Suomen lääkärilehti 4/2009 Keliakian nykyhoito: "v

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • KattiMatikka 271 messages05/03/2009 9:07 PM

    Suomen lääkärilehdessä julkaistiin artikkeli "Keliakian nykyhoito: "vältä viljoja" ei riitä ohjeeksi" numerossa 4/2009. Tässä vähän referaattia ja poimintoja artikkelista. Nämä asiat on mielestäni jokaisen syytä muistaa, kun tulee puhetta oireista ja/tai niiden puutteesta. Artikkelin ovat kirjoittaneet Katri Kaukinen, Pekka Collin ja Markku Mäki

    1)Hoitamattomassa keliakiassa on todettu jopa 20-40 %:lla potilaista epäspesifistä, usein lievää hepatiittia ja maksan rasvoittumista.

    2)Oireetontakin keliakiaa on syytä hoitaa gluteenittomalla ruokavaliolla. Näillä potilailla voi esiintyä gluteenin aiheuttamaa luuston haurastumista, ja heidän elämänlaatunsa voi olla huonontunut ja parantua ruokavaliohoidolla

    3) Pahin ongelma keliakian hoidossa on tietoinen poikkeaminen gluteenittomasta ruokavaliosta. Gluteenipitoinen leipäviipale sisältää 0,5-1 grammaa gluteenia, ja tällainen määrä harvakseltaankin nautittuna voi jo aiheuttaa keliaakikolle suolen limakalvovaurion

    Artikkelissa todetaan, että gluteeniton ruokavaliohoito aloitetaan sen jälkeen, kun keliakiadiagnoosi varmistuu ohutsuolen limakalvon koepalasta tai ihokeliakian kyseessä ollessa ihokoepalasta. Lisäksi artikkelissa painotetaan, että ravitsemusterapeutin antama ruokavalioneuvonta on ensisijaisen tärkeää heti hoidon alussa, mutta on suositeltavaa, että neuvonta toistetaan, kun gluteeniton ruokavalio on jatkunut joitain kuukausia.Lääkärin tulisi kertoa yleisesti taudista ja sen hoidosta sekä kannustaa tiukkaan ruokavalioon.

  • Reetta  719 messages05/03/2009 9:21 PM

    Hitsi kun tuo Lääkärilehti on tuolla Terveysportissa tunnuksien takana. Itse kanssa eilen yritin päästä tuohon artikkeliin käsiksi lukeakseni.
    Täytyy huomenna kokeilla työmaalla. Ainakin ennen olen päässyt lueskelemaan ko. lehteä siellä. Olisi kiva tietää, onko kirjoituksessa myös kontrolleista jotain suosituksia, kun keliakian seuranta tuntuu tän palstan perusteella olevan vähän retuperällä.

  • Ad

  • Reetta  719 messages05/06/2009 8:22 PM

    Sain tuon Lääkärilehden koneelta käsiini ja onhan siinä keliakian seurannasta:

    Diagnoosista ensinmmäiseen seurantakäyntiin vuoden kuluttua
    - jos anemia tai muita poikkeavia laboratoriolöydöksiä
    diagnoosivaiheessa, hoitovastetta seurataan laboratorio-
    kokein

    Ensimmäinen seurantakäynti vuoden kuluttua ruokavaliohoidon
    aloittamisesta
    - verenkuva
    - keliakiavasta-aineet (jos pitoisuudet suurentuneet
    diagnoosivaiheessa)
    - koepala ohutsuolesta
    - lääkärin vastaanotto, ravitsemusterapeutin antama neuvonta
    myös suositeltavaa

    Jatkoseurannat säännöllisesti kahden vuoden välein
    - verenkuva
    - keliakiavasta-aineet (kuten edellä edellytykset)
    - lääkärin vastaanotto, tarvittaessa ravitsemusterapeutin
    neuvonta
    - epäselvissä tilanteissa koepala ohutsuolesta, tarvittaessa
    gastroenterologin lausunto

    Elikkä parin vuoden välein pitäisi seurata koko elämän ajan. Artikkeli on keliakian "gurujen" Pekka Collinin, Markku Mäen ja Katri Kaukisen laatima.

  • Kari 364 messages05/07/2009 1:00 AM

    Tosi hyvä ohjenuora itsekontrolliin, osaa pyytää oikeita asioita tarkistuskäynneillä

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

  • norppa 59 messages05/25/2009 9:51 PM

    Reetta kirjoitti:
    Elikkä parin vuoden välein pitäisi seurata koko elämän ajan.

    Kuinkahan monella tuo toteutuu? Itselläni ei ainakaan. Lääkärini oli silloin n.8 vuotta sitten sitä mieltä, ettei mitään seurantoja ym. tarvita...Ravintoterapeutilla olen käynyt pari vuotta sitten omasta tahdosta, muttei mitään verikokeita ole kahdeksaan vuoteen otettu.
    Käyvätkö kaikki tosiaan parin vuoden välein tarkistuttamassa arvot? Miten saatte lääkärit kirjoittamaan lähetteet?

  • Reetta  719 messages05/26/2009 8:52 PM

    Eipä taida toteutua tuon Lääkärilehden suositusten mukaan. Mulla oli oma soittoaika lehden ilmestymisen jälkeen keskussairaalan gastroenterologille ja oikein vasiten kysyin häneltä, miten jatkossa olisi aihetta seurata. Hänen mukaansa ei ihmeempiä seurantoja tarvita, vaikka olin gastroskopian yhteydessä kertonut todetusta osteopeniasta ja olkaluun murtumasta. Suolikaan ei ollut ihan priima vielä.
    Parin vuoden päästä on työpaikan 5 vuotishuolto ja siinä yhteydessä on tarkoitus saada lähete luuntiheysmittauksen kontrolliin ja verikokeisiin. Ellei olisi työterveyshuoltoa, kontrollit kyllä jäisi varmaankin toteutumatta.

  • Kari 364 messages05/26/2009 11:24 PM

    Mulla on hoitavalta lääkäriltä kehoitus 1v-tähystykseen ja sitten vastaanottoajasta sopiminen. Luutiheyttä ei ole suositeltu, se on toistaiseksi mun oma suunnitelma. Saattaa tulla eteen lääkärillä käynnillä. Kuunnellaan. Hyvää on se, että olo on tosi hyvä, ei vatsakaan vaivaa

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2025 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,018s