulle todettiin keliakia jo pienenä, niin siihen on oppinu melko hyvin äiskän opastuksella.

    Tietty pitihän sitä jonkun kerran maistaa kiellettyjäkin keksejä ja muutaman kerran on sattunu vahinko ja sitä kautta tullu melko tarkaksi siitä mitä suuhunsa pistää...

    Kaikkeen ei vaan oikein totu...
    Vaikka en edes muista mille ruis leipä maistuu, niin kyllä se vaan tuoksuu (etenkin tuoreena) houkuttelevan hyvälle ja onhan niitä monta muutakin ruokaa joita toivoisi voivan maistaa...

    Mut ajatellaan positiivisesti, maailma kehittyy, niin eiköhän myös gluteenittomien ruokien valikoima!

  • Ad

  • norppa 59 messages05/25/2009 5:16 PM

    Hyväksyin asian heti, olin helpottunutkin. Sain terveyteni ja elämäniloni takaisin!

  • Siukku13 60 messages05/25/2009 10:21 PM

    Reilu puolivuotta takana gluteenitonta elämää. Ruoka ja itsetehdyt leivonnaiset kyllä maistuu, mutta kyllä välillä harmittaa oikein urakalla. Itsellä kun ei ollut minkäänlaisia oireita ennen diagnoosia, niin tämä tuntuu enemmänkin rangaistukselta. Olo kun on ihan sama kun ennekin, lompakko on vaan kevyempi
    Tosin aika monta kaloria on jäänyt syömättä, kun vieraspaikossa on ollut tarjolla vaan esim keksejä kun muut mättää pullaa, kakkua, torttua....Kai sekin on positiivinen asia sitten.

    Mutta ehkä tähän siis joskus tottuu.

  • milla 412 messages05/26/2009 5:55 AM

    reilun vuoden ollut tässä gluteenittomana.
    Kumman helposti sitä tyytyi osaansa, kun ei kamalasti muuttunut tuo ruokavalio. Ennenkään en syönyt pullaa, pizzaa tms. MUTTA se ruisleipä saa joskus himoja aikaan !! Ja pääsiäisenä tuli tippa simmuun, kun mämmiä ois tahtonut !! Ja joskus sitä haaveilee että vois vaan mennä mäkkiin tai subiin ym ja tilata ihan mitä vaan !

  • KattiMatikka 271 messages05/26/2009 9:49 AM

    Itse olen nyt ollut 1½ vuotta gluteenittomana ja vuosi siinä varmaan suurinpiirtein meni, että tulee kaikki juhlat ja kesät ja joulut vastaan.

    Mutta kyllä sitä välillä tulee sellaista tuskaa, varsinkin ulkomailla

    Joskus ihan yllättäen kulkee jonkun tuotteen ohi kaupassa ja sitten iskee salama päähään "tuotakaan tuotetta en voi IKINÄ enää syödä. IKINÄ" Se voi olla joku tuote, josta en edes erityisemmin pidä, mutta joka on jotenkin nostalginen. Esimerkiksi jäätelövene, joka liittyi lapsuuden viikonloppuihin niin sitten kun näki sellaisen niin kyyneleet tuli silmiin, että ei enää ikinä...

  • wiljami 2 messages05/26/2009 10:17 AM

    Moi...!
    Itselläni itse taudin määritys ja diagnoosi kesti 5-vuotta ja "letkua" kävin nielemässä n.1,5 vuoden välein, kunnes lopulta muutos suolinukassa varmistui ja virallinen päätös astui voimaan v.2002 Eli siinä ajassa ehti hyvin totuttelemaan ajatukseen ja tutustumaan asiaan... Tosin epävarmuus asian suhteen vei mielialoja laidasta laitaan...(=

    Dietin aloittaminen ja elämäntapa muutos oli sen jälkeen suht.helppoa, kun vaihtoehdot oli aika vähissä...(= Kyllähän se aina on ns.kova paikka, kun kulinaristina joutuu luopumaan tietyistä herkuista ja totutuista tavoista jne. Tosin monta hauskaa tapausta asiaan liittyen on sattunut, kunhan ne osaa ottaa huumorilla eikä sutautumalla asiaan "märehtien" tai tyyliin miksi juuri minä ? Onneksi tämän päivän tarjonta on jo monipuolista ja valmiina saa melkein mitä vaan... Niin kaupasta, ravintoloista ja matkaillessa. Itse pelkäsin laihtuvani rajusti, mutta kävi päinvastoin ikävä kyllä...(=

    Ei muuta tsemppiä arkeen ja uusien mahtavien makujen mailmaan
    vois sanoa, et hymyä kyynelten takaa..( =
    ps. kesti muuten tosi kauan ennen kuin löytyi vähänkään edes perinteistä ruisleipää maultaan muistuttava vastine...)=
    ja kyllähän se oikeasti on niin, että asiasta saa aina vääntää niin kotona,koulussa kuin konttorissakin...( =

    Loppu kevennys: Paikallisen konditoriakahviln tädin naama vähän "venähti", kun näin tiskissä vadelma leivoksen,joka oli munaton,maidoton,sokeriton jne. ja ajatteli mielessäni, että mistähän se on oikeasti tehty...? No joka tapauksessa päätin leivoksen ottaa ja sanoinkin, että otttaisin tuon "monivamma" leivoksen ja siinä vaiheesa ei enään "kahvilan tädin" pokka pitänyt eikä kyllä minunkaan, mutta ehkä se on juuri sitä oikeanlaista suhtautumista tähän "vammaan" ja auttaa elämää ja eteenpäin asian kanssa...

    Kiitokset sivujen ylläpitäjälle/jille tosi asialliset sivut ja tuntuu oikein toimavankin...!

    Terv. Wiljami65

    Terv. Wiljami65

    Wiljami65

  • Ad

  • Kari 364 messages05/26/2009 12:31 PM

    Siukku13, kun toteat olosi oireettomaksi. Sama juttu kun minulla. Koko homma löytyi viime elokuulla. Oletko ollut luutiheyden mittauksessa..? Mä olin ensin siinä, ja löydös oli osteoporoosi. Tuolloin keliakiasta ei vielä harmainta haisua. Löytyi syvällisten syynäysten jälkeen. Ystävän neuvo: käy mittauttamassa, ellet jo ole ollut. On muuten täysin kivuton juttu..siinä selällään maatessa korkeintaan saattaa nukahtaa Ainakin yksi juttu olis poissuljettu.

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

  • Siukku13 60 messages05/26/2009 1:16 PM

    Kari: onkos siitä jotain hyötyä että löytyy osteoporoosi, siis meinaan että voiko sitä jotenkin hoitaa? Pääseköhän siihen mittaukseen ihan noin vaan.
    Kyllä mä meinaan tätä gluteenitonta diettiä noudattaa vaikka ottaakin päähän.

  • Vaula 141 messages05/26/2009 5:35 PM

    Minulla keliakian toteamisesta on reilu 8 vuotta, ja jo alusta alkaen diagnoosi oli pitkälti helpotus - olo oli ollut pitkään niin kehno että oli oikeastaan mahtavaa saada tietää että pelkällä ruokavalion muutoksella pääsee taas "terveiden kirjoihin". Keliakia harmittaa oikeastaan vain silloin kun pitäisi saada kaupasta jotain nopeaa, take-away-tyyppistä syötävää tai kun olen ravintolassa jossa en löydä ruokalistalta mitään minulle sopivaa.

    Olen kyllä monta kertaa todennut, että hyvänä puolena tässä sairaudessa on se, ettei ainakaan tule sorruttua niin helposti herkkuihin ja muihin vähemmän terveellisiin ruokiin kun esim. kauppojen paistopisteiden tuotteet, valmispizzat jne. on poissa laskuista

    ps. Unohdin mainita että ruisleipää on kyllä edelleen ikävä.

<< Start < Previous
1 2 3
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,018s