Ristiriita liiton kannanotoissa?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Suviih  629 messages05/23/2011 6:09 PM

    Jäin vähän ihmettelemään keliakialiiton kannanotoissa mielestäni ollutta ristiriitaa.
    "Vehnätärkkelys ja ohramallasuute tavanomaisissa elintarvikkeissa" -kannanotossa sanotaan näin:

    Huom. Gluteenittomiksi tai erittäin vähägluteenisiksi merkityt vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet ovat keliaakikoille täysin turvallisia, eikä niiden käyttöä tarvitse rajoittaa.

    Ja nuo erittäin vähägluteenisiksi merkityt tuotteethan saavat sisältää gluteenia sen 100mg/kg.

    "Saattaa sisältää" -tuotteita koskevassa kannanotossa taas sanotaan seuraavaa:

    Esimerkiksi Fazer on hyvin varovainen allergeenien kanssa ja haluaa varoittaa erityisesti vehnälle allergisia henkilöitä. Fazerin verkkosivuilla on mahdollista listata ne tuotteet joiden gluteenipitoisuus on korkeintaan 20 tai 100mg/kg. Näitä tuotteita keliaakikko voi turvallisesti käyttää, kunhan muistaa, ettei syö "makeaa mahan täydeltä", jotta kumulatiivinen gluteenin saanti ei nousisi liian suureksi.

    Eli selittäkääpä viisaammat minulle, että jos keliaakikko syö erittäin vähägluteenista leipää (sis. gluteenia max 100mg/kg), niin miksi silloin kumulatiivinen gluteenin saanti ei voi nousta liian suureksi, mutta jos keliaakikko syö suklaata, joka sisältää gluteenia max 100mg/kg, niin miksi silloin gluteenin kumulatiivinen saanti voi olla liian suuri?

    Ja tähänhän voi sitten rinnastaa myös tuon gluteenittomia oluita koskevan max 2 tölkkiä/päivä rajoituksen (olut voi nostaa kumulatiivisen saannin liian suureksi, leipä ei?).

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • LG1982  164 messages05/23/2011 6:56 PM

    Tässä mahdollisesti taustalla se, ettei noiden tavanomaisten tuotteiden gluteenipitoisuuksia seurata, joten jossain yksittäisessä erässä myös 100 mg/ kg voi ylittyä. Itselleni vehnätärkkelys tuottanee ongelmia juuri tuon kumulatiivisen saannin vuoksi eli kyllä suuret määrät leipääkin voi aiheuttaa ongelmia.

    Itseäni jäi enemmän kannanotossa häiritsemään tavanomainen tuote - termi. Tällä tarkoitettaneen tuotteita, joiden pääraaka-aine ei ole vehnätärkkelys eli esim. vehnätärkkelystä sisältävät leivonnaiset eivät kuuluisi tähän ryhmään, mutta makeiset kuuluisivat.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,007s