Ravintoloiden vastuu – 05/15/2009 11:21 AM
Aloin pohtia, että mikä on ravintoloiden korvausvastuu tilanteessa, jossa keliaakikon ruoka sisältääkin gluteenia?
Esimerkiksi vaikka tilanne, jossa asiakas selkeästi ilmoittaa tarjoilijalle, että haluaa tietyn ruoka-annoksen gluteenittomana ja tarjoilijakin vahvistaa että se voidaan kyllä valmistaa gluteenittomana, mutta syystä tai toisesta keliaakikolle tuodaankin ruoka joka sisältää gluteenia ja hän ennättää syödä ruokaa ennen kuin asia käy ilmi.
Onko missään määritetty miten ravintolan täytyy korvata tapahtunut? Onko kenellekään sattunut kohdalle tällaista tilannetta ja jos on kuinka olette toimineet ja mikä on ollut ravintolan kanta asiaan?
Ja en tarkoita nyt sellaista tilannetta, että oireita on tullut jälkeenpäin ja vasta sillon on alkanut epäillä ettei ruoka ollutkaan täysin gluteenitonta, vaan vaikkapa tilannetta jossa esimerkiksi salaatissa on leipäkrutonkeja tai pasta on selkeästi tavallista taikka tarjoilija itse ryntää paikalle sanomaan että nyt on tapahtunut erehdys (eli tilanteita joissa ruuan gluteenillisuus huomataan jo ravintolassa).
Keliakialiiton uudet sivut GRRRRR... – 05/14/2009 9:10 PM
Minäpä pistän sen ohjeen tuonne vinkkeihinkin, niin löytää muutkin halukkaat sen helpommin.
Keliakialiiton uudet sivut GRRRRR... – 05/14/2009 9:09 PM
Hmm, minulla ilmeisesti on selaimen sivuhistoriassa (tai jossain , tietokoneet eivät vahvinta alaa) nuo vanhat sivut, sillä saan nekin näkyviin kun valitsen osoitteen tuolta osoitelistasta. Uusillekin sivuille kyllä pääsin ja tykkään niistä enemmän kuin noista vanhoista, ovat selkeämmät.
Keliakialiiton uudet sivut GRRRRR... – 05/14/2009 5:48 PM
Mitä ihmettä, eihän ne vielä ole avautuneet vaan vasta ylihuomenna? Ainakin minulla näkyi vielä vanhanmallinen sivu. Tätä ohjettako hait?:
GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT (60 kpl)
Kuoritaikina:
5 dl vettä (kädenlämpöistä)
½ rkl suolaa
1 ½ dl jyttejauhoja (myös Semperin tai tattarijauhot käyvät)
3 ½ dl tattarijauhoja
3 ½ dl Semper vaaleita jauhoja
1 ½ -2 rkl ruokaöljyä
Tee taikina yleiskoneella hyvin vatkaten (voi tehdä myös käsin). Jos leivot aamulla, tee taikina jo edellisenä iltana.
Valmista täytteeksi riisipuuro 2 litrasta maitoa ja lisää jäähtyneeseen puuroon 2 munaa.
Jaa taikina kakkaroiksi ja kaulitse ne levyiksi. Pane puuroa piirakkapohjille ja rypytä ne piirakoiksi.
Paista piirakat 250-300 asteessa kauniin ruskeiksi. Voitele voisulalla.
Karjalanpiirakat nautitaan munavoin kera.
Ohje: Pohjois-Karjalan Keliakiayhdistys ry
Riisit – 05/14/2009 5:17 PM
Ihan tavallista riisiä olen ostanut merkkiä kuin merkkiä, mutta kaikenlaitset riisi-vilja seokset olen unohtanut heti kättelyssä.
Joskus muutama vuosi sitten löytyi melko usein puuroriisipussista (Risella) jokin viljanjyvä (kyseessä ei siis hiomatta jäänyt riisi vaan aivan selkeä viljanjyvä). Asiasta oltiin yhteydessä valmistajaan joka totesi vain että ei voi asialle mitään kun samoissa tiloissa käsitellään muutakin kuin riisiä (eli ilmeisesti käytännössä valmistetaan noita riisi-viljaseoksia). Nyt en ole aikoihin enää viljanjyviin riisin seassa törmännyt.
Schär Orangino – 05/14/2009 3:05 PM
Heh, itseltä on jo tässä miltei 13 vuoden aikana ennättänyt maut unohtua, onneksi Parempia nämä jokatapauksessa olivat kuin Pandean valmistama versio, koska pohja oli mukavan pehmeä gluteenittomaksi.
Hirvelän Kaurakuitunen – 05/14/2009 3:01 PM
Tuossa jokin aika sitten bongasin marketista tuollaisen puhdas kaura tuotteen, joka on hyvä kuitulisä leivonnassa. Voi käyttää samaan tapaan kuin pofiberiä, mutta muistaakseni oli hinnaltaan halvempaa. Kannattaa kokeilla jos kaura soveltuu ruokavalioon.
Hirvelän Kaurakuitunen
Gluteenitonta New Yorkissa? – 05/13/2009 8:39 AM
Itse en ole käynyt, mutta tuossa joku aika sitten tuli suunniteltua reissua (joka jäi toteuttamatta) ja silloin bongasin netistä tällaisen sivun:
http://www.geocities.com/glutenfreenyc/dining.html
Sinne on listattu aika monta ravintolaa jotka gluteenitonta tarjoavat, tosin ravintoloiden tasosta en osaa sanoa mitään.
Tällainen yritys Brooklynin puolella valmistaa gluteenittomia leivonnaisia ja olettaisin että nettisivuilla olevasta osoitteesta löytyy myymälä tms.:
http://www.josefsglutenfree.com
Schär Orangino – 05/11/2009 1:40 PM
Nyt löytyi Prismasta noita Schärin uutuuskeksejä, joista on keliakialehdessä ollut mainosta. Oikein herkullisia (jo yksi keksi vie makeannälän...) ja omasta mielestäni muistuttavat enemmän tavallista jaffa-keksiä kuin Pandean valmistamat Jakesit. Hinta taisi olla 2,25e /150g paketti, eli hintakin on kohtuullinen.
Semper Flakes & Red Berries – 05/07/2009 1:02 PM
Kerrankin toive kuultiin, uusimmassa keliakialehdessä oli mainos ja pieni teksi Semperin uutuusmuroista, jotka ovat käytännössä näitä samoja ilman marjoja. Pitääpä ostaa heti kun löydän jostakin.
Tuotteen esittely Semperin sivuilla:
http://www.semper.fi/templates/Products.aspx?id=4123
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
136 tips
Products
22 products
Images
190 images
Links
14 links
Forum
629 messages, 55 topics
Comments
139 comments
Registration time
01/19/2009 10:18 PM